" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ἡ Ἀθῆνα χιονισμένη σέ ἄλλες ἐποχές-1964 ( βίντεο)

18 Ἰανουαρίου 1964,ἐφημερίς Ἐλευθερία-ἐδῶ-

Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, 17 Ιανουαρίου του 1964, όταν ένας ισχυρός χιονιάς που πάγωσε όλη τη χώρα έφτασε να «στρώσει» το χιόνι και στην πρωτεύουσα, φαινόμενο σπάνιο για την περιοχή.
Ο κινηματογραφιστής, από την ταράτσα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μας δίνει ένα φιλμ γεμάτο από χιόνι που έχει σκεπάσει δέντρα, δρόμους, οροφές πολυκατοικιών και άλλων κτιρίων. Η κάμερα γυρίζει και βλέπουμε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ένα γενικό πλάνο του Λόφου του Λυκαβηττού και τις χιονισμένες πλαγιές του.

Στο προαύλιο του Μαρασλείου Διδασκαλείου τα παιδιά διασκεδάζουν παίζοντας χιονοπόλεμο. Μια γυναίκα περπατά προσεκτικά στο ολισθηρό πεζοδρόμιο της οδού Υψηλάντου, πίσω από το πάρκο του Ευαγγελισμού. Αυτοκίνητα, δρόμος και δέντρα σκεπασμένα από χιόνι, ένα ζευγάρι αποχαιρετά δυο γυναίκες, χαιρετά γελώντας τον κινηματογραφιστή και μπαίνει στο αυτοκίνητο του. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία, λίγος κόσμος κυκλοφορεί στην οδό Μαρασλή. Ένα περίπτερο με φορτωμένες τις τέντες του με χιόνι.


Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην οδό Πανεπιστημίου, όπου μπροστά στα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής βιβλιοθήκης, βλέπουμε ενήλικες να χαίρονται το φαινόμενο, αλλά κι ένα τρισευτυχισμένο σκυλάκι που χοροπηδά ανάμεσα τους.

Πλάνα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε μια πολυκατοικία μια γυναίκα προσπαθεί, με ένα φαράσι, να καθαρίσει το μπαλκόνι της από το χιόνι και στη συνέχεια ανεβαίνει στην ταράτσα και απολαμβάνει το θέαμα.
Ένα μπαλκόνι με τα φερ φορζέ κατάλευκα. 


18 Ἰανουαρίου 1964,ἐφημερίς Ἐλευθερία-ἐδῶ-


Ἡ Πελασγική

3 σχόλια:

  1. https://katakomviki-ecclesia.blogspot.com/2022/01/blog-post_491.html#comment-form

    ''σημερνός χιονάνθρωπος''
    had made ΚΑΤΑΚΟΜΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔπρεπε νά φτιάξῃς ἕναν παραδοσιακό χιονάνθρωπο. Ὄχι,μήν κάνει κανένας τό χατήρι τῶν ἐξουσιαστῶν πού μᾶς ἔχουν βάλλει σ᾿αὐτό τόν ἐφιάλτη. Ἐμεῖς συνεχίζουμε νά ζοῦμε τόν κόσμο μας,ὅπου καί ὅσο δυνάμεθα,ἀκριβῶς ὅπως τόν ξέραμε :Ἀνθρώπινο !

      Καλησπέρα ἂγαπητέ μου !

      Διαγραφή