" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Τό Ἑλληνικό Σχολεῖο τῆς Ἐλπίδος,στήν Γκάνα

 

Το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου στην Γκάνα επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην αφρικανική χώρα την περασμένη εβδομάδα .

Εν μέσω συγκινησιακών σκηνών, μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας μας,υποδέχτηκαν τους καλεσμένους τους παρελαύνοντας με ελληνικές σημαίες και χορεύοντας σε ελληνικές μελωδίες. Ο Δένδιας είπε ότι ήταν γεμάτος με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια.

«Το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Τέμα είναι ένα περήφανο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας σε μια άλλη ήπειρο. Στον χάρτη, φαίνεται πολύ μακριά, αλλά όταν είσαι εδώ φαίνεται πολύ κοντά στο σπίτι», είπε ο Δένδιας.


Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Δένδιας έκανε δωρεά για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Σχολής και δώρισε βιβλία και σε αυτούς.

Το σχολείο του Αγίου Νικολάου προσφέρει ελπίδα για τα φτωχά παιδιά της Γκάνας

Το σχολείο, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά που διαφορετικά θα κατέληγαν να κοσκινίζουν ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών για ανακυκλώσιμα και αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν, όπως κάνουν πολλά στην Γκάνα.

Ο Άγιος Νικόλαος, που άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012 , είναι δημιούργημα του καπετάν Αλκιβιάδη Κάπα και της φιλέλληνας φίλης του Ντέμπορας Ελεάζαρ. ( Ἐδῶ περί τῶν ἱδρυτῶν καί τοῦ Δ.Σ τοῦ σχολείου) Βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης Tema New Town, κοντά στην πρωτεύουσα της Γκάνα, την Άκρα.


Το σύνθημα του σχολείου είναι η φράση «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση». Χωρίς τον Άγιο Νικόλαο, αυτά τα παιδιά μπορεί να μην είχαν λάβει ποτέ επίσημη εκπαίδευση.

Η Κατερίνα Κάππας, κόρη του Αλκιβιάδη, που είναι εθελόντρια στο σχολείο, είπε πρόσφατα στο Greek Reporter ότι «τα παιδιά ζουν σε φρικτές συνθήκες. Αν δεν υπήρχε το σχολείο, οι περισσότεροι πιθανότατα θα περιφέρονταν στους δρόμους».

Εκτός από ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, όπως υποδεικνύεται από το Υπουργείο Παιδείας της Γκάνας, τα παιδιά μαθαίνουν ελληνική γραμματική, ιστορία, ποιήματα — ακόμη και ελληνικούς χορούς. «Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα. Έχουμε την ελληνική σημαία, τόσο αγαπητή σε εμάς», είπε ο διευθυντής Emmanouel Dongo.

Το κλείδωμα του κορωνοϊού στην Γκάνα το 2020 ανάγκασε το σχολείο να κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Ντέμπορα Ελεάζαρ είπε ότι από τότε που έκλεισε το σχολείο, η ζωή για τους μαθητές, οι οποίοι τρέφονταν επίσης στις εγκαταστάσεις, έχει γίνει πολύ δύσκολη. «Υπάρχει πραγματική πείνα», είπε στο Greek Reporter . Πρόσθεσε ότι οι εθελοντές ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων προκειμένου να δώσουν σε κάθε οικογένεια των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο ένα δέμα με τρόφιμα, το οποίο θα πρέπει να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί από τότε που η Γκάνα εισήγαγε μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 . Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτύχει τον στόχο της να προσεγγίσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο που σώζει ζωές.

Η Ελλάδα έχει πλέον δωρίσει πάνω από 150.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca  Covid-19 στην Γκάνα. Παραδίδοντας την αποστολή στην Άκρα, ο Δένδιας είπε ότι η δωρεά είναι «έκφραση αλληλεγγύης της Ελλάδας στην Γκάνα και του λαού της. Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την Γκάνα στην καταπολέμηση της πανδημίας»

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες να μοιράζονται τους πόρους τους ώστε μαζί να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη κατά της πανδημίας. ( Ἀπό ἐδῶ

Βασικά σ᾿αὐτό πού πρέπει νά δοθῇ ἰδιαίτερη σημασία εἶναι ἡ δουλειά πού γίνεται σ᾿αὐτή τήν ἀφρικανική χώρα,ἀπό Ἕλληνες. Ναί,δέν μποροῦμε νά φανταστοῦμε,ἄν δέν ἔχουμε τήν ἀνάλογη ἐνημέρωση,πώς ἀκόμη καί στήν  πιό ἀπομακρισμένη χώρα,σ᾿ὅποιο σημεῖο τῆς Γῆς,ὑπάρχουν κάποιοι Ἕλληνες πού προσπαθουν νά βοηθήσουν ἐκπαιδευτικά καί ἐκπολιτιστικά. Ἄλλως τε,αὐτός δέν ἦταν πάντα ὁ ῥόλος τοῦ Ἕλληνος ; Ἀπό τά πανάρχαια χρόνια...

Δέν εἶναι ἁπλῶς συγκινητικό εἶναι κάτι περισσότερο ἀπό συναίσθηση τοῦ καθήκοντος. Ἕνα καθῆκον πού πρέπει νά προσδιορίζει τόν πολιτισμένο ἄνθρωπο. Τόν Ἄνθρωπο μέ  τήν ὀρθή ἔννοια πού ἀντιλαμβάνεται τόν ῥόλο του πάνω στόν πλανήτη,στήν οὐσία.

Τέλος νά σημειώσω πώς ὁ ἱδρυτής Καπετάν Ἀλκιβιάδης Κάπας ἐργαζόταν στήν Γκάνα γιά λογαριασμό τῆς ἑταιρίας τοῦ Παναγιώτη Τσάκου «Tsakos Shipping Group ».  Θυμᾶστε τόν Τσάκο ; Εἴχαμε ἀναφερθεῖ περί αὐτοῦ ἐδῶ.

Νά κρατήσουμε τό μέρος τῆς φιλανθρωπίας ( ὑπό τήν ὀρθή ἔννοιά της,ἀγάπη πρός τόν ἄνθρωπο καί ὄχι ἐλεημοσύνη ) πού ἐκφράζεται μέσῳ τοῦ σχολείου τοῦ Ἁγίου Νικολάου στά ἄμοιρα παιδάκια τῆς Γκάνας. Νά νοιώσουμε τήν ὑπερηφάνεια γιά  ὅ,τι σημαίνει Ἕλλην καί νά εὐχηθοῦμε νά ὑπάρξουν κι᾿ἄλλοι μιμητές σ᾿ὁλόκληρο τόν κόσμο. 


Θυμᾶστε τό Ἑλληνικό Σχολεῖο στόν Παναμᾶ; «Ἰνστιτοῦτο Ἀθηνᾶ». Ἔτσι ἀκριβῶς ! 

Ἐπίσης : 


...στο Μοντεβιδέο,πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλόσοφους, ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται κι αυτός «Grecia». Δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί «πλατεία της Αθήνας» και «πλατεία της Ελλάδας»

Το άγαλμα του Σωκράτη κοσμεί την είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μοντεβιδέο, που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.ένα δημόσιο σχολείο της χώρας ονομάζεται «Grecia», όλοι οι μαθητές του οποίου είναι παιδιά Ουρουγουανών. Αυτό δεν τους εμποδίζει, όμως, κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές του «Grecia» έχουν μάθει και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και καθώς τους φαίνεται μικρός σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ουρουγουάης, έχουν αποστηθίσει παραπάνω στροφές του «Ύμνου της Ελευθερίας» του Δ. Σολωμού... ( Ἀπό τό θέμα « Λάτρης του ελληνισμού η Ουρουγουάη» )  

Αὐτό λοιπόν ἐννοῶ ὅταν γράφω κάτι παρά πάνω ἀπό συγκίνηση ὅταν διαβάζεις τέτοια θέματα...



Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου