" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Ὁ Ἅγιος Σπυρίδων

  Ἡ ἄγνωστη περιπέτεια μέ τό λείψανο – Γιατί ἤθελαν νά τόν μεταφέρουν στήν Βενετία

Ἁγιογραφία τῆς Σοφίας Βλάχου,ἀπό Ε Δ Ω 

Ο Αγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε περί το 270 στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια της Κύπρου.
Στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός αλλά ενάρετος βοσκός.

Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Μετά τη χηρεία του ασπάσθηκε το μοναχικό βίο, μελέτησε πολύ, απόκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντος και υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325. Πέθανε το 348.

Ο Άγιος Σπυρίδων τιμάται ως άγιος από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στην Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία!

Ο ναός ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του αγίου, κτίστηκε στα 1589 και ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Το ψηλό και πυργωτό καμπαναριό, ως συμπλήρωμα του ναού, κτίστηκε το 1620. Το σημερινό τέμπλο του ναού, κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου, κατασκευάστηκε το 1864 και είναι έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα Μάουερς. Η ουρανία είναι ζωγραφισμένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Νικόλαο Ασπιώτη το 1852, ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι φτιαγμένες από τον επίσης Κερκυραίο ζωγράφο, Σπύρο Προσαλένδη. Η σημερινή λάρνακα φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867. Είναι από σκληρό, πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στην κρύπτη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για να δεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες. Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Γεράσιμου και του Αγίου Διονυσίου.

φωτό
Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από επιδημία πανώλης το 1629. Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το έτος 1533 το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδιάς των σιτηρών. Την 11η Αυγούστου για την διάσωση του νησιού από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716 και την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673.

Ο Άγιος Σπυρίδων απέθανε το 348 μ.Χ. Το λείψανο τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη λάρνακα δίπλα στην είσοδο του Ναού της Τριμυθούντος της Κύπρου και παρέμεινε τριακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του. Η λάρνακα παραμένει ακόμα και σήμερα στο ίδιο ακριβώς μέρος. (Βιογράφος του Αγίου Σπυρίδωνος ο επίσκοπος Πάφου Θεόδωρος).

Η περιπέτεια με τα λείψανα του Αγίου

Τα 648 μ.χ. η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τοποθετήθηκε σε ναό μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας. Παρέμεινε στην βασιλίδα των πόλεων μέχρις ότου ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος λίγες μέρες πριν την πτώση πήρε τα δύο λείψανα και τα μετέφερε μέσω Σερβίας, Θράκης και Μακεδονίας στη Παραμυθιά της Ηπείρου. Τρία χρόνια περιπλανήθηκε από τόπο σε τόπο μέχρις ότου φτάσει στην Κέρκυρα. Όλο αυτό το διάστημα είχε τοποθετήσει τα λείψανα σε σακιά με άχυρα και όποιος τον ρωτούσε τους έλεγε πως είναι τροφή για το υποζύγιό του. Το 1456 έφτασε στην Κέρκυρα γιατί πίστευε πως τα λείψανα θα ήταν ασφαλισμένα. Τα Επτάνησα εκείνη την εποχή βρίσκονταν κάτω από την εξουσία των Ενετών. Ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος βρήκε ένα συμπολίτη του πρόσφυγα τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του κληροδότησε το λείψανο του Αγίου.

Πώς και γιατί δεν μεταφέρθηκε το λείψανο στην Βενετία

Μετά τον θάνατο του ο Γεώργιος Καλοχαιρέτης άφησε κληρονομιά στους γιούς του στο Λουκά και Φίλιππο το λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα Οι δύο αδελφοί θέλησαν να μεταφέρουν το λείψανο στην Βενετία. Η υπόθεση μάλιστα εκδικάστηκε από την Ενετική Γερουσία. Το ανώτατο δικαστικό όργανο του κράτους αποφάσισε ότι το λείψανο αποτελεί ιδιοκτησία των αδελφών, άρα διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα να το μεταφέρουν όπου εκείνοι επιθυμούν

Τελικά όμως η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε διότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον Κερκυραϊκό λαό και το ανώτατο δικαστικό όργανο δεν επέμεινε και επικράτησε η σκέψη ότι δεν έπρεπε να δημιουργούνται δυσαρέσκειες στους λαούς οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τη Βενετική σημαία. Το 1512 συντάχθηκε στην Άρτα δωρητήριο συμβόλαιο στο όνομα της Ασημίνας Καλοχαιρέτη, κόρη του Φιλίππου, η οποία παντρεύτηκε τον Σταμάτιο Βούλγαρι(η) και η οποία με τη σειρά της άφησε διαθήκη που χρονολογείται από τις 25 Νοεμβρίου 1571 και ορίζει πως το Ιερό Λείψανο του Αγίου παραμένει ως κληρονομιά στους γιούς της και στους απογόνους τους.

(athensmagazine.gr) 

Ἀπό : βῆμα ὀρθοδοξίας

Διαβᾶστε ἐπίσης : Άγιος Σπυρίδων: Προστάτης των Φτωχών, Πατέρας των Ορφανών, Δάσκαλος των Αμαρτωλών (Θαύματα, Εικόνες, Βίντεο)

Μεγάλη ἡ χάρις τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος !  Τήν εὐλογία του νά ἔχομε ! Χρόνια Πολλά στούς ἑορτάζοντες καί τίς ἑορτάζουσες . Ἡ Πελασγική

9 σχόλια:

 1. https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τέλος Απριλίου,να είμαστε καλά,θα γράψεις και δυό λόγια για τον πολιούχο μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ὤ ! Ἀπό τήν Παραμυθιά εἶσαι; Καταγωγή ἤ μένεις κιόλας ἐκεῖ;

   Ὑπέροχα εἶναι !

   Πάρα πολύ ὡραία ! Σάν τήν Ἑλλάδα κανένα μέρος τοῦ κόσμου !

   Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Bill- Kill !

   Διαγραφή
  2. Εδώ μένω,αν σε βγάλει ο δρόμος κερνάω απέναντι από τον Αι-Δονάτο!

   Διαγραφή
  3. Μπράβο ! Χαίρομαι ὅταν ἀκούω ἀνθρώπους πού παραμένουν στόν τόπο τους.

   Σ᾿εὐχαριστῶ πολύ ἀγαπητέ μου ! Ἄν καί μακριά,ποιός ξέρει...

   Νά εἶσαι καλά καί τίς καλλύτερες εὐχές μου γιά Καλά Χριστούγεννα !

   Διαγραφή
 3. Κυρία Ευαγγελία καλημέρα

  Οι άγιοι μας είναι κοντά στον Θεό και έχουν τη δύναμή , την υπερφυσική δύναμη, που χρειαζόμαστε την σήμερον
  για να αντιπαρέλθουμε τον πόλεμο του σατανικού καμπαλιστικού συστήματος.

  όπως το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος, που απέτρεψε να χτιστεί παπικό αλτάριο στον Ναό Του! :
  .................
  Ο σκοπός, που βρισκόταν στην είσοδο του φρουρίου κοντά στην πυριτιδαποθήκη βλέπει κάποιο μοναχό
  να προχωρεί μ’ ένα δαυλό αναμμένο στο χέρι και να μπαίνει στο Φρούριο.
  Πρόφτασε και του φώναξε: «Ποιός είσαι; Πού πάς»; Μια φωνή του απήντησε. «Είμαι ο Σπυρίδων».

  Την ίδια ώρα τρείς φλόγες βγήκαν από το καμπαναριό της εκκλησίας ενώ ένα χέρι άρπαξε τον σκοπό
  και τον πέταξε στην άλλη μεριά του κάστρου.
  Ο σκοπός έπεσε όρθιος χωρίς να πάθει τίποτα.
  Ταυτόχρονα μια δυνατή, εκκωφαντική έκρηξη ακούστηκε.
  Και το φρούριο τινάχτηκε στον αέρα με όλα τα γύρω σπίτια.
  Η καταστροφή υπήρξε τρομερή. Χίλια περίπου πρόσωπα σκοτώθηκαν.
  ............................................

  Το ερώτημα είναι : Πως θα γίνει αυτό ;

  Στις 14 του Σεπτέμβρη (με το νέο ημερολόγιο) κάθε χρόνο(και είμαι ο μάρτυρας του γεγονότος κάθε χρόνο)
  γίνεται το θαύμα με το προζύμι από τον βασιλικό του Σταυρού.
  Είναι η γιορτή της Υψώσεως του τιμίου Σταυρού και ο Θεός κάνει το θαύμα Του.

  Και δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι οι ημερομηνίες και τα ημερολόγια είναι ήσσονος σημασίας για Εκείνον.

  Πόσοι όμως παλαιοημερολογίτες δεν θέλουν να το δουν ,
  και δεν φτάνει μόνο αυτό , δεν παραδέχονται και άγιους του Θεού όπως τον άγιο Παΐσιο και το άγιο Λουκά της Κριμαίας.

  Δηλαδή θέλω να πω ότι τα σημεία και το θέλημα του Θεού πρέπει να βλέπουμε
  και όχι τους τύπους και τα έθιμα , για να δράσουν οι δυνάμεις του Θεού.  Γεώργιος Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα ἀγαπητέ Γεώργιε. Δέν θά διαφωνήσω,ἀλλά θά πρέπῃ νά λαμβάνουε ὑπ᾿ὅψιν τούς τύπους καί τά ἔθιμα διότι ἐκεῖ στάθηκε ἡ Πίστις,κατά μεγάλο μέρος.

   Νά εἶσαι καλά ἀγαπητέ μου καί σοῦ εὔχομαι Καλά Χριστούγεννα !

   Διαγραφή
 4. Μία ἀδυναμία παρά πάνω,πρός τόν Ἅγιο καί Πολιοῦχο τῆς Κέρκυρας Σπυρίδωνα,ἀφοῦ τό ὄνομά του ἔχει ὁ Κερκυραῖος σύζυγός μου !

  Νά σοῦ εὐχηθῶ καί διαδικτυακῶς : Χρόνια Πολλά ἀγαπητέ μου Σπῦρο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή