" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Σιμπέλ Μουσταφάογλου,Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν από το ΠαΣοΚ στην... Αγκυρα !!!

 
 Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό υποδέχθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Κομοτηνής ως «αυτόνομη» επικεφαλής ενός αμιγώς μειονοτικού συνδυασμού. 
Η κυρία Μουσταφάογλου υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που ενσάρκωσαν το «άνοιγμα» του κ. Γ. Παπανδρέου προς τη μουσουλμανική μειονότητα, καθώς στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ. 
Σήμερα η υποψηφιότητά της φάνηκε πως κατέλαβε εξαπίνης κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι είχαν θεωρήσει δεδομένο ότι η κυρία Μουσταφάογλου θα ενσάρκωνε στο διηνεκές το πρότυπο αφομοίωσης εκπροσώπων της μειονότητας στις πολιτικές δομές της χώρας και της σταδιακής απομάκρυνσής της από την επιρροή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. 
 Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν και στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του συνδυασμού της η κυρία Μουσταφάογλου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους φορείς της μειονότητας, λέγοντας ότι η κίνησή της αποτελεί απόδειξη για το ότι «η μειονότητα όταν χρειαστεί μπορεί να γίνει μια γροθιά».

Εκπληξη προκαλεί και η αλλαγή πλεύσης της κυρίας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, η οποία έχασε στις εκλογές του 2006 στην υπερνομαρχία Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης και έκτοτε όχι μόνο δεν άσκησε αντιπολιτευτικά καθήκοντα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και στον κύκλο επιρροής του προξενείου.
Η αλλαγή πλεύσης της κυρίας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, η οποία έχασε στις εκλογές του 2006 στην υπερνομαρχία Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης και έκτοτε όχι μόνο δεν άσκησε αντιπολιτευτικά καθήκοντα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και στον κύκλο επιρροής του προξενείου. 
Η νέα της πολιτική ταυτότητα, με την οποία θα παρουσιαστεί στις εκλογές ως αμιγώς μειονοτική υποψήφια, ερμηνεύεται από τοπικούς παράγοντες ως παράμετρος που σχετίζεται με τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου παρατηρείται μεν αποκλιμάκωση, αλλά με την Αγκυρα, ή τουλάχιστον το λεγόμενο βαθύ κράτος της Τουρκίας, να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για τη μειονότητα. 
 
Η εξέλιξη θεωρείται από τοπικούς παράγοντες σημαντική σε ό,τι αφορά τα μειονοτικά, καθώς μαζί με την κυρία Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν , υποψήφια του ΠαΣοΚ το 2006 στην Υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας- Ξάνθης, είναι δύο από τα πολιτικά πρόσωπα που τα τελευταία χρόνια είχαν ενταχθεί και είχαν συμμετάσχει στις εγχώριες κομματικές δομές (του ΠαΣοΚ, εν προκειμένω) και σήμερα χαράσσουν αυτόνομη πορεία, προβάλλοντας την τουρκική τους καταγωγή και έχοντας τη στήριξη, ειδικώς η κυρία Μουσταφάογλου, παραγόντων όπως οι «ψευδομουφτήδες» Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής κ. Ιμπραήμ Σερίφ, ο κ. Μουσταφά Αλή Τσαούς, που δηλώνει επικεφαλής του κόμματος DΕΡ, το οποίο είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ, ο πρόεδρος της «Ενωσης Τούρκων Δασκάλων» κ. Σαμίτ Οραμάν κ.ά.

Η κυρία Καραχασάν ως και πριν από μερικούς μήνες αναμενόταν να είναι μεταξύ των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων στον συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικώς, προ ημερών έγινε γνωστό ότι θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Μύκης, με τον αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό του κ. Τσουκάλ Μουσταφά .
 
 
(Πηγή από την ιστοσελίδα: ΤΟ ΒΗΜΑonline 4/10/2010.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου