" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

13ος και 14ος μισθός: Το μεγάλο ψέμα...


Του Γιώργου Χριστοφορίδη

Ζούμε εποχές μεγάλης ξεφτίλας. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν διστάζουν, πια, μπροστά σε τίποτα. Η στήλη αποκαλύπτει σήμερα ότι, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της, η τρόικα ποτέ δεν έθεσε -πραγματικά- θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού.

Ούτε και κανένας άλλος το έθεσε, δηλαδή. Η όλη υπόθεση δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια συμπαιγνία. Αρχιερέας της, ο πρωθυπουργός. Φυσικοί αυτουργοί, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Ηθικοί αυτουργοί, η τρόικα, οι Γερμανοί, το ΔΝΤ και οι φίλοι τους, που -με τη διφορούμενη στάση τους- έπαιξαν το παιχνίδι των «δικών μας». Α! Και τα media, βεβαίως-βεβαίως.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ήρθε για να πάρει εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, τα οποία θα σπρώξουν τον Ελληνα βαθύτερα στη φτώχεια, ώστε να μη χάσουν ευρώ από τα υπερκέρδη τους οι ξένοι δανειστές μας. Το γνώριζαν οι πολιτικοί αρχηγοί, από την πρώτη στιγμή, ότι θα έβαζαν την υπογραφή τους -είτε σε μια κόλα χαρτί, είτε στη Βουλή- σε νέο ορυμαγδό χαρατσιών, που πλέον οδηγούν συμπολίτες μας ακόμη και στο θάνατο από την πείνα. Κυριολεκτικά.

Το γνώριζαν. Και φοβούνταν. Ηταν τρομοκρατημένοι. Διότι γνώριζαν, επίσης, ότι ο κόσμος έχει χωθεί μέχρι τα μπούνια στην απελπισία. Και, αυτή τη φορά, κάποιος θα τους δάγκωνε το λαρύγγι.

Εκαναν το κλασικό κόλπο. Για μια ακόμη φορά. Εφηύραν ένα χειρότερο εχθρό. «Θα σας κόψουμε τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας». Και στον ιδιωτικό τομέα. Εφηύραν κι ένα επιχείρημα, ότι μόνο έτσι -λέει- θεωρούν οι ξένοι πως η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει ξανά τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Κι αυτό το -απολύτως φανταστικό- λυσσασμένο σκυλί, το άφησαν λυτό. Το έλυσαν και το έριξαν σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες. Να μας τρομοκρατούν. Πρωί. Μεσημέρι. Βράδυ. Να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε, βουτηγμένοι στο άγχος. Σε περισσότερο άγχος από αυτό με το οποίο ζούμε ούτως ή άλλως. Να αναρωτιόμαστε πώς διάολο θα πληρώνουμε τις χίλιες-δυο υποχρεώσεις μας, χωρίς τα δώρα; Πώς; Αφού, κι αυτά πια, δεν τα περιμένουμε για να πάμε ένα ταξίδι, για να αγοράσουμε κάτι παραπάνω για τον εαυτό μας, αλλά για να βουλώσουμε τρύπες.

Αφησαν το λυσσασμένο σκυλί λυτό, για να μας τρομοκρατήσουν και να το θεωρήσουμε μεγάλη τους επιτυχία, όταν -τώρα- μας σερβίρουν ότι «αντιστάθηκαν ηρωικά», πως είπαν όχι στους ξένους, πως γλίτωσαν τα δώρα και τα επιδόματά μας. Και, να τους πούμε και ευχαριστώ, όταν -τώρα- μας λένε ότι θα τη «γλιτώσουμε» με πολύ λιγότερα. Και κανείς να μη σκεφτεί ότι για αυτά τα «πολύ λιγότερα» -που λέμε σήμερα κι ευχαριστώ- θα βάζαμε φωτιές στους κάδους της πλατείας Συντάγματος αν δεν είχε προηγηθεί η τρομοκρατία τους.

Σίγα μην ενδιαφερθούν οι κουστουμαρισμένοι απόγονοι του Μακιαβέλι που όλα αυτά στοιχίζουν χρόνια από τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Μην έχετε αμφιβολία. Ο συνταξιούχος που έζησε μέσα στην τρομοκρατία όλων των τελευταίων εβδομάδων, έχασε χρόνια από τη ζωή του. Κι αυτό το κρίμα είναι στο λαιμό τους.

Τι θα μας σερβίρουν σήμερα, λοιπόν; Αφού μας πουν πόσο ήρωες είναι που έσωσαν δώρα και επιδόματα, θα μας αποκαλύψουν αυτό που εξ αρχής είχαν σχεδιάσει. Το έχουν ήδη συμφωνήσει, με διαβεβαιώνει η πηγή μου (και είναι σε θέση να γνωρίζει). Απλά, χτες τα οριστικοποίησαν και σήμερα θα μας τα σερβίρουν.

Είναι τόσο καλοί μαζί μας, λοιπόν, που δε θα μειώσουν καν τον κατώτατο μισθό. ΑΛΛΑ, θα διευρύνουν σημαντικά τη δυνατότητα προσλήψεων με μισθό χαμηλότερο από το βασικό. Μην ξεχνάτε ότι ήδη γίνονται προσλήψεις κάτω από τον κατώτατο. Αρκεί ο προσλαμβανόμενος να είναι νεότερος των 25 ετών. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη πώς ακριβώς θα διευρυνθεί αυτή η δυνατότητα. Μπορεί να πουν ότι οι προσλήψεις με τους μισθούς της πείνας θα αφορούν τους κάτω των 30 ετών… Ή, μπορεί, να πουν κάτι ακόμη αθλιότερο: θα μπορεί οποιοσδήποτε να προσληφθεί με πενταροδεκάρες, αρκεί να… συναινέσει ο ίδιος!

Στο ίδιο «σερβίτσιο» θα χωρέσουν, βεβαίως-βεβαίως, η σφαγή των επικουρικών (οι οποίες θα περνούν, πλέον, μέσα από ένα και μοναδικό Ταμείο) και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές.

Αλλά, είπαμε: Το κρίμα στο λαιμό τους.

 Πηγή : Άς μιλήσουμε επιτέλους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου