" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

« Ἡ Πηγάδα τοῦ Μελιγαλᾶ » ΘΝΗΤΟΙ,ΤΟΙΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙΣ ΓΟΝΥ ΚΛΙΝΑΤΕ


Στη φωτογραφία (μερική Άποψη) Εκατοντάδες Σταυροί Ελλήνων. Ανδρών, Γυναικών, Παιδιών, θύματα των Ελασιτών. Όλοι τους μάρτυρες της "Προσφοράς των Ελασιτών σ΄ αυτόν τον τόπο".


Και όπως είπαμε, οι εικόνες μιλάνε: Η αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σε όλο της το Μεγαλείο. Αυτά τα έγκλήματα και οι ομαδικές σφαγές Γυναικοπαίδων στο Μελιγαλά , έγιναν ενάμιση μήνα πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ 29-8-1945

Αι κομμουνιστικαί οργανώσεις Πελοποννήσου, αφού δια βιαίων αιφνιδιαστικών ή και δολίων τρόπων, διέλυσαν τας εκεί εθνικάς ανταρτικάς οργανώσεις, άφού εδολοφόνησαν τά ηγετικά πρόσωπα τών εθνικών οργανώσεων (Γιαννακόπουλον, Βρεττάκον, Καραχάλιον, Θεοχαρόπουλον, κλπ), αλλά και πολλούς εκ των απλών μαχητών, εκυριάρχησαν εις τήν περιοχήν.

Αρχίζει τότε, ένα όργιον εγκληματικών ενεργειών κατατρομοκρατήσεως του λαού και προσπάθεια εξοντώσεως παντός αντιφρονούντος πολίτου, πολλοί των οποίων εζήτησαν καταφύγιον εις τα εξ ανάγκης συγκροτηθέντα «Τάγματα Ασφαλείας».

Αποκορύφωμα τοϋ εγκληματικού οργίου, ή «Πηγάδα του Μελιγαλά», όπου εφονεύθησαν κατά τον πλέον κτηνώδη τρόπον, 1.500 περίπου άνθρωποι πάσης ηλικίας.

Ό ε.α. Συνταγματάρχης Ηλίας Θεοδωρόπουλος εις τό βιβλίον του «Η ΠΗΓΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ», αναφέρει, με πλήρη στοιχεία 1.142 αγρίως βασανισθέντας και κτηνωδώς δολοφονηθέντας Ελληνας πολίτας, μεταξύ των οποίων και 75 νέοι, ηλικίας 14-20 ετών. (σ.σ και 8χρονος με τον Πατέρα του)

Ένα απόσπασμα εκ του βιβλίου (σελ 117-120).

«..Η εκτέλεσις του τερατουργήματος αρχίζει.

Πρόκειται περί εκδηλώσεων αφάνταστου αγριότητος των κομμουνιστών κατά τής Ελληνικής Φυλής. Η παγκόσμιος ιστορία δεν έχει καταγράψει μεγαλύτερο.
Υπάρχουν βεβαίως αι ομαδικαί εκτελέσεις από τους Γερμανούς τών Εβραίων, τών 1.000 Καλαβρυτινών κ.ά. Από τους Ρώσους των 10.000 Αξιωματικών, Οπλιτών και Πολιτών Πολωνών εις το δάσος του ΚΑΤΥΝ κ ά.
Αλλά σαν το μεγάλο ομαδικό έγκλημα των 1.500 Ελλήνων είς Μελιγαλά τον Σεπτέμβριον 1944 δεν ομοιάζει άλλο
Μόνον ένας μεγάλος εχθρός της Ελλάδος θα ήδύνατο να συλλάβη και να αποφασίση τέτοιο ομαδικό και τρομερό έγκλημα κατά ειδεχθή τρόπον και με υποχρεωτικήν παρουσία εις τόν τόπον της σφαγής, εις τήν ΠΗΓΑΔΑ των κατοίκων της περιοχής, συγγενών και φίλων των σφαγιαζομένων.

Ας παρακολουθήσωμεν την εκτέλεσιν του μεγίστου αυτού εγκλήματος.

Γύρωθεν τής ΠΗΓΑΔΑΣ συγκεντρώνουν οι βάρβαροι υποχρεωτικώς τους κατοίκους των πέριξ χωρίων δια να παρακολουθήσουν τό θέαμα. Τοποθετούνται εις τά χείλη της Πηγάδας οι δήμιοι, οι έκτελεσταί, οι σφαγείς.
Τμήματα τοϋ ΕΛΑΣ παραλαμβάνουν από τό ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ άνά 100 κρατουμένους και δεμένους μέ καλώδια τρεις – τρεις τους μεταφέρουν είς τήν Πηγάδα.
Πολλοί μόλις έβγαιναν άπό τά Μπεζεστένι και προχωρούσαν προς τήν Πηγάδα ήρχιζαν να τραγουδούν:
«Εχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκειά ζωή και συ δύστυχη Πατρίδα έχε γεια παντοτεινή».

Η θυσία των Σουλιωτισσών εις το Σούλι το 1821 επαναλαμβάνεται το 1944 κατά τόν πλέον τραγικώτερον τρόπον είς τόν Μελιγαλά.

Η ελευθερία της Ελλάδος πληρώνεται και εδώ με πολύ Ελληνικόν αίμα.

Γυμνοί, ανυπόδητοι, νηστικοί, διψασμένοι, τραυματίαι, ασθενείς, καλούνται άπό τά τέρατα νά βαδίσουν.Οι περισσότεροι μουδιασμένοι από την ακινησίαν τόσων ημερών δεν δύνανται να βαδίσουν αμέσως και γρήγορα.
Οι κομμουνισταί σφάζουν αμέσως επί τόπου όσους δεν βαδίζουν γρήγορα.
Οι παρασυρόμενοι από τον σφαγιασθέντα – είναι και αυτοί δεμένοι με το ίδιο καλώδιο – σφάζονται και αυτοί.
Όποιος τολμά κατά την διαδρομήν να είπη έναν λόγον, ένα παράπονον ή να του διαφυγή ένα βογγητό, ενας πόνος, σφάζεται αμέσως.

Κατά την διαδρομήν των 2.500 και πλέον μέτρων από το ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ έχουν τεχνηέντως τοποθετηθεί κομμουνισταί και προετοιμάζουν και προκαλούν τό πλήθος φωνάζοντες: θάνατος – θάνατος – θάνατος.

Μερικοί εξ αυτών ευρίσκουν ευκαιρίαν, τρέχουν και σφάζουν όσους θέλουν.

Ετσι ποτέ δεν έφθασαν και οι 100 ζωντανοί από το ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ εις την Πηγάδα.
Εις την ΠΗΓΑΔΑ οι δήμιοι, οι εκτελεσταί, οι σφαγείς παραλαμβάνουν κάθε τριάδα και την μεταφέρουν εις τα χείλη της Πηγάδας, τους σφάζουν «μία μαχαιριά είς τήν κοιλίαν ή τήν καρδίαν ή τήν καρωτίδα» – και ημιθανείς τους ρίπτουν μέσα.

Τούτο συνεχίζεται επί 3 «ΤΡΕΙΣ» ημέρας άνευ διακοπής μέχρις ότου δεν υπάρχουν άλλοι.

Διά πολλούς εφαρμόζεται αγριώτερος τρόπος.
Με πελέκεις και κλαδευτήρια τους κόπτουν χέρια και πόδια, αυτιά και μύτες.
Από τας οιμωγάς των ούτω ακρωτηριασθέντων, τα τέρατα ευφραίνονται και διασκεδάζουν και πριν αποθάνουν οι ακρωτηριασθέντες ρίπτονται από τους δήμιούς των ημιθανείς εις την Πηγάδα.

Τι είναι εκείνο που ακούγεται από την Πηγάδα;
Αδύνατον να καθορισθή.
Το πλούσιον Ελληνικόν λεξιλόγιον αδυνατεί να προφέρη λέξεις και φράσεις διά την περιγραφήν του.
Ο πυθμήν της Πηγάδας κοχλάζει, τα έγκατα της γης αναταράσσονται και βοούν, αι σάρκαι των κρεουργηθέντων σφαδάζουν.
Αι οιμωγαί πληρούν τον αέρα και σπαράσσουν καρδίας.

Οι σφαγείς μένουν ατάραχοι και συνεχίζουν, συνεχίζουν, συνεχίζουν τό μακάβριον έργον των.

Φρίκη, φρίκη, φρίκη.

Εις την Πηγάδα, εις το Μπεζεστένι, εις την Μερόπην, εις την Ανθούσαν, εις το Σολάκιον, εις το Νεοχώριον εσφαγιάοθησαν αδιακρίτως, Ιερείς, Επιστήμονες, Αγρότες, Εργάτες, Επαγγελματίαι, πάσης ηλικίας, νέοι και γέροι αμφοτέρων τών φύλων».

Συνταγματάρχου ε.α Ηλία Θεοδωρόπουλου

...............................

Η σελίς αυτή της Ιστορίας μας είναι ντροπή και παραφωνία μεταξύ των άλλων ενδόξων σελίδων της. Είναι όμως οδυνηρή διδαχή για το σήμερα, για το αύριο, για το πάντοτε.

Τιμή και δόξα και ευγνωμοσύνη εις αυτούς, που με το αίμα τους κράτησαν το όνομα του «Έλληνος» ψηλά, καθαρό, άσπιλλο.

Και τέτοιοι είναι και οι ένδοξοι νεκροί του Μελιγαλά.

Πρέπει λοιπόν να τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Μελιγαλά για να μας θυμίζει τον άδικο χαμό τους, αλλά και την βαρβαρότητα των των ανθελλήνων σφαγέων τους ... ΘΝΗΤΟΙ,ΤΟΙΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙΣ ΓΟΝΥ ΚΛΙΝΑΤΕ

Ὁλόκληρο τό θέμα μπορεῖτε νά τό διαβάσετε,ΕΔΩ.

Ο Βελουχιώτης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, ήταν μακριά στις μάχες Καλαμάτας και Μελιγαλά, αλλά σε συνεχή επαφή μέσω ασυρμάτου με τον καπετάνιο της ταξιαρχίας. Πριν από τις μάχες είχε κοινοποιήσει διαταγή ώστε «πας συλλαμβανόμενος ταγματασφαλίτης να τυφεκίζεται επί τόπου». Εφτασε στον Μελιγαλά στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος της μάχης, και παρέμεινε ως τις 17 το μεσημέρι.
Στις 16 επισκέφθηκε τους χιλιάδες κρατουμένους στο Μπεζεστένι, μαζί με Νίκο Μπελογιάννη, Τάσσο Κουλαμπά και Αχιλλέα Μπλάνα. Βρήκε τους αιχμάλωτους ταγματασφαλίτες, έγινε έξω φρενών και έδωσε διαταγή να μη γλιτώσει κανείς. Επελέγη εξαμελής επιτροπή να εφαρμόσει τη διαταγή και ορίστηκαν ως σφαγείς οι αντάρτες μιας διμοιρίας του 8ου συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας από χωριά του Πάρνωνα. Οι περίπου 30 αντάρτες παρέμειναν στον Μελιγαλά και έσφαζαν στην Πηγάδα.
Η σφαγή άρχισε Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και τελείωσε Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου. Κράτησε τέσσερα εικοσιτετράωρα! Ηταν μαζική δολοφονία, σχεδιασμένη από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ Πελοποννήσου...( ἀπό ἐδῶφωτό

Δέν ξεχνοῦμε. 


Ἡ Πελασγική

6 σχόλια:

  1. Διαβαζω σχετικα με το Ολοκαυτωμα του Μελιγαλα:

    -Υπάρχουν βεβαίως αι ομαδικαί εκτελέσεις από τους Γερμανούς τών Εβραίων, τών 1.000 Καλαβρυτινών κ.ά.
    Από τους Ρώσους των 10.000 Αξιωματικών, Οπλιτών και Πολιτών Πολωνών εις το δάσος του ΚΑΤΥΝ κ ά.-

    Να διορθωσω λιγο τον ε.α. αγαπητο Συνταγματαρχη, ΑΝ βρισκεται εν ζωη.

    Τους εβραιους συνταγματαρχη μου, ΚΑΛΑ εκανε και τους εξολοθρευε ο Χιτλερ.
    ΑΝ τους εξολοθρευε.
    Διοτι ΔΕΣ τις κανουν στον κοσμο σημερα.
    Το ειχε δει απο τοτε Αυτος ο Ανθρωπος και προσπαθησε να ειδοποιησει τον υπολοιπο κοσμο για το κακο που ερχοταν το οποιον κακο βλεπουμε να ξεδιπλωνεται μπροστα απ' τα ματια μας σημερα.
    Αν εχεις υπ' οψιν σου, Συνταγματαρχη μου, οι εβραιοι ησαν αυτοι που κηρυξαν τον πολεμο στην Γερμανια του Χιτλερ.
    Αυτοι ησαν που υπονομευαν την δημοσια ζωη στην Γερμανια με ηθικη παρακμη η οποια παρακμη εχει μολυνει ολο σχεδον το κοσμο σημερα.
    Ο Χιτλερ εστειλε σε "σολο" πτηση τον Ρουντολφ Ες στην Αγγλια (αν θυμασαι) γιατι ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΕΜΟ.
    Οι εβραιοι ομως ηθελαν Πολεμο, οπως και τωρα που κρυβονται πισω απ τον Πολεμο στην Ουκρανια και δολοφονουν την νεολαια της.
    Μην αναφερω το σφαγειο της Μεσης Ανατολης που ειναι αποκλειστικα εργο δικο τους με τα γνωστα αποτελεσματα των λαθροφερματων που πλημμυρισαν την Ευρωπη ληστευοντας βιαζοντας και δολοφονοντας αθωους ανθρωπους.

    Οσο για τα Καλαβρυτα ας δουμε την πραγματικη ΙΣΤΟΡΙΑ με τα βρωμοκκουμουνα (ιδεολογικα τομαρια των εβραιων μπολσεβικων) που απομονωναν και σκοτωναν ενα γερμανο στρατιωτη γνωριζοντας τα επακολουθα και ΟΧΙ οτι "ιστορια" εγκρινουν και μας σερβιρουν οι βρωμοεβραιοι μεσω των...."Ινστιτουτων Εκπαιδευτικης Πολιτικης", ΑΝ μας λεει κατι ο τιτλος.

    Καλησπερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό συγκεκριμένο "Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής" ἀντικατέστησε, τό Παιδαγωγικό Ἰνστιτοῦτο πού εἶχε ἰδρυθεῖ τό 1964, καί ἐτέθη σέ λειτουργία τό 2012. Τότε πού ὁ Σαμαρᾶς εἶχε δώσει τήν ἐλευθέρας σέ κάθε ἑβραϊκό ὀργανισμό ( τοπικό,πανελλαδικό,ἀμερικανικό,εὐρωπαϊκό, ἰσραηλινό καί παγκόσμιο) νά ὀργώνῃ ὅπως θέλει,στό ἑλλάντα.
      Ὄχι πώς ἔχει ἀλλάξει ἔκτοτε κάτι. Ἀπεναντίας ὅλο καί πιό ἀσφυκτικά γίνονται τά πράγματα.

      Γιά τούς διάφορους παρόμοιους ὀργανισμούς καί ἰνστιτοῦτα πού ἐλέγχουν καί καθρίζουν τά τῆς (α)Παιδείας τῆς ἑλλαδικῆς,πράγματα,ἔχομε ἐπανειλημμένως γράψει.
      https://sxolianews.blogspot.com/2020/11/blog-post_21.html
      https://sxolianews.blogspot.com/2021/07/blog-post_24.html

      Καί βεβαίως γιά τίς ...προτεραιότητες τῆς ὑπουργοῦ (α)Παιδείας :
      «ἡ ἀντιμετώπιση τοῦ ἀντισημιτισμοῦ εἶναι ζήτημα ποιότητας τῆς Δημοκρατίας μας»
      https://sxolianews.blogspot.com/2019/09/blog-post_3.html

      Ἄν καταφέρουμε κάποτε νά γλυτώσουμε ἀπ᾿ὅλο αὐτό ; Δέν ξέρω πλέον. Μετά καί τό τελευταῖο μέ τόν Κασσελάκη,δέν ξέρω πῶς θά γραφῇ τό μέλλον τῆς Ἑλλάδος, εἰλικρινῶς...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  2. Μα γι αυτο ανεφερα το εν λογω ..."ινστιτουτο" αγαπητη Π.
    Γιατι ειναι ο Δουρειος Ιππος μεσα στην μορφωση των ελληνοπαιδων. Ειμαι σιγουρος πως τετοιου ειδους "ινστιτουτα" θα υπαρχουν σε ολα τα υπουργεια Παιδειας των Δυτικων κρατων.
    Η υπουλια του νοσηρου μυαλου των εβραιων ειναι να διδαξουνε την πασης φυσεως διαφθορα και ψεμμα στα παιδια οταν ειναι πολυ μικρα ακομα.
    Και βλεπεις ελληνοπαιδα να ξερουν για το ....πολυτεχνειο και να μην ξερουν για την 25 Μαρτιου 1821.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραγικές ἀλήθειες !
      Τὀ θέμα ἐκεῖνο πού εἴχαμε βάλλει πρό 4ετίας, ὑπό τόν τίτλο "Ἄμοιρα Ἑλληνόπουλα" (https://sxolianews.blogspot.com/2020/11/blog-post_21.html) ἦταν χαρακτηριστικό τοῦ σέ ποιά θλιβερή καί οἰκτρή γιά τήν Ἑλληνική Ἑκπαίδευσιν κατάστασις βρίσκεται ἡ χώρα. Καί κυρίως σέ ποίων τά χέρια εἶναι ἀπολύτως δοσμένη.

      Κάπου σέ ἕνα βίντεο,μᾶλλον ἀπό ὀμιλία του εἶναι,ὁ Κώστας Πλεύρης κάνει λόγο γιά τό ποιός ἐκδίδει τά σχολικά βιβλία. Τί σύμπρωσις νά εἶναι καί οἱ τρεῖς ἑβραϊκοί ἐκδοτικοί οἴκοι !
      Πρέπει να τό βρῶ αὐτό τό βίντεο.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  3. Εχουν αρχισει τον μεταξυ τους πολεμο. Ζελενσκυ εναντιον Κομολοσκιι, ενος ολιγαρχου ο οποιος διαφεντευει ολη την Ουκρανια και ανεβασε τον Ζελενσκυ στην Προεδρια. Ο Προεδρος θελει τωρα να τον φυλακιση.

    Η Πολωνια παρακαλα την Αμερικη να νουθετιση την Ουκρανια να μην επιτιθεται στην Πολωνια!

    Η Νεμεσις εχει πιασει δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν ξέρω ἐάν ἔχει πιάσῃ πραγματικά "δουλειά" ἡ Νέμεσις ἤ ὅλα αὐτά εἶναι μέρος ἑνός σχεδίου,ἀλλά σίγουρα κάποια συμπεράσματα μπορεῖ νά βγάλῃ ὁ καθείς.
      Γιά τό Ζελένσκυ καί τόν εὐεργέτη του πού τώρα ἔχει μπεῖ στό στόχαστρο ( https://sxolianews.blogspot.com/2023/09/blog-post_3.html) κάτι δέν μοῦ πάει καθόλου καλά. Βλέπεις ἡ "ἐπικράτεια " τοῦ Κολομόϊσκυ καί γενέτειρά του,τό Ντνίπρο ( Dnipropetrovsk) ἔχει μία ἰδιαιτερότητα. Ἤ μᾶλλον μία πολύ μεγάλη ἀξία ἀπό κάθε ἄποψιν.

      ( Το Dnipro είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας. Διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις αφιερωμένες στη βαριά βιομηχανία που παράγουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως χυτοσίδηρο , οχήματα εκτόξευσης , έλασης μετάλλων, σωλήνες, μηχανήματα , διαφορετικούς μεταλλουργικούς συνδυασμούς, γεωργικό εξοπλισμό , τρακτέρ , τρόλεϊ , ψυγεία, διάφορα χημικά και πολλοι αλλοι. [ απαιτείται παραπομπή ] Το πιο διάσημο και το παλαιότερο (που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα) είναι το Μεταλλουργικό Εργοστάσιο Dniprovsky (από το 1922 έως την εποχή της αποκομμουνοποίησης στην Ουκρανία, το εργοστάσιο πήρε το όνομά του από τον πολιτικό της Σοβιετικής Ένωσης Grigory Petrovsky ). Άλλη αξιοσημείωτη βιομηχανική εταιρεία της Ντνίπρο είναι η PA Pivdenmash , κατασκευαστής βαρέων μηχανημάτων και πυραύλων...) - https://en.wikipedia.org/wiki/Dnipro#Economy-

      Εἶναι μία κατάστασις πολύ σοβαρή,ἡ περίπτωσις Κολομόϊσκυ. Καί πολύ περίεργη διότι ὁ Κολομόϊσκυ οὐσιαστικά εἶναι ὁ ἱδρυτής τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Ἑβραϊκοῦ Κοινοβουλίου
      ( https://sxolianews.blogspot.com/2020/10/blog-post_48.html) καί τό ἐρώτημα εὐλόγως τίθεται : Εἶναι σύγκρουσις μεταξύ τῶν ἑβραίων στήν ούσία ; Ἤ μᾶλλον σύγκρουσις μεταξύ τῶν χασιδιτῶν ἑβραίων ( Chabad-Lubavitch) καί τοῦ Σιωνισμοῦ ; Χμμ... Ὅλα εἶναι μέσα στό παιχνίδι...
      ( https://sxolianews.blogspot.com/search?q=+Chabad-Lubavitch)

      Εἶναι καί ἡ Πολωνία στήν μέσιν,ὅπως ἀναφέρεις, καί γνωρίζουμε ὅλοι πλέον τί ἐστί Πολωνία καί ποίος ὁ ῥόλος τῶν ἑβραίων,διαχρονικῶς ( «JudeoPolonia» - https://sxolianews.blogspot.com/2021/04/blog-post_22.html ) ἐκεῖ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Ahoy !

      Διαγραφή