" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Ἑλληνοαυστραλός ἀρχιτέκτονας κατασκευάζει τό δεύτερο ψηλότερο κτίριο στόν κόσμο

«Merdeka 118» Κουάλα Λουμπούρ,Μαλαισία ( φωτό)

 Του Floy Bossinas

Ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός αρχιτέκτονας Νώντας Κατσαλίδη της εταιρίας Φέντερ Κατσαλίδη  ( ὁ συνεργάτης του Κάρλ Φέντερ)  σχεδίασε τον «Merdeka 118», έναν πολύ ψηλό ουρανοξύστη στην ιστορική συνοικία της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας , που θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.( Τό πρῶτο σέ ὕψος κτίριο στόν κόσμο εἶναι τό Μπούρτζ Χαλίφα στό Ντουμπάϊ.

Ο πύργος, που χτίστηκε στον τόπο της υπογραφής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του 1957, θα διαθέτει χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 8.500 αυτοκινήτων και ένα αστικό πάρκο τεσσάρων στρεμμάτων.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, το υψηλότερο κατάστρωμα παρατήρησης στη Νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται κοντά σε ορισμένα προπολεμικά ιστορικά ορόσημα.

Το Park Hyatt Kuala Lumpur θα καταλάβει τους τελευταίους 17 ορόφους του κτιρίου, το οποίο έχει λάβει την πλατινένια βαθμολογία σε πράσινο σχεδιασμό από τρία συμβούλια πιστοποίησης. Έχει επίσης τοπική πρόσβαση σε μαζική ταχεία δημόσια συγκοινωνία.

Ο Ελληνοαυστραλός αρχιτέκτονας τιμήθηκε με το παράσημο της Αυστραλίας

Νώντας Κατσαλίδης
Ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας του κτιρίου  απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Royal Melbourne Institute of Technology. Το 1996, συνίδρυσε τη σημερινή Fender Κατσαλίδη. Τα πρώτα, μικρότερα έργα του περιλαμβάνουν το Cafe Byzantine και το Metro Brasserie στο Carlton της Μελβούρνης.

Το 2021, ο Κατσαλίδης τιμήθηκε με το Τάγμα της Αυστραλίας για «σημαντική υπηρεσία στην αρχιτεκτονική και στις βιώσιμες κατασκευαστικές καινοτομίες».

Γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, Ελλάδα . Η οικογένειά του έφυγε για τη Μελβούρνη όταν ήταν μόλις πέντε ετών.

Είναι πρωτοπόρος στο αστικό τοπίο ενσωματώνοντας την τέχνη και την αρχιτεκτονική αναπτύσσοντας παράλληλα βιώσιμες κατασκευαστικές τεχνολογίες.

Ο Νώντας Κατσαλίδης περιγράφει τον πύργο από χάλυβα και γυαλί ως «μια έκφραση των δομικών διαδρομών του, με αποτέλεσμα ένα μοτίβο τριγωνικών μαλαισιανών τεχνών και χειροτεχνιών».

Το έργο της Νοτιοανατολικής Ασίας έφερε μαζί την αυστραλιανή εταιρεία με τον τοπικό αρχιτέκτονα RSP για το σχεδιασμό πύργων, το GDP για το σχεδιασμό λιανικής και τη Sasaki Associates για την αρχιτεκτονική τοπίου. Στις 12 Οκτωβρίου 2021, τοποθετήθηκε η τελική δέσμη γνωστή ως «topping out», με ένα φως στην κορυφή.

Το κάτω μέρος του κτιρίου, «φαινομενικά σχισμένο από συμπαγή πέτρα» σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, «αποτελείται από ένα κάτω μέρος για πρόσβαση στο ξενοδοχείο στο ένα άκρο και στο αντίθετο άκρο, ένα επάνω λόμπι για γραφεία και καταστήματα λιανικής».

Η κατασκευή του Merdeka (που σημαίνει «Ανεξαρτησία») 118 χρηματοδοτήθηκε από την Permodalan Nasional Berhad με προϋπολογισμό 5 δισεκατομμυρίων RM (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Δεσμευόμενος στην «αναζήτηση για κάτι καλύτερο», ο Κατσαλίδης έχει εξελιχθεί από ατομική επιχείρηση σε μέντορας όλων των άλλων αρχιτεκτόνων στην πρακτική του στη Μελβούρνη, εξελίσσοντας την εταιρεία σε μια εξαιρετικά σεβαστή διεθνή εταιρεία σχεδιασμού που είναι σήμερα.

( ἀπό : GreekReporter.com)


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου