" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Δάρνις, ἡ ἀντίπαλη τῶν Δυτικῶν καί οἱ " ὑπερφυσικές" πλημμύρες ...

 Χαρτογράφηση των καταστροφικών καταστροφών από τις πλημμύρες στη Δάρνη στη Λιβύη μετά την καταιγίδα Ντάνιελ

Δύο φράγματα έσπασαν από την αντίθετη ροή του ρεύματος από την παραλιακή πόλη, απελευθερώνοντας έναν υδάτινο τοίχο που παρέσυρε κτίρια και τους ανθρώπους παγιδευμένους μέσα σ᾿αυτό.


Σχεδόν 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στη Λιβύη μετά από μια σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τις ανατολικές ακτές της αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 6.000 και αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση σορών.

«Ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος και μπορεί να φτάσει χιλιάδες», δήλωσε ο Tamer Ramadan της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Γιατί ήταν τόσο θανατηφόρα η καταιγίδα;

Η καταιγίδα Ντάνιελ σχηματίστηκε πάνω από την Ελλάδα στις 4 Σεπτεμβρίου. Προκάλεσε ισχυρούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και θανάτους εκεί και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία πριν διασχίσει τη Μεσόγειο.


Η καταιγίδα έφτασε στη Λιβύη λίγες μέρες αργότερα, προκαλώντας πλημμύρες την Κυριακή σε πόλεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής της, όπως η Βεγγάζη, η Μπάιντα και η Δάρνη.

Φράγματα καταρρέουν έξω από τη Δάρνη

Η Δάρνη επλήγη περισσότερο μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων της πόλης, απελευθερώνοντας περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (39 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) νερού που διέσχισε την πόλη των περίπου 100.000 κατοίκων.

Το νερό έτρεξε κάτω από το Wadi Derna από τα βουνά στη θάλασσα. Ο αντιδήμαρχος Ahmed Madroud είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε η πόλη έθεσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο άμεσο μονοπάτι του νερού.

Τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες και η υποδομή δεν είχε κατασκευαστεί για να αντέξει τις επιπτώσεις των πλημμυρών αυτής της εβδομάδας, είπε ο Madroud.


Η Λιβύη έχει βιώσει περισσότερες από μια δεκαετία συγκρούσεων και είναι πολιτικά διχασμένη. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βρίσκεται στην Τρίπολη στα δυτικά, αλλά η Derna βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από μια αντίπαλη διοίκηση με έδρα τη Βεγγάζη.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή εξακολουθούν να χτενίζουν τα συντρίμμια από τις πλημμύρες.

Χωρίς τηλεφωνική ή διαδικτυακή υπηρεσία, η πόλη αποκόπηκε από την υπόλοιπη χώρα και άρχισε να φτάνει βοήθεια 36 ώρες μετά την καταστροφή. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν πολλούς δρόμους, καθιστώντας δυσκολότερη την πρόσβαση σε όσους χρειάζονταν για βοήθεια.

Ο αντιδήμαρχος Madroud είπε στο Al Jazeera, «Τουλάχιστον το 20 τοις εκατό της πόλης έχει καταστραφεί».

Πηγή  


Θέλω νά μείνουμε σέ μία παράγραφο ἀπό τό ἀνωτέρῳ θέμα, πού πιθανῶς  νά δίνῃ κάποια ἀπάντησιν γιά τήν κατάστασιν τῶν κτηρίων τῆς πόλεως, ὅπως βλέπουμε στίς παραπάνω εἰκονες. Ἐπίσης μπορεῖ νά αἰτιολογεῖται ἔτσι καί ὁ τεράστιος ἀριθμός τῶν νεκρῶν καί τέλος ν᾿ἀφήσουμε καί μία περίπτωσιν στά σενάρια πού κάνουν λόγο γιά "ἐλεγχόμενα ἀκραία καιρικά φαινόμενα καί τεράστιες καταστροφές " Ὅλα εἶναι πιθανά : 

Η Λιβύη έχει βιώσει περισσότερες από μια δεκαετία συγκρούσεων και είναι πολιτικά διχασμένηΜια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βρίσκεται στην Τρίπολη στα δυτικά, αλλά η Derna βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από μια αντίπαλη διοίκηση με έδρα τη Βεγγάζη

ἀπό ἐδῶ


Ἡ ἀρχαία ἑλληνική πόλις Δάρνις 

Η αρχαία ελληνική μεσογειακή πόλις Δάρνις/ Δάρνη / Δάρναι > νυν Δέρνα (> ρωμ. Darnis, Derna, αραβ. Darnah, Derneh, Terneh, Ternah) στην Κυρηναϊκή, είναι πόλη λιμάνι στην νυν ανατολική Λιβύη.

Η Κυρηναϊκή φέρει το όνομα της νύμφης Κυρήνης, από το Πηλιον ορος της Μαγνησίας Θεσσαλίας, η οποία αφού εκεί ενίκησε ένα λιοντάρι, θαυμάστηκε από τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος, για να την τιμήσει, μετά από συμβουλή του Κενταύρου Χείρωνος, την οδήγησε επί χρυσού άρματος το οποίο πετούσαν κύκνοι, στην μεσογειακή Λιβύη, όπου την έκανε βασίλισσα! Εκεί, έσμιξε με τον Απόλλωνα, και έτεκε τον ευεργέτη της ανθρωπότητος, γονιμοποιό και μυστήριο Αρισταίο...

Κάποιοι ετυμολογούν την πόλη από το Δαρδανίς, ως αποικία των Δαρδανών Θρακών, όταν οι Σαμοθράκες, κ.ά. Θράκες, με τον Δάρδανο - άρα ίδρυμα των ημερών του κατακλυσμου του Δαρδανου - ή απόγονοι του Δαρδάνου, ίδρυσαν αποικία εκεί, ενώ υπάρχει και η σκέψη οι Δαρδανίδες, μετά τα Τρωικά, να έφτασαν εκεί και να ίδρυσαν την πόλη.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως η κατοίκησις της Κυρηναϊκής Λιβύης είναι κυρίως ζήτημα Θεσσαλών και Θρακών!

Ὁλόκληρο τό θέμα ΕΔΩ
Στήν ἑλληνιστική περίοδο ἡ ἀρχαία πόλις Δάρνις ἦταν μέρος τῆς Λιβυκῆς Πεντάπολης. ( σχετικῶς μέ τό βιβλίο διαβάζετε ἐδῶ



Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου