" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΖΩΣΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΟ!

Δράση για την αποκατάσταση του ναού της Αφροδίτης. Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό ντοκουμέντο κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών. Το μοναδικό Ναό της Αφροδίτης που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή πριν από αιώνες στη θέση που βρίσκεται σήμερα η πλατεία. 
Πρόκειται για τον ύστερο-αρχαϊκό ναό της Αφροδίτης , στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη. Ένα σημαντικό παράδειγμα ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ. που μετακινήθηκε στη σημερινή του τοποθεσία στα ρωμαϊκά χρόνια, για να αποτελέσει τμήμα ενός προαστίου γεμάτου ιερά και δημόσια κτίρια. Τα θεμέλιά του, χαμένα κάπου μεταξύ της πυκνής βλάστησης και της άναρχης σύγχρονης δόμησης που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη πόλη είναι απροσπέλαστα και άγνωστα στον ανυποψίαστο περαστικό. 

Μετά από ανασκαφές στο χώρο το 1936 ο ναός κέντρισε για λίγο το σύγχρονο ενδιαφέρον για να πέσει όμως και πάλι στην αφάνεια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος της χιλιετίας – το 2000 – για να ξαναρχίσουν οι έρευνες, από αρχαιολόγους. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν, μετά και την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου που τα κάλυπτε, τα κατάλοιπα του ναού: ελληνορωμαϊκά αγάλματα αλλά και σημαντικά αρχαιότερα αρχιτεκτονικά κομμάτια. Αυτό επέτρεψε στους αρχαιολόγους άλλη μια φορά για να ανασκάψει τη θέση. 
Ορισμένα από αυτά είναι που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας αλλά παράλληλα αδυνατώντας να αποτυπώσουν το μεγαλείο του κτίσματος. 
Σήμερα με μπάζωμα και εξαφάνιση απειλείται ο ύστερος-αρχαϊκός ναός της Αφροδίτης που ανακαλύφτηκε στη διάρκεια ανασκαφών κατά το παρελθόν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη. Αρχικά επάνω στην ανακάλυψή της, μια αρχική απόφαση λήφθηκε να συνεχίσει την ανασκαφή της εντούτοις, η παρούσα απόφαση αργότερα ανατράπηκε. 

Το θέμα της απαλλοτρίωσης, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου, επρόκειτο να συζητηθεί τον Απρίλιο του 2011 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως αναβλήθηκε για το 2012. Αν η απαλλοτρίωση απορριφθεί και η ένσταση γίνει δεκτή, ο ναός θα μπαζωθεί! 
Επομένως καλούμε όλους τους Έλληνες που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και όλους τους ξένους φιλέλληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην διαμαρτυρία εναντίον αυτής της ιερόσυλης επίθεσης στην εθνική κληρονομιά μας. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί και δυναμικά. 
Ένας εύκολος τρόπος είναι να στείλετε -μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή/και με fax – μια επιστολή στο δήμο της Θεσσαλονίκης για να να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την αδικία. Παρακαλώ αισθανθείτε ελεύθεροι να γράψετε την ηλεκτρονική ή ταχυδρομική σας διεύθυνση στην επιστολή διαμαρτυρίας . Μπορείτε επίσης και να χρησιμοποιήσετε μια επιστολή δείγμα όπως θα δείτε πιο κάτω. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά.

For further information please visit: http://templeofvenus.gr/ 
CONTACT INFORMATION: Municipality of Thermaikos Region : Central Macedonia Base : Perea Mayor : Alexandris Ioannis Phone 1 : (+30) 23923 30000 Phone 2 : (+30) 23923 30015 e-mail : mayor@thermaikos.gr Address (of the Mayor’s Office) : Meg. Alexandrou 2 P.C. : 57019 City : Perea Fax : 23920 22368 Url site : www.thermaikos.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ 

Αγαπητοί (όνομα ενθέτων εδώ)
Έρχομαι σε επαφή μαζί σας σχετικά με το ζήτημα του ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών στην Θεσσαλονίκη . Έπεσε πρόσφατα στην προσοχή μου ότι αυτό το θαυμάσιο κομμάτι της Ελληνικής αρχαίας ιστορίας έχει πέσει θύμα της άναρχης δόμησης και σχεδιάζεται πάνω στο σημείο αυτό η ανέγερση νέου κτηρίου διαμερισμάτων. Σε μια εποχή, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αυτός ο αρχαίος ναός δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δώρο των Θεών και μία πολιτιστική κληρονομία. Ο ναός της Αφροδίτης είναι ένας εθνικός θησαυρός ο οποίος θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες σαν μέγα αξιοθέατο και να παράσχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μία επιπλέον δυνατότητα εσόδων και οικονομικής αναζωογόνησης. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Μεσογείου, η ανακάλυψη ενός τέτοιου αρχαίου ναού, παλαιότερο κατά 200 χρόνια από το Παρθενώνα, θα είχε καταστεί ανακάλυψη παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να αποκρύψει την ανακάλυψη του ναού αντί να ξεκινήσει ανασκαφές για να έρθει στην επιφάνεια; Η απόκρυψη και το θάψιμο του ναού κάτω από μία πολυκατοικία είναι ιεροσυλία η οποία θα οδηγήσει έναν αναντικατάστατο εθνικό θησαυρό να χαθεί. Τέλος, σε μία περίοδο όπου οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τόσα βάρη και στερούνται τα αναγκαία, πόσο μάλλον να πληρώνουν ενοίκια ακριβών διαμερισμάτων ή να αγοράσουν , με τι σκεπτικό ο ιδιοκτήτης σκέφτεται ότι θα μπορέσει να τα νοικιάσει ή να τα πουλήσει και σε ποιούς αυτά τα νέα διαμερίσματα; Αυτός είναι ο φόρος τιμής προς προγόνους μας με το θάψιμο των μεγάλων επιτευγμάτων τους αντί να τα αναδείξουμε σαν μέρος του πολιτισμού μας; Είναι αλήθεια απλός μια σύμπτωση σε μία περίοδο στην οποία οι Έλληνες νιώθουν, απελπισμένοι και απογοητευμένοι ένας αρχαίος ναός της θεάς της αγάπης να αποκαλύπτεται σε μας; Υποθέτω πως όχι. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ όλους τους εμπλεκόμενους να μην αφήστε να συμβεί αυτό το έγκλημα όχι μόνο κατά της Ελλάδα και των Ελλήνων αλλά όλης της ανθρωπότητας. Αποκαταστήστε λοιπόν το ναό της Αφροδίτης και μαζί με αυτόν και την εθνική υπερηφάνεια μας. 

Με τιμή (όνομα ενθέτων εδώ)

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου