" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το Ισλανδικό παράδειγμα, η Ισλανδική επανάσταση που αποκρύπτουν τα ΜΜΕ παγκοσμίως, η Λύση για την Ελληνική κρίση Χρέους

του Tom Retterbush
 
Η Ισλανδική Επανάσταση επίτηδες αγνοήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ παγκοσμίως και θα είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού αν δεν ήταν το Facebook , το Twitter, οι Μπλόγκερς και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Ισλανδοί που πέταξαν πέτρες στο κοινοβούλιο το 2009 ζητώντας από τους ηγέτες και τους τραπεζίτες να απαντήσουν για τα οικονομικά και την οικονομική κατάρρευση της χώρας, δρέπουν τώρα τα οφέλη από την οργή τους. Από το τέλος του 2008, οι τράπεζες του νησιού έχουν διαγράψει δάνεια ύψους ίσου με το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), την άμβλυνση των επιβαρύνσεων του χρέους σε πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, αλλά ήταν σύμφωνα με την Ισλανδική Ένωση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.


"Θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στην ελάφρυνση του χρέους των νοικοκυριών", δήλωσε ο Lars Christensen, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών οικονομολόγος της Danske Bank  Α/S στην Κοπεγχάγη. "Η Ισλανδία ακολούθησε το παράδειγμα του τι απαιτείται σε μια κρίση. Κάθε οικονομολόγος θα συμφωνούσε με αυτό".


Τα βήματα του νησιού στην ανάσταση του από το 2008, όταν οι τράπεζες της Ισλανδίας χρεωκόπησαν με 85 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος, αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Η οικονομίας της Ισλανδίας φέτος θα ξεπεράσει τη ζώνη του ευρώ και τον ανεπτυγμένο κόσμο, κατά μέσο όρο, εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Κοστίζει περίπου το ίδιο να ασφαλιστείς έναντι Ισλανδικής χρεωκοπίας όπως κάνει το Βέλγιο για να προφυλαχθεί από ένα πιστωτικό γεγονός. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η κρίση χρέους είναι στο τρίτο έτος.

Τα νοικοκυριά του νησιού βοηθήθηκαν από μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να ελέγχονται εν μέρει από το κράτος, να διαγράψουν το χρέος που υπερβαίνει το 110% για τα στεγαστικά δάνεια. Συν τοις άλλοις, με μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2010 βρέθηκαν τα δάνεια που προσαρμόζονται σε ξένα νομίσματα να είναι παράνομα, δηλαδή τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε κορόνα.


Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό ἄρθρο έδῶ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου