" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Καμμία νίκη γιά τήν Οὐκρανία..

 Δεν διαφαίνεται καμία νίκη για την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι η Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να υποστηρίξει το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως να υποκαταστήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εάν θέλει να σταματήσει την επικράτηση της Μόσχας.

Εκφωνώντας μια ομιλία μέσω βίντεο στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο Μπορέλ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «διαρκεί πάρα πολύ», ενώ παραδέχτηκε ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό χωρίς την υποστήριξη της Δύσης.

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν «τα απαραίτητα μέσα για να βοηθήσουν» θα πρέπει επίσης να έχουν την πολιτική βούληση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πολιτική βοήθειας της Ένωσης στην Ουκρανία και ενδεχομένως να την επεκτείνουν, δήλωσε ο Μπορέλ. Ο διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να παρέμβει για να αντικαταστήσει την αμερικανική βοήθεια, εάν αυτή μειωθεί.


Αν και η ΕΕ και τα μέλη της έχουν ξοδέψει σχεδόν διπλάσια χρήματα από τις ΗΠΑ για συνολική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Ουάσιγκτον παραμένει ο μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός του Κιέβου με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δυνητικά του απομένει μόνο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι θα έπρεπε να μεριμνήσει πακέτα όπλων από εδώ και στο εξής.

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο Μπορέλ επέμεινε ότι «πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να προετοιμαστούμε για μια μεγαλύτερη σύγκρουση, μεγαλύτερη από όσο πίστευε η Ρωσία»...

Η Μόσχα αντέδρασε στις παρατηρήσεις του Μπορέλ δείχνοντας την προφανή αλλαγή του τόνου του. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είχε δηλώσει μετά από μια επίσκεψη στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2022 ότι « αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης». Λέει τώρα ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να νικήσει τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε η Ζαχάροβα, αναρωτώμενη εάν η ΕΕ τείνει να θεωρεί τη Μόσχα ως νικητή στην αντιπαράθεση.

Πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου για την έκβαση των μαχών. Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι μια ρωσική νίκη θα ήταν μια «τραγωδία» που θα άφηνε την Ένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «ευάλωτη». Επέμεινε επίσης ότι ήταν προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο.

ἀπό : swentr.site/news

Εἶναι αὐτή ἡ ἀρχή τοῦ τέλους τοῦ πολέμου στήν Οὐκρανία ;


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου