" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

“Viva La Revolución”: Η Lazard που έκανε το PSI και οδήγησε τους μικροομολογιούχους στην απελπισία ανέλαβε σύμβουλος του Βαρουφάκη

“Viva La Revolución”: Η Lazard που έκανε το PSI και οδήγησε τους μικροομολογιούχους στην απελπισία ανέλαβε σύμβουλος του Βαρουφάκη

Με μία λιτή ανακοίνωση που δεν έλαβε την απαραίτητη προβολή από τα ΜΜΕ, για ευνόητους λόγους, ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι η γνωστή καπιταλιστική εταιρεία Lazard αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τρείς Ιουδαίους, αδέρφια που μετοίκησαν στις ΗΠΑ από την Γαλλία. Όμως το σημείο που μας ενδιαφέρει από την ιστορία της εν λόγω εταιρείας δεν πάει τόσο πίσω στο παρελθόν, αλλά παραμένει εντός του στενού ιστορικού πλαισίου της ελληνικής κρίσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Lazard αναλαμβάνει σύμβουλος του ελληνικού κράτους, με το αζημίωτο φυσικά. Η προηγούμενη φορά ήταν επί συγκυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Καρατζαφέρη και ήταν υπεύθυνη για την διενέργεια του περιβόητου PSI. Το PSI που διαφημίστηκε ως η μέγιστη «επιτυχία» της εν λόγω κυβερνήσεως ήταν ένα πραγματικό φιάσκο, με συνέπειες που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.

Μήνες πριν είχε ανακοινωθεί ότι επίκειται «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καλώντας τους κατόχους να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με αυτό. Η εν λόγω προσφορά αφορούσε, φυσικά, τους κατόχους μεγάλων χαρτοφυλακίων και όχι τους μικροομολογιούχους. Κάτω από την καθοδήγηση της Lazard την πλειονότητα ελληνικών ομολόγων που βρισκόντουσαν στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών την αγόρασαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

Το αποτέλεσμα ήταν η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, αφού τα αποθεματικά τους διατέθηκαν σε αυτή την καταδικασμένη επένδυση. Αμέσως μετά το «κούρεμα» είχαν χαθεί δισεκατομμύρια από τις εισφορές των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα οι μικροομολογιούχοι, Έλληνες που έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το ελλαδικό κράτος και την Lazard, είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εκμηδενίζονται, γενόμενες βορά στο PSI. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών των ανθρώπων οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από τα χρέη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι διαδηλώνουν επί σειρά ετών, χωρίς να προτίθεται να τους ακούσει καμία κυβέρνηση.

Τώρα η εταιρεία που επέφερε την συγκεκριμένη καταστροφή στην Ελληνική Οικονομία αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην κυβέρνηση ΣΑΝΕΛ. Με τις υγείες μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου