" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ἡ δρᾶσις τῆς Σχολῆς τῆς Φρανκφούρτης ΚΑΙ στήν Μουσική

 Ἡ ἀπάτη τῆς ἀφύσικης ἀτονικότητος μετατρέπει τήν μουσική σέ δοκιμασία γιά τόν ἀκροατή 

Μια πλευρἀ της hipster-dilettante avant-garde ( ὅρος πού φανερώνει τήν ὑποκουλτούρα τοῦ ἐρασιτεχνισμοῦ, στίς τέχνες, πού παρουσιάζεται ὡς πρωτοπορία ) μουσικής σκηνής είναι ένα είδος που ονομάζεται «ατονικότητα», ή η τεχνική των 12 τόνων, επίσης γνωστή ως δωδεκαφωνία. Είναι μια μέθοδος μουσικής σύνθεσης που επινοήθηκε από τον Αυστριακό-Εβραίο συνθέτη  Arnold Schoenberg  (1874–1951) και σχετίζεται με συνθέτες της « Δεύτερης Βιεννέζικης Σχολής ».

Τα hacks που προωθούν αυτόν τον θόρυβο τον αναφέρουν ως «κλασική-μοντέρνα μουσική». Οι χίπστερς που εξακολουθούν να την υπερασπίζονται θα προσβληθούν πολύ αν αντιδράσετε αρνητικά σε αυτό, το μισείτε ή απλά δεν το καταλάβετε. Ασφαλώς, δική σας η γνώμη, αγαπητοί αναγνώστες.

Ενώ η παραδοσιακή κλασική μουσική ακολουθεί αυστηρά πρότυπα και μια φόρμουλα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να κατανοήσει τον ήχο, οι σύγχρονες συμφωνίες συνθετών όπως ο Arnold Schoenberg, ο Alban Berg και ο Anton Webern απλώς μπερδεύουν τον εγκέφαλο των ακροατών. Ο Ρώσος συνθέτης Igor Stravinsky υιοθέτησε λίγο πιο ανεκτές πτυχές της ατονικότητας. Αποφασίστε μόνοι σας, αλλά βρίσκω τη μουσική του κάπως λιγότερο ενοχλητική από τον Schoenberg, τον Berg και τον Webern.

Αυτό το τραγουδάκι του Webern φαίνεται ότι θα ταίριαζε με κείνους που στις 3 τα ξημερώματα, κάνουν τελετουργικές θυσίες ζώων σε ένα παλιό νεκροταφείο. Παίζει ακραίες συγχορδίες διάσπαρτες με παύσεις που ακούγονται «λάθος».


( ἀριστερή φωτό- Watschenkonzert, καρικατούρα στην Die Zeit, 6 Απριλίου 1913

Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η μουσική του Βέμπερν και των ομοίων του καταγγέλθηκε ως «πολιτιστικός μπολσεβικισμός» και «εκφυλισμένη τέχνη» από τους εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία και την Αυστρία. Ονομάστηκε εβραϊκή ισοπεδωτική συνωμοσία.

.....Στην πραγματικότητα, και για να είμαστε δίκαιοι, οι περισσότεροι από τους συνθέτες ήταν άλλων εθνικοτήτων και όχι Εβραίοι. Πρέπει να υπήρχε κάτι στο νερό της Βιέννης. Γνωστικά-αποσταθεροποιητικά βαρέα μέταλλα ίσως; Δηλητηρίαση από υδράργυρο ή μόλυβδο ίσως;

Τούτου λεχθέντος, αυτή η μουσική προωθήθηκε από πολιτιστικούς μαρξιστές της Εβραϊκής Σχολής της Φρανκφούρτης. Η «νέα μουσική» — που ξεπήδησε από τη Δεύτερη Βιεννέζικη Σχολή — και ο ιδρυτής της θα ήταν τα θέματα αμέτρητων δοκιμίων και βιβλίων του Theodor Adorno, ( ἐμεῖς ῥίχνουμε καί ματιά πάλι,ἐδῶ) συγγραφέα του βιβλίου « The Autoritarian Personality ». Κατά τη δεκαετία του 1930, ο Adorno θεωρούσε τον Arnold Schoenberg το πιο «προοδευτικό» άτομο στη σύγχρονη μουσική.

Σίγουρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι πολύ χαρούμενα που παράγουν φοιτητές που γράφουν ατονική μουσική για το πλήθος των hipster. Αλλά μια τέτοια αποκαλούμενη «μουσική» είχε αρνητική αποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς που δυσκολεύτηκαν να την ακολουθήσουν.


Στο «Origins of Negative Dialetics», η Susan Buck-Morss κάνει την σύνδεση της ατονικότητος με την κριτική θεωρία της  Σχολής της Φρανκφούρτης. Ναι, κυρίες και κύριοι, ήταν όλα από το ίδιο βιβλίο. Whodathunk; [Βλέπε « Η δύναμη των λουλουδιών έσπειρε σπόρους 50 ετών εργαλειοποιημένου εκφυλισμού »] ( Ἡ Δύναμις τῶν Λουλουδιῶν,ἦταν ἕνα σύνθημα τῆς δεκαετίας ᾿60,γιά τήν μή βία.Ξεπήδησε μέσα ἀπό ἐκείνους πού ἀντιτάχθηκαν στόν πόλεμο τοῦ Βιετνάμ. Τώρα τήν συνέχεια τήν γνωρίζετε, "παιδιά τῶν λουλουδιῶν", Χίππυς ἀπό τό Χίπστερ πού ἀναφέραμε πιό πάνω καί ἐλευθεριότητα στό σέξ,ναρκωτικά κ.λπ. πού ἔθεσαν τίς ῥίζες τῆς σημερινῆς κατάντιας τῶν κοινωνιῶν...

Η επανάσταση του Schoenberg στη μουσική έδωσε την έμπνευση για τις φιλοσοφικές προσπάθειες του ίδιου του Adorno, το πρότυπο για το σημαντικό έργο του για τον Husserl κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Διότι, όπως ο Σένμπεργκ είχε ανατρέψει την τονικότητα, την αποσυντιθέμενη μορφή της αστικής μουσικής, έτσι και η μελέτη του Χουσέρλ του Αντόρνο προσπάθησε να ανατρέψει τον ιδεαλισμό, την φθίνουσα μορφή της αστικής φιλοσοφίας.

Ο μεγάλος συνθέτης Richard Strauss περιέγραψε τον Schoenberg ότι είχε ανάγκη από ψυχίατρο. Είπε ότι «θα ήταν καλύτερα να φτυαρίζει το χιόνι αντί να κατεβάζει μπούρδες σε μουσικό χαρτί». Αλλά ας συγκρίνουμε τον Schoenberg με τον Strauss και ας δούμε πού συναντά το λάστιχο το δρόμο, σωστά; Δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι ειδικός στη μουσική για να καταλάβεις.

Το εξεγερμένο και "διεστραμμένο τραγουδάκι" του Schoenberg «A Survivor from Warsaw» (1947). Ναι, πείτε πώς τόν μισώ. 

Richard Strauss – "Τάδε ἔφη Ζαρατούστρα", Op. 30 – Ἀσυναγώνιστο !

Ας υπομείνουμε μόνο έναν ακόμη 12-τονικό συνθέτη πριν τελειώσουμε με 'δαύτο.

Εδώ έχουμε την όπερα του Μπεργκ «Wozzeck». Αυτή είναι απαίσια «μουσική» (θόρυβοι στην πραγματικότητα) για παράφρονες και τρελούς. Αν παρακολουθήσετε λίγα λεπτά, θα δείτε τον γιατρό να προκαλεί τον αστυνομικό με ένα κτύπημα.

Είναι αυτή η μουσική αισθητική ή ψυχική βία κατά του ανθρώπινου πνεύματος; Κατ' αρχήν, ναι, εκτός από το ότι οι περισσότεροι το απορρίπτουν ή δεν τους αρέσει, και έτσι μπορούν να εφαρμόσουν τον δικό τους αυτοέλεγχο για να το απορρίψουν.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που αναζητά πρότυπα, επομένως αναζητά μοτίβα στη μουσική για να κατανοήσει αυτό που ακούμε. Η μουσική του Μπαχ, για παράδειγμα, ενσωματώνει πολλά από τη διαδικασία διαμόρφωσης προτύπων.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χιούρον, ειδικός στη γνώση της μουσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, έχει μελετήσει μερικούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ακροατές απωθούνται από τέτοια σύγχρονα κλασικά κομμάτια. Να τι είχε να πει:

Πολλά από αυτά που κάνει ο εγκέφαλος είναι να προβλέπει το μέλλον. Η πρόβλεψη του τι θα συμβεί στη συνέχεια έχει προφανή αξία επιβίωσης και οι εγκέφαλοι είναι εξαιρετικά ικανοί στην πρόβλεψη γεγονότων.

Μετρήσαμε την προβλεψιμότητα των ηχητικών ακολουθιών στη μουσική των Arnold Schoenberg και Anton Webern και βρήκαμε ότι οι διαδοχικές φωνές ήταν λιγότερο προβλέψιμες από τις τυχαίες ακολουθίες τονικών.

Για τους ακροατές, αυτό σημαίνει ότι, κάθε φορά που προσπαθείτε να προβλέψετε τι θα συμβεί στη συνέχεια, αποτυγχάνετε. Το αποτέλεσμα είναι ένα συντριπτικό αίσθημα σύγχυσης και οι συνεχείς αποτυχίες να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια σημαίνει ότι δεν υπάρχει ευχαρίστηση από την ακριβή πρόβλεψη».

Μερικά από τα πράγματα που έγιναν από εκείνους τους συνθέτες όπως ο Schoenberg υπονόμευσαν αυτό το γνωστικό βοήθημα για να γίνει η μουσική ευκολότερη στην κατανόηση και την παρακολούθηση. Η μουσική του Schoenberg κατακερματίστηκε, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τον εγκέφαλο να βρει δομή.

Η μουσική, ωστόσο, είναι καλή για κάτι. Ένας σιδηροδρομικός σταθμός στο  Βερολίνο  αποκάλυψε ένα σχέδιο για τη χρήση ατονικής μουσικής για να «φοβίσει» τους χρήστες ναρκωτικών. Η βασική προϋπόθεση του πειράματος προϋποθέτει ότι η ατονική μουσική προκαλεί δυσφορία στο άκουσμά της και οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους ακούγοντας την, ειδικά όταν βρίσκονται υπό την επήρεια 

Winter Watch Takeaway:  Η ατονική μουσική είναι ένα αδιέξοδο. Δεν ανταποκρίνεται στον φυσικό τρόπο ακοής. Αποτελεί μια «μουσική τρομοκρατία» που δεν έχει καμία σχέση με τη βαθιά φύση της μουσικής.

ἀπό ἐδῶ

Σημείωσις. Θά ἤθελα νά ζητήσω καί τήν γνώμη τῆς ἀγαπητῆς μας Θεοδώρας Παλαιολόγου,ὡς γνώστριας τῆς Μουσικῆς καί μάλιστα τῆς Κλασικῆς,ἀλλά καί ὡς καθηγήτριας,βεβαίως. Θά μᾶς ἦταν πολύ χρήσιμη.

Βλέπετε λοιπόν,πώς ἡ σήψις καί διαφθορά πού προώθησαν πολλοί συγκεκριμένοι,δέν μποροῦσε ν᾿ἀφήσῃ ἀπ᾿ἔξω ἕνα τόσο σοβαρό κομμάτι τοῦ Ἀνθρωπίνου Πολιτισμοῦ. Τήν Μουσική. 

Τ᾿ἀποτελέσματα ; Νομίζω πώς δέν εἶναι δύσκολο νά τό ἀντιληφθοῦμε. Ἀλλά σίγουρα θά μπορούσαμε νά κάνουμε καί κάποιες συνδέσεις μέ αὐτό πού τά τελευταῖα χρόνια λέγεται μουσική γιά νέους. Καί φυσικά δέν ἐννοῶ τήν Πόπ. Ἄν ἀκούσῃ κάποιος τί παίζεται στά σημερινά κλάμπ,θά καταλάβῃ...

H Trance μουσική χαρακτηρίζεται από έναν ρυθμό που κυμαίνεται γενικά μεταξύ 135-150 κτύπων ανά λεπτό (BPM),επαναλαμβανόμενες φράσεις και μια μουσική φόρμα που δημιουργεί ευδιάκριτα ένταση και στοιχεία σε ένα κομμάτι που συχνά καταλήγει σε 1 to 2 "πάνω" ή  "κάτω"... Η έκσταση είναι μια κατάσταση υπνωτισμού και αυξημένης συνείδησης ...( ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

53 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, αυτού του είδους η "μουσική" θυμίζει τις αμερικανικές ταινίες θρίλερ ή τρόμου της δεκαετίας 70 πιο πολύ,μάλλον όχι συμπτωματικά.Νομιζω πως αυτοί οι τύποι που έγραψαν τέτοια "μουσική"δεν ήταν και τόσο σαΐνια ώστε να μπορούν να προβλέψουν τις λειτουργίες και τις διεργασίες του εγκεφάλου,μάλλον ψιλοψυχοπαθείς,μερικοί ήταν και περήφανοι για αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί ! Ἔτσι εἶναι ὅπως τό γράφεις.

      Εἶδες πού κάνει ἀναφορά στόν σιδηροδρομικό σταθμό τοῦ Βερολίνου κάι πῶς χρησιμοποιεῖ τήν «μουσική» αὐτή ;

      Ένας σιδηροδρομικός σταθμός στο Βερολίνο αποκάλυψε ένα σχέδιο για τη χρήση ατονικής μουσικής για να «φοβίσει» τους χρήστες ναρκωτικών.

      Μέ τούς ἤχους αὐτούς φοβίζει τούς ναρκομανεῖς. Διότι ὅπως λέει :

      η ατονική μουσική προκαλεί δυσφορία στο άκουσμά της και οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους ακούγοντας την, ειδικά όταν βρίσκονται υπό την επιρροή.

      Τήν ζημιά τους ὅμως τήν ἔχουν κάνει. Αὐτό εἶναι τό συμπέρασμα.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Bill- Kill !

      Διαγραφή
    2. «...ειδικά όταν βρίσκονται υπό την επιρροή...»

      Τῶν ναρκωτικῶν ἐννοεῖ,ἀλλά τό σωστό θά ἦταν νά χρησιμοποιηθῇ ἡ λέξις ἐπήρεια.

      Τό διόρθωσα στό κείμενο.

      Διαγραφή
    3. Ἐπιτέλους… Ἐπιτέλους ἕνα ἄρθρον δυναμίτης ἐπὶ τῆς μουσικῆς…Εὖγε.

      Ὅταν ἤμουν μαθητὴς Γυμνασίου καὶ μελετοῦσα τὰ βιβλία τοῦ ΟΕΔΒ (καὶ ὄχι μόνον αὐτὰ) περὶ τὴν Ἱστορίαν τῆς Μουσικῆς, ἀλλὰ καὶ ἀργότερα ὡς ἐνήλιξ, μοῦ ἔκαναν ἐντύπωσιν δύο πράγματα:

      α´: ἡ ἐμφανὴς πτώσις τῆς ποιότητος τῶν ἠχητικῶν ἀκουσμάτων τῶν Εὐρωπαϊκῶν λαῶν μετὰ τὸν θάνατον τῶν Μπάχ, Χαῖντελ, Βιβάλντι καὶ Ντομένικο Σκαρλάττι. Θὰ πεῖ κανεὶς ὅτι ὁ Μότσαρτ ἦταν φαινόμενον, ὅπως κι ἄλλοι συνθέτες τῆς μουσικῆς ποὺ αἰῶνες ἀργότερα πῆρε ἀπὸ τοὺς «εἰδικοὺς» συλλήβδην τὸν χαρακτηρισμὸν «κλασική». Μὲ τὴν πτώσιν τοῦ μπαρὸκ πεθαίνει σταδιακῶς καὶ δυστυχῶς ὁ μουσικὸς πολιτισμὸς καὶ ἡ ἀνθρωπιά, ἡ μελωδία καὶ ἡ ἁρμονία, ἡ τονικότης, τὸ μέτρο καὶ ἡ ἰσορροπία. Δεξιοτέχνες βεβαίως γεννήθηκαν πολλοὶ μετὰ τὸ 1750… Λίστ, Παγκανίνι, καὶ χιλιάδες ἄλλοι. Μουσικοὶ ὅμως; Μὲ τὸ τέλος τοῦ μπαρὸκ πεθαίνει σιγὰ-σιγὰ ὁ Παλαιὸς Κόσμος (μὅλη τὴν παρακμὴ τῆς Καθολικῆς καὶ προτεσταντικῆς ἐκκλησίας, ἡ Ἀντιμεταρρύθμισις γέννησε ἕναν τεράστιον πολιτισμὸν) καὶ γεννιέται ἡ Νέα Τάξις Πραγμάτων στὴν πρώϊμήν της μορφή: ἡ πανούκλα τῆς Γαλλικῆς Ἐπαναστάσεως (γιὰ πρώτη φορὰ καίγονται ἐκκλησίες καὶ μοναστήρια σὲ Εὐρωπαϊκὲς πόλεις ἀπὸ μὴ ἀλλοεθνεῖς εἰσβολεῖς στὸ ὄνομα… τοῦ ρεπουμπλίκ!), ἡ γιγάντωσις τῆς ἑβραϊκῆς διασπορᾶς καὶ τῆς μασωνίας μὲ τὸν ἔλεγχον τοῦ χρήματος καὶ ἡ ἀμφισβήτησις Χριστοῦ σὲ πρώτη φάσιν καὶ πατρίδων, πολιτισμοῦ καὶ οἰκογενείας στὸ κατόπιν.

      Γιὰ κάποιες δεκαετίες οἱ μουσικοὶ κινήθηκαν «μὲ καύσιμα μπαρόκ». Μπορεῖ οἱ ἐποχὲς νὰ ἄλλαξαν πρῶτα μὲ τὸ στὺλ γκαλάντ (τὸ «ροκοκὸ» τῆς μουσικῆς, ἕνα ξευτισμένο μπαρὸκ θὰ λέγαμε) μὲ κορυφαίους ἐκπροσώπους -μεταξὺ ἄλλων- τoὺς 3 γιοὺς τοῦ Μπὰχ (καὶ ἰδιαιτέρως τὸν C-P E Bach), τὸν Daquin, τὸν Paradies) καὶ ἀργότερα μὲ τὸν κλασικισμὸ τῶν Γκλοῦκ, Χάϋδν καὶ Μότσαρτ. Ἡ καταστροφὴ τῆς μουσικῆς ξεκίνησε μὲ τὸν Μπετόβεν καὶ γενικεύθηκε μὲ ὅλους τοὺς ψυχανώμαλους/βαρεμένους/ζουρλοὺς ἢ δολίους ποὺ τὸν ἀκολούθησαν.

      Γιὰ νὰ μὴν παρεξηγηθῶ, μήπως καὶ γλιτώσω τὸ λιντζάρισμα·
      i) δὲν λέω ὅτι ὁ Μπετόβεν ὡς μουσικὸς ἦταν καταστροφεὺς τῆς μουσικῆς ἢ κακὸς ἄνθρωπας·
      ii) δὲν λέω ὅτι μετὰ τὸν Μότσαρτ δὲν βγῆκαν γίγαντες·
      iii) δὲν λέω ὅτι μέχρι καὶ τὸ 1750 τὰ πάντα ἦταν ρόδινα στὴ Δύσιν·
      iv) δὲν λέω ὅτι ὁ ἑλληνικὸς πολιτισμὸς καὶ ἰδιαιτέρως ἡ ἑλληνικὴ τέχνη ἔχει νὰ ζηλέψῃ κάτι ἀπὸ τοὺς Δυτικούς.

      Αὐτὸ ποὺ ὑποστηρίζω εἶναι ὅτι μὲ τὸν Μπετόβεν ἐγκαθιδρύθηκε μιὰ νοοτροπία τοῦ τύπου «καλλιτέχνης εἶμαι καὶ κάνω ὅ,τι γουστάρω» τὴν ὁποία ἐνστερνίστηκαν πάρα πολλοί, μέχρι καὶ τὰ τελευταῖα μουσικὰ τσουτσέκια. Τὸ «κάνω ὅ,τι θέλω» υἱοθετήθηκε τόσο ὡς μουσικὴ ἀντίληψις (καταπάτησις ἁρμονικῶν διαστημάτων στὴν ἀρχήν, ὅπως «τὸ τρίτονον τοῦ διαβόλου» μὲ τὸν Λίστ καὶ ἀργότερα μὲ τὸν βιασμὸν τῶν κλιμάκων ἀπὸ τὸν ἀκατανόμαστον) ὅσο καὶ στὴν ζωὴν τῶν καλλιτεχνῶν. Ἀπὸ τὴν μετρημένη ἢ ἔστω συμμαζεμένη ζωὴ τῶν μουσικῶν τύπου Μπάχ, Βιβάλντι κλπ φτάσαμε στὸν ἀπόλυτον ἐκφυλισμό, τὴν ντρόγκα, τὴν ἀνωμαλία, τὴν παρτούζα, τὴν ἐκκεντρικότητα καὶ πάει λέγοντας (στὴν παρακμὴν τὸ βαρέλι δὲν ἔχει πάτο).

      Διαγραφή
    4. β´ πῶς οἱ συγγραφεῖς τέτοιων συγγραμμάτων βάζουν ὡς κρίκους τῆς ἰδίας ἁλυσίδος (τῆς μουσικῆς τέχνης δηλαδή), τὸν Γκουΐντο Ντ' Ἀρέτσο, τὸν Ζοσκὲν Ντε Πρε, τὸν Μπουξτεχοῦντε, τὸν Κούναου, τὸν Παλεστρίνα, τοὺς Σκαρλάττι, τὸν Ραμώ, τὸν Κουπρέν, τὸν Μπαχ, τὸν Χαῖντελ, τὸν Ἀντώνη (Βιβάλντι) κλπ, κλπ μὲ κάτι «ἀνεπανάληπτους» τύπους τοῦ 19 καὶ 20ου αἰῶνος, ὅπως ὁ ἀντιτονιστὴς (μαλακιστὴς) Σαίνμπεργκ καὶ πολὺ περισσότερο μὲ κάτι ἀπόβλητα ὅπως ὁ Στοκχάουζεν ἢ ὁ Φίλιπ Γκλάς. Δηλαδὴ «πούστηδες καὶ παληκάρια» γίνανε… ὅλοι μεγάλοι μουσικοί! Γιὰ νὰ γίνω πιὸ κατανοητὸς ἕνας σημερινὸς 45άρης εἶναι πολὺ πιὸ κοντὰ «ἐγκεφαλικῶς» μὲ ἕναν 60άρη παρὰ μὲ ἕναν 35άρη… Μεσαίων, Ἀναγέννησις καὶ Μπαρὸκ μοιράζονται μεταξύ των ἀπείρως περισσότερα στοιχεῖα ἀπ' ὅ,τι μὲ τὸν ρομαντισμὸν… Ποῦ κολλᾶ λχ.ἡ τζάζ, οἱ ἐξπρεσιονιστὲς (γιὰ νὰ μὴν ἀναφέρω τίποτε παρτάλια ὅπως ὁ Σαίνμπεργκ) μὲ τοὺς κλασικούς, τοὺς προκλασικοὺς ἢ τὸ μπαρὸκ ΕΘΞ (ἕνας Θεὸς ξέρει © Σωτήρης Μουστάκας).

      Στὰ ἴδια βιβλία (γραμμένα ἀπὸ μουσικοὺς… ὠδείων καὶ αἰδοίων) εἶδα μιὰ ἀπαξίωσιν γιὰ τὴν λαϊκὴν μουσικὴ εὐρωπαϊκῶν χωρῶν (καὶ εἰδικῶς τῆς Ἑλλάδος) καὶ οὔτε μιὰ ἀναφορά γιά:

      -τὴν ἑλληνικὴν ἐκκλησιαστικὴν μουσική (αὐτὸ ποὺ κακῶς ἀποκαλεῖται «βυζαντινή), τὴν ὑπέρτατη μορφὴν Τέχνης·
      - τὴν ἑλληνικὴν λαϊκὴν μουσικὴν τῆς ἑλληνικῆς ἐπαρχίας καὶ ὑπαίθρου·
      - τὴν ἑλληνικὴ λαϊκὴ μουσικὴ τῆς πόλεως·
      - τὶς σπουδαῖες λαϊκὲς μουσικὲς διάφορων εὐρωπαϊκῶν λαῶν, ὅπως ἡ ἰταλική, ἰσπανική, πορτογαλική, ρωσικὴ λαϊκὴ μουσικὴ κοκ·
      -τιτάνιες μορφὲς λαϊκῆς ἢ/καὶ λόγιας μουσικῆς δημιουργίας ὅπως ὁ Χατζιδάκις, ὁ Ξαρχάκος, ὁ Ennio Morricone, κλπ.


      Τὸ θέμα εἶναι πολύπλοκον, σηκώνει πολλὴ συζήτησιν καὶ δὲν γίνεται νὰ ἐξαντληθῇ μὲ ἕνα ἢ δέκα σχόλια. Κατακλείδα: ἀπὸ τότε ποὺ ἀμφισβητήθηκε ὁ Θεός, ἰσοπεδώθηκε ὁ ἄνθρωπος. Τὰ ἀποτελέσματα δὲν εἶναι μόνον ἀντιληπτὰ στὴν μουσικήν, ἀφοῦ ψευτοκουλτουριαραῖοι, ἀρουραῖοι, παιδόφιλοι, κίναιδοι, τζιβιτζιλοῦδες, πρεζάκηδες, διαμπερεῖς καὶ κάθε λογῆς παρακμιακοὶ ἔχουν παρεισφρήσει παντοῦ καπελώνοντας τὸν κινηματογράφο, τὸ θέατρο, τὶς γραφίδες, τὰ πινέλα, τὰ σχολεῖα, τὰ ὑπουργεῖα καὶ ὅ,τι ἄλλον μπορεῖ νὰ φανταστῇ κανείς.



      1.Georg-Fridriech Händel (Πασακάλια σὲ σὸλ ἑλάσσωνα)
      https://www.youtube.com/watch?v=MQ8svM3S9t0


      2. Johan Halvorsen. (Παραλλαγὴ τῆς Πασακάλια σὲ σὸλ ἑλάσσωνα) Τί σημαίνει νὰ καῖς «πολιτισμικὰ καύσιμα Παλαιοῦ Κόσμου» καὶ νὰ ἐμπνέεσαι ἀπὸ Τιτάνες, νὰ παραλλάσῃς μουσικὰ θέματά των καὶ νὰ τὰ προσαρμόζῃς στὴν ἐποχήν σου… Ἀφιερωμένον σὲ σᾶς ποὺ τὸ τσέμπαλο μπορεῖ νὰ σᾶς ἔρθῃ κάπως… βαρύ.

      https://www.youtube.com/watch?v=GAIZxaToV2A


      3. Κοντσέρτο γιὰ 4 ἑλικόπτερα καὶ κουαρτέττο ἐγχόρδων. Καλὴ μαστούρα διὰ χειρὸς Στοκχάουζεν. Μὲ τὶς ὑγεῖες μας.

      https://www.youtube.com/watch?v=7ykQFrL0X74


      Ἡ μετάβασις ἀπὸ τὸ 2 στὸ 3 εἶναι τὸ ἰσοδύναμον τοῦ νὰ βλέπῃς Χὸρν ἢ Λογοθετίδη σὲ ταινία τοῦ Γιώργου Τζαβέλλα καὶ νὰ προσγειώνεσαι… μὲ Θεόδωρον Ἀγγελόπουλον. Συντριβὴ σὲ βάραθρον.

      Ex machina

      Διαγραφή
    5. Ἕνα πολύ καλό πόνημα περί μουσικῆς καί «μουσικῆς».
      Εἶδες πῶς ξεκινᾶ τό ἄρθρο ;

      Μια πλευρἀ της hipster-dilettante avant-garde ( ὅρος πού φανερώνει τήν ὑποκουλτούρα τοῦ ἐρασιτεχνισμοῦ, στίς τέχνες, πού παρουσιάζεται ὡς πρωτοπορία ) μουσικής σκηνής είναι ένα είδος που ονομάζεται «ατονικότητα»...

      Γιατί ὅλο αὐτό καί πολλά ἄλλα,πού τί σύμπτωσις βρέ παιδί μου,πάντα κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι,οἱ ἴδιοι περιούσιοι τύποι,θέλουν νά περνοῦν στήν άνθρωπότητα τό τί σημαίνει « πρωτοπορία ΠΑΝΤΟΥ !
      Καί ἀφοῦ ὅπως σωστά τό ἐπισημαίνεις :

      « ... καὶ γεννιέται ἡ Νέα Τάξις Πραγμάτων στὴν πρώϊμήν της μορφή: ἡ πανούκλα τῆς Γαλλικῆς Ἐπαναστάσεως (γιὰ πρώτη φορὰ καίγονται ἐκκλησίες καὶ μοναστήρια σὲ Εὐρωπαϊκὲς πόλεις ἀπὸ μὴ ἀλλοεθνεῖς εἰσβολεῖς στὸ ὄνομα… τοῦ ρεπουμπλίκ!), ἡ γιγάντωσις τῆς ἑβραϊκῆς διασπορᾶς καὶ τῆς μασωνίας μὲ τὸν ἔλεγχον τοῦ χρήματος καὶ ἡ ἀμφισβήτησις Χριστοῦ σὲ πρώτη φάσιν καὶ πατρίδων, πολιτισμοῦ καὶ οἰκογενείας στὸ κατόπιν....»

      Μέ ἄλλα λόγια πῶς κατάφεραν βρέ παιδί μου καί πέρασαν τά πάντα στούς λαούς ; Ὅπως ἀκριβῶς τά ἤθελαν !

      Τί κρῖμα !!!

      Κι᾿ἐδῶ πού ἔχουμε φθάσει,τί μέλει γενέσθαι ;

      Κ α τ ά ν τ ι α !

      Καί μετά ὁ ἄλλος σοῦ λέει : Κῦττα τίς μετρήσεις. Τ΄ἀλάνθαστο ἔνστικτο τῶν ἀναγνωστῶν !
      Δέν ἀναρωτήθηκε ποτέ :

      Γιατί ἡ πατσαβουροφυλλάδα Αὑριανή στόν καιρό τοῦ πασοκ καί τοῦ Ἀνδρέα εἶχε τήν μεγαλύτερη κυκλοφορία ; !!!

      Διότι ἄν εἶχε ἀναρωτηθεῖ δέν θά ἔγραφε αὐτά πού ἔγραψε...

      Σ᾿εὐχαριστῶ πολύ γιά τό πολυ καλό σχόλιο ἀγαπητέ !

      Θά μποροῦσες νά γράψῃς ἕνα ἀνάλογο θέμα νά τό ἀναρτήσουμε.

      Καλό ημέρωμα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  2. Σχετικα με την ανάρτηση
    https://www.awakengr.com/i-sychnotita-tis-mousikis-epireazi-to-soma-ke-to-pnevma-mas-pos-i-mousiki-bori-na-allaxi-tin-esoteriki-mas-energia/

    κι εδω για να θυμηθούμε τα χρόνια της αθωότητας
    hello
    https://www.youtube.com/watch?v=mHONNcZbwDY

    cat stevens κι ομως ειναι Ελληνοκύπριος
    https://www.youtube.com/watch?v=H_ZhdlWePfU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Ἔτσι. Ἕνα ἀπαραίτητο συμπλήρωμα. Πολύ καλό θέμα. Μπράβο ἀγαπητέ !

      Ναί,τό ξέρουμε πώς εἶναι Ἕλλην ἐκ Κύπρου.

      Ἀλλά βρέ παιδί μου, τί ἀκριβῶς βρῆκε στό Ισλάμ;

      Ἄν καί κάπως τά τελευταῖα τό ἔχει ἐλαφρύνει τό πρᾶγμα. Τέλος πάντων.

      Ὅπως γράφει καί ὁ φίλος μας πιό πάνω,μεγάλο θέμα κι᾿ἀνεξάντλητο ἡ μουσική.

      Ἕχουμε κι᾿ἕναν ἄλλο μεγάλο μουσικό,πού ἔφυγε νωρίς,τόν Τζώρτζ Μάϊκλ Γιῶργος-Μιχαήλ Κυριάκου Παναγιώτου. Ἑλληνοκύπριος !

      Κι᾿αὐτός εἶχε τό θέμα του...

      Ἀπό τά πιό ἀγαπημένα τραγούδια,ἀφιερωμένο καί στούς τρεῖς σας :

      https://www.youtube.com/watch?v=71IIZWKcepQ

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητοί μου !

      Διαγραφή
  3. Όλη η παγκόσμια μουσική σκηνή σε όλα τα είδη, ροκ , ποπ, Χάρντ , χέβυ, σοφτ, ραπ Τραπ κ.ο.κ , από τη δεκαετία του εξήντα που εξαπλώθηκε ραγδαία λόγο και του ραδιοφώνου, βρίσκεται κάτω από τις εντολές του Μαύρου ιερατείου, βάζοντας δούρειους ίππους μέσω της χροιάς του ήχου, του ρυθμού, της έντασης, του τίτλου συγκροτήματος, του τίτλου τραγουδιού, των ψευδονύμων που υιοθετούν οι "καλλιτέχνες" , βαθυά μέσα στο υποσυνείδητό μας για να περάσουν εικόνες και έννοιες ακόμα και από φράσεις και παραφράσεις, που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε συμπάθεια και αγάπη για πράγματα που προσβάλουν τον πολιτισμό και την πίστη του Χριστού.

    π.χ. οι Europe το 86 ή 87 έκαναν επιτυχία το "final countdown", το αποτέλεσμα το είδαμε σε λίγα χρόνια που άρχισε η αποδόμηση των συνόρων της Ευρώπης, ΕΣΣΔ Γιουγκοσλαβία, Ανατολική ΕΥΡΏΠΗ, Βαλκάνια, και έχει ο Θεός.
    - Τα σκαθάρια είναι καθαρά σύμβολα των Αιγυπτίων θεών, αλλά πολλοί χριστιανοί τότε αλλά και τώρα τους προσκυνάνε ώς Beatles.
    -ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είπε στον Πέτρο ότι θα χτίσει την εκκλησία του πάνω σε πέτρα, και όμως πολλοί χριστιανοί προσκυνάνε τις κυλιόμενες πέτρες(πέτρες που δεν χτίζονται ούτε παράγουν κάτι) rolling stones. Μέχρι και τραγούδι για την συμπάθεια του διαβόλου είπανε.
    - πόσοι και πόσες ακόμη δεν προσκυνάνε την madonna , το όνομά της είναι μετάφραση της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγίας μας, και πόσο το βρομίζει με αυτά που λέει στα τραγούδια και δείχνει στα κλιπς.
    - η λέξη rap αν βάλεις ένα αθώο γράμμα w μπροστά γίνεται wrap που σημαίνει περιτύλιγμα, ενώ η λέξη trap σημαίνει παγίδα. Η σημερινή νεολαία είναι παγιδευμένη και τυλιγμένη στα σκοτάδια "του".
    - η Rihanna τραγουδάει το "unter my umbrella, ella ella ella ", η μπαμπεσιά του "σκοτεινού" εννοεί το έλα σε μένα , κάνει το αγγλικό ελληνικό και ότι τον συμφέρει.
    Είναι τόσο καλά στημένο και περιποιημένο, όμορφα φροντισμένο που προβάλλεται μπροστά μας χωρίς να το πάρουμε πρέφα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ! Εἶναι τόσα πού δέν γνωρίζουμε !

      Καί σέ πόσα ἔχεις δίκαιο !!!

      Σ᾿εὐχαριστοῦμε ἀγαπητέ ! Καλό ξημέρωμα !

      Διαγραφή
  4. Ἀγαπητή Πελασγική, καλησπέρα! Πολύ εὐχαρίστως νά σᾶς παραθέσω μέ συντομία τήν ἄποψή μου, ὅπως αὐτή ἔχει διαμορφωθεῖ ἀπό τή μουσική γνώση πού ἀπέκτησα φοιτώντας ἀπό 9 ἐτῶν στά ὡδεῖα μέχρι πού ἔλαβα πτυχίο πιάνου ἀπό τό Μακεδονικό Ὠδεῖο Θεσσαλονίκης μέ καθηγήτρια τήν ἀείμνηστη Ἠρῶ Ζαχαριάδου. Τόσο ὁ Arnold Schoenberg, ὅσο καί ὁ Αlban Βerg γράφουν μουσική atonal, δηλαδή το κομμάτι δέν βρίσκεται σέ κάποιο τόνο τοῦ συστήματος μείζονες/ἐλάσσονες κλίμακες. Τό ἀποτέλεσμα πού παράγεται εἶναι ὀδυνηρό καί ἄκρως καταστρεπτικό τῆς ψυχικῆς ἰσορροπίας πού ἐπιφέρει στόν ἄνθρωπο ἡ μουσική ἀρμονία. Τά ἔργα αὐτά εἷναι ἀποκυήματα διαταραγμένων νοῶν και ἀντικατοπτρίζουν ἔνα νοητικό σύμπαν θρυμματισμένο ἤ, γιά νά μιλήσουμε μέ ὅρους τῆς ἰατρικῆς, ἀπεικάσματα ἐκφυλισμένων πλέον ἐγκεφαλικῶν κυττάρων. Δέν ἔχει νά κάνει ἀπλά μέ ἀπόπειρες πρωτοπορίας, ὅπως αὐτές τοῦ Ἰγκόρ Στραβίνσκυ, ἤ μέ ἔνα κίνημα avant- garde στή μουσική ἔκφραση, ὅπως ἠ μουσική τοῦ Dmitri Shostakovich ὁ ὁποίος κυνηγήθηκε ἄγρια ἀπό τό σοβιετικό καθεστώς. Πρόκειται γιά ἤχους πού μοιάζουν νά βγαίνουν ἀπό ξεχαρβαλωμένα μουσικά ὄργανα ἥ ἀπό ἀνώριμους μαθητές πού παίζουν φάλτσο ἥ ἀπό ψυχικά ἀσταθῆ ἄτομα. Θεωρῶ πώς σκόπιμα προωθεῖται τό εἷδος αὐτό ὤστε ὁ ψυχικά ἀνερμάτιστος σύγχρονος ἄνθρωπος νά χάσει ὀριστικά τόν προσανατολισμό του καί νά μή βρίσκει ἀποκούμπι οὔτε στήν τέχνη πού μέ τό μαγικό της σουραύλι ἀποτελεῖ λύτρον λύπης. Προέκταση αὐτῆς τῆς θλιβερῆς κατάστασης εἶναι ἡ μουσική ράπ καί τράπ πού ἀκοῦν σήμερα οἱ νέοι στήν Ἑλλάδα. Μονότονα ἐπαναλαμβανόμενες ὑποτυπώδεις συγχορδίες πού παραπέμπουν σέ ἔναν κτηνώδη πρωτογονισμό. Ὁ δέ χορός τους...Ἐκεῖ βρίσκεται τό μεγάλο δρᾶμα...Κινήσεις ὄντων μέ βαρύ αὐτισμό...(Ἄς ἐπισημανθεῖ στό σημεῖο αὐτό ὄτι τά ἐμβόλια για τήν ἠπατίτιδα Β πού γίνονται στήν παιδική ἡλικία ἔχουν ἐνοχοποιηθεῖ γιά τή ραγδαία αὔξηση τοῦ αὐτισμοῦ στά παιδιά τά τελευταία χρόνια, ὅπως ἔχει ἀνακοινωθεῖ πρὀ δεκαετίας σέ συνέδριο παιδιατρικῆς). Γιά τό λόγο αὐτό προτρέπω τούς μαθητές μου τουλάχιστον νά γυρίσουν τήν πλάτη στά ξένα μουσικά ἀκούσματα καί στίς ἐπιρροές ἀπό αὐτά τῶν ἐπιχωρίων καί νά συμμετέχουν σέ συλλόγους παραδοσιακῆς μουσικῆς καί χορῶν. Παρόλο πού ἔχω ξεσκολίσει στήν ἀκαδημαϊκή της φόρμα τήν κλασσική μουσική, τήν ἀπεχθάνομαι βαθύτατα. Δέν θά ἄλλαζα μέ τίποτε τή "Δωδεκανησιακή Σουίτα" τοῦ Γιάννη Κωνσταντινίδη ἤ τούς ""Ελληνικούς χορούς" καί τή "Σουίτα για 2 Πιάνα" τού Νίκου Σκαλκώτα μέ τήν "Παθητική Συμφωνία ἀρ. 6"τοῦ ἀγαπημένου μου Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι! Σᾶς εὐχαριστῶ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητή Θεοδώρα,σ᾿εὐχαριστοῦμε πολύ γιά τήν ἀνταπόκρισιν.Σημαντική ἡ συνεισφορά ἀνθρώπων μέ γνῶσιν τοῦ ἀντικειμένου ὅπως καί τοῦ ἀγαπητοῦ ex machina,πιό πάνω.
      Σέ τόσο σοβαρά θέματα εἶναι ἀνεκτίμητος ἡ συμμετοχή ἀνθρώπων μέ γνώσεις πού ξέρουν ἀκριβῶς πού νά ἑστιάσουν τήν προσοχή τοῦ ἀναγνωστικοῦ κοινοῦ.
      Γνώσεις πού δυστυχῶς,διότι ἡ μουσική ἀποτελοῦσε ἀρχαιόθεν ἕνα ἐκτῶν βασικῶν μαθημάτων τῶν μαθητῶν πού φοιτοῦσαν στίς φιλοσοφικές σχολές. Καί γενικότερα στήν Ἐκπαίδευσιν τῶν προγόνων μας.Δυστυχῶς οἱ γνώσεις μου ἐπί τοῦ ἀντικειμένου εἶναι πολύ λίγες.
      Κυρίως τό πώς δέχομαι τήν κάθε μουσική,ὡς ἄκουσμα,δῆλα δή ἐμπειρικῶς,μπορῶ νά ἔχω μία κάποια ἄποψιν.

      Εὐχαριστῶ πολύ καί πάλι.Ἐλπίζω ὅσα ἐγράφησαν νά ἀποτελέσουν ἔναυσμα καί γιά ἄλλες ἀπόψεις γιά ἕνα θέμα πού οὔτως ἤ ἄλλως εἶναι τεράστιον.

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητή μου Θεοδώρα !

      Διαγραφή
  5. Γιά μία ὄμορφη Καληνύκτα !

    https://www.youtube.com/watch?v=FgC3JQhkqyc&list=PLbv4mtcyLmhKdUwH-nth1qD2asaJD3rTH&index=27

    Καλό ξημέρωμα,ἀγαπητοί καί ἀγαπητή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου Πελασγικη, ευχαριστω για την εξαιρετικη σου αναρτηση!

    Τι να πρωτοειπω και πού να πρωτοσυμφωνησω:)

    Επειδη ομως οι φιλοι σχολιαστες ηδη με καλυψαν, θα επικεντρωθω μονο σε τρια (αντε τεσσερα) σημεία:

    1.) Θα ηθελα να θυμισω στους συναδελφους ανω των σαραντα ετων (γιατι δεν ειμαι σιγουρη τι ισχυει στα ελληνικα ωδεια τωρα), οτι ολοι οσοι σπουδασαμε Ανωτερα Θεωρητικά (Αρμονια, Αντιστιξη, Φυγη), ειχαμε τα δοκιμια του αγαπητου κυριου Schoenberg για "πατερημά". Θεωρητικη Αρμονια-Arnold Schoenberg. Σε αυτη την αναλυση, ο 'δασκαλος", ανελυε την κλασικη αρμονια (πριν τα δικα του χαλια δηλαδη), κανοντας την ΤΟΣΟ βαρετη, ωστε να βεβαιωθει οτι ΟΛΟΙ οι σπουδαστες θα την μισησουν. Κοινως, χροοοοονια τωρα, ειχαν φροντισει τα ωδεια στην Ελλαδα, να βαλουν τον λυκο να φυλαει τα προβατα.

    2.) Προς τον φιλο Εx-Machina, αν και δεν θυμαμαι το συγκεκριμενο ονομα, θυμαμαι πολυ καλα να εχουμε διααφωνησει σε αλλο χρονο στο θεμα του Μπετοβεν (εκτος κι εαν εχω πεσει θυμα τραγικης συμπτωσεως, οποτε ζητω συγγνωμη!!!). Οχι αγαπητέ μου. Δεν φταιει ο Μπετοβεν για το τι επακολουθησε (αιωνες μετά, γιατι μην ξεχναμε οτι μεχρι το θλιβερο και μηδενικο "μετά", υπηρξε κι ενας Σοπεν, ενας Μπραμς κι ενας Βαγκνερ). Αν δεν υπηρχε ο Λουντβιχ, καποιος αλλος θα ειχε εξελιξει τον Μπαχ και τον Μοτσαρτ. Δεν φταιει η διανοια εαν τολμησε να εξελιξει (με σεβασμο) την απολυτα μαθηματικη μουσικη. Φταινε αυτοι, που αιωνες μετα, χρησιμοποιησαν ΚΥΡΙΩΣ την (μεχρι προτινος) κλασικη μουσικη για να κανουν μηδενιστικη πλυση εγκεφαλου στο κοινο.

    3.) Κι επιτρεψτε μου για καληνυχτα να αφιερωσω σε ολους σας τρεις υμνους:
    Tην επιτομη (κατα την γνωμη μου) της ορθολογιστικης μουσικης (καθολου τυχαιο οτι ο Δασκαλος ηταν εξαιρετικος μαθηματικος και σκακιστης)

    https://www.youtube.com/watch?v=bkUUjUJ4wHg

    Kαι μια αγαπημενη μου σονατα απο τον "ακατανομαστο" Λουντβιχ, για να πειραξω λιγο τον Ex-Machina :)

    https://www.youtube.com/watch?v=5ChP0kMe1ig

    Kαι ενας απο τους τελευταιους πριν την επελαση των μηδενιστων:

    https://www.youtube.com/watch?v=BSFNl4roGlI

    Kαλο βραδυ σε ολους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πώς ἡ ἀγαπητή Θεοδώρα,ἄν καί κάπως μικρότερη ἡλικιακά ἀπό τό 40+ πού ἀναφέρεις,θά μποροῦσε νά καλύψῃ τήν ἀπορία σου,ἄν καί στό σχόλιό της ἔκανε ἀναφορά περί Schoenberg.

      Τό ἴδιο καί γιά τό θέμα τοῦ Λούτβιχ Βάν Μπετόβεν,γιά τόν ὁποῖο κάποια ἔνστασιν ἔχει ὑποβληθεῖ ὡς ἄποψις,ἀπό τόν Ex machina. Παρεμπιπτόντως κάποια προσωπογραφία τοῦ Μπετόβεν εἶχα βάλλει ἐξώφυλλο στό τετράδιο μουσικῆς,στήν α΄Γυμνασίου ( Θεσσαλονίκη). Ἄν σοῦ πῶ ὅτι ἐκεῖνο τό τετράδιο τό ἔχω ἀκόμη ;
      ( Θά ψάξω στήν σοφίτα τοῦ πατρικοῦ μου νά τό βρῶ.)

      Τέλος εὐχαριστοῦμε πολύ γιά τά καλά σου λόγια καί τίς ἀφιερώσεις.

      Καλημέρα ἀγαπητή Χριστιάνα !

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα κα Ευαγγελία και στους εκλεκτούς αναγνώστες-σχολιαστές σου!
    Στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα έπεσε στα χέρια ενός φίλου, φανατικού ροκά και οργανοπαίκτη, μιά βιντεοκασσέτα που περιείχε την έρευνα ενός Έλληνα της Αυστραλίας ο οποίος συμμετείχε σε γνωστό ρόκ συγκρότημα.
    Δυστυχώς δέν θυμάμαι καθόλου τις λεπτομέρειες, εκτός των αντιστρόφως παιγμένων δίσκων, ακόμη και εγχωρίων, όπου έβγαιναν λόγια ανατριχιαστικα, όλα ύμνοι στον ακατονόμαστο και του νοήματος της έρευνας του ομογενούς νέου, το οποίο ήτο Αποκαλυπτικό και απολύτως σοκαριστικό για μας:
    Το απόλυτο σακάτεμα εκατομμυρίων νέων, ψυχικό και σωματικό.
    Από τότε βέβαια τα πράγματα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, που "χάσαμε τ' αυγά και τα πασχάλια".…η σατανίλα πλέον είναι απροκάλυπτη σε όλα και απολύτως επιτυχημένη, εάν κρίνουμε από την γενική σύγχυση που επικρατεί.
    http://anavaseis.blogspot.com/2010/09/rock.html
    Συγχαρητήρια για τα καίρια θέματα (λακτίσματα) και καλή Δύναμη!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί νά πῶ ! Θυμᾶμαι,πρέπει νά ἦταν ἀρχές τοῦ ᾿90 ἤ ἐν πᾶσῃ περιπτώσει κάπου στά τέλη τῆς δεκαετίας ᾿80,πού γινόταν σάλος μέ τό «ἀνάποδο παίξημο» πολλῶν τραγουδιῶν καί ἐλληνικῶν! Θυμᾶμαι συγκεκριμένα τραγούδια τῆς Μαρινέλλας τό ὁποῖο,εἰλικρινῶς μοῦ εἶχε κάνει πολλή ἐντύπωσιν,στό ἀνάποδο ἄκουσμα διέκρινες τρομερά πράγματα !!!

      Δέν ξέρω. Δέν μπορῶ νά πιστέψω πώς τόσοι καί τόσοι δημιουργοί,παγκοσμίως,θά μποροῦσαν ν᾿ἀσχολοῦνται μέ τέτοια θέματα ! Καί πάλι μ᾿ὅλα ὅσα ζοῦμε,βλέπουμε καί κυρίως ὅσα μαθαίνουμε γιά τά τελευταῖα 100 χρόνια,τίποτα δέν εἶναι ἀπίθανο !

      Εὐχαριστῶ πολύ γιά τά καλά σου λόγια.

      Καλημέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    2. Εὐχαριστῶ πολύ καί γιά τό θέμα πού μᾶς ἔδωσες. Τό ἀποθηκεύω καί πιστεύω πώς σύντομα θά κάνω κάποια ἀνάρτησιν σχετικῶς.

      Καλημέρα !

      Διαγραφή
  8. Πρὸς ἀποφυγὴν παρεξηγήσεων ἀπὸ τοὺς φίλους σχολιαστὲς παραθέτω ὅ,τι ἀνέφερα γιὰ τὸν Μπετόβεν (ἂν καὶ κανονικῶς θἄπρεπε νὰ τόνε λέμε Μπετχόφεν):


    [Ἡ καταστροφὴ τῆς μουσικῆς ξεκίνησε μὲ τὸν Μπετόβεν καὶ γενικεύθηκε μὲ ὅλους τοὺς ψυχανώμαλους/βαρεμένους/ζουρλοὺς ἢ δολίους ποὺ τὸν ἀκολούθησαν.

    Γιὰ νὰ μὴν παρεξηγηθῶ, μήπως καὶ γλιτώσω τὸ λιντζάρισμα·
    i) δὲν λέω ὅτι ὁ Μπετόβεν ὡς μουσικὸς ἦταν καταστροφεὺς τῆς μουσικῆς ἢ κακὸς ἄνθρωπας·



    Αὐτὸ ποὺ ὑποστηρίζω εἶναι ὅτι μὲ τὸν Μπετόβεν ἐγκαθιδρύθηκε μιὰ νοοτροπία τοῦ τύπου «καλλιτέχνης εἶμαι καὶ κάνω ὅ,τι γουστάρω» τὴν ὁποία ἐνστερνίστηκαν πάρα πολλοί, μέχρι καὶ τὰ τελευταῖα μουσικὰ τσουτσέκια. Τὸ «κάνω ὅ,τι θέλω» υἱοθετήθηκε τόσο ὡς μουσικὴ ἀντίληψις (καταπάτησις ἁρμονικῶν διαστημάτων στὴν ἀρχήν, ὅπως «τὸ τρίτονον τοῦ διαβόλου» μὲ τὸν Λίστ καὶ ἀργότερα μὲ τὸν βιασμὸν τῶν κλιμάκων ἀπὸ τὸν ἀκατανόμαστον) ὅσο καὶ στὴν ζωὴν τῶν καλλιτεχνῶν. Ἀπὸ τὴν μετρημένη ἢ ἔστω συμμαζεμένη ζωὴ τῶν μουσικῶν τύπου Μπάχ, Βιβάλντι κλπ φτάσαμε στὸν ἀπόλυτον ἐκφυλισμό, τὴν ντρόγκα, τὴν ἀνωμαλία, τὴν παρτούζα, τὴν ἐκκεντρικότητα καὶ πάει λέγοντας (στὴν παρακμὴν τὸ βαρέλι δὲν ἔχει πάτο).]

    Ἡ ἔνστασίς μου γιὰ τὸν Μπετόβεν ἔγκειται πρωτίστως στὴν νοοτροπίαν του καὶ δευτερευόντως στὴν μουσικήν του. Προσωπικῶς δὲν μοῦ ἀρέσει οὔτε ὁ κλασικισμός, οὔτε ὁ ρομαντισμὸς μὲ ἐξαίρεσιν ἐλαχίστους ὅπως ὁ τεράστιος Μέντελσον. Δὲν ἔχει καμιὰ σχέσιν ὅμως ἡ μουσικὴ ἰδιοφυΐα τοῦ Μπετχόφεν μὲ τὰ κατοπινὰ ἐμέσματα τῆς θολῆς κουλτούρας. Αὐτὸ ποὺ μὲ ἔκανε κι ἐξακολουθεῖ νὰ κάμνῃ ἔξω φρενῶν εἶναι ὄχι τόσο ἡ τοποθέτησις ἑνὸς Μπετχόφεν πλάϊ σὲ ἕναν Χαῖντελ, ἀλλὰ ἡ ἐξίσωσις ποιότητος τῶν ἀνώμαλων δίπλα στοὺς γίγαντες. Τὰ ὠδεῖα φρόντισαν καὶ φροντίζουν νὰ διαπερνοῦν στοὺς μαθητές των τὸ μήνυμα ὅτι ποιότητα = μόνον λογία μουσικὴ (ἐμφανὴς ἡ ἀντιπάθεια καὶ τὸ θάψιμον αὐθεντικῶν λαϊκῶν μουσικῶν λὲς καὶ οἱ Χιώτης, Ζαμπέτας, Λεμονόπουλος ἔχουν νὰ ζηλέψουν κάτι ἀπὸ μουσικοὺς δεξιοτέχνες ἑρμηνευτὲς/συνθέτες τῶν ὠδείων) καὶ νὰ προβάλλουν ὡς ἱερὲς ἀγελάδες τὸ σκουπιδαριὸ τοῦ πενταγράμμου (ὁ σοφὸς θεωρητικὸς «Σαῖνμπεργκ, ἔλεος),

    Ἀντίστοιχα «καλλιτεχνικὰ» σκουπίδια/ἐμέσματα/ἀηδίες/ψυχεδέλειες καὶ γενικῶς «δημιουργήματα» κυριάρχησαν στὸν χῶρον ὅλων τῶν τεχνῶν. Μεταξὺ Γιώργου Τζαβέλα ἢ Ἀλέκου Σακελλαρίου ἀφενὸς καὶ Χαρτοματζίδη ἢ Ὁμήρου Εὐστρατιάδου ἀπὸ τὴν ἄλλη, εἶναι προφανὲς ὅτι θὰ ἐπέλεγα τοὺς πρώτους ἔναντι τῶν δευτέρων. Ἀνάμεσα ὅμως στὸν «χαβαλὲ» τῶν δευτέρων καὶ τὴν θολὴ κουλτούρα/μαστούρα/παρακμὴ «δημιουργῶν» ὅπως ὁ Ἄγγελος Καθυστερόπουλος (κι αὐτὸς εἶναι ἀπὸ τοὺς… καλούς· ποῦ νὰ δῆτε κι ἄλλους…), προτιμῶ μὲ τὰ χίλια ὄχι μόνον τὸν «Λαλάκη τὸν Εἰσαγόμενο» ἀλλὰ τὴν χειρότερη βιντεοταινία. Τὸ χαμηλῆς ποιότητος θέαμα/ἀκρόαμα λχ. τῆς δεκαετίας τοῦ '80 κρατᾶ τουλάχιστον μιὰ ὑποτυπώδη εἰλικρίνεια, ἀθωότητα καὶ ἕναν αὐθορμητισμόν (ποτὲ οἱ συντελεστὲς ἐκείνων τῶν ταινιῶν δὲν αὐτοπροβλήθηκαν ὡς … Ντὲ Σίκα) καὶ δὲν ἔχει τὴν σατανίλα, μαυρίλα, πρέζα καὶ παρακμὴ τῆς ἐπιτηδευμένης θολῆς κουλτούρας. Μὲ φιλικοὺς χαιρετισμοὺς πρὸς ὅλους τοὺς ἐκλεκτοὺς σχολιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήν σ᾿ἀνησυχεῖ αὐτό σχετικῶς μέ τόν μεγάλο μουσικό Μπετόβεν. Νομίζω πώς ἔτσι ὅπως μᾶς τό ἐξηγεῖς τό ἀντιλήφθήκαμε. Καί ναί,πιστεύω ὅτι εἶχε τίς ἐπιρροές πού ἐπισημαίνεις.

      Καί φυσικά συμφωνῶ μαζύ σου καί στό σημεῖο αὐτό θέλω νά ἐπισημάνω μέ ἀφορμή τῆς ἐκφράσεως δυσαρέσκειας γιά τόν ῥομαντισμό καί ὅ,τι ἐκπροσωποῦσε φαντάζομαι,πώς εἶναι κάτι πού ἔχουμε ἀναφερθεῖ στό παρελθόν σ᾿ἕνα πολύ σημαντικό ἄρθρο ἀπότ ό ἀξιολογότατο ἱστολόγιο τοῦ Θεοδότου ( πού πλέον δέν εἶνια σέ λειτουργία,δυστυχῶς) :

      Ἀπό τόν Ῥομαντισμό στόν Φιλελευθερισμό ἤ Πῶς χάθηκε ἡ ἀλήθεια ἀπό τόν Κόσμο.
      https://sxolianews.blogspot.com/2022/02/blog-post_13.html

      Ἕνα θέμα πού πραγματικῶς μπορεῖ ν᾿ἀποτελέσῃ μία ἀφορμή γιά περαιτέρω ἔρευνα καί πολύ οὐσιαστική συζήτησιν. Δεσμεύομαι γι᾿αὐτό .

      Συμφωνῶ γιά τό δίδυμο σκηνοθετῶν ( Τζαβέλα, Σακελλάριο) καί βεβαίως στήν ἐπιλογή τοῦ μή χεῖρον βέλτιστον σαφῶς οἱ δημιουργοί τῆς δεκαετίας ᾿80 σέ σχέσιν μέ τόν Ἀγγελόπουλο προτιμώνται. Ξέρω θά ὑπάρχουν ἀντιδράσεις,σχετικῶς μέ τόν Ἀγγελόπουλο πού θεωρεῖται,παγκοσμίως,τεράστιος σκηνοθέτης μέ πολλά βραβεῖα καί τιμές,ἀλλά τά ἔχομε ᾿πεῖ καί γράψει πολλάκις ποιοί εἶναι αὐτοί πού προβάλλονται μέσ᾿ἀπό τό Σύστημα. Παρ᾿ὅλα αὐτά δεκτές καί οἱ ἄλλες φωνές,πρός συζήτησιν ὅλα.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
    2. Ἀγαπητέ τό τελευταῖο σχόλιόν σου δέν θά τό δημοσιεύσω διότι ὅσο καί θυμωμένοι νά εἴμαστε ΔΕΝ βρίζουμε.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  9. Πρέπει να έχουν κάποια διεστραμμένη απόλαυση γκρεμίζοντας καθετί αρμονικό.
    Μουσική, αρχιτεκτονική,γλυπτική ζωγραφική...Δεν γλύτωσε τίποτα απ' τα χέρια τους.Εχουν όλα τα λεφτά του πλανήτη.Ευκολο είναι για αυτούς.
    Λαοί που δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρέσκονται να καταστρέφουν.
    Και οι περιούσιοι με τις περιουσίες δεν έχουν αφήσει όρθιο τίποτα.
    Λες κ τα τσιμπούρια μπορούν να ζήσουν αν πεθάνει ο σκύλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. « Πρέπει να έχουν κάποια διεστραμμένη απόλαυση γκρεμίζοντας καθετί αρμονικό.»

      Ναί ἀκριβῶς ! Καί μάλιστα δίνεις ἐσύ ὁ ἴδιος τήν ἀπάντησιν :

      «Λαοί που δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρέσκονται να καταστρέφουν.»

      Μέ μία ἔνστασιν : ὄχι λαοί, λαός καί μάλιστα πολύ συγκεκριμένος. Πῶς τό γρἀφεις ;

      « Και οι περιούσιοι με τις περιουσίες δεν έχουν αφήσει όρθιο τίποτα.»

      Ἔτσι !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  10. TΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ αποκαλύψεις της πρ.δικαστικού Μαρ. Μαργαρίτη για τα κυκλώματα μαστρωπείας που δρούσαν στα Γρεβενά
    >>alert.tv--https://www.youtube.com/watch?v=TiRlpUerUHA&t=1675s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί σχέσιν ἔχει μέ τό ἀνωτέρῳ θέμα ;
      Θά πρότεινα νά τό ἔβαζες ἤ ἐδῶ,ὅπου γίνεται ἀναφορά γιά τό πῶς τό Σύστημα χειρίζεται τό συγκεκριμένο θέμα καί σέ βάρος ποίων παγκοσμίων γεγονότων ἀπό τά ὁποῖα θέλει ν᾿ἀποσπάσῃ τήν προσοχή μας :

      https://sxolianews.blogspot.com/2022/10/blog-post_29.html

      Ἤ ἐδῶ :
      https://sxolianews.blogspot.com/2022/10/blog-post_33.html

      Ὅπου ἡ ὑποκρισία τοῦ Συστήματος τῶν ἐκφραστῶν του εἶναι τέτοια πού κανένα μέτρο δέν μπορεῖ ν᾿ἀνταποκριθῇ στό μέτρημά της.

      Οἱ ὐποστηρικτές τῶν κίναιδων,τῶν ἀνωμάλων,τῶν κάθε εἴδους σεξουαλικῶς ἀρρώστων,πού προωθοῦν τήν σεξουαλική σῆψιν καί τόν σατανισμό στά παιδιά, ἀπό τά νηπιαγωγεῖα ἀκόμη,μᾶς παρουσιάζονται ὡς ὑπερασπιστές τῆς ἠθικῆς !!!
      Οἱ κοκαϊνομανεῖς πού σνιφάρουν στίς τουαλέτες τῶν μιντιακῶν « μεγάρων »,μᾶς τό παίζουν ἠθικοί καί δείχνουν μέ τό δάχτυλο τούς ἀνηθίκους πού τυχαίως,ὅλως τυχαίως βρίσκονται σέ πολύ συγκεκριμένο χῶρο. Τόν χὼρο τῆς δεξιᾶς,τόν χῶρο πού ὑπερασπίζεται παραδοσιακές ἀξίες καί θεσμούς,τήν Θρησκεία!
      Καί εὐκαιρίας δοθείσης,ἀφοῦ ὁ δράστης πού ξεκίνησε ὅλο αὐτό πού παίζεται σήμερα,ἦταν κοντά στήν Ἐκκλησία ( δέν λείπουν οἱ ἀνάλογες φωτό,συνεχῶς κι᾿ἀδιαλείπτως) ῤίχνονται στήν μάχη καί οἱ συμπλεγματικοί ἄθεοι καί χριστιανομάχοι :

      Κάποιοι ( ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ Ι! ) εκμεταλλεύονται τό «θρησκευτικό» 'καμουφλάζ' του παιδόφιλου, γιά νά εκφράσουν τά α ν τ ι χ ρ ι σ τ ι α ν ι κ ά 'ΚΟΜΠΛΕΞ' τους!
      https://odysseiatv.blogspot.com/2022/10/blog-post_63.html

      Λές κάποια στιγμή ν᾿ἀφυπνιστῇ αὐτός ὁ λαός ἤ ἔχει μάκρος τό κουβάρι ;

      Μέ σιγουριά τό δεύτερο...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ/ή !

      Διαγραφή
  11. Αν και ασχετος περι της μουσικης θυμαμαι παλια τι ντορος ειχε γινει με τον Γιαννη(Ιαν) Ξενακη τον εκ Παρισιοις. Αυτον του ΜΑΤΑΡΟΑ. Θυμαμαι τι διθυραμβους επλεκε καθε λιγο και λιγακι το συγκροτημα Λαμπρακη ιδιως περι αυτου.Εγραφε και ξαναγραφε για τον μεγαλο καλλιτεχνη και εμεις νεοι τοτε προσπαθουσαμε να αποκρυπτογραφησουμε καποια αξια, καποια υψηλη ακουστικη τεχνικη, κατι τελοσπαντων. ΤΙΠΟΤΑ ομως!!! Ακατεργαστοι ηχοι ατακτως ερριμενοι υπο το πρισμα της δηθεν υψηλης (μεσω πολυπλοκων μαθηματικων ταχα ) μουσικης. Ακουγοντας τωρα τους ανεκδιηγητους αυτους ΑΤΟΝΙΚΟΥΣ "καλλιτεχνες" θυμηθηκα την μουσικη του παραπανω που τοση αποστροφη μου ειχε δημιουργησει τοτε.Γιατι οπως δεν χρειαζεται νασαι μαγειρας για να κριτικαρεις ενα πιατο ετσι δεν χρειαζεται νασαι και μουσικος για να κρινεις την ακραιφνη ελλειψη καλαισθησιας, αρμονιας και μουσικης ικανοτητας. Και αυτο φαινονταν απο τα αποδυτηρια. Ομως τι προβολη, τι διαφημιση, τι διεθνεις αναλυσεις για τον μαρξιστη καλλιτεχνη!!!!! Τωρα με τους ατονικους βασανιστες-ενεργουμενα της σχολης της Φραγκφουρτης που περιγραφει τοσο ευστοχα το αρθρο γινεται ακομα πιο κατανοητο νομιζω τι παιζεται. Χειραγωγουν τα παντα, δεν αφηνουν τιποτα στην ησυχια του. Δεν νομιζω να γινεται αυτο μονο απο την μανια της πολιτικης κυριαρχιας. Αυτη η διαχρονικη ασιγαστη εμμονικη παρανοια, ακομα και στην μουσικη, πιο πολυ με λυσσα μοιαζει παρα με καποιο σχεδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαλῆ νομίζω πώς τά εἶπες ἀκριβῶς ὅπως ἔπρεπε! Πραγματικά ἔπιασες ἀπολύτως τήν οὐσία τοῦ θέματος στον βαθμό πού μπορεῖ νά γίνη κατανοητό ἀπό τούς πάντες.
      Ἔτσι εἶναι,ἀκριβῶς ἔτσι !

      Καί τό εὔστοχο « αὐτόν τόν ΜΑΤΑΡΟΑ» ! Ναί,ἕνα καράβι μέ τόν «ἀνθό τοῦ Πνεύματος» καί τῆς «Τέχνης» ἔλεγαν. Καί ἀναρωτήθηκα :τί θά εἶχε συμβῆ ἄν εἶχε βουλιάξει μεσοπέλαγα ; Καί ὄχι μόνον αὐτό ἀλλά καί τά λοιπά καράβια μέ παρόμοιο ...φορτίο !

      Λές νά εἴχαμε καταφέρει νά γλυτώσουμε κάτι ; Ποιός ξέρει...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Θαλῆ !

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα.
    Τα θέματα που δημοσιεύετε για ένα περίεργο λόγο νιώθω ότι τα είχα στο μυαλό μου σε λανθάνουσα κατάσταση.
    Κατά ένα τρόπο δηλαδή μπορούμε να μιλήσουμε περί «αφύπνισης» και μπορώ να πω κινήστε στα χνάρια του Θεόδοτου.
    Δεν έχω μουσική παιδεία μόνο γούστο. Αυτά τα ακούσματα μου ακούγονται δυσάρεστα και μου θυμίζουν τον υπότιτλο (En) για ανθρώπους με προβλήματα ακοής "ominus music".
    Όσο για τους μουσικοσυνθέτες (και όχι μόνο) που το επώνυμο τους έχει κατάληξη -berg είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι ανήκουν σε περιούσιους που κατά πάγια τακτική θόλωναν τα νερά της καταγωγής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό -berg εἶναι συνήθως κατάληξις σέ τοπωνύμια ἤ ὀνόματα πόλεων τῆς κεντρικῆς καί Βόρειας Εὐρωπης. Οἱ ἑβραῖοι τῆς διασπορᾶς ἐκεῖ πού πήγαιναν ἔπαιρναν τό ὄνομα τοῦ τόπου ἤ τῆς πόλεως γιά νά μήν ξεχωρίζουν τά ἑβραϊκά τους ἐπίθετα. Κυρίως αὐτό γινόταν στήν Γερμανία,τίς χῶρες τῆς Ἀνατολικῆς Εὑρώπης καί τῆς Ῥωσσίας.
      Ἔτσι τό -berg πλέον κατά πολύ μεγάλο ποσοστό προσδιορίζει ἑβραϊκές οἰκογένειες.

      Γιά τήν μουσική ὅπως καί πιόπάνω ἔγραψα,δυστυχῶς δέν ἔχω τίς γνώσεις πού θά ἔπρεπε νά εἴχαμε οἱ περισσότεροι Ἕλληνες. Διότι ἡ σημαντικότης της προσδιοριζόταν ἀπό τήν ἀρχαιότητα ἀπό τό σύνολο τῶν φιλοσόφων καί πράγματι ἀποτελοῦσε ἕνα ἀπό τά βασικά μαθήματα στήν ἐκπαίδευσιν τῶν προγόνων μας.

      Συνεπῶς ἐμπειρικές οἱ ὅποιες,ἐλάχιστες γνώσεις πού ἔχω ἀλλά καί που μποροῦν νά συμβάλουν στήν διαμόρφωσιν ἀπόψεως ἐπί τοῦ θέματος,σέ κάποιο βαθμό.

      Ὁ Θεόδοτος ἦταν ἕνα πολύ καλό ἱστολόγιο καί βεβαίως ἀκόμη τό ἴδιο εἶναι,διότι τά θέματά του εἶναι ἐκεῖ καί περιμένουν πάντα κάποιους νά τά διαβάσουν. Μακάρι νά ὑπῆρχαν ἔστω πέντε-ἕξη παρόμοια ἱστολόγια. Πόσο καλό θά ἦταν γιά τόν χῶρο καί τούς Ἕλληνες.
      Ἦταν καί ἡ Φιλονόη καί νομίζω πώς ἔχει ἀνοίξει πάλι τήν σελίδα της.

      Ἐν πᾶσῃ περιπτώσει ὅ,τι μποροῦμε κάνουμε,πασχίζουμε πάντα γιά τό καλλύτερο ἔχοντας τήν ἄριστη κληρονομιά τῶν ἀρχαίων πατέρων μας ὁδηγό. Ποῦ θά πάη κάτι θ᾿ἀλλάξῃ γιά τόν τόπο αὐτό,σύντομα ἐλπίζω...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  13. Ἀγαπητὴ Πελασγικὴ γράφεις παραπάνω:

    «Οἱ κοκαϊνομανεῖς πού σνιφάρουν στίς τουαλέτες τῶν μιντιακῶν « μεγάρων », μᾶς τό παίζουν ἠθικοί καί δείχνουν μέ τό δάχτυλο τούς ἀνηθίκους πού τυχαίως,ὅλως τυχαίως βρίσκονται σέ πολύ συγκεκριμένο χῶρο. Τόν χὼρο τῆς δεξιᾶς,τόν χῶρο πού ὑπερασπίζεται παραδοσιακές ἀξίες καί θεσμούς,τήν Θρησκεία!»

    Θὰ διαφωνήσω μαζύ σου μόνον στὸ ἑξῆς. Ὁ χῶρος τῆς δεξιᾶς δὲν ὑπερασπίζεται τίποτε ἀπ' ὅλα αὐτὰ καὶ ΠΟΤΕ του δὲν τὰ ὑπερασπίστηκε. Ἂν πᾷς στὴν Δραπετσώνα τῶν 14 000 ἀνθρώπων οἱ 3 ἐνορίες της (Ἅγιος Φανούριος, Ἀνάληψις, Ἅγιος Παντελεήμων) εἶναι γεμάτες κάθε Κυριακή. Ἡ Δραπετσώνα ὑποτίθεται ὅτι εἶναι ἀριστερὸ προάστιον, μὲ 70% ἀριστερά . Ἂν πᾶς στὸν Δῆμο Φιλοθέης-Ψυχικοῦ ποὺ εἶναι ὑπερδιπλάσιος σὲ πληθυσμὸ θὰ βρεῖς μὲ τὸ ζόρι 4 ἐνορίες (Ἁγίας Φιλοθέης στὴν Φιλοθέη, Ἁγίας Σοφίας καὶ Ἁγίου Γεωργίου στὸ Νέο Ψυχικὸν καὶ Ἁγίου Δημητρίου στὸ Παλαιὸν Ψυχικόν). Στὴν Δραπετσώνα οἱ 3 ἐκκλησίες εἶναι κατάμεστες, ἐνῶ σὲ αὐτὲς δὲν προσμετρῶ αὐτὲς τοῦ πατρώου ἡμερολογίου ποὺ στὸν Πειραιᾶ εἶναι ὑπολογίσιμος δύναμις. Στὴν Φιλοθέη ὅπου ἡ Νέα Παιδεραστία ξεκινᾶ ἀπὸ 70% οἱ ἐκκλησίες εἶναι μισοάδειες. Ἡ Δραπετσώνα τῶν 14 000 κατοίκων σήμερα, ἔδωσε γιὰ τὸ ἔπος τοῦ '40 ἑκατοντάδες νέους Ἕλληνες ποὺ ἔπεσαν γιὰ τὴν πατρίδα. Σὲ Φιλοθέη-Ψυχικὸ πόσες δεκάδες;

    Θὰ πεῖ κάποιος ὅτι ἡ προσέλευσις στὶς ἐκκλησίες ταυτίζεται πάντα μὲ τὸ πόσο καλὸς χριστιανὸς εἶσαι; Ὄχι, ἀλλὰ δείχνει κάτι. Δείχνει μιὰ ἐπαφὴ τουλάχιστον μὲ τὰ θεῖα. Ἐγὼ προσωπικῶς γιὰ τὴν ἀφεντιά μου δὲν δέχομαι τὸν ὅρο «δεξιός». Εἶναι ἐξίσου ὑποτιμητικὸς μὲ τὸν ὅρο «ἀριστερός» . Ἀριστερὰ καὶ δεξιὰ εἶναι ἐπινοήματα ἑνός κόσμου, τῆς Νέας Τάξεως Πραγμάτων, ποὺ ἔρχεται σὲ σύγκρουσιν μὲ τὸν Παλαιόν, τοῦ ὁποίου εἶμαι κύτταρον. Ἐγὼ προσωπικῶς εἶμαι Παραδοσιοκράτης. Ἂν στὸ μυαλὸ τῶν περισσοτέρων ἡ Παράδοσις, ἡ γλώσσα, τὰ θεῖα, ὁ ἑλληνικὸς πολιτισμὸς ταυτίζεται μὲ τὴν δεξιά, τότε ἐγὼ εἶμαι Τοῦρκος ἀστρονόμος. Τὸ ὅτι μεγάλο μέρος τοῦ πληθυσμοῦ ψηφίζει ἀριστερά, δὲν σημαίνει ὅτι εἶναι ἀριστερό. Τὸ κριτήριο ἐπιλογῆς κόμματος γιὰ τὸ 90% τοῦ ἑλληνικοῦ πληθυσμοῦ δὲν εἶναι τὸ φιλοσοφικὸ-κοινωνικὸν ὑπόβαθρον, ἀλλὰ δυστυχῶς ἡ ἐπιβίωσις (ἢ ὁ παρασιτισμός). Τὰ κόμματα-τραπεζοκόμοι εἶναι μαριονέττες ποὺ τὰ κατευθύνουν ὅπως θέλουν οἱ Τραπεζοκράτες καὶ ὁ αὐτοπροσδιορισμὸς «ἀριστερὸς-δεξιὸς» εἶναι μία ἀπομίμησιν ἀπὸ τὸ κυνοβούλιον τῶν Πουστόγαλλων, ὅταν κάποτε ἔφτιαξαν κυνοβούλιον στὰ αἱματοβαμμένα καὶ μπαρουτοκαπνισμένα ἐρείπια ἐκκλησιῶν καὶ μοναστηρίων.

    Ποτὲ στὰ ἑλληνικὰ κράτη δὲν ὑπῆρχε αὐτοπροσδιορισμὸς τέτοιου εἴδους. Ἀριστερὰ = κομμουνισμός, σοσιαλισμὸς καὶ ἀργότερα πολιτισμικὸς μαρξισμὸς (πανούκλα στὰ σωθικὰ τῶν χριστιανικῶν ἐθνῶν), δεξιὰ = καπιταλισμός, ἀποικιοκρατία, ἐκμετάλλευσις, τραπεζοκρατία, τοκογλυφία (χολέρα στὰ σπλάχνα μας).

    Κοινὰ χαρακτηριστικὰ καὶ τῶν δύο: τὸ μίσος ἀπέναντι στὸν Χριστό (ἡ θρησκεία εἶναι τὸ ὄπιον τοῦ λαοῦ, ἔλεγε ὁ Μᾶρξ, κι ἀσφαλῶς δὲν ἐννοοῦσε τὸν Βουδισμὸ καὶ τοὺς γκουροῦδες), τὸ μίσος ἀπέναντι στὰ χριστιανικὰ -κυρίως- ἔθνη καὶ τὰ στοιχεῖα ἐκεῖνα ποὺ δίνουν ταυτότητα καὶ στίγμα στὰ ἔθνη αὐτά, τὸ μίσος στὸν πολιτισμὸν (πότε οἱ καπιτάλες καὶ οἱ πολιτικῶς «ὀρθοὶ» παρῆξαν πολιτισμὸν καὶ δὲν τὰ ξέραμε;; Ἀπὸ μπὶγκ μπράδερ καὶ θολὴ κουλτούρα ἄλλο τίποτε) καὶ φυσικὰ τὸ μίσος ἀπέναντι στὸν ἄνθρωπο ὡς πρόσωπον (κιναιδισμός, πανσεξουαλισμός, δικαιωματισμός, φεμινισμός, κλπ, κλπ.) Μὴν ξεχνοῦμε ὅτι ὁ ἀνώμαλος Φρόϋντ θεωρεῖται «ἱερὰ ἀγελάδα» τῆς «Ψυχολογίας» κατὰ πλήρη ἀντιστοιχία μὲ τοὺς Σαῖνμπεργκ et al ποὺ ἀποθεώνονται στὴν μουσικὴ…

    Ὅταν ἀποτινάξουμε τὴν δερματοστιξία τοῦ ἀριστεροῦ-δεξιοῦ ἀπὸ τὸ πετσί μας καὶ προσδιοριστοῦμε ἐπιτέλους δίχως ἑτεροπροσδιορισμὸν-μιμητισμόν, ὅταν ξεχωρίσῃ ἡ κοινωνία σὲ καλοὺς χριστιανούς, καλοὺς πατριῶτες, καλοὺς Ἕλληνες ἀπὸ τὴν μία καὶ Γραικύλους, παρακμιακοὺς καὶ προδότες ἀπὸ τὴν ἄλλη, τότε θὰ ἔχουμε πετύχει ὕστερα ἀπὸ καιρὸ τὸ πρῶτο βῆμα ἐθνικῆς αὐτογνωσίας. Τὸν δρόμον ἐξάλλου χάραξε μὲ τὸ ξίφος του ὁ Καραϊσκάκης καὶ μὲ τὸ πνεῦμα του ὁ Καπποδίστριας. Ἀμφότεροι δὲν σκάμπαζαν ἀπὸ ἀριστεροδεξιὰ κολοκύθια…

    Ex machina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω γνωρίζεις πάρα πολύ καλῶς πώς οἱ ὅροι πλέον εἶναι ἀπολύτως τυπικοί,τοὐλάχιστον γιά τόν χῶρο πού προσδιορίζεται ὡς φυλάττων τίς παραδοσιακές ἀξίες καί ὑπερασπιζόμενος τούς θεσμούς τῶν ἀνθρωπίνων πολιτισμένων κοινωνιῶν. Πάνω σ᾿αὐτό τό πλαίσιο θέτω τό θέμα δεξιά καί πιό δεξιά λίγο πρό τῶν ἄκρων.
      Βεβαίως ἡ δεξιά ἔτσι ὅπως ἔχει καταντήσει σήμερα,δέν θά ἔλεγα πώς ἔχεις ἄδικο νά τήν σιχτιρίζῃς,ἀλλά εἴτε μᾶς ἀρέσει εἴτε ὄχι ὁ συγκεκριμένος χῶρος προσδιορίζει καί ἀνταποκρίνεται στόν προσδιορισμό αὐτό,ὡς ὁ παραδοσιακός,πατριωτικός χῶρος τῶν ἀνθρώπων πού ἀκόμη πιστεύουν σέ ἀξίες καί ἰδανικά καί ἔχουν καί τό θάρρος νά τά ὑπερασπίζονται.

      Τώρα ὅσον ἀφορᾷ τό θέμα τῶν ἐκκλησιῶν καί τοῦ ἐκκλησιάσματός των,δέν μπορῶ νά ἔχω ἄποψιν στό μέτρο πού τό παρουσίασες. Ἐμεῖς ἐδῶ δέν ἔχουμε τέτοιου μεγέθους κοινωνικές διαφορές.Εἶναι πολύ πιό ἰσορροπημένα τά πράγματα καί οἱ ἄνθρωποι μᾶλλον ἐκφράζονται τό ἴδιο πάνω-κάτω.
      Συνεπῶς μπορεῖ νά ἔχῃς δίκαιο ἀλλά σίγουρα δέν μέ πείθει πώς ἐκεῖνοι πού ψηφίζουν ἀριστερά κόμματα τό κάνουν ἀπό λόγους ἀφελείας ἐπεί δή τούς ἔχουν πείσει οι ἰνστρούχτορες πώς ὡς ἐργατική τάξις ἀνήκουν στόν κομμουνισμό ἐν εἴδει «προίκας» καί αὐτοἰ πιστεύουν πώς ἔτσι εἶναι. Ἴσως αὐτό νά συνέβαινε κάποτε,δέν νομίζω πιά.
      Πού σημαίνει αὐτοί πού ψηφίζουν ἀριστερά καί πιό ἀριστερά ( σοσιαλο-πασοκο-κομμούνια) θά μποροῦσαν νά ὑπολογιστοῦν ὡς πατριῶτες καί μάλιστα πιστοί χριστιανοί.Ὄχι,δέν τό πιστεύω μέ τίποτε. Ἀπό ἐμπειρία τό λέω.

      Σίγουρα κι᾿ἐγώ μαζύ σου εἶμαι,πώς οἱ ὅροι αὐτοί πρέπει νά πάψουν νά ὑφίστανται.Ὅμως ποιός θά τό ἔκανε αὐτό πραγματικότητα ; Ἕνας καλός ἡγέτης,κατ᾿ἀρχήν καί καλοί ὁπαδοί πού θά πιστέψουν σ᾿αὐτόν καί θά ἀκολουθήσουν γιά τό καλό ὄχι τῆς τσέπης τους,ὄχι τῆς τακτοποίησης τῶν τέκνων τους,ὄχι τῆς θεσούλας στό δημόσιο ἀλλά γιά τό καλό τοῦ μεγάλου σπιτιοῦ τους,τῆς Πατρίδος. Ἄν αὐτή πάει καλά τότε πᾶνε καλά καί ὅλα τά μέλη τοῦ σπιτιοῦ.

      Θά ὑπάρξῃ ἕνας τέτοιος ἡγέτης ; Γιατί μωρέ,βλέπεις στήν Ἰταλία μία γυναίκα,καί μπράβο της, νά ἐμπνέῃ τούς Ἰταλούς κι᾿ὄχι τούς δεξιούς,κεντρώους,ἀριστερούς καί νά μήν μποροῦμε κι᾿ἐμεῖς ἐδῶ νά ᾿δοῦεμ κάτι ἀνάλογο ;

      Νά βλέπῃς τόν Τράμπ νά ἐμπνέει πραγματικῶς καί νά πείθῃ τόν πατριωτικό χῶρο. Ἤτόν Ποῦτιν τῆς Ῥωσσίας πού καί μόνον πού τόν ακοῦς ἤ βλέπεις ἐκεῖνο τό βλέμμα του τόν ἀκολουθεῖς χωρίς δεύτερη κουβέντα.

      Δέν ξέρω ἐμεῖς ἐδῶ εἴμαστε κάτι πολύ περἰεργο...

      Δέν συνεχίζω...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  14. Εἶναι μεγάλη συζήτησις… Ὁ Πούτιν ὑπῆρξε μέλος τοῦ ΚΚΣΕ, εἶναι γέννημα-θρέμμα τῆς KGB. Τὴν πατρίδα του ὅμως τὴν λατρεύει. Δἐν αὐτοπροσδιορίζεται ὡς δεξιός. Στὴν Ρωσικὴ Δούμα δὲν ὑπάρχουν πλέον ἀριστεροὶ-δεξιοί. Ἡ ἀρρώστεια τρώει πόρτα στὴν Ρωσία.

    Ἂν αὔριο γίνῃ πόλεμος μὲ τὴν Τουρκιά, ὁ Πειραιᾶς θὰ γεμίσει τὶς γραμμὲς τῶν μετώπων, ὄχι τὸ Ψυχικὸ καὶ ἡ Ἐκάλη. Ἡ δεξιὰ ποτὲ δὲν ἀγάπησε τὴν Ἑλλάδα. Ποτέ. Δὲν θὰ ψωνίσω ποτὲ ἀπὸ τὸ καλάθι ἀριστερὸς-δεξιός… Βασιλικὸς-Βενιζελικός. Ἦταν μπάτσαρδοι -πλὴν ἐλαχίστων ἐξαιρέσεων- ὅλα αὐτὰ τὰ στρατόπεδα. Προδότες, λαμόγια, τυχοδιῶκτες, ἀνθέλληνες, τραπεζοκόμοι τῶν περιουσίων, ἀπάτριδες, ριψάσπιδες, κουφοί, ἄκαπνοι. Ὁ λαὸς διχάστηκε σὰν μαλάκας γιὰ πάρτη τους. Καὶ ἔτσι φτάσαμε ἐδῶ ποὺ φτάσαμε.

    «Θά ὑπάρξῃ ἕνας τέτοιος ἡγέτης ; Γιατί μωρέ,βλέπεις στήν Ἰταλία μία γυναίκα,καί μπράβο της, νά ἐμπνέῃ τούς Ἰταλούς κι᾿ὄχι τούς δεξιούς,κεντρώους,ἀριστερούς καί νά μήν μποροῦμε κι᾿ἐμεῖς ἐδῶ νά ᾿δοῦεμ κάτι ἀνάλογο ;»

    Ἐμεῖς ἐδῶ ἔχουμε πρόβλημα… δομικό. Δυόμισυ χρόνια εἶμαι σὲ ἐπαφὲς μὲ στελέχη τῶν Ἑλλήνων, τῆς ΕΛΑΣΥΝ, τοῦ ΤΟΛΜΑ, τῆς Κοινωνίας κι ἄλλων πατριωτικῶν κομμάτων γιὰ τὴν δημιουργία ἑνὸς δυναμικοῦ σχηματισμοῦ ποὺ θὰ τὰ σαρώσει ὅλα… Μὲ ἕτοιμη λύσι νὰ μποῦν ὅλοι μὲ τὰ τσαρούχια στὸ κυνοβούλιο (κι ἐκεῖ εἶναι ἡ πρωτοτυπία) χωρὶς νὰ διαλύσουν τὰ κόμματά τους! Κι ὅμως… ἐγωϊσμός, προσωπικὲς διαφορές, καμιὰ ἐπαφὴ μὲ τὴν πραγματικότητα (ἕκαστος νομίζει ὅτι θὰ πάρει 5%), μωροφιλοδοξία στελεχῶν (τὰ στελέχη εἶναι χειρότερα ἀπὸ τοὺς ἀρχηγούς) εἶναι στὴν καλλίτερη τὰ πιὸ «ἁγνὰ» ἐλαττώματα καὶ προσκόμματα. Γιὰ τὸ θέμα αὐτὸ θὰ γίνουν πολλὲς ἀναφορὲς ἀργότερα. Πάντως αὐτὸ ποὺ πρωτοδιατυπώθηκε πρὶν ἀπὸ 2 χρόνια ἐδῶ

    http://panusis.blogspot.com/2020/10/ex-machina.html

    δὲν ἔχει τελειώσει. Τρέχει μέχρι νὰ πετύχῃ ἢ νὰ φάῃ τὰ μοῦτρα του… Καλησπέρα Πελασγική.

    Ex machina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
    Η μουσική εχει περάσει απο το εργαστήριο της καρδιάς. Αυτό που ακούμε στην ουσία είναι η ψυχή και ο χαρακτήρας του μουσικού. Απόδειξη: αν παίξουν με το ιδιο οργανο τις ιδιες νότες 100 άτομα θα ακούσεις 100 διαφορετικά ηχητικά χρώματα γιατί ο κάθε ανθρωπος ειναι μοναδικός κι εχει το δικό του άγγιγμα στο οργανο. Αυτό πολλαπλασιάζεται σ αυτούς που εχουν απο την φύση τους μοναδικό ταλέντο σε συνδυασμό με τις ατελείωτες ώρες μελέτης, αλλά ακόμα και σ αυτη την κατηγορία κάποιοι ξεχωρίζουν γιατί εχουν την δική τους σφραγίδα σε ποσοστό 100% δλδ τους καταλαβαίνεις χωρίς να ξέρεις το κομμάτι
    Τέλος θα ξαναπω οτι η μουσική δεν εχει σύνορα...υπάρχει καλή και κακή μουσική που βγήκε απο καλούς και κακούς ανθρώπους, οτι εχει στα εσώψυχά του ο πάσα ενας...
    Αυτό ισχύει και για τους ζωγράφους - αγιογράφους δλδ βλέπεις το εργο και αγάλλεται η ψυχή σου η φρικάρεις κατά το δη λεγόμενο
    Ειναι σαν να λεμε οτι στο Ψυχικό κατοικούν αγιοι και στα Πατήσια δολοφόνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αὐτό εἶναι τό κακό :ὅ,τι ἔχει στά ἐσώψυχά του ὁ καθείς. Καί οἱ τῆς Σχολῆς τῆς Φρανκφούρτης αὐτό πού εἶχαν ἦταν τόσο ἄσχημο,τόσο βρωμερό,τόσο μῖσος,τόση κακία γιά τήν Δημιουργία,γιά τόν Θεό πού τήν ἔβγαλαν καί μ᾿αὐτήν διαπότισαν τά πάντα.
      « Θά κάνουμε τήν Δύσιν τόσο διεφθαρμένη πού θά βρωμάῃ» ἔλεγαν καί δέν ἄφησαν τίποτα πού νά μήν τό μόλυναν...

      Καί τώρα μᾶς κάνει ἐντύπωσιν πού τά παιδιά ἀκοῦν αὐτά τά μονότονα ντάπ ντούπ καί τά θεωροῦν ...μουσική. Μᾶς κάνει ἐντύπωσιν πού κάτω ἀπό αὐτούς τούς ἤχους καταπίνουν μαζύ μέ τά ξύδια πού τούς προσφέρουν καί κάθε χημικό παρασκεύασμα πού καταστρέφει τό μυαλό τους.
      Μᾶς κάνει ἐντύπωσιν πού κοριτσάκια 14 χρονῶν σχεδόν γυμνά βγαίνουν στίς πίστες καί λικνίζονται καί καταλήγουν νά κυλιόνται στά βρωμερά πατώματα κάποιας τουαλέτας...

      Ἀλλά ἡ ὑποκρισία, τῶν πορνιδίων καί τῶν τσατσάδων πού κάνουν αὐτά πού λένε ἐκπομπές,παρουσιάζονται τόσο θιγμένες ἀπό ὅλα αὐτά τά ...πρωτόγνωρα πού ἀκοῦν !

      Δέν μπορῶ νά θυμηθῶ κάποια μοντέλα ἦταν,γνωστά νομίζω,πού τίς εἶχαν πιάσει ἐκδιδόμενες στά πολυτελῆ ξενοδοχεῖα καί ὑπῆρχε τότε κάποια ἀπό αὐτές μέ ἀτζέντα τῶν πελατῶν της μέ ὀνόματα γνωστά καί τοῦ ...καλοῦ κόσμου.

      Μήπως θυμᾶσαι τήν περίπτωσιν;

      Ἄς πᾶμε παρακάτω...

      Ἡ μουσική !

      Διαβᾶστε αὐτό :
      Όταν οι Μούσες διαγωνίζονταν με τις Πιέριες τις κόρες του Πιέρου στο όρος του Ελικώνα, όταν άρχισαν να τραγουδούν οι Πιέριες κόρες, όλα σκοτείνιασαν. Αλλά όταν ξεκίνησαν το τραγούδι οι Μούσες σταμάτησαν τα πάντα. Η θάλασσα, τα ποτάμια, τα σύννεφα, ο Ουρανός ολόκληρος! Μαγεμένοι απ’ το υπέροχο τραγούδι των Μουσών όλοι σταμάτησαν και απολάμβαναν τους κρυστάλλινους ήχους που γέμιζαν τον χώρο όλο!!!

      Απ’ τους εξαίσιους αυτούς ήχους ο Ελικώνας άρχιζε να ψηλώνει τόσο από αγαλλίαση όσο και από περηφάνια για τις κόρες του. Και όλο και ψήλωνε μέχρι που ο Πήγασος με διαταγή του πατέρα του Ποσειδώνα πέταξε προς αυτόν και το λάκτισε με τις οπλές του ώστε να του σταματήσει το ανόσιο ψήλωμα, αφού τίποτα δεν μπορούσε να είναι πιο πάνω απ’ την κατοικία των Θεών, τον Όλυμπο!!! Από το λάκτισμα των οπλών στον Ελικώνα ξεπήδησε μια πηγή που ήταν αυτή από τότε και μετά που ενέπνεε τις Μούσες στο υπέροχο άσμα τους. Η πηγή αυτή είναι η Ιπποκρήνη πηγή. Η πηγή που εμπνέει ακόμη και κάποιον θνητό που πίνει απ’ το νερό της και που το όνομά της σημαίνει η πηγή του αλόγου.

      Έλεγαν ακόμη πως ο Πήγασος ήταν το άλογο των Μουσών και πως αυτό ίππευαν οι ποιητές και πετούσαν μαζί του στο ουράνιο καλλιτεχνικό στερέωμα!
      ( ἀπό τό δικό μας ἱστολόγιο : Τό Ἀρχαῖο Ἑλληνικό Πνεῦμα
      https://kapodistria-httpsxolianewsblogspotcom.blogspot.com/search?q=%CE%A0%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%82+)

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  16. Σήμερα που τα πάντα εχουν γίνει χρήμα πορνεία διαστροφή αποκτήνωση κανιβαλισμός δαιμονισμός ειναι ανέκδοτο να περιμένουμε να αγιάσουμε μεσα απο τις δισκογραφικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐννοεῖται...

      Διά τοῦτο καληνυχτίζουμε μέ ποίησιν !
      https://sxolianews.blogspot.com/2022/10/blog-post_15.html

      Καλή νύκτα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  17. Εμπρος στον δρόμο που χάραξε ( κι επισημα πλεον γιατι ανεπίσημα...) η Αλεξανδράτου

    Περνούν απο τα τσοντοκάναλα για να κάνουν καριέρα ως επώνυμες με κασε
    πολλες οι περιπτωσεις απο τα ριαλιτυ πορνοσταρ
    ενδεικτικα
    https://www.pronews.gr/lifestyle/good-life/kase-mamouth-kalloni-paiktria-fetinou-reality-prosferei-tis-ypiresies-tis-me-4-000-eyro-tin-ora/

    κι εμεις ψαχνουμε ψύλλο στ αχυρα... Κλάπτον η Ζαγοραίο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καί Κύριος ἔβρεξεν ἐπί Σόδομα καὶ Γόμοῤῥα θεῖον, καί πῦρ παρά Κυρίου ἐξ οὐρανοῦ...

      Καλή νύκτα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  18. https://www.youtube.com/watch?v=77piEkV9INs

    Στίχοι ραπ με νόημα ( υπάρχουν κι αλλοι πολλοί αξιόλογοι με αιχμή του δόρατος τους active meber )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εὐχαριστοῦμε πολύ ἀγαπητέ !

      Σήμερα θά ἔχουμε ἕνα ἐπίσης σπουδαῖο θέμα.
      Ὁσονούπω ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
    2. Μπαίνω στον πειρασμό.
      Τό 'χα προτείνει κι αλλού (σε... υπέρ πατριωτικό "χώρο"), μα εισέπραξα χλεύη:
      https://www.youtube.com/watch?v=OUXFgGeFIgE

      Τῶν Αἰγῶν ὁ ἀστήρ, ἀπ' τή γῆ τῆς Μακεδονίας ὥς τό Παμίρ.
      Σ' ὅλον τόν γνωστό κόσμο, ἐξακτίνωσε τόν ἑλληνικό Λόγο.
      Δέν ἡττήθη ποτέ και ἀπό κανέναν,
      πρῶτον αὐτόν ὀνόμασε ἡ ἱστορία Μέγαν!
      Κί ὅλη ἡ οἰκουμένη τώρα λέει:
      Ἰσκαντέρ, Σικαντέρ, Δούλ--Καρνέϊν!

      Εἰν' ἱστορία κί ὅμως ὑπερβαίνει τά ὅρια τοῦ μύθου,
      ὁ τράγος τῶν Αἰγῶν, τοῦ Δανιήλ τοῦ προφήτου,
      ὁ παῖς τοῦ Φιλίππου, πού ἔγινε παῖς τοῦ Διός,
      αὐτός πού σάν νέος Προμηθεῦς ἔδωσε τό φῶς
      μέχρι τά βάθη τῆς Ἀσίας,
      τά σκοτάδια διαλύοντας τῆς ἀμαθείας καί τῆς τυραννίας.
      Αὐτός πού ἄλλαξε τῆς ἱστορίας τό ῥεῦμα,
      δίνοντας ἕναν «ἑλληνικό, καινούργιο κόσμο, μέγα».
      Αὐτός πού ἐνσάρκωσε ἰδανικά στό πρόσωπό του,
      τίς ἀρετές τοῦ πολεμιστοῦ καί τοῦ φιλοσόφου.
      Αὐτός πού διέβη διά πυρός καί σιδήρου
      γιά τήν πραγματοποίηση τοῦ πανελληνίου ὀνείρου
      στόν Γρανικό, στήν Ἰσσό, στ' Ἄρβυλα, στήν Ἄορνο Πέτρα,
      στόν Ὑδάσπη, ἄθλοι ἔξω ἀπ' τά ἀνθρώπινα μέτρα.
      Στήν ἔρημό τῆς Γεδρωσίας, στοῦ Καυκάσου τά χιόνια
      πρότυπον ἡρωικόν, ἀκατάλυτο στόν αἰώνα!

      Ἔθεσε βάσεις γιά τή διάδοση τοῦ Εὐαγγελίου,
      οἱ χῶρες πού δέν τόν εἶδαν, δέν εἶδαν τό φῶς τοῦ ἡλίου,
      χάραξ' ὁδούς, πού πάνω τους, ἔθνη βαδίζουν ἀκόμα,
      τί κί ἄν παρῆλθαν δυό χιλιάδες τριακόσια χρόνια.
      Αὐτός ἐπίσης ὤθησε τήν ἑλληνική μας γλῶσσα,
      ἀπ' τήν Ἐσχάτην Ἀλεξάνδρειαν ὡς τή νῆσο Σοκότρα,
      καί ἀπ' τό Γιβραλτάρ ἕως τίς πεδιάδες τοῦ Παντζάμπ,
      γι' αὐτό ὡς φόρο τιμῆς τοῦ ἀφιερώνω αὐτό τό ῥάπ,
      σήμερα π'ἀρκετοί, πολεμοῦν νά ρίξουνε τή δρῦ,
      ἀσημαντότητες, ἄνθρωποι πραγματικά μικροί,
      νά ξέρουν πῶς ἀέρα δέρουν, κερδίζουν μόνο χλεύη,
      ὁ βασιλεύς Ἀλέξανδρος ζεῖ καί βασιλεύει !

      ...Κι όμως, ακόμη και αυτό το είδος ακούσματος μπορεί να σε διεγείρει.
      Το άκουσαν κάποιοι γνωστοί μου, μή Ελληνομαθείς και όλοι τους "την άκουσαν"!
      Κι όταν κατεννόησαν τους στίχους, εκστασιάστηκαν!

      Διαγραφή
    3. Σ᾿εὐχαριστοῦμε πολύ !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    4. Επίσης κι άν μου επιτρέπεις, καλησπερίζοντας (και όντας άσχετος στα μουσικά), θά ήθελα πολύ να ακουστεί κι αυτό, το, για μένα, Αγγελικό Άσμα και "μικρό" Αριστούργημα :
      Δίδαξέ με, Θεέ μου, ν’ αγαπώ
      πώς να ξεσφίγγω τη γροθιά
      και ν’ ανοίγω αγκάλη, μια ζεστή καρδιά,
      να ‘ναι η ζήση ζωγραφιά.

      Ειρηνεύει ο ουρανός και η γη
      το εγώ μου αν γίνει εσύ.
      Κάθε μου πράξη, και αίσθηση εσύ,
      σαν ψαλμουδιά η αναπνοή.

      Κι είναι η ειρήνη σου, Χριστέ,
      πόλεμος στον εγωισμό,
      το μαχαίρι που μου γιατρεύει τις πληγές
      από τον ξένο μου εαυτό.
      Ειρηνεύει ο ουρανός κι η γή
      το εγώ μου αν γίνει εσύ.
      Κάθε μου πράξη, και αίσθηση εσύ,
      σαν ψαλμουδιά η αναπνοή.
      https://christianikatragoudia.gr/?s=%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9+%CE%BF+%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82+%CE%BA%CE%B9+%CE%B7+%CE%B3%CE%AE+
      ...κι εμείς, αγαπητή κα Ευαγγελία, αναλωνόμεθα σε μικροπρέπειες και προσπαθούμε να κατανοήσουμε την διαολοπληξία της κάθε μιάς και του καθ' ενός, δυστύχων, που θέλουν να σώσουν τον κόσμο...χαίρετε όλοι και υγιένετε!

      Διαγραφή
    5. Μήν ἀναλώνεστε σ᾿αὐτά. Προσωπικῶς τό ἔχω κάνει πρᾶξιν : Μακρυά ἀπό μενα ὅλα αὐτά. Καί εἰλικρινῶς,ο.υτε πού θέλω νά γνωρίζω τό ἐλάχιστον ἀπό τέτοιες καταστάσεις. Μένω πιστή σ᾿αὐτά πού θεωρῶ οὐσιώδη καί πού ἀξίζουν τῆς προσοχῆς μου.

      https://sxolianews.blogspot.com/2022/10/blog-post_28.html

      Καλησπέρα ἀγαπητέ κι᾿εὐχαριστοῦμε γιά τό ἄσμα.

      Διαγραφή
  19. https://katakomviki-ecclesia.blogspot.com/2022/10/blog-post_21.html

    δες τι εβαλαν οι Ρωσοι αντι των διαφημισεων στους δρομους της μοσχας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατί ψάχνω καί δέν βρίσκω πουθενά τήν εἴδησιν ; Στίς ξένες σελίδες ἐννοῶ.

    Οὔτε καί στίς φωτό πού ψάχνω βρίσκω κάτι.

    Ἡ ἑταιρεία πού λέει ὑπάρχει ὁντως στήν Ῥωσσία.Ἀλλά τίποτε σχετικό δέν βρίσκω μέ τίς ἀφίσες στούς δρόμους τῆς Μόσχας.

    Πάντως σ᾿εὐχαριστῶ πολύ ἀγαπητέ.Θά τό ψάξω κι᾿ἄλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα!

    Θα μιλήσω σε σχέση και με κάποιες ιδιότητες που με διέκριναν για αρκετά χρόνια. Του μουσικού, του ραδιοφωνικού παραγωγού, του dj και του δεινού συλλέκτη έργων πολλών μουσικών ειδών.

    - Το άρθρο είναι ένα αριστούργημα και πολλά συγχαρητήρια αγαπητή Πελασγική!

    - Η γνώμη μου είναι πως οι μισοί σχεδόν από τους σχολιαστές, ενώ εκθέτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, διακατέχονται όμως από αρκετές προκαταλήψεις, αφού επιμένουν να εξάγουν συμπεράσματα που απορρέουν από το δίπολο 'Μουσική-Κοινωνικά φαινόμενα'. Αυτή η τάση, αναπόφευκτα, οδηγεί περισσότερο σε υποκειμενικότητα παρά σε αντικειμενικότητα όσον αφορά καθαρά τη μουσική και τις μουσικές ιδιοφυίες.

    - Η ηλεκτρονική ΡΥΘΜΙΚΗ μουσική (trance, tekno, house, κ.α.) ουδεμίαν σχέση έχουν με ατονικότητα. Αυτό που τις χαρακτηρίζει ειναι κυρίως ο μινιμαλισμός, ο οποίος σαφώς και ακολουθεί κι αυτός τους βασικούς κανόνες των τονικών ακολουθιών. Δηλαδή..καμία σχέση με τα σκουπίδια του Γιάννη Ξενάκη.

    Καλό βράδυ αγαπητή Πελασγική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα δέν ξέρω αὐτά τά εἴδη πού ἀναφέρεις (trance, tekno, house, κ.α.) δέν ἔχουν σχέσιν μέ ἀτονικότητα,ἐσύ σαφῶς γνωρίζεις καλλύτερα,ἀλλά ὅπως ἔγραψα καί σέ ἄλλο σχόλιο,ἀπό τήν ἐμπειρία μου σέ μουσικά ἀκούσματα καί κυρίως ξένης μουσικῆς,αὐτό τό πρᾶγμα τό μονότονο εἶναι ἀ π ο κ ρ ο υ σ τ ι κ ό ! Καί ὅπως ἀναφέρει ὁ ὑπότιτλος τοῦ ἀνωτέρῳ θέματος, μία δοκιμασία γιά τ᾿αὐτιά μας !
      Βεβαίως τά παιδιά καί οἱ νέοι ἄνθρωποι πού τά ἔχουν συνηθίσει γιατί μέ αὐτά ἦρθαν σ᾿ἐπαφή μέ τήν μουσική,μπορεῖ νά τό ἀπολαμβάνουν ὅμως σίγουρα τό γεγονός πώς τά ναρκωτικά ἔχουν μία εὐκολωτερη διείσδυσιν κάτω ἀπό αὐτές τίς ...μουσικές καταστάσεις,δέν μπορεῖ ν᾿ἀμφισβητηθῇ. Ἔ κάτι μᾶς λέει αὐτό.

      Πάντως σίγουρα ἀπό τήν πολύχρονη ἐμπειρία σου ἔχεις πολύ διαφορετικό τρόπο νά προσεγγίζῃς τό θέμα μουσική. Συνεπῶς εἶσαι καί ἕνα εἶδος δασκάλου νά τό πῶ ;

      Εὐχαριστοῦμε γιά τήν κατάθεσιν τῆς ἀπόψεώς σου. Προφανῶς οἱ σχολιαστές μας πού ἔχουν ἐντρυφήσει στήν μουσική ἐκπαίδευσιν θά ἔχουν ἄλλου ἐπιπέδου διάλογον μαζύ σου. Ἐμεῖς ἀκοῦμε τήν γνώμιν τῶν εἰδικῶν.

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ μου Κώστα ! Μέ τό καλό νά ἐπιστρέψῃς. Χαιρετισμούς στούς Καλυμνίους καί τίς Καλύμνιες !

      Διαγραφή
    2. Εάν ειχαν ατονικότητα αυτά τα είδη, ούτε με ναρκωτικά θα τα απολάμβαναν οι νέοι. Αυτό το μονότονο που είναι ενοχλητικό στις παλαιότερες γενιές, ακριβώς αυτό είναι ο μινιμαλισμός που τα διέπει. Η δημιουργία αυτών των χορευτικών ειδών ξεκίνησε μετά το 1985. Δυστυχώς, πολύ σύντομα, από το 1990-91, όχι τα μουσικά αυτά ειδη καθαυτά, αλλά η κουλτούρα που τα πλαισίωσε, έφερε και τα χάπια ecstacy και άλλα παρεμφερή. Αλλά θα μού πεις.. και στα 70's, που ξεκίνησε η disco, στο Studio 54 της Νέας Υόρκης, δεν ήταν όλοι μέσα στην κοκαΐνη και έκαναν και όργια στα δωματιάκια;
      Όπως πολύ σωστά μάς εξηγεί και το άρθρο, κάποιοι σκοτεινοί σχεδίασαν την όλη αυτή εξέλιξη, είτε προωθώντας ατονική μουσική είτε συνδέοντας όποιο τονικό μουσικό είδος ήθελαν, με κουλτούρες εκφυλισμού και ξεπεσμού του ανθρώπου.

      Διαγραφή
  22. ΥΓ.
    Στο σημείο που ανέφερα τα κοινωνικά φαινόμενα ας μην υποτεθεί ότι συμπεριέλαβα σε αυτά και τις θρησκείες. Γιατί ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως το υψηλό και ευγενές θρησκευτικό συναίσθημα είναι αυτό που κυρίως οδήγησε δημιουργούς σαν τον Χένγκελ και τον Μπαχ, στην σύνθεση των μεγαλυτέρων αριστουργημάτων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διορθώνω το κινητό που γραφει ό,τι θέλει αντί αυτού που πληκτρολόγησες: Χέντελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις γιατί στόν ἔγραψε Χέγκελ ; Ἐπέι δή τό ἔγραψες μέ -ε. Τόν Χαίντελ τόν γράφουν μέ -αι.

      Μήν βασίζεστε στά μηχανήματα. Δέν εἶναι πάντα ἀλάνθαστα.

      Καί μετά σοῦ λέει τεχνητή νοημοσύνη. Μά ὅ,τι δεδομένα τοῦ δώσεις μ᾿αὐτά θά πορεύεται.
      Μπρρρρρ καί μόνο πού τό σκέφτομαι.... Ἐφιάλτης !

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ μου Κώστα !

      Διαγραφή