Στο μεγαλύτερο κέντρο έρευνας των κλασικών σπουδών, την Οξφόρδη, θα παρουσιαστεί από τις 7 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου η έκθεση στο Μουσείο Ashmolean του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τίτλο «From Heracles to Alexander: The Legend of Macedon an Hellenic Kingdom in the Age of Democracy» και υπότιτλο «Treasures from Aegae, the royal Metropolis of Macedon», «από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: ο θρύλος της Μακεδονίας, ενός ελληνικού βασιλείου στα χρόνια της Δημοκρατίας - Θησαυροί από τις Αιγές, τη βασιλική Μητρόπολη της Μακεδονίας», και θα προηγηθεί της έκθεσης για τον Μεγαλέξανδρο που ετοιμάζει το Λούβρο.
Με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου «ενεκρίθη» η έξοδος από τη χώρα θησαυρών, που βγαίνουν για πρώτη φορά από το θησαυροφυλάκιο και τις αποθήκες του Μουσείου των Αιγών.
Όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος, ανασκαφέας του ανακτόρου των Αιγών, Αγγελική Κοταρίδη, «μία σειρά από ευρήματα τεκμηριώνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά για να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ήταν βλαστάρι της δυναστείας των Τημενιδών, που κυβέρνησαν επί τρεισήμισι αιώνες το μακεδονικό βασιλείο και ήταν απόγονοι του Ηρακλή και του Δία».
Η αφήγηση ξεκινά από το γενεαλογικό δέντρο των βασιλέων από τον Δία και τον Ηρακλή μέχρι τον γιο τού Μεγ. Αλεξάνδρου, τον Αλέξανδρο τον Δ', και δεν θα έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα, αλλά θα γίνει με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα (βίντεο,φωτομωσαϊκά, τρισδιάσταστες ψηφιακές αναπαραστάσεις).
Η έκθεση έχει χωριστεί σε πέντε ενότητες. Αυτές είναι:
* Η δυναστεία των Τημενιδών
* Πόλεμος και κυνήγι
* Πριγκήπισσες, Βασίλισσες, Πρωθιέρειες, ο ρόλος της γυναίκας στη Μακεδονική Αυλή
* Το Συμπόσιο, κεντρική εκδήλωση της ζωής των Μακεδόνων
* Οι Αιγές, το οικοδομικό πλάνο του Φιλίππου Β΄και το Ανάκτορο(και νεότερα στοιχεία για της εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στα ελληνιστικά χρόνια).
Οι Αιγές, όπως υποστήριζε ο Μανόλης Ανδρόνικος, υπήρξε το «λίκνο της βασιλικής δυναστείας».
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και η μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου απο την Πέλλα (το μόνο εύρημα εκτός Αιγών) και τα πορτρέτα Φιλίππου και Αλεξάνδρου από τη χρυσελεφάντινη νεκρική κλίνη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας.
Από : ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου