" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιοί εἶναι οἱ Ταλιμπάν /«Μαθητές» πού κατέκτησαν τό Ἀφγανιστάν;

 

φωτό
Οι Ταλιμπάν, ή «Μαθητές (της ισλαμικής γνώσης)» στη γλώσσα Παστού, εμφανίστηκαν στις αρχές του 1990 στο βόρειο Πακιστάν μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ξεχώρισαν για πρώτη φορά στην παραμεθόρια περιοχή του βόρειου Πακιστάν και του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν το 1994.

Υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να βελτιώσουν την ασφάλεια, και εκείνη την εποχή, πολλοί Αφγανοί είχαν κουραστεί από την αλαζονεία και τις αμοιβαίες συγκρούσεις των μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με το BBC.

Οι Ταλιμπάν πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε θρησκευτικά σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, κηρύσσοντας το σκληρό ρεύμα του Ισλάμ.

Εφάρμοσαν τη δική τους αυστηρή εκδοχή της σαρία - ισλαμικού νόμου και εισήγαγαν βάναυσες ποινές.

Οι άντρες αναγκάστηκαν να αφήσουν γενιάδα και οι γυναίκες έπρεπε να φορέσουν μπούρκα που κάλυπτε ολόκληρο το σώμα τους.

φωτό
Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την τηλεόραση, τη μουσική και τους κινηματογράφους και δεν ενέκριναν την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Από το νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επέκτειναν γρήγορα την επιρροή τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1995, κατέλαβαν την επαρχία Χεράτ, που συνορεύει με το Ιράν, και ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, ανατρέποντας το καθεστώς του προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπάνι, ενός από τους ιδρυτές του αφγανικού μουτζαχεντίν, ο οποίος αντιστάθηκε στη σοβιετική κατοχή.

Μέχρι το 1998, οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο σχεδόν του 90 % του Αφγανιστάν...

Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα,ἐδῶ.


Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:

  1. Ποιοί εἶναι οἱ Ταλιμπάν;;;;;;;;;;;

    Μα οι απογονοι του στρατου του Μεγαλου Αλεξανδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή