" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΣΕΡ-ΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΪΝ ΗΤΑΝ….

eisestein

Τις… κρυφές πτυχές του κορυφαίου σοβιετικού (εκ της «εκλεκτής φυλής» προερχομένου…) σκηνοθέτη και προστατευόμενου του Στάλιν, Σερ-γκέι Αιζενστάϊν («Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οχτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός», κ.α.), αποκαλύπτει ο βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Γκριναγουέι.

Μάλιστα, ως απόδειξη του ισχυρισμού του, έγραψε σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία «Eisenstein in Guanajuato», που συντόμως θα προβληθεί στην Μπερλινάλε, για να διεκδικήσει κάποιο βραβείο. Στην ταινία, καταγράφεται η ερωτική σχέση του σταλινικού σκηνοθέτη με έναν Μεξικάνο δάσκαλο.

Το Guanajuato του Μεξικού, το επισκέφθηκε ο Αϊζενστάιν προς το τέλος της δεκαετίας του ’20 προκειμένου να γυρίσει μια ταινία που είχε τον τίτλο «Que Viva Mexico» (Ζήτω το Μεξικό). 

Ο Αιζενστάϊν πείστηκε να επισκεφθεί το Μεξικό από τον κομμουνιστή Τσάρλι Τσάπλιν (Σαρλώ), ο οποίος του είπε τα εξής: «ένα μέρος ευλογημένο από οργή και επαναστατική ορμή, γι’ αυτό πρέπει εκεί να γυρίσεις την πρώτη ριζοσπαστική σου ταινία στο Δυτικό κόσμο».

Τελικά, εν μέρει… δικαιώθηκε ο Σαρλώ, αλλά κάπου μπέρδεψε τις… ορμές. Που αντί για επαναστατικές, αποδείχτηκαν… ομοσεξουαλικές!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου