" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ἀμφοτεροδέξιος

φωτό
Ἕνας ἀναγνώστης-σχολιαστής μας, μᾶς γνώρισε ἕναν πολύ ἐνδιαφέροντα ἱστότοπον μέ τήν ἐπωνυμία « Ἀμφοτεροδέξιος» ( ἐδῶ). Ἐντυπωσιάστηκα ἀπό τήν σπάνια αὐτή λέξιν τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς. Ἀλλά ταυτοχρόνως νομίζω ὅτι εἶναι καί μία πολύ καλή ἐννοιολογική γιά τήν συμβολική τοῦ δεξιοῦ. 

Ἄς γνωριστοῦμε μέ τό συγκεκριμένο ἱστολόγιον καί τήν ἔννοια τοῦ «Ἀμφιτεροδέξιου» ὅπως τό ἴδιο καταγράφει : 

  Ο "Αμφοτεροδέξιος" καλύπτει μια δική μου ανάγκη των τελευταίων χρόνων να μοιράζομαι ό,τι μου κάνει εντύπωση (για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταλάβει για ποιόν λόγο γίνεται όλο αυτό...) αλλά κυρίως μου δίνει το έναυσμα να προχωρώ στην πράξη, αφού είμαι ολοφάνερα άνθρωπος της θεωρίας και των λαθών...

Το εγχείρημα δεν είναι τίποτα το συγκλονιστικό, ούτε έχει καμιά φιλοδοξία. Η αιτία πιθανολογώ πως είναι το γεγονός πως ποτέ μέχρι τώρα δεν μου είχε εντυπωθεί στο κεφάλι τόσο πολύ μια έννοια, μια ιδέα, μια αρετή, ένας σκοπός -όπως θέλετε πείτε το- από τον "αμφοτεροδέξιο", που διέσωσε αυτός ο απίστευτος "τύπος", ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος.

Η αλήθεια είναι πως από τότε που αποδέχτηκα την πρόταση του π. Σιλουανού να διαβάσω Αββά Κασσιανό, βαρυγδουπώντας θα έλεγα πως άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου!

Ο Αββάς Κασσιανός ο Ρωμαίος (ο επονομαζόμενος και Ιωάννης) μαζί με τον αδελφικό του φίλο, π. Γερμανό, αφού πήραν την ευλογία του Γέροντά τους, βγήκαν ως πρώιμοι "δημοσιογράφοι" της εποχής τους (4ος αιώνας!) για να συνομιλήσουν με τους ασκητές Πατέρες της Ερήμου της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης.

Τα αποτελέσματα της "έρευνάς" του είναι καταπληκτικά.

Ενδεικτική συνομιλία αποτελεί αυτή με τον Αββά Θεόδωρο, στην οποία ο Άγιος ασκητής ομιλεί «Για την υπεροχή του τελείου ανθρώπου, που μεταφορικά ονομάζεται αµφοτεροδέξιος».

Μεταξύ άλλων λέει ο Αββάς Θεόδωρος:

«Οι τέλειοι είναι εκείνοι που η Αγία Γραφή τους ονομάζει αµφοτεροδέξιους. Έτσι µας περιγράφεται στο βιβλίο των Κριτών πως ήταν ο ξακουστός Αώδ, «ο οποίος μπορούσε να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι τόσο καλά, όσο και το δεξιό» (Κριτές 3, 15).

Έτσι θα αξιωθούμε κι εμείς να γίνουμε και να λεγόμαστε αµφοτεροδέξιοι — με την πνευματική έννοια του όρου αν κάνουμε καλή χρήση της ευημερίας, την οποία ονομάζουμε συμβολικά «δεξί χέρι», και της θλίψης, την οποία παριστάνουμε ως «αριστερό χέρι». Αν, με άλλα λόγια, θεωρήσουμε τα πάντα, ό,τι κι αν µας συμβαίνει, πως είναι καλά, θετικά και χρήσιμα. Να µας γίνεται καθετί, όπως λέει ο Απόστολος, «όπλο δικαιοσύνης» (Β΄ Κορ. 6, 7). 

Ο εσωτερικός µας άνθρωπος, πράγματι, το βλέπουμε ξεκάθαρα, αποτελείται από δύο ουσιώδη μέρη. Ο «έσω άνθρωπος» έχει δύο χέρια. Δεν υπάρχει δίκαιος που να μην έχει στη ζωή του θλίψεις, να μην έχει δηλαδή αριστερό χέρι. Αλλά η τέλεια αρετή αναγνωρίζεται από το εξής σημάδι: Και το ένα και το άλλο χέρι, χαρές και θλίψεις, λειτουργούν σαν το δεξιό, με τη θετική τους, δηλαδή, μορφή και ενέργεια. Γιατί, όταν φθάσει καθείς σ’ αυτό το ύψος αρετής, τότε ξέρει πλέον να κάνει ορθή χρήση και των δύο καταστάσεων, και των ευχάριστων και των θλιβερών…» (Αββάς Κασσιανός, τόμος Α΄ εκδ. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Καρέας 2004).

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η "έξοδος" των δύο Πατέρων έφτασε σχεδόν τα 8 (!) χρόνια, όταν πια είχαν αποτυπώσει την σοφή διδασκαλία όλων εκείνων των Ερημιτών που είχαν επιθυμήσει να καταγράψουν. Τότε μόνο επέστρεψαν στη Μονή της μετανοίας τους.

Μήπως έφτασε ο καιρός να δοκιμάσουμε να γίνουμε και ᾿μεις "αμφοτεροδέξιοι"; Τι λέτε;

Ο Αββάς Κασσιανός μαζί μας...

Και ο Αββάς Θεόδωρος επίσης!

Παρεμπιπτόντως η "γοητεία" του Αββά Κασσιανού έγκειται και στο ότι γιορτάζει στις 29 Φεβρουαρίου, στο δίσεκτο, δηλαδή κάθε 4 χρόνια... Ξέρετε πολλούς Κασσιανούς;

Ἀπό :  amfoterodexios.blogspot.com

Τό λεξικό τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Γλώσσης τοῦ Ἰωάννου Σταματάκου στήν λέξιν ἀμφοτεροδέξιος παραπέμπει στήν ἀντίστοιχη ἀμφιδέξιος,ὅπου διαβάζουμε : 

ἀμφι-δέξιος, - ον  

ὁ ἔχων ἀμφοτέρας τάς χεῖρας δεξιάς (δηλ. ὁ ἀμφοτέρας ἐξ ἴσου, ὡς τήν δεξιάν, μεταχειριζόμενος), λίαν ἐπιδέξιος (λατ. ambdexter).

 ἐνίοτε ἁπλῶς ὡς τὸ ἀμφότερος : ἀμφιδέξιοι ἀκμαὶ = αὶ δύο χεῖρες. 

Τέλος ἔχει μεγάλη ἀξία καί τό τελευταῖο του θέμα μέ τήν πανάξια,χρυσή ἀθλήτρια τοῦ Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου 2022, Ἀντιγόνη Ντρισμπιώτη. (φωτό)


 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Η χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια, που σερβίρει στην ταβέρνα των γονιών της... Ψάχνεις ακόμα για influencer;  

Για να μην ψάχνετε ποια είναι η υπέροχη 40χρονη Αντιγόνη, που θα βρίσκεται τελικά δίπλα στον πιο αναγνωρίσιμο Έλληνα σε ολόκληρη την υφήλιο σήμερα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μπαίνοντας πρώτη απ'όλους τους αθλητές στην παρέλαση στους Ολυμπιακούς αγώνες που ξεκινούν σε λίγο καιρό στο Παρίσι...

Διαβᾶστε τό θέμα, θυμηθεῖτε τήν ἱστορία τῆς Ἀντιγόνης πού ἀκόμη ἐργάζεται στήν ταβέρνα τῆς οἰκογενείας. Τέτοια καί τόση μεγάλη ἡ « εὐγνωμοσύνη» τοῦ κράτους καί ὅλων ὅσων ἐξουσιάζουν τίς ζωές μας ὑπηρετώντας τίς "μεγάλες δημοκρατικές ἀξίες"...



Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου