" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Τό Ἅγιον Ὄρος,τό Συνέδριο καί φυσικά ὁ Πάϊατ...

... η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει μια πλούσια ταπισερί θρησκευτικής διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς και των μουσουλμανικών κοινοτήτων που κατοικούν στη βόρεια Ελλάδα.   

...από τους 50.000 περίπου Εβραίους που ζούσαν εκεί στη Θεσσαλονίκη, μόνο 2.000 επέζησαν από το Ολοκαύτωμα.   Ο Albert Bourla, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, η εταιρεία της οποίας παρήγαγε τα εμβόλια Covid που σώζουν ζωές, είναι ο γιος δύο από αυτούς τους επιζώντες.   Ο φίλος μου ο Μωυσής Ελισάφ, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, είναι ένας περήφανος Ρωμανιώτης Εβραίοςμια κοινότητα που ζει στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια. ...

...προσπάθειες όπως αυτές του Υπουργού Εξωτερικών Δένδια, για την ανάδειξη των ελευθεριών και των πολιτισμών της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας στη Θράκη...Επαινούμε τη διακομματική Επιτροπή Θράκης στο κοινοβούλιο με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη κ

...αν και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτάχθηκε στην επίσκεψη και διέλυσε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Ουκρανία, ο Παναγιώτατος Βαρθολομαίος, επέλεξε διαφορετικό δρόμο, συνεχίζοντας να μνημονεύει τη Ρωσική Εκκλησία και να καλεί για συμφιλίωση μεταξύ των εκκλησιών της Ουκρανίας...

 ...το 2014, ο ουκρανικός λαός επέλεξε για τον εαυτό του ένα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον. Η Ρωσία απάντησε δημιουργώντας μια κρίση και εισβάλλοντας.   Έκτοτε, η Ρωσία κατέλαβε το έδαφος της Ουκρανίας στην Κριμαία...

...στις 29 Δεκεμβρίου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τη δική της πατριαρχική εξαρχία στην Αφρική.   Μετά τη διακοπή των δεσμών με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για την υποστήριξη της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας...

...Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσπαθεί να υποδαυλίσει την αστάθεια και να υπονομεύσει την κυριαρχία των ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία. ..

( Κύρια σημεῖα ἀπό τήν ὀμιλία τοῦ,ἀκόμη,Πρέσβη τῶν ΗΠΑ ἐν Ἑλλάδι,Τζέφρυ Πάϊατ,στό 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικῆς Διπλωματίας  ) 

Το 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας διεξήχθη από 11η έως 13η Ιανουαρίου 2022, διαδικτυακά και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εργαστήριο "Εκκλησία και Πολιτισμός" της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Θέμα του Συνεδρίου : " Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας"

Στην οργανωτική επιτροπή ήσαν οι Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και εκδότης του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, και Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ., Διευθυντής του Εργαστηρίου “Εκκλησία και Πολιτισμός”.

Το Εργαστήριο “Εκκλησία και Πολιτισμός”. Η πατερική σκέψη για τη σχέση εκκλησιαστικής παράδοσης και πολιτιστικών προκλήσεων ως παράγοντες ειρηνικής συνύπαρξης και συνοχής» ανήκει στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)

Το συνέδριο στήριξαν το περιοδικό Foreign Affairs: The Hellenic Edition και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου "ΑΙΓΕΑΣ" των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου.( ἀπό ἐδῶ)


Ξέρετε τό πρᾶγμα δέν εἶναι ἁπλό σά νά λέμε : Ἔλα μωρέ,ἕνα ἀκόμη συνέδριο...Ἐν τάξει...
Ὄχι,δέν εἶναι ἔτσι. Διότι : πρῶτον τό συνέδριο αὐτό ἔχει ὡς θέμα τό Ἅγιον Ὄρος τοῦ ὁποίου ὅλοι γνωρίζουμε τήν ἀξία καί σημασία πού ἐκτός τῆς κύριας θρησκευτικῆς ἤ μᾶλλον διά μέσου αὐτῆς ἡ σημαντικότητά του ἐπεκτείνεται καί σέ θέματα ἐξωτερικῆς πολιτικῆς τῶν χωρῶν πού φιλοξενοῦνται ἐκεῖ μέσῳ τῶν ἀλλοεθνῶν μοναχῶν. Συνεπῶς κάθε τι πού λέγεται ἀπό ἐπίσημα χείλη καί αφορᾷ τό Ἅγιον Ὄρος ἔχει ἰδιαιτέρα ἀξία. 
Δεύτερον,ὅσα θίχτηκαν στίς ὀμιλίες τῶν προσκεκλημένων ὀμιλητῶν συνδέθηκαν ἀπολύτως μέ τό Ἅγιον Ὄρος καί ἔστειλαν τά ἀνάλογα μηνύματα γιά τό μέλλον του. Π.χ. ἀνάμεσα στά θέματα πού ἀκούστηκαν : 

Sergei Gavrilov, Μέλος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας – Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. «Το Αγ. Όρος και οι Ρώσοι πολιτικοί».

Αντώνης Κλάψης, Επ. Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου: «Σκέψεις κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης (1922-1923) για τη μεταφορά της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος».

Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Το Άγιο Όρος στην Ρωσική Πολιτική στην Ανατολή σύμφωνα με τον Μελέτιο Μεταξάκη».

Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ΥΠ.ΕΞ.: «Η ήπια ισχύς του Αγίου Όρους».
( ἀπό ἐδῶ,ὅπου μπορεῖτε νἀ διαβάσετε ὅλο τό πρόγραμμα τοῦ Συνεδρίου,τούς ὀμιλητές, προσκεκλημένους καί τά θέματα τῶν ὀμιλιῶν καί συζητήσεων κατά τό 3ημερο τῆς ἐκδηλώσεως.) 


Ὅμως ἔχουμε καί τήν ὀμιλία τοῦ Πρέσβη τῶν ΗΠΑ στήν χώρα μας,Τζέφρυ Πάϊατ,ὅπου εἴδαμε ἕνα μεγάλο μέρος αὐτῆς νά ἀφορᾷ τήν Ῥωσσία σέ σχέση μέ τήν Οὐκρανία καί τά ὅσα συνέβησαν ἀπό τό 2014 μέχρι σήμερα,τά ὁποῖα ἐντέχνως συνδέει μέ τό θρησκευτικό θέμα. Ἀλλά ἀκόμη καί μέχρι τήν Ἀφρική φτάνει ἡ σύνδεση τῆς Ρωσσίας κατά τόν Πάϊατ στήν προσπάθειά του ν᾿ἀποδείξῃ τόν ...κακό τῆς ὑποθέσεως...

Καί ὅλα αὐτά ἐνῷ βρισκόταν σέ ἐξέλιξη ὁ διάλογος τῆς Ῥωσσίας μέ τό ΝΑΤΟ καί ΗΠΑ.  

Ἄρα πέρασαν καί τά ἀνάλογα μηνύματα καί ἀπό αὐτό τό Συνέδριο. Μηνύματα πού σέ πρῶτο πλάνο ἀφοροῦσαν τήν Ῥωσσία τήν ὁποία μέ κάθε τρόπο ἐπιζητοῦν οἱ τοῦ «βαθέως κράτους» τῶν ΗΠΑ ( βλέπε ἀμερικανοσιωνιστικό κατεστημένο ) νά παραγκωνίσουν ἕως ἐξοβελίσουν ἀπό τήν Ἀνατολική Μεσόγεια καί Εὑρασία. Δεύτερον μηνύματα πού ἀφοροῦσαν τό θέμα μουσουλμανισμός καί καθιέρωσί του στήν Εὐρώπη,μέσῳ ἀποδοχῆς ἀπό τό Ἅγιον Ὄρος τοῦ σεβασμοῦ τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας. Καί τέλος ἡ ἐπιμονή στήν ἀναφορά τῆς Θράκης μας ὡς ἑστία τῆς μουσουλμανικῆς μειονότητος πού ἔχουμε ὑποχρέωσιν ὄχι ἁπλῶς νά σεβαστοῦμε ἀλλά νά ἀποδεχθοῦμε καί τήν κατά κάποιο τρόπο κυριαρχία της μέσῳ τῶν εἰδικῶν προνομίων πού τούς προορίζονται,τόσο ἀπό Ε.Ε ὅσο καί ἀπό τίς ΗΠΑ.  Τό ὑποσχέθηκε ὁ Πάϊατ...

Ἄ ναί μήν παραλείψουμε καί τόν συσχετισμό τῆς ἡγεσίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μέ τήν προώθηση τοῦ ἐμβολιασμοῦ. 

Ὁλόκληρη ἡ ὀμιλία τοῦ Πάϊατ γιά νά βγάλετε τά δικά σας συμπεράσματα : 

φωτό ἀπό ἐδῶ,ὅπου τά βίντεο καί τῶν 3 ἡμερῶν τοῦ Συνεδρίου
Ευχαριστώ τον καθηγητή Προδρόμου. Χαίρομαι που βλέπω τους αγαπημένους μου φίλους και συναδέλφους Θανάση Μαρτίνο και τον πρώην υπουργό Κουμουτσάκο.   Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Λουκά και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Υπουργείο Εξωτερικών για την υποστήριξη και τη διοργάνωση αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Διπλωματία. 

Αυτή είναι η τρίτη φορά που μιλώ σε αυτό το συνέδριο, και αυτό αντικατοπτρίζει τόσο τη μακροζωία μου εδώ στην Αθήνα, αλλά και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της θρησκευτικής ελευθερίας ευρύτερα.  

Έχοντας υπηρετήσει στην Αθήνα για περισσότερα από πέντε χρόνια τώρα, ένα από τα πράγματα που   απόλαυσα περισσότερο ήταν να μάθω και να βιώνω τους εορτασμούς και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης πίστης εδώ στην Ελλάδα, τον κεντρικό ρόλο που παίζει η Εκκλησία στην ελληνική ταυτότητα.   Πράγματι, μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μου από τον χρόνο μου εδώ στην Ελλάδα σχετίζονται με θρησκευτικές γιορτές, ειδικά το Πάσχα, είτε είναι ο Επιτάφιος των Χανίων, οι γλάστρες το πρωί του Σαββάτου στην Κέρκυρα ή το καταπληκτικό αρνί του πρωινού του Πάσχα. 

Αυτό είναι ένα σημαντικό σύνολο θεμάτων για μένα προσωπικά.   Θέλω επίσης να πω στην κορυφή πόσο θαύμασα τον ηγετικό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της παγκόσμιας πανδημίας και του Covid-19.   Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που συνεχίζει να μιλάει τόσο τακτικά για τη σημασία του εμβολιασμού, που είναι τόσο σημαντικός για την ανάσχεση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ότι το επίκεντρο του συνεδρίου φέτος είναι το Άγιο Όρος, το Άγιο Όρος, το οποίο είχα την τιμή να επισκεφτώ το 2018.   Θυμάμαι ακόμα σαν χθες την ατμόσφαιρα των πρωινών ακολουθιών στο Βατοπέδι ή το εκπληκτικό θέαμα του το μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας δίπλα στο βράχο, που μοιάζει να ισορροπεί και να αψηφά τη βαρύτητα στην κορυφή του βράχου του. 

Και αυτό που θα λατρέψω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η ανάμνησή μου από τις συζητήσεις που έκανα, ιδιαίτερα τις επισκέψεις σε μερικά από τα ερημητήρια και τις σκήτες, μιλώντας με μοναχούς που ζουν μόνοι τους, λατρεύοντας καθημερινά τη φύση με μοναδικό σύντροφό τους. .  

Ο λόγος που επισκέφτηκα το Άγιο Όρος, μαζί με πολλούς από τους συναδέλφους μου από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και ανώτερους ηγέτες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι τόσο για να κατανοήσω καλύτερα αυτό το κέντρο της Ορθόδοξης πίστης αλλά και για να σηματοδοτήσω την ισχυρή υποστήριξή μας στη θρησκευτική ελευθερία περισσότερο ευρέως.   Η ελευθερία της θρησκείας βρίσκεται στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία κατοχυρώνεται στην Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος, διασφαλίζοντας ότι όλες οι θρησκείες γίνονται ισότιμα.   Και κυριολεκτικά κάθε μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται νέους μετανάστες κάθε θρησκείας.

Η θρησκευτική ελευθερία είναι σημαντική και στην Ελλάδα Είναι μία από τις κοινές δημοκρατικές αξίες που συνδέουν τις δύο κοινωνίες μας.   Πράγματι, σε αυτό το έτος της ελληνικής 200ετίας, αξίζει να θυμηθούμε ότι πολλοί πατριώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστήριξαν την ελληνική επανάσταση το έκαναν για αυτούς ακριβώς τους λόγους.

Όταν επισκεπτόμαστε το Άγιο Όρος, όχι μόνο σεβόμαστε τον κεντρικό του ρόλο στην παγκόσμια Ορθοδοξία, αλλά και εκφράζουμε τον σεβασμό και την υποστήριξή μας στον πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Επιπροσθέτως, θέλω να απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου στην Παναγιότητά του για ταχεία ανάρρωση από την πρόσφατη εμπειρία του με τον Covid.   Τον Νοέμβριο, είχα την τιμή να συναντηθώ ξανά με τον Παναγιώτατο εδώ στην Αθήνα, όπου μιλήσαμε κυρίως για την τότε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο της Ουκρανίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτάχθηκε στην επίσκεψη και διέλυσε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Ουκρανία, ο Παναγιώτατός του επέλεξε διαφορετικό δρόμο, συνεχίζοντας να μνημονεύει τη Ρωσική Εκκλησία και να καλεί για συμφιλίωση μεταξύ των εκκλησιών της Ουκρανίας Από αυτή την άποψη, η ποιμαντική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για την υποστήριξη της ουκρανικής κυριαρχίας και εθνικής ενότητας.

Τον Οκτώβριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά μετά από περίπου μια δεκαετία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, μεταξύ πολλών άλλων Αμερικανών ηγετών.   Ο Λευκός Οίκος σημείωσε στην επίσημη ανάγνωση από εκείνη την επίσκεψη ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, καθώς και την προσωπική και μακρόχρονη φιλία του με τον Πατριάρχη.   Και δεδομένης της σημασίας των εξελίξεων στην Ουκρανία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα κατέχουν εξέχουσα θέση στις συνομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας γιόρτασε τα τρία χρόνια από την παραλαβή του Τόμου της αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.   Όταν ήταν στο Κίεβο το περασμένο καλοκαίρι, ο Γραμματέας Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και συζήτησαν για τον Τόμο κατά την περιοδεία του στον Άγιο Μιχαήλ.   Ο Γραμματέας επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Ουκρανίας στη θρησκευτική ελευθερία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ ο Επιφάνιος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στα κατεχόμενα εδάφη του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και της ελεγχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας. Και πάλι την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Blinken αναφέρθηκε δημόσια και σθεναρά στο θέμα των ρωσικών παραβιάσεων της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.  

Όπως είπε, και όπως είδα από πρώτο χέρι, «το 2014, ο ουκρανικός λαός επέλεξε για τον εαυτό του ένα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον. Η Ρωσία απάντησε δημιουργώντας μια κρίση και εισβάλλοντας.   Έκτοτε, η Ρωσία κατέλαβε το έδαφος της Ουκρανίας στην Κριμαία και ενορχήστρωσε έναν πόλεμο στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας –με πληρεξούσιους που ηγούνται, τρένα, προμήθειες και οικονομικά– που έχει σκοτώσει σχεδόν 14.000 ανθρώπους και έχει ξανασχεδιάσει τα σύνορα της Ουκρανίας με τη βία. Πέρα από τη στρατιωτική της επίθεση, η Μόσχα έχει επίσης εργαστεί για να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουκρανίας.  Έχει παρέμβει στην πολιτική και τις εκλογές της Ουκρανίας. έχει μπλοκάρει την ενέργεια και το εμπόριο για να εκφοβίσει τους ηγέτες της και να πιέσει τους πολίτες της. Έχει χρησιμοποιήσει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση για να σπείρει δυσπιστία. και έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις στις κρίσιμες υποδομές της χώρας».

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσπαθεί να υποδαυλίσει την αστάθεια και να υπονομεύσει την κυριαρχία των ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να ανατρέψει την ιστορική παραχώρηση του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ουκρανίας.   Η δική μας Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία έχει κατατάξει τη Ρωσία ως «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» για τη συμμετοχή σε συστηματικές, συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. 

Πιο πρόσφατα, στις 29 Δεκεμβρίου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τη δική της πατριαρχική εξαρχία στην Αφρική.   Μετά τη διακοπή των δεσμών με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για την υποστήριξη της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι ρωσικές αρχές ωθούν τώρα περίπου 100 Ορθόδοξους κληρικούς στην Αφρική να ενταχθούν στην εξαρχία τους και να υπογράψουν μια υπόσχεση που δηλώνει ότι «δεν το κάνουμε για την επιδίωξη οικονομικό όφελος». 

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία και την τιμή να συναντήσω εδώ στην Αθήνα τον ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, Πατριάρχη Θεόδωρο.   Τον βρήκα βαθιά εμπνευσμένο, τόσο για την πίστη του όσο και για το πάθος του για τον λαό της Αφρικής.   Μιλήσαμε εκτενώς για το πώς εξωτερικές δυνάμεις προσπαθούν να βλάψουν την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική επειδή ακολουθεί παραδόσεις που υπάρχουν εδώ και αιώνες. 

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους μας στην περιοχή για να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία έναντι εξωτερικών επιθέσεων.   Όταν ανθίζει η θρησκευτική ελευθερία, τα έθνη καρπώνονται τα οφέλη: η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός μειώνονται ενώ οι οικονομίες αναπτύσσονται, η κοινωνία των πολιτών ενισχύεται και οι ευκαιρίες διευρύνονται.

Και ενώ το σημερινό συνέδριο επικεντρώνεται στην Ορθοδοξία, η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει μια πλούσια ταπισερί θρησκευτικής διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς και των μουσουλμανικών κοινοτήτων που κατοικούν στη βόρεια Ελλάδα.   

Συγχαίρουμε την Ελλάδα και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Πικραμένο, για την ανάληψη της προεδρίας φέτος της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, τιμώντας τη βαθιά ιστορία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα. 

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι από τους 50.000 περίπου Εβραίους που ζούσαν εκεί στη Θεσσαλονίκη, μόνο 2.000 επέζησαν από το Ολοκαύτωμα.   Ο Albert Bourla, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, η εταιρεία της οποίας παρήγαγε τα εμβόλια Covid που σώζουν ζωές, είναι ο γιος δύο από αυτούς τους επιζώντες.   Ο φίλος μου ο Μωυσής Ελισάφ, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, είναι ένας περήφανος Ρωμανιώτης Εβραίος, μια κοινότητα που ζει στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή ενός παγκοσμίου επιπέδου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. 

Και στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές του Υπουργού Εξωτερικών Δένδια, για την ανάδειξη των ελευθεριών και των πολιτισμών της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας στη Θράκη.   Πέρυσι, η Ελλάδα άνοιξε το πρώτο δημόσιο, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση τζαμί στην Ευρώπη.   Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα που συνεχίζει να δείχνει την υποστήριξή της στη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο. 

Επαινούμε τη διακομματική Επιτροπή Θράκης στο κοινοβούλιο με επικεφαλής την Ντόρα Μπακογιάννη και ελπίζουμε ότι ορισμένες από τις συστάσεις της για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας, μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια. 

Εν κατακλείδι, θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα των Foreign Affairs για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου και φέτος. Όπως η μοναστική κοινότητα στο Άγιο Όρος παραμένει ένας μοναδικός πνευματικός τόπος όπου διατηρείται η πλούσια ορθόδοξη παράδοση της Ελλάδας, έτσι και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη θρησκευτική ελευθερία είναι σταθερή και ακλόνητη. Θα προχωρήσουμε μαζί. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
 ( ἡ ὀμιλία τοῦ Πάϊατ,ἀπό ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου