" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ὁλλανδικό κόμμα ἐρωτᾶ : Ἀπό ποῦ προέρχεται ἡ περιουσία τῶν 850 ἑκατομ. δολαρίων,τοῦ Ζελένσκυ;

 

φωτό ἀπό ἐδῶ
Πέρυσι, μια διαρροή,( Pandora Papers),αποκάλυψε ότι ο  Ζελένσκι, ο οποίος έκανε εκστρατεία με την υπόσχεση να «σπάσει το σύστημα» του ολιγαρχικού ελέγχου και της διαφθοράς στην Ουκρανία, δημιούργησε έναν ιστό αράχνης offshore εταιρειών το 2012. Το γραφείο του Ζελένσκι δικαιολόγησε την κίνηση λέγοντας ότι ήταν μια μορφή «προστασίας» έναντι του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένα ολλανδικό πολιτικό κόμμα έχει ενδιαφερθεί για τα προσωπικά οικονομικά του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.

«Ο Ζελένσκι έχει μια περιουσία: διάφορες εκτιμήσεις ανεβάζουν την περιουσία του σε περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια. Συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος. Από πού προέρχονται τα χρήματα; Και το πιο σημαντικό, πού πάνε;» ρώτησε το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" σε αναρτήσεις στους λογαριασμούς του  στο Twitter  και στο Telegram τη Δευτέρα.

Το ολλανδικό εθνικό συντηρητικό και σκληροπυρηνικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα μποϊκοτάρισε την ομιλία του Ζελένσκι στο ολλανδικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα,  καταγγέλλοντάς  την ως παραβίαση σχεδόν δύο αιώνων δημοκρατικής παράδοσης, η οποία απαγορεύει σε αρχηγούς ξένων κρατών να μιλήσουν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το κόμμα εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων από τον Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το κλείσιμο τηλεοπτικών καναλιών που επικρίνουν το καθεστώς του.

Το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" δεν διευκρίνισε από πού πήρε την εκτίμηση των 850 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ilya Kiva, βουλευτής της Ουκρανίας της αντιπολίτευσης που αφαιρέθηκε από την θητεία του τον περασμένο μήνα, ισχυρίζεται ότι «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια»  συνδέονται με λογαριασμούς που ελέγχονται από το γραφείο του προέδρου, όπου λεηλατούνται, όχι μόνο από τον Zelensky και το επιτελείο του. αλλά από «δυτικούς πολιτικούς που λαμβάνουν μίζες για τη βοήθεια [των χωρών] τους». Ο Kiva έχει προτείνει ότι τα κέρδη του Zelensky έχουν εκτιναχθεί πρόσφατα σε περίπου «100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα».

Πριν γίνει πρόεδρος το 2019, ο Zelensky ήταν συνιδιοκτήτης της τηλεοπτικής εταιρείας ψυχαγωγίας Kvartal 95, την οποία συνίδρυσε το 2003. Την περασμένη εβδομάδα, ο Volodymyr Landa, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Forbes Ukraine ,  δήλωσε  ότι η εταιρεία κερδίζει περίπου $20-$30 εκατομμύρια ετησίως, με τον Zelensky να κατέχει μερίδιο 25%.

Πριν από τις εκλογές του 2019, η οικογένεια του Ζελένσκι κέρδισε επίσης μερίδιο 25% στην Maltex Multicapital Corp, ένα φορολογικό καταφύγιο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω μιας ξεχωριστής εταιρείας κοχυλιών που είναι εγγεγραμμένη στο Μπελίζ, Film Heritage,  σύμφωνα με  το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς. Ο Ζελένσκι επέμεινε μετά τις εκλογές ότι είχε εγκαταλείψει το μερίδιό του στην εταιρεία και δεν έχει αναφέρει την εταιρεία σε καμία από τις φορολογικές του δηλώσεις από το 2018.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2021, το OCCRP  ανέφερε ότι ο πρόεδρος, η οικογένειά του και μέλη του στενού του κύκλου έχουν διατηρήσει τη Maltex και διαχειρίζονται ένα ολόκληρο δίκτυο σκιερών υπεράκτιων εταιρειών, τουλάχιστον δύο από αυτές αγόραζαν ακίνητα στο Λονδίνο κοντά η περίφημη οδός Baker 221B και τα κτήρια του Κοινοβουλίου.

φωτό
Ο Ihor Kolomoisky, ένας Ουκρανός ολιγάρχης που υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό την εκστρατεία του Zelensky το 2019, κατηγορήθηκε ο ίδιος για κλοπή  5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων  από την PrivatBank ( τά εἴχαμε γράψει ἐδῶ),τον μεγαλύτερο εμπορικό δανειστή της Ουκρανίας, και διοχέτευσε την υπεράκτια εταιρία.

Πιεζόμενος από τα μέσα ενημέρωσης για τις αποκαλύψεις που σχετίζονται με τις υπεράκτιες στα τέλη του περασμένου έτους, ο Mykhailo Podoliak, σύμβουλος του επιτελάρχη του Zelensky, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος αναγκάστηκε να δημιουργήσει τις offshores για να «προστατεύσει» το εισόδημα από τις «επιθετικές ενέργειες» της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Οι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν de facto τον απόλυτο σεβασμό του προέδρου για τα πρότυπα της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς», είπε ο Podoliak.

Ο Γιανουκόβιτς εκδιώχθηκε με πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση το 2014, προκαλώντας την κρίση στην Ουκρανία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ἀπό ἐδῶ.

Εἴχαμε δημοσιεύσει τίς καταγγελίες τοῦ Οὐκρανοῦ βουλευτοῦ τοῦ Verkhovna Rada τοῦ κόμματος τῆς Ἀντιπολίτευσης, Ilya Kiva, ἐδῶ

Ἀλλά μιά καί τό φέρνει στήν ἐπιφάνεια καί πάλι τό ὁλλανδικό κόμμα,ἄς τό ξανάθυμηθοῦμε. Ἤ μᾶλλον ἄς μήν ξεχνοῦμε τόσο σοβαρά θεματα. Ἄλλως τε εἶναι πολύ πιθανόν νά εἶναι κοντά ὁ καιρός πού πολλοί θά ...λογοδοτήσουν. Θέλω νά ἐλπίζω...


Ἡ Πελασγική

3 σχόλια:

  1. Aναγνώστες και αναγνώστριες του άρθρου , ίσως τα χρήματα αυτά να 'χουν την ί δ ι α προέλευση με τ' αρχαία εκθέματα του νυν πρωθυπουργού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωτιστικότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή