" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Οὐγγαρία καί Σερβία οἱ προστάτιδες τῆς Εὐρώπης ;

 Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι έχουν δεσμευτεί να «ξαναχτίσουν την Κεντρική Ευρώπη», δηλώνοντας μάλιστα ότι οι δύο βαλκανικές χώρες θα «προστατεύσουν» την περιοχή από τα κύματα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν.

Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς συναντήθηκε με τον Όρμπαν στη Βουδαπέστη σε μία κοινή κυβερνητική σύνοδο. Ο Ούγγρος ηγέτης περιέγραψε το αποτέλεσμα της συνάντησής τους καθώς οι δύο χώρες «συμφώνησαν να ανοικοδομήσουν την Κεντρική Ευρώπη».

Ο Όρμπαν συνέχισε, "ωστόσο, προς το παρόν, δεν αρκεί μόνο η ανοικοδόμηση ... αλλά πρέπει επίσης να την προστατεύσουμε, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Κεντρικής Ευρώπης", αναφέροντας ότι η κρίση στο Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι μετανάστευσης .

Ο ηγέτης της Βουδαπέστης πρότεινε ότι εάν η Σερβία και η Ουγγαρία «σταθούν εμπόδιο στη μετανάστευση», τα δύο βαλκανικά έθνη θα «υπερασπίζονται τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης - για παράδειγμα, την Αυστρία, τη Γερμανία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βιέννης, Karl Nehammer, είχε εκφράσει στο παρελθόν παράπονα για την προοπτική υποδοχής Αφγανών προσφύγων μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει λόγος για τους Αφγανούς να έρθουν τώρα στην Αυστρία». Εν τω μεταξύ, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η κυβέρνησή του επέμειναν στην απέλαση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Λεβέντε Μαγιάρ, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η δραματική κατάσταση στην Καμπούλ «θα μπορούσε να επιφέρει μια εποχή μετανάστευσης και διεθνούς τρομοκρατίας που δεν θέλαμε και ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει». Η Βουδαπέστη ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την απεριόριστη πρόσβαση των Αφγανών αιτούντων άσυλο στην Ουγγαρία.

ἀπό ἐδῶ

Τό ἐρώτημα εἶναι :ἀρκοῦν δύο χῶρες νά πολεμοῦν πρός χάριν ὁλοκλήρου ἡπείρου; Καί ἐπίσης,πόσο θά ἀντέξουν στήν πίεσιν τῶν ὑπολοίπων κρατῶν πού ὑπηρετοῦν τίς νεοταξίτικες/παγκοσμιοποιητικές ἐπιταγές; 

Καί ἐν τέλει : ἀξίζει,ἄρα γε,νά πολεμᾶς,ν᾿ἀγωνίζεσαι γιά κάποιους πού ἔχουν ἀπεμπολήσει κάθε ἰδανικό,ἀξία πού στήριζε τήν εὐρωπαϊκή ἰδέα ; 

Μπορεῖ ὁ Ὀρμπάν καί οἱ Σέρβοι νά βλέπουν πώς ἀξίζει.Τό θέμα εἶναι ποιά στήριξιν καί ἀπό ποίους θά λάβουν,ἄν λάβουν καί κυρίως πόσο θ᾿ἀντέξουν στήν πίεσιν. Γιά τήν δική μας περίπτωσιν καί κάτω ἀπό τό καθεστώς Μητσοτακη,θά ἦταν εὐχῆς ἔργον νά βλέπαμε μία στήριξιν πρός Οὐγγαρία καί Σερβία,κυρίως γιά τήν σημαντικότητα τῆς γεωγραφικῆς θέσεως τῆς χώρας μας. Μακάρι...


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου