" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Ὁ Λυκουρέζος οἱ ...βαθιές ῥίζες τῆς ἀριστοκρατικῆς φαμίλιας του καί ...πάλι ἡ Αἴγινα ;

Πώ,πώ τί χαρακτηριστικά ! 

  Συνελήφθη γιά σύστασιν ἐγκληματικῆς ὁργανώσεως καί ἀπόπειρα ἐκβιάσεως

Στήν οἰκογένεια Λυκουρέζου ἐκτός τῶν Χοϊδᾶ ὑπάρχει καί ἡ τοῦ Ἀξελοῦ(*),ἀφοῦ ἡ μητέρα τοῦ Ἀλέξανδρου,Ἀξελοῦ Μαρία, τῆς οἰκογενείας Ἀξελοῦ ἀπ᾿ὅπου καί ἡ καταγωγή τοῦ Κώστα Ἀξελοῦ,ξέρετε τοῦ στοχαστή-φιλοσόφου πού φυγαδεύτηκε με τό Ματαρόα καί τίς λοιπές ἰδιοφυεῖς ἀριστεράντζες στό Παρίσι...Ἀλλά καί τούς Ζαΐμηδες, Μελετόπουλους καί φυσικά Μάτσα (ἀπό τήν πλευρά τῆς μητρός καί πάλι...)

Αλέξανδρος Λυκουρέζος  Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από οικογένεια με παράδοση στη δικηγορία και στην πολιτική. 

 Με την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών διέφυγε στο εξωτερικό με την τότε συζυγό του, από όπου επέστρεψε το 1974. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ήταν ο πρώτος που κατέθεσε μήνυση κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 επί εσχάτη προδοσία.

... συμμετείχε στη δίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ως συνήγορος του Βαρδή Βαρδινογιάννη και των οικογενειών των επιχειρηματιών Αλεξάνδρου Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου

...συνήγορος  του Γιώργου Κοσκωτά στο ομώνυμο σκάνδαλο, ενώ είναι συνήγορος της εταιρείας Siemens στην υπόθεση του ομωνύμου σκανδάλου.

έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του 1974 στο Νομό Μεσσηνίας με την Ένωση Κέντρου, αποτυγχάνοντας... το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία...την περίοδο της κυβερνήσεως Ράλλη ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού.

...Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή τον Μάρτιο του 2012, ως συγκατηγορούμενος στη δίκη για το "Σκάνδαλο της Αιξωνής", μιας υπόθεσης καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων αναδασωτέας δασικής και δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας στην πλαγιά του Υμηττού. 

Ὁ παπποῦς του :

Κων/νος Λυκουρέζος Γεννήθηκε το 1860 στην Καλαμάτα και ήταν γιος του Παναγιώτη Λυκουρέζου, δικαστικού και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας.
Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ιδιώτευσε ως δικηγόρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και υπήρξε δημαρχιακός υποψήφιος. Μετά από οκτώ χρόνια δικηγορίας εισήλθε στο δικαστικό σώμα φτάνοντας μέχρι την θέση του εισαγγελέα Εφετών. 
Υπηρέτησε στη Λευκάδα, την Πάτρα, την Αθήνα και την Αμαλιάδα αναλαμβάνοντας σημαντικές υποθέσεις της εποχής μεταξύ των οποίων και αυτή της δολοφονικής απόπειρας κατά του Βασιλέως Γεωργίου Α'. Το 1910 απολύθηκε για πολιτικούς λόγους με αποτέλεσμα να ασχοληθεί με την ενεργή δικηγορία ιδρύοντας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου.
  Ως δικηγόρος ανέλαβε μεταξύ άλλων την υπεράσπιση του Στέφανου Σκουλούδη(*) στο ειδικό δικαστήριο.
Το 1920 εξελέγη βουλευτής Καλαμάτας. Το 1922 διορίστηκε υπουργός δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Στράτου και στη συνέχεια υπουργός Δημοσίου Θησαυρού στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη.
Το 1926 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική. Παντρεύτηκε την Χοϊδά(**), κόρη του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, Παυσανία Χοϊδά, και απέκτησε πέντε παιδιά μεταξύ των οποίων και τον Παυσανία Λυκουρέζο. Εγγονός του είναι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

(**)Αχιλλεύς Χοϊδάς

(*) Ο Σκουλούδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από οικογένεια Κρητικών. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ακολούθως φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στη γενέτειρά του όπου και ανέλαβε την διεύθυνση της «εν Τουρκία» αντιπροσωπείας των εμπορικών καταστημάτων των αδελφών Ράλλη
Σε σύντομο μετέπειτα χρόνο ίδρυσε μαζί με τους Ανδρέα Συγγρό(*) και Γ. Κορωνιό την «Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης». Απέκτησε μεγάλη περιουσία και αποφάσισε το 1876 να εγκατασταθεί στην Αθήνα.
Μετά την ίδρυση της «Εταιρείας Κωπαΐδας» έπαυσε να ασχολείται με τραπεζικές εργασίες και άρχισε να αναμιγνύεται με την πολιτική. Το 1877 διορίστηκε ως αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με Αλβανούς παράγοντες με αντικείμενο συζήτησης μια ενδεχόμενη ελληνοαλβανική συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Δύο χρόνια αργότερα, το 1918, επερχόμενου του Ελευθερίου Βενιζέλου από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, απαγγέλθηκε στον Στέφανο Σκουλούδη, που είχε ταχθεί με τις απόψεις του Στέμματος, αλλά πλέον ιδιώτευε, κατηγορία «επί εσχάτη προδοσία».

(*)Ὁ «Χρυσοκάνθαρος» Ἀνδρέας Συγγρός !


Ὁ πατήρ του : 

 Ο Παυσανίας Λυκουρέζος (Σύρος, 1904 - Μιλάνο, 13 Οκτωβρίου 1968) ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Λυκουρέζου, νομικού και υπουργού. Σπούδασε νομικά και ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του. Ασχολήθηκε με την πολιτική και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας στις εκλογές του Μαρτίου 1946 έχοντας αποτύχει ήδη τρεις φορές. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1951, του 1952 και 1961. Απέτυχε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 1956, του 1958, του 1963 και 1964.
Ανέλαβε το υπουργείο εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπάγου. Επίσης στην ίδια κυβέρνηση διετέλεσε προσωρινώς υπουργός δικαιοσύνης και υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως. 
Στις εκλογές του 1961 εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με την Ένωση Κέντρου.

 Το 1964 και ενώ αυτοκίνητο είχε συγκρουσθεί με το δικό του με αποτέλεσμα να τραυματισθεί αυτός και η γυναίκα, διερχόμενο αυτοκίνητο σκότωσε τον Γιώργο Ριζόπουλο, ο οποίος μαζί με δύο φίλους του είχε σταματήσει για να βοηθήσει τον Παυσανία Λυκουρέζο. Απεβίωσε στο Μιλάνο το 1968 και η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και κηδεύτηκε. Ήταν παντρεμένος και γιος του είναι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

 Ὁ Λυκουρέζος σέ συν/ξή του εἶχε πεῖ : «Τον Ιούλιο του 1967 δραπετεύουμε από την Αθήνα των πραξικοπηματιών και καταλήγουμε μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού.Στο μεταξύ ο πατέρας μου ήταν φυλακή. Λόγω δημοκρατικών φρονημάτων». (ἐδῶ)
Πότε ἔγινε αὐτό,καλέ; ! ! !

«Η Αλίσια από τη Βραζιλία. Είχε έρθει να δει την Ελλάδα. Ετσι, εντελώς τυχαία έπεσα πάνω της, έτσι την ερωτεύτηκα και σχεδόν αμέσως, το 1966, την παντρεύτηκα.»(ἐδῶ)



Ἡ κόρη : 

 Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου: Η σαπουνοποιός κόρη του ποινικολόγου Αλεξάνδρου Λυκουρέζου από τον πρώτο γάμο του που είχε νυμφευθεί την Αμερικανοβραζιλιάνα φωτογράφο, κοινωνιολόγο και πρώην φωτομοντέλο Αλίσια Κοριολάνο

Καί ἡ Αἴγινα...

Η γνωριμία της με τον χημικό Γιάννη Ζαγοριανάκο θα εξελιχθεί σε σχέση ζωής και τελικά οι δύο σύντροφοι θα αποφασίσουν από κοινού να εγκαταλείψουν την Αθήνα προκειμένου να ζήσουν μόνιμα και να οργανώσουν ένα νέο επιχειρηματικό project στην Αίγινα.


 Τά σαπούνια τῆς κόρης τοῦ Λυκουρέζου καί τοῦ καλλιτέχνη συντρόφου της :


 Ἄ καί βίντεο ἀπό τήν συμμετοχή τῆς ἐπιχειρήσεως τῶν σαπουνιῶν, στό Φεστιβάλ Καριέρας 2014 : 



 Γιάννης Ζαγοριανάκος - Still Light
Ἔχει μεγαλώσει στήν Νότιο Ἀφρική,ὅπως ὁ ἴδιος λέει.
 Μέ μία δ/νση γιά τήν τέχνη του : Ψηφιακή γκαλερί με έργα του Γιάννη: Ἡ ὁποία δέν εἶναι πλέον ἐνεργή,ἄν καί τό δημοσίευμα εἶναι πρό 7μηνου ! ! !

Γιάννης Ζαγοριανάκος - Still Light
Τελικῶς,ἐκεῖ στήν Αἴγινα πρέπει νά ἔχουν σοβαρό πρόβλημα...

Πρόσωπα του Κωνσταντίνου Μαυρακάκη στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας




Ὁ ἐν λόγῳ κύριος δέν εἶναι τυχαίος,γόνος τῆς ἐφοπλιστικῆς οἰκογενείας,ἐκ Πειραιῶς :


Πίσω ἀπό τήν κυρία ἐφοπλιστοῦ Μαυρακάκη,δεσπόζουν οἱ δημιουργίες τοῦ ἐγγονοῦ ! 
Ἡ «jazz» ἐγγονή τοῦ ἐφοπλιστή Γιάννη Μαυρακάκη


Υ.Γ. Δέν ξέρω γιατί περί τῆς οἰκογενείας Ἀξελοῦ ὑπάρχει κάποιο ...μυστήριο ! Πάντως στην σελίδα μέ τίς ἑλληνικές οἰκογένειες ὅπου φαίνεται και ἡ οἰκογένεια τῆς μητέρας τοῦ Λυκουρέζου,Μαρίας Ἀξελοῦ παρουσιάζουν ὡς πατέρα της τόν Μιλτιάδη Ἀξελό (ἀκριβῶς τό ἴδιο ὄνομα μέ τόν πατέρα τοῦ Κώστα Ἀξελοῦ),μέ ἡμερομηνία θανάτου τό 1894! Ἀπίθανον,λοιπόν νά ἦταν ἐκεῖνος ὁ πατέρας της καί παπποῦς τοῦ Λυκουρέζου,ἀφοῦ θά ἔπρεπε ἡ Μαρία νά ἔχῃ γεννηθῇ τήν χρονιά θανάτου τοῦ πατέρα της καί νά γεννᾷ τόν Ἀλέξανδρο σέ ἡλικία 38 χρονῶν ! ! !  Τί μπέρδεμα ! ! ! Ἄρα,γε θέλουν κάτι νά κρύψουν;Ὕποπτον...

Ἕνα στοιχεῖο,ἐπίσης περίεργο εἶναι καί ἡ σύνδεσις τοῦ Κώστα Ἀξελοῦ καί τῆς οἰκογενείας του μέ τό ὄνομα Νίγγελ.Διαβᾶστε :

«...το σπίτι χτίστηκε απο την Μαρία Αξελού (πέθανε το 1913 ή 1914), σύζυγο του Ευστράτιου Νίγκελ. Στην πορεία το όνομα Νίγκελ εξαφανίστηκε για να μείνει μόνο το Αξελός. Ένας απο τους γιους της Μαρίας και του Ευστράτιου ήταν και ο Γεώργιος Νιγκελ – Αξελός που παντρεύτηκε στην Σμύρνη την Ρεγγίνα Σκιαδά. Απόχτησαν πέντε γιούς και όταν χώρισαν το 1915 η Ρεγγίνα πήγε στην Γαλλία όπου ήδη ήταν εγκατεστημένα τέσσερα απο τα παιδιά της. Έτσι ξεκινά και μια στενή σχέση της οικογένειας Αξελού με τη Γαλλία, που κρατάει μέχρι σήμερα. Ο Κώστας Αξελός είναι γόνος ενός απο τους πέντε γιούς του Γεώργιου και της Ρεγγίνας. Τον Οχτώβρη του 1914, το σπίτι πουλήθηκε στον τραπεζίτη Ιωσήφ Αλχαδέφ, γιό του Σαλομόν.»(ἐδῶ)

Ἐνδιαφέροντα τά ἀναφερόμενα στοιχεῖα καί ὀνόματα,ἔτσι;
Ἐδῶ ἡ ἀναφερομένη Μαρία Ἀξελοῦ,μέ ἡμερομηνία θανάτου τό 1913,φαίνεται φυσιολογικῶς νά εἶναι ἡ Ἀξελοῦ Μαρία τοῦ Μιλτιαδη πού πέθανε τό 1894.Αὐτός ὁ Μιλτιάδης ἀναφέρεται ὡς διπλωμάτης.΄(ἐδῶ).
Ἀπό τήν ἀνωτέρω ἀναφορά προκείπτει πώς ἕνα ἀπό τά 5 παιδιά τῆς Ρεγγίνας Σκιαδᾶ-Ἀξελοῦ-Νίγγελ πρέπει νά λεγόταν Μιλτιάδης (ὄνομα τοῦ παπποῦ διπλωμάτη) πού θά πρόκειται γιά τόν πατέρα τοῦ Ἀξελοῦ Κώστα. Σίγουρη πάντως εἶναι ἡ συγγένεια μέ τόν Λυκουρέζο,ἀφοῦ δέν εἶναι τυχαῖο πώς τό ᾿67 πῆγε στό Παρίσι,ὅπου σίγουρα εἶχε συγγενικούς δεσμούς...


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Γειὰ χαρὰ Πελασγικὴ μας, ξέρουμε τίποτε γιὰ Μελετόπουλους;

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ᾿ἀρχήν εἶχα κάνει λάθος τήν οἰκογένεια Μελετοπούλου. Ἡ ἀφοροῦσα τήν συγγένεια μέ τούς Λυκουρέζους εἶναι ἡ οἰκογένεια Μελετοπούλου μέ ῥίζα καταγωγῆς τό Ἄργος καί μετέπειτα τόν Πειραιᾶ ὅπου καί ἦσαν ἀπό τούς πρώτους οἰκιστές καί μεγαλούργησαν τόσο ὡς ἐπιστήμονες ὅσο καί ὡς μεγάλοι δωρητές .
      Ἐδῶ : https://greekfamilies.tribalpages.com/tribe/browse?userid=greekfamilies&view=0&pid=9468&ver=26463

      ὁ πατριάρχης τῆς οἰκογενείας,Νικόλαος Μελετόπουλος 1814- 1878, ὁ ὁποῖος ἐγκατεστάθη στόν Πειραιᾶ . Σχετικῶς μέ τήν πορεία τῆς οἰκογενείας,μπορεῖτε νά διαβάσετε ἐδῶ : http://www.koutouzis.gr/meletopoulos.htm

      Μία ἄλλη ὀνομαστή οἰκογένεια μέ τό ἐπίθετο Μελετόπουλος εἶναι ἐκ Λακωνίας. Ἐδῶ τό ἱστορικό τῆς οἰκογενείας :

      Έρευνα που διεξήγαγε επί εξάμηνο από πηγές και βιβλιογραφία γιά την ιστορία της οικογενείας του το 2013 ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικός, συγγραφέας.
      http://www.meletopoulos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=54

      Προφανῶς δέν ἔχουν σχέσι μέ τούς Μελετόπουλους ἐξ Ἄργους.

      Ἄν ἔχῃς κατά νοῦ κάτι ἄλλο πού ἴσως δέν κατάλαβα,πολύ εὐχαρίστως νά μᾶς τό πῆς.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Γιάννη !

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Πελασγική, πάντα κυρία!!! Καλή δύναμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή