" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τοξικό «ποτάμι» πνίγει 3 επαρχίες της Ουγγαρίας

Το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία και μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας σημειώθηκε προχθές το απόγευμα σε εργοστάσιο αλουμινίου.  Το δυστύχημα προκλήθηκε μετά τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι (ανάμεσά τους κι ένα μωρό τριών μηνών) έχασαν τη ζωή τους και 120 έχουν τραυματιστεί, ενώ απειλείται περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

 Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις επαρχίες στα δυτικά της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι το δυστύχημα πιθανόν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκλήθηκε από φυσικά αίτια.Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ραδιενέργειας στην περιοχή που έχει πληγεί από την κόκκινη τοξική λάσπη.

Περίπου επτά χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη πληγεί από την καταστροφή, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν την επιχείρηση για την απομάκρυνση κατοίκων και τον εντοπισμό των αγνοουμένων.


Φράγμα
Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουμινίου φέρεται να έχουν διαρρεύσει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα των τοξικών λυμάτων, τα οποία έσπασαν αρχικά ένα φράγμα και αναμείχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες που πλήττουν τις μέρες αυτές την περιοχή για να συνεχίσουν στον ποταμό Μάρσαλ, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ρυπάνει τους μεγάλους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη.

Ούγγροι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες διερευνούν την κατάσταση αναζητώντας μία όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματική λύση. Το παχύρρευστο υγρό, που περιέχει βαρέα μέταλλα και διαβρωτικές ουσίες, προκαλεί βαθιά εγκαύματα που μπορεί να κάνουν μέρες να εμφανιστούν, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόνων κόκκινης τοξικής λάσπης.
Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνο τους κατοίκους του Κόλονταρ αλλά και γειτονικών χωριών όπως του Ντέβεσερ και του Σομλοβάσαρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων", δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές προσθέτοντας πως το ύψος της λάσπης έχει φτάσει σε μερικά σημεία μέχρι και τα δύο μέτρα.
Η Μονάδα Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουγγαρίας διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες ότι υπήρξε διαρροή και από δεύτερη δεξαμενή.

 Απορρύπανση:Ρίχνουν γύψο με ελικόπτερα!

Ελικόπτερα προσπαθούν με τη ρίψη τόνων γύψου να προκαλέσουν χημική αντίδραση και εξουδετέρωση των τοξικών λυμάτων, ενώ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Βιέννη, συμμετέχουν και συνεργάτες αυστριακής εταιρείας οικοδομικών υλικών που διατηρεί στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής τούβλων.
Στρατιωτικά βυτιοφόρα μετέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας νιτρικό ασβέστιο και νιτρικό μαγνήσιο στις λίμνες και τους ποταμούς της περιοχής σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των τοξικών ουσιών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το έργο της απορρύπανσης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. 

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου