" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Στο ΣτΕ προσέφυγαν καταστηματάρχες κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης" και 150 επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ταβερνών, μεζεδοπωλείων, καφενείων, μπαρ, κ.λπ. και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 25.8.2010 υπουργική απόφαση που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις και προέβλεψε πρόστιμα στους παραβάτες. 

Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στην συνταγματική προστατευόμενη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία των πολιτών. 
Η απαγόρευση του καπνίσματος, η οικονομική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου των αλκοολούχων ποτών, έχει ως συνέπεια να επέρχεται προσβολή της οικονομικής και επαγγελματικής τους, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, αφού χάνουν το 70%-90% της πελατείας τους. Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει κατάφωρα την συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι μη καπνιστές έχουν ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στα κέντρα διασκεδάσεως κ.λπ. αλλά και μεγάλη δυνατότητα επιλογής τέτοιων καταστημάτων, ενώ στους καπνιστές αποκλείεται η πρόσβαση, δημιουργώντας έτσι δυσανάλογη δυσμενή διάκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. 
Ακόμη, η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, η απαγόρευση παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου