" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το ΣτΕ ακύρωσε τα πρόστιμα για υποκλοπές στην Vodafone


Ακυρώθηκε, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το πρόστιμο ύψους 76 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το διάστημα 2004-05.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση του ΣτΕ, ακυρώθηκε και το πρόστιμο ύψους 7,3 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην «Ericsson», η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της «Vodafone»!


Τα πρόστιμα ακυρώθηκαν με το αιτιολογικό ότι οι αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, ήταν παράνομες

Και αυτό, γιατί ελήφθησαν χωρίς η ΑΔΑΕ να συνεδριάσει δημόσια, όπως ορίζει η διεθνής και ελληνική νομοθεσία.

Τα μέλη της Ολομέλειας, ερμηνεύοντας τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έκριναν ότι «οι αποφάσεις της ΑΔΑΕ, με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικουμένων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη».


Η Ολομέλεια, πάντως, αναπέμπει και τις δύο υποθέσεις στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να εκδώσει άλλες, νέες, νόμιμες αποφάσεις προστίμων στις δύο εταιρείες.



Από : Πρώτο ΘΕΜΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου