" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Στῶν Ψαρῶν τήν ὁλόμαυρη ῥάχη ...

21 καί 22 Ἰουνίου 1824

 Τα Ψαρά, το ναυτικό αυτό προπύργιο του ελληνικού αγώνα, δεν υπήρχαν πια. Στο νησί του πλούτου, της ευημερίας και των καραβοκύρηδων, στο νησί που έδωσε τα πάντα χρήμα και ψυχή για τον ιερό σκοπό, βασιλεύει τώρα ο όλεθρος και η καταστροφή. Το ολοκαύτωμα των Ψαρών όμως δεν αποτελεί ήττα, αλλά δόξα αθάνατη για τον ελληνισμό, την οποία αποθανάτισε τόσο επάξια ο εθνικός μας ποιητής με το γνωστότατο επίγραμμά του:

"Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η δόξα μονάχη μελετά τα λαμπρά παλικάρια και στην κόμη στεφάνι φορεί γινωμένο από λίγα χορτάρια που ΄χαν μείνει στην έρημη γη"

« ... Σε μια εποχή όπου οι ηθικές αξίες διέρχονται παρατεταμένη κρίση, αξίζει να μένουμε σε ιστορικές στιγμές σαν τη σημερινή όπου κυριαρχούν η αδελφοσύνη, η γενναιότητα, η αυταπάρνηση, η θυσία για τα ιδανικά και την ελευθερία.

Σήμερα υψώνεται μπροστά μας η "Ολόμαυρη Ράχη". Είναι ο ιερός βράχος που θα στέκεται στους αιώνες, σιωπηλός μάρτυρας της μεγάλης θυσίας, επιβλητικό και αθάνατο μνημείο του ολοκαυτώματος, αιώνιο σύμβολο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής....»

Ὁλόκληρο τό θέμα ΕΔΩ .

Ἀλλά ὁ συριζαίος Καματερός θέλει μία συμφωνία ἀλά Πρέσπες,γιά νά ζήσουν ΚΑΙ τά Δωδεκάνησα τήν "συναδέλφωση τῶν λαῶν" !


Μά τούς χρειάζετε τό δῶρο πού λέγαμε, καί μάλιστα ὅσο γίνεται πιό μεγάλο !!!


Ἡ Πελασγική

1 σχόλιο:

  1. Τέτοιες μέρες ήταν το '19 που οι Τσέτες εξόντωσαν τους κατοίκους του Αϊδινίου και κατακρεούργησαν τους προσκόπους:
    «Η ωμή αγριότης των θηρίων... εβασάνισαν απαισίως πριν κατασφάξωσι»
    http://lefteria.blogspot.com/2023/06/19_01258856698.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή