" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Γαλλία-Πᾶμε γιά τήν δεύτερη Νίκη !


 Το εθνικιστικό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν βρέθηκε στην κορυφή του 1ου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, κερδίζοντας το 33,4% των ψήφων την Κυριακή. Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερος, εξασφαλίζοντας ποσοστό 27,99%, ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε την τρίτη θέση με 20,04%.

Η κεντροδεξιά συμμαχία Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει « πρακτικά εξαφανιστεί » από το δεξιό Εθνική Συσπείρωση(RN) της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών για την Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία. Κάπως έτσι αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του γαλλικού δεξιού κόμματος National Rally . Μετά τον δεύτερο γύρο, το RN θα μπορούσε να κερδίσει μεταξύ 230 και 280 εδρών - σχετική πλειοψηφία - στην κάτω βουλή των 577 εδρών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εθνικής τηλεόρασης. Είχε μόνο 88 έδρες στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός του Μακρόν προβλέπεται να χάσει περισσότερες από 160 έδρες , κερδίζοντας δυνητικά μόνο μεταξύ 70 και 100 έδρες.
Αλλά υπάρχει ακόμη ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας που πρέπει να περιμένουμε, στις 7 Ιουλίου .
Έτσι, ορίστε πώς θα λειτουργήσει ο 2ος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ ανταγωνίζονται για έδρες στην Εθνοσυνέλευση: η δεξιά Εθνική Συσπείρωση, η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Σύμφωνα με το γαλλικό πολυκομματικό σύστημα, για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ένα κόμμα ή ένα μπλοκ πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων ή τουλάχιστον 289 έδρες από τις 577. Επιπλέον, η προσέλευση των ψηφοφόρων πρέπει να φτάσει τουλάχιστον 25% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου, οποιοσδήποτε υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της περιοχής αποκλείεται από την κούρσα.

Ποιος μπαίνει στον 2ο γύρο;

Οι βουλευτές εκλέγονται ανά περιφέρεια και σε εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν κερδίζει οριστικά στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο. Επιπλέον, στον δεύτερο γύρο θα λάβει μέρος και όποιος υποψήφιος συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια.

Ποιος Πολιτικός Ελιγμός αναμένεται;

Περίπου 300 εκλογικές περιφέρειες ενδέχεται να συμμετέχουν σε τριμερείς επαναληπτικούς γύρους, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι κλίνουν προς το κόμμα RN. Ως εκ τούτου, δεν είναι απροσδόκητο ότι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μια δοκιμασμένη και αληθινή στρατηγική γνωστή ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο». Αυτή η τακτική περιλαμβάνει έναν υποψήφιο τρίτου μέρους που αποσύρεται από την κούρσα και ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να ενωθούν πίσω από τον δεύτερο υποψήφιο.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal έχει ήδη δηλώσει ότι ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν θα αποσύρει περίπου 60 από τους υποψηφίους του για να επιτρέψει σε άλλους διεκδικητές να έχουν την ευκαιρία να νικήσουν το RN.
Έχουμε λάβει μια απόφαση που αφορά περισσότερες από 60 εκλογικές περιφέρειες. Συνεπάγεται την απόσυρση των υποψηφίων μας. Η πιθανή τρίτη θέση τους θα οδηγούσε στη νίκη ενός βουλευτή από την Εθνική Συσπείρωση έναντι ενός υποψηφίου από άλλο κόμμα που συμμερίζεται τις αξίες της δημοκρατίας, όπως κάνουμε εμείς », υποστήριξε ο Άταλ την Κυριακή.
Οι υποψήφιοι που θα εισέλθουν στον δεύτερο γύρο έχουν περιθώριο μέχρι την Τρίτη το απόγευμα για να αποφασίσουν αν θα παραιτηθούν.
Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα της εκλογικής περιφέρειας.

Ποια σενάρια μετά τον γύρο 2 είναι πιθανά;

Εάν ένα πολιτικό κόμμα ή συμμαχία εκτός από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από αυτή τη νέα πλειοψηφία. Αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας γνωστή ως συγκατοίκηση. Αυτού του είδους η ρύθμιση προβλέπεται να διατηρηθεί για το υπόλοιπο της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, έως το 2027.
Στο πλαίσιο της συμβίωσης, η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει πολιτικές που αποκλίνουν από τη στάση του προέδρου.
Παρεμπιπτόντως,η υπόθεση ότι ο Τζόρνταν Μπαρντελά -ο Γάλλος πολιτικός που είναι πρόεδρος του Εθνικού Ράλι (RN) από το 2022- να γίνει πρωθυπουργός, είναι πολύ πιθανό. Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Μακρόν είναι αυτός που αποφασίζει ποιος θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Μπαρντελά έχει επιμείνει ότι δεν θα γίνει Πρωθυπουργός εκτός εάν η RN εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, λέγοντας: « Δεν θέλω να γίνω βοηθός του προέδρου ».
Εν τω μεταξύ, οι αφίσες της εκστρατείας του RN φαίνεται να υποδηλώνουν την πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός ο Μπαρντελά.
Στην ιστορία της Γαλλίας, η τελευταία τέτοια συμβίωση (1997-2002) ήταν υπό τον Ζακ Σιράκ, με θέματα εσωτερικής πολιτικής ουσιαστικά στα χέρια του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, ενώ ο συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος ασχολήθηκε με θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Μακρόν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα παραιτηθεί από την προεδρία.

Ἀπό : sputnikglobe.com

Καί ἔχεις τόν ἀνεκδιήγητο Χίο ( χά,χά,χά !) νά βγάζῃ χολή κατά τοῦ Μπαρντελά ( στήν οὐσία ἔχει βγάλει ἀφρούς ἐπεί δή βλέπει τήν μεγάλη αὐτή νίκη τῆς ἐθνικιστικῆς πολιτικῆς πτέρυγας στήν Γαλλία. Ὁ ...πατριώτης !  χά,χά,χά ), τόν ὁποῖο χαρακτηρίζει "ζιγκολό". Ποῦ τό διαπιστώνει μόνον αὐτός τό ξέρει. Ἀλλά κι᾿ἔτσι νά εἶναι χίλιες φορές ζιγκολό παρά ντιντάγκας, σοσιαλιστης καί ἑβραῖος τοῦ Μακρόν ὅπως ὁ/ἡ/τό Γαβριηλ Ἀττάλ. 


Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου