" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Ὁ Τράμπ « ἔκανε τό ΝΑΤΟ σπουδαῖο ξανά » !

Οι χαμένοι σε όλη αυτή την άθλια υπόθεση είναι το ευρωπαϊκό κοινό. Τους κοροϊδεύει ο μιλιταρισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές ελίτ που εκμεταλλεύονται τις πολιτικές οικονομίες τους

Ο Mark Rutte, ο ηγέτης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, προκάλεσε σάλο και έγινε viral αυτή την εβδομάδα, αφότου αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «μπαμπά».

Ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αιφνιδιάστηκαν. Οι δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν αν ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός το παρατραβούσε με την δουλοπρέπειά του και υποτιμούσε τον εαυτό του. Χωρίς καμία ντροπή, ο Rutte ανέβασε ακόμη περισσότερο τον τόνο, δίνοντας περισσότερα κομπλιμέντα στον Τραμπ και επαινώντας τον για την επίτευξη αυτού που κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει - να αναγκάσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η παράξενη επιλογή λέξεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν ήταν απλώς άθλια συκοφαντία. Ήταν ένα φροϋδικό λάθος που αποκάλυπτε την σκοτεινή και καταχρηστική σχέση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους λεγόμενους συμμάχους τους.

Σε κάποιο σημείο, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε ότι αν ο Rutte δεν τον συμπαθεί αρκετά, θα τον «χτυπήσει».

Η αφορμή ήταν η ετήσια σύνοδος κορυφής του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας. Δεν ήταν μόνο ο Rutte που έσκυβε και υποκλίνονταν. Οι περισσότεροι ηγέτες της συμμαχίας των 32 κρατών έκαναν τα πάντα για να κατευνάσουν τον Τραμπ.

Ο Τραμπ εκφοβίζει αδιάκοπα τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα από τα κονδύλια των οικονομιών τους στον στρατό. Τους έχει χλευάσει επειδή «δαπανούν» την αμερικανική ασφάλεια και έχει απαιτήσει να αυξήσουν τους ετήσιους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους από 2% του εθνικού οικονομικού προϊόντος σε 5%.

Αυτή την εβδομάδα, η συμμαχία του ΝΑΤΟ κήρυξε έναν «ιστορικό μετασχηματισμό» ανακοινώνοντας μια επίσημη δέσμευση για την επίτευξη του στόχου του 5% έως το 2035. Αυτό μεταφράζεται σε τρισεκατομμύρια περισσότερα ευρώ που διατίθενται στον μιλιταρισμό, αναπόφευκτα εις βάρος της πολιτικής οικονομίας και της κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και σε πυροδότηση γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των νέων στρατιωτικών δαπανών θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά αμερικανικών όπλων, όπως το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και το σύστημα αεράμυνας Patriot, τα οποία είναι υπερτιμημένα και υπερεκτιμημένα σε απόδοση. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τα Ινστιτούτα Bruegel και Kiel διαπίστωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει ότι η γιγαντιαία αύξηση των προϋπολογισμών του ΝΑΤΟ θα ωφελήσει πρωτίστως την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία.

Ένα ακόμη φροϋδικό λάθος προήλθε από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος είπε για τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ: «αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν πραγματικά τις χώρες τους... δεν είναι απάτη και εμείς [οι ΗΠΑ] είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να προστατεύσουν τις χώρες τους».

Πόσο διαστρεβλωμένο. Αυτοί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προδίδουν τα ειρηνικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού κοινού, ενώ παράλληλα υπηρετούν το πολεμοχαρές σύστημα του στρατιωτικού καπιταλισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η ομιλία του Τραμπ για «προστασία» είναι στην πραγματικότητα μια απάτη προστασίας τύπου Μαφίας, μια απάτη που το ΝΑΤΟ έχει διευκολύνει από την ίδρυσή του το 1949 με το πρόσχημα της «υπεράσπισης» του «ελεύθερου κόσμου» από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Rutte, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής του ΝΑΤΟ πέρυσι, αναλαμβάνοντας τη θέση του Νορβηγού Yes Man Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει αποδειχθεί ιδανική επιλογή για την εντατικοποίηση της διαμάχης. Ο Ολλανδός πρώην πολιτικός είναι γνωστός για την οικοδόμηση συναίνεσης και έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκμεταλλευτεί τον ναρκισσισμό του Τραμπ. Ο Rutte έχει ασκήσει επιδέξια πιέσεις στα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την «ανάγκη» να δαπανήσουν περισσότερα για τον στρατό, αναφέροντας συνεχώς την υποτιθέμενη απειλή που αποτελεί η Ρωσία. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ενισχύουν υπάκουα την παράλογη προπαγάνδα.


Την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, ο Rutte έστειλε μήνυμα στον Τραμπ με ενθουσιώδεις επαίνους. «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ντόναλντ... η Ευρώπη θα πληρώσει ΜΕΓΑΛΑ, όπως της αξίζει, και αυτή θα είναι η νίκη σας».

Έχοντας αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ο Τραμπ έφυγε από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με μια νέα, χαρούμενη άποψη για τον οργανισμό. Απέρριψε τα προηγούμενα παράπονά του για τους Ευρωπαίους «λαθρομετανάστες» και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κοινή ρήτρα άμυνας της συμμαχίας. Ο Τραμπ υιοθέτησε ακόμη και την ανόητη συζήτηση για την επίθεση της Ρωσίας σε άλλες χώρες μετά την Ουκρανία.

Αυτό θέλουν πάνω απ' όλα οι Ευρωπαίοι λακέδες και οι Ρωσοφοβικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι προηγούμενες προειδοποιήσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ είχαν αναστατώσει τον διατλαντικό ιμπεριαλιστικό άξονα. Αυτές οι προειδοποιήσεις του Τραμπ ήταν πάντα κενές περιεχομένου. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ λόγω της λειτουργίας του ως πολυμερούς καλύμματος για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Παρ' όλα αυτά, η φαινομενική περιφρόνηση του Τραμπ για τη συμμαχία είχε υπονομεύσει την ενότητά της και τη στρατιωτική φασαρία.

Απορροφώντας το εγώ του Τραμπ, η συμμαχία φαίνεται να έχει ανακτήσει τον σκοπό της. Οι ρωσοφοβικοί πολιτικοί ηγέτες επαινούσαν τον Τραμπ επειδή «έκανε το ΝΑΤΟ ξανά σπουδαίο».

Παρά τα περί εκφοβισμού και την αλαζονεία του, ο Τραμπ φαίνεται να είναι ένας αδύναμος χαρακτήρας που είναι εύπλαστος όταν το εγώ του δέχεται μασάζ.

Οι Ευρωπαίοι υποτελείς υποτάχθηκαν όπως ποτέ άλλοτε. Εκτός από τις υποσχέσεις για σημαντική αύξηση των δαπανών για (αμερικανικά) στρατιωτικά όπλα, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ οργανώθηκε για σύντομες συναντήσεις, ώστε να μην κουράσει τον Τραμπ, δεδομένης της διαβόητης μικρής διάρκειας προσοχής του.

Του δόθηκε το επιεικής προνόμιο να διαμείνει στο ολλανδικό βασιλικό παλάτι ως ειδικός προσκεκλημένος του βασιλιά Γουλιέλμου-Αλεξάντερ και της βασίλισσας Μάξιμα. Όλα σε αυτή τη σύνοδο κορυφής επικεντρώθηκαν στην ικανοποίηση του εγωισμού του Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι συκοφάντες του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν ακόμη και την συνηθισμένη τους ζήτηση για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, γνωρίζοντας ότι αυτό ενοχλεί την συναλλακτική εμμονή του Τραμπ να μειώσει τις απώλειες λόγω του αποτυχημένου πολέμου δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν μόνο ένα δευτερεύον ζήτημα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι προσκλήθηκε να παραστεί, αλλά του είπαν να αφήσει στην άκρη το μπολάκι της ζητιανιάς του. Φόρεσε μάλιστα μια κομψή πολιτική στολή αντί για την κανονική στρατιωτική του ενδυμασία cosplay, κάτι που έδειχνε για άλλη μια φορά ότι οι διοργανωτές του ΝΑΤΟ είχαν αποφασίσει να δώσουν προτεραιότητα στο να συμβιβαστούν με τον Τραμπ.

Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της διάσκεψης χαρακτήρισε τη Ρωσία ως την κορυφαία απειλή για τη διεθνή ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας και άλλων κινδύνων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις του Τραμπ για βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα.


Από την άποψη του ΝΑΤΟ, ήταν μια επιτυχημένη εβδομάδα. Ο θείος Σαμ είναι πλέον μπαμπάς και η συμμαχία έχει αποκαταστήσει την ενότητα επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Οι Ευρωπαίοι κόλακες πήραν κι αυτοί αυτό που ήθελαν - έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που επέστρεψε στην ομάδα της αντιρωσικής συμμαχίας.

Οι χαμένοι σε όλη αυτή την άθλια υπόθεση είναι το ευρωπαϊκό κοινό. Τους κοροϊδεύει ο μιλιταρισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές ελίτ που εκμεταλλεύονται τις πολιτικές οικονομίες τους.

ἀπό : strategic-culture.su


Καί πάνω πού πιστεύαμε πώς θά πάρῃ πόδι τό ΝΑΤΟ  : 

ΝΑΤΟ ...ΟΤΑΝ « θά φύγῃς»

Ἦρθε ὁ Τράμπ γιά νά «κάνει τό ΝΑΤΟ σπουδαῖο ξανά » ! 

Τέλος :

Θέλω μόνον νά σημειώσω κάτι γιά μελλοντική συζήτησιν, ἴσως. Δέν ξέρω τί ἔχουν συμφωνήσει Τράμπ καί Ποῦτιν, στήν τηλεφωνική ἐπικοινωνία τους λίγο πρίν τήν ἐπίθεσιν τοῦ Ἰσραήλ στό Ἰράν. Κάτι συμφώνησαν, ὅμως τί ἄρα γε ; 

Ο Πούτιν μιλάει για «μεγάλο σεβασμό» προς τον Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τον Αμερικανό ομόλογό του ως «θαρραλέα άνθρωπο» και επαίνεσε τις προσπάθειές του για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.

Ο Πούτιν σέβεται για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ λέει ο Τράμπ

Εἴπαμε, συζήτησις στό μέλλον...


Ἡ Πελασγική

12 σχόλια:

  1. Ο Αλβανος περασε και τους γυφτους...κοστούμι με ασπρο παπούτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἕν καί τό αὐτό εἶναι ἀλβανοί καί γύφτοι. Καμμία διαφορά ΑΠΟΛΥΤΩΣ !

      Ὁ Ῥάμα προφανῶς ἦταν ὑπό τήν ...ἐπήρεια καί μπέρδεψε τά ἀθλητικά μέ τό λουστρίνι. Γιατί λουστρίνι θά φοροῦσε τό γυφτοαλβανό.

      ( ἐπήρεια ἐννοῶ τήν μεγάλη χαρά πού θά πήγαινε σέ τέτοια σπουδαία συνάντησιν ! )

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Γρηγόριε !

      Διαγραφή
  2. Παντως εγω βλεπω .....προοδον!
    Ο/η /το Μητσοτετοιο, ακριβως πισω απ' τον Τραμπ!
    Οχι παιζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χά,χά,χά !
      Ο/η /το Μητσοτετοιο
      χαχαχαχαχαχα !!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Πολύ πετυχημένο !!!

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  3. Ερωτησις:
    Αυτος ο σκυλοεβραιος της Ουκραϊνας, ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀφοῦ τήν ξέρεις τήν ἀπάντησιν, γιατί ρωτᾶς ;
      Τήν ξέρεις, τήν ξέρω, τήν ξέρουμε πιθανῶς καί νά τήν ...ξέρουν .

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  4. Η ΦΟΥΣΚΑ ειναι μπροστά μας και θα ακολουθησει ομαδική αποτρίχωση....
    ...................................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, ὁ ἕνας καλλίτερος ἀπό τόν ἄλλον!

      Μά ποῦ τά βρίσκεται !!

      Ἀπό τά ἄσπρα παπούτσια τοῦ γύφτου, σέ ο/η/το Μητσοτέτοιο καί κατευθείαν στήν φούσκα μέ τήν ἀποτρίχωσιν !!!

      Εἶστε τρομεροί !!!

      Καλησπέρα ἀγαπητέ zen !

      Διαγραφή
  5. Αφού έφαγε ο Τραμπ την ήττα απο το Ιραν ,τα ¨μάζεψε" και προσπαθει να φτιάξει το μέτωπο της απειλιτικής Ρωσίας,που πρέπει να τρομάζει την ΕΕ.
    Τελικά αυτό το μαρτύριο δέν θα τελειώσει ποτέ. Ολοι πουλάνε το γνωστό ! Την ελπίδα,και έτσι εναλάσοντε,και το έργο συνεχίζει,και μετά ξανά σε τέσσερα η πέντε χρόνια ,κάποιος άλλος θα πουλήσει ελπίδα,και ξανά μανά..
    Ο Τράμπ όμως είναι αυτός που κυριολεκτικά λειτούργησε όπως ο Τσίπρας,στην χώρα μας. Τα "εδωσε" τα ρέστα του,και σφάζει δίχως σκέψη. Κάνει τον ηλίθιο ,όταν τρώει ήττα,και απο μακρυά απειλεί.Η μας ανακοινώνει τα τρελά του..
    αυτα παθαίνει όποιος δεν ακούει τον ..Καίσαρα,μπραδόν τον πρόεδρο".. Και ο πρόεδρος έφυγε με κατεβασμένα παντελόνια απο το Ιραν. Οπως και ο κολητός του ο Νετανιάχου,που τον κάλεσε απεγνωσμένα,γιατι εάν το κρατούσε ακομα τρείς ημέρες θα θύμιζε την Γάζα,το ισραήλ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως τόν προσκύνησαν ΑΠΑΝΤΕΣ στό ΝΑΤΟ, ἀπ᾿ὅπου ὁ Τράμπ καί οἱ ΗΠΑ ( οἱ πολεμικές τους βιομηχανίες) βγῆκαν κερδισμένες.

      Προσωπικῶς πιστεύω πώς οἱ δύο μεγάλοι τά ἔχουν συμφωνήσει τά πράγματα. Τό θέμα εἶναι τί πρὄκειται νά ᾿δοῦμε ἐν συνεχείᾳ. Ἐάν ὁ Ποῦτιν ἔχει βρεῖ τήν ἄκρη μέ τόν Τράμπ καί συμφωνήσει στό θέμα τοῦ Πολυπολικοῦ κόσμου, θά εἶναι πολύ μεγάλη ἐπιτυχία !

      Ἀναμένομεν...

      Καλησπέρα ἀγαπητή !

      Διαγραφή
  6. Ἀπόλυτος κυρίαρχος τοῦ παιχνιδιοῦ ὁ Τράμπ καί οἰ Η.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί αὐτό εἶναι ἀλήθεια !

      Ἡ οὐσία, γιά ἐμᾶς πού τόν στηρίξαμε, βρίσκεται στό τί σκοπούς ἔχει ὅσον ἀφορᾷ τήν στάσιν του ἀπέναντι στήν Νέα Τάξιν τοῦ Πολυπολικοῦ κόσμου, φιλοσοφία καί ἀρχή τοῦ ἀγαπητοῦ μας Ποῦτιν.
      Θά δεχτῇ πώς τό « Ἡ Ἀμερική Μεγάλη Ξανά » πρέπει νά ἀφορᾷ μόνον καί ἀποκλειστικῶς τήν δική τους χώρα ἤ θά τό ἐπεκτείνῃ στό ὄνειρο μιᾶς ὁλικῆς ἐπαναφορᾷς τῶν πάλαι ποτέ πανταχουσῶν παρουσῶν ΗΠΑ, μέ ὅσα τό συνόδευαν αὐτό ;

      Ὀψόμεθα !

      Καλησπέρα ἀγαπητή μου Θεοδώρα !

      Διαγραφή