" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Τί ἔρχεται ἀπό τά βόρεια ;

Ο Hristijan Mickoski, αρχηγός της αντιπολίτευσης Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Ενότητα (VMRO-DPMNE), είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το VMRO-DPMNE κέρδισε μια πειστική νίκη στις τοπικές εκλογές και είπε ότι οι αλλαγές για μια καλύτερη Βόρεια Μακεδονία είναι αρχή.

Είπε ότι μετά την εκλογική επιτυχία του VMRO-DPMNE στις 31 Οκτωβρίου, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι «πολύ πιθανό να είναι πρόωρες» και προέβλεψε μια τεράστια νίκη για το VMRO-DPMNE.

«Το κυβερνών κόμμα έχει πλέον απονομιμοποιηθεί και αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα. Ο καλύτερος τρόπος τώρα είναι οι πρόωρες εκλογές», είπε ο Μίτσκοσκι.( ἀπό ἐδῶ)

Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE)  


Το κόμμα παρουσιάζεται ως χριστιανο- δημοκρατιό , αλλά θεωρείται εθνικιστικό
.Η υποστήριξη του VMRO-DPMNE βασίζεται στους εθνοτικούς Μακεδόνες με ορισμένες εξαιρέσεις.

 Το κόμμα ισχυρίζεται ότι οι στόχοι τους είναι να εκφράσουν την παράδοση του μακεδονικού λαού στον πολιτικό αγώνα και τις έννοιες του οποίου βασίζεται... Υπό την ηγεσία του Ljubčo Georgievski στην αρχή του, το κόμμα υποστήριξε την ανεξαρτησία της πΓΔΜαπό τη Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία ,  και οδήγησε μια πολιτική στενότερων σχέσεων με τη Βουλγαρία. Αφού κατηγορήθηκε ότι ήταν φιλοβουλγάρος πολιτικός, ο Γκεοργκιέφσκι αποχώρησε από το VMRO-DPMNE το 2003

Υπό τη νέα ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι , το κόμμα προώθησε υπερεθνικιστικές πολιτικές ταυτότητας με τη μορφή αρχαιοποίησης . Οι εθνικιστικές θέσεις της συχνά γίνονται αντιληπτές και ως αντιαλβανικές .Το κόμμα, το οποίο είχε φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟϊκή πολιτική, άλλαξε στη συνέχεια πλευρά σε ένα φιλορωσικό , φιλοσερβικό και αντιδυτικό .

 Μετά την παραίτηση του Γκρούεφσκι το 2017, ο νέος ηγέτης Hristijan Mickoski στην πράξη συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤο κόμμα έχει αντιταχθεί σθεναρά στη συνθήκη φιλίας που υπογράφηκε με τη Βουλγαρία το 2017 και στη συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε με την Ελλάδα το 2018, παρά το γεγονός ότι και τα δύο γειτονικά κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης....( ἀπό ἐδῶ)

Ο Hristijan Mickoski (Μακεδονικά: Христијан Мицкоски) είναι Μακεδόνας πολιτικός, καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος του VMRO-DPMNE. Το 2016 έγινε διευθυντής της ΚΕΠ «Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί της Μακεδονίας» και την περίοδο 2015–2017 ήταν σύμβουλος ενέργειας των πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Εμίλ Ντιμίτριεφ. Εξελέγη αρχηγός του VMRO-DPMNE στο 16ο συνέδριο του κόμματος στο Βαλάντοβο.

Ο Mickoski γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1977 στα Σκόπια, στη συνέχεια στη SFR Γιουγκοσλαβία. Ήταν πρόεδρος της ΕΛΕΜ, της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έγινε διδάκτωρ και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Παν. Κύριλλος και Μεθόδιος στα Σκόπια

Αρχηγός κόμματος

Μετά την παραίτηση του Nikola Gruevski, ο Mickoski έγινε ο νέος ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο του 2017, και ως εκ τούτου ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Μίτσκοσκι επικρίθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Andrej Žernovski. Σύμφωνα με τον Ζερνόφσκι, ο Μίτσκοσκι έχει επιμείνει ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα καταγγελθούν οι συμφωνίες φιλίας με τη γειτονική Ελλάδα και Βουλγαρία, που υπέγραψε η κυβέρνηση του SDSM. Ο Μίτσκοσκι έχει δηλώσει ότι «Είμαστε υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά όχι με συνθηκολόγηση». Στην πράξη ο Μίτσκοσκι εμποδίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αμφισβήτηση

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Makfax, ως φοιτητής, ο Hristijan Mickoski ήταν υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία του SSUKM και σκληρός αντίπαλος του τότε κυβερνώντος VMRO-DPMNE. Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν από ορισμένα δυσαρεστημένα μέλη του κόμματος όταν εξελέγη γενικός γραμματέας του κόμματος τον Ιούλιο του 2017. Ορισμένα μέλη του VMRO-DPMNE κατηγόρησαν ότι δεν ήταν μέλος του κόμματος μέχρι το 2010.

Ο Michoski είναι παντρεμένος με τη Rosa Mickoska (το γένος Yaneva) με την οποία έχει δύο παιδιά. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η σύζυγός του και η αδερφή της Stevitsa Yaneva κατέχουν βουλγαρικά διαβατήρια. Ωστόσο, ο Hristijan Mickoski το διέψευσε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. ( ἀπό ἐδῶ)

Τί ἔρχεται ἄρα γε ἀπό τά βόρεια ; 

Ὁ νέος ἄνεμος πού θά φυσήξῃ στά Σκόπια θά ἔρθῃ σά τόν Βαρδάρη πρός τά κάτω ; Χμμ...

Τί τραβᾶ κι᾿ ἡ Σαλονίκη μέ τόν Βαρδάρη...


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Θέμα χρόνου πλέον να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της βαρντασκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔ,ΟΧΙ !

      Ἄκου πρωτεύουσα τῆς Βαρντάσκα !

      Λοιπόν ὅταν ἔπιανε ὁ Βαρδάρης στήν Θεσσαλονίκη,ἀνεβάζαμε τέντες ( μεταλλικές παρακαλῶ),ἀμπαρώναμε καί δέν τολμούσαμε ν᾿ἀνοίξουμε ταυτοχρόνως 2 μπαλκονόπορτες. Κι᾿αὐτό κρατοῦσε περίπου 4-5 ἡμέρες.
      Τόν σιχαινόμουν τόν Βαρδάρη !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή