" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Καί ἡ Ἀλβανία στό ...παιχνίδι τῶν προκλήσεων. Ἐναντίον μας,ἐννοεῖται...


Το Ίδρυμα «Cameria Hasan Ταhsin» και η Ακαδημία «Αlbanian Roots», σε συνεργασία με την έκθεση «Ιστορική Εθνοπολιτισμική Επισκόπηση Πελασγίας — Ηπείρου — Θεσπρωτίας — Τσαμουριάς», εγκαινίασαν πριν από δύο ημέρες στη Λεωφόρο «Deshmoret e Kombit» των Τιράνων και συγκεκριμένα στον εξωτερικό χώρο του Προεδρείου της χώρας, μια έκθεση χαρτών με αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Ο Χότζα Χασάν Ταχσίνι ή απλά Χότζα Ταχσίμ (7 Απριλίου 1811 – 3 Ιουλίου 1881)  ήταν Αλβανός αλίμ , αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος. Ήταν ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και ένας από τους ιδρυτές της Κεντρικής Επιτροπής για την Προάσπιση των Αλβανικών Δικαιωμάτων . Ο Ταχσίνι θεωρείται ένας από τους πιο εξέχοντες μελετητές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα... ( ἐδῶ)

Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρουν πως παρουσιάζει την Ήπειρο από την εποχή που αρχίζει να γράφεται η ιστορία, όπως αυτή της Τροίας μέχρι το 1920, 3000 χρόνια


Επίσης, σύμφωνα με τις γνωστές γραφικότητες των Τσάμηδων, στους εκτιθέμενους χάρτες δίνεται με ξεκάθαρα, πλήρη σύνορα, η ιστορία από την Άρτα μέχρι τον Αώο και μερικές φορές και μέχρι τη Λέζα, η κατ’ αυτούς «πελασγική, ηπειρωτική, τσαμική, αλβανική επικράτεια» και επίσης όπως αναφέρουν ποτέ δεν εμφανίζεται κάποια ελληνική καταγωγή στις «αποδείξεις» τους

ο Aλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, ξεναγήθηκε στην εν λόγω έκθεση από τους διοργανωτές

Για ακόμη μία φορά η προσπάθεια των Τσάμηδων να παραχαράξει την ιστορία της Ηπείρου, γεμίζοντας με χάρτες και δήθεν αποδείξεις μέχρι και το Προεδρείο της χώρας, αποτελεί μία ακόμη ακραία κίνηση των Αλβανών που φυσικά έχει και την ανώτατη κρατική υποστήριξη....( ἀπό ἐδῶ)

ο Aλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, ξεναγήθηκε στην εν λόγω έκθεση από τους διοργανωτές

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού προέδρου, Ιλίρ Μέτα, σχετικά με έκθεση φωτογραφιών και χαρτών με αντικείμενο τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» και την «κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του αλβανικού Προεδρικού Μεγάρου, συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με τη «γενοκτονία των τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα αλβανικά εδάφη».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Aλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, ξεναγήθηκε στην εν λόγω έκθεση από τους διοργανωτές.

Οι δοσίλογοι-ναζιστές Τσάμηδες

Οι Τσάμηδες ή Τσιάμηδες αποτελούν υποομάδα των Αλβανών οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή της Ηπείρου, σε μία περιοχή που είναι γνωστή ως Τσαμουριά.

Είχαν τη δικιά τους ιδιαίτερα πολιτιστική ταυτότητα, μείγμα αλβανικών και ελληνικών επιρροών, καθώς και δικών τους στοιχείων.

Μιλούσαν τη δικιά τους διάλεκτο, τα τοσκικά. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μουσουλμάνοι και μερικοί ορθόδοξοι χριστιανοί.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες εξαιρέθηκαν.

Στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Άξονα, κάτι που προκάλεσε την βίαιη εκδίωξη τους από τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ υπό την υποστήριξη των Βρετανών και Αμερικάνων στρατιωτικών συνδέσμων, στην Αλβανία.

Μετά την ιταλική κατοχή της Αλβανίας το 1939, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν ως όργανο προπαγάνδας από τους Ιταλούς για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ελλάδα, ενώ με την έναρξη της ιταλικής επίθεσης, το ελληνικό κράτος εξόρισε ηγετικές μορφές Τσάμηδων, κάτι που φανέρωσε την αρνητική οπτική του στην μειονότητα.

Αρκετοί Τσάμηδες πρόσφυγες με επικεφαλής του Αζίζ Τσάμι και Μουχαρέμ Ντέμι κατατάχθηκαν εθελοντικά στον ιταλικό στρατό, ενώ οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας υποδέχτηκαν τα ιταλικά στρατεύματα και τις αλβανικές δυνάμεις που τα συνόδευαν ως απελευθερωτές.

Εκείνο το διάστημα τμήματα Τσάμηδων πυρπόλησαν και λεηλάτησαν οικισμούς όπως την Παραμυθιά, τους Φιλιάτες, τη Σαγιάδα, ενώ προέβησαν και σε δολοφονίες ντόπιων λόγω προηγούμενων αντιδικιών.

Ω αποτέλεσμα ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού αναγκάστηκε να καταφύγει προς τα εδάφη που βρίσκονταν εκτός ιταλικού ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), η πλειοψηφία συντάχθηκε με τις δυνάμεις του άξονα με αλυτρωτικούς σκοπούς, για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ως απόρροια των ακροτήτων που διαπράχθηκαν από Τσάμηδες εκείνο το διάστημα (1941-1944) σε συνεργασία με τις κατοχικές Αρχές, ο τοπικός χριστιανικός πληθυσμός είτε μεταναστεύει, είτε αντιστέκεται με τη δημιουργία μικρών αντιστασιακών ομάδων, ή εντάσσεται στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.

To 1942 πραγματοποιούνται ορισμένες δολοφονίες από Τσάμηδες μεταξύ αυτών εκτελείται ο διορισμένος από την Κατοχική κυβέρνηση Νομάρχης Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα, ενώ δημιουργούνται τα «Εθνικά Αλβανικά Συμβούλια Τοπικής Αυτοδιοίκησης» όπου ανέλαβαν τις κρατικές αρμοδιότητες.

Το 1943, οι Τσάμηδες συνεργάζονται σε επιχειρήσεις με τον ιταλικό στρατό Κατοχής, συγκροτώντας πολιτοφυλακή με Ιταλικές στολές με περιβραχιόνιο με την επισήμανση «Τσάμης» στα πρότυπα της Βλάχικης Λεγεώνας.

Το 1943 η περιοχή των Τσάμηδων περνάει σε Γερμανική Κατοχή και περίπου 300 πολίτες δολοφονούνται από την πολιτοφυλακή των Τσάμηδων.

Το διάστημα 29 Ιουλίου-31 Αυγούστου 1943, κοινό Γερμανικά-Τσάμικα τμήματα εξαπέλυσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα βουνά της περιοχής, σε επιχείρηση γνωστή με την επωνυμία «Αύγουστος».

Κατά τη διάρκειά της 600 Έλληνες και 50 Αλβανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 70 χωριά καταστράφηκαν.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ομάδες αποτελούμενες από κοινού από Ναζί και Τσάμηδες εξαπέλυσαν επίθεσης πυρπόλησης και καταστροφής χωριών στην βόρεια της Παραμυθιάς: Ελευθεροχώρι, Σέλιανη, Άγιος Νικόλαος, Σεμελίκα, σκοτώνοντας 50 Έλληνες χωρικούς.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση η Τσάμικη ομάδα, 150 ατόμων, πήρε τα εύσημα από τον Γερμανό διοικητή για την «αποτελεσματικότητα» της.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1943 πραγματοποιείται, με μεθοδεύσεις των Τσάμηδων ηγετών, Μαζάρ και Νουρί Ντίνο, η εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς.

Στα εκτελεστικά αποσπάσματα συμμετείχαν και Τσάμηδες ένοπλοι.

Η ένοπλη δοσιλογική δράση ομάδων Τσάμηδων επεκτάθηκε και στην Αλβανία, όπου το Τάγμα «Νουρί Ντίνο», δύναμης 1,000 ατόμων, εντάχθηκε στη Βέρμαχτ και συμμετείχε στην επιχείρηση «Χόριντο», με αποτέλεσμα το θάνατο 500 Αλβανών υπηκόων στην περιοχή της Κονισπόλης.

Η ποιότητα της από κοινού βίας με τις δυνάμεις της Βέρμαχτ χαρακτηρίζεται και ως εθνοκάθαρση.

Προς το τέλος του πολέμου Γερμανοί και Τσάμηδες από κοινού προσπάθησαν να επανακαταλάβουν την Παραμυθιά όμως χωρίς επιτυχία.

Ο ΕΔΕΣ και για δεύτερη φορά προέτρεψε τους εκπρόσωπους των Τσάμηδων να εγκαταλείψουν τη φιλοναζιστική στάση τους και να παραδώσουν τα όπλα.

Η έκκληση αυτή συνοδεύτηκε και από εγγυήσεις των Συμμάχων αλλά ακόμη και τότε επέμεναν να μείνουν στο πλευρό τους Βέρμαχτ και απάντησαν αρνητικά.

Μάλιστα, η ηγεσία των Τσάμηδων οργανώθηκε στρατιωτικά και στρατολόγησε ολόκληρο τον αντρικό πληθυσμό της, από 16 μέχρι 60 ετών, για πόλεμο εναντίον του προελαύνοντα ΕΔΕΣ.

Στις αρχές Αυγούστου 1944 η ένοπλη αντίσταση των Τσάμηδων εξουδετερώθηκε, ενώ στις 17-18 Αυγούστου ένοπλα τμήματα Ναζί-Τσάμηδων ηττήθηκαν από τους μαχητές του ΕΔΕΣ στη Μάχη της Μενίνας.

Η μάχη αυτή ήταν η σημαντικότερη που δόθηκε από τις αντιστασιακές δυνάμεις κατά των Γερμανών στην Ήπειρο.

Εκεί οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ νίκησαν τους Γερμανούς και τα τμήματα Τσάμηδων που τους υποστήριζαν.....( διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα, ἐδῶ)


Ἡ Πελασγική

3 σχόλια:

  1. Ο Δ. ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, - ΔΗΛΩΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1958 - ΟΤΙ , ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1944 ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΗΓΕΙΤΟ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΦΗΣ, ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ. ΕΤΣΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ …. ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ – ΚΚΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αλβανία κ τα Σκόπια προοδευτικα θα απορροφηθούν από την Ελλάδα. Το νότιο τμήμα τους. Ήδη οικονομικά κ πολιτισμικά έχουν καταληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐμεῖς δέν θέλουμε νά ἀπορροφηθοῦν ἀπό τήν Ἑλλάδα.Θέλουμε τόν καθένα στό τόπο του καί στό σπίτι του,ἀρκεῖ νά μήν μᾶς ἐνοχλοῦν.Ὅπως δέν ἐνοχλοῦμε κανέναν καί τούς σεβόμαστε ὅλους,τό ἴδιο ἐπιθυμοῦμε καί ἀπό τούς γείτονές μας.
      Ἄν μποροῦν νά τό καταλάβουν...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Μάκη. Τήν ἀγάπη μου στήν ὁμογένεια τῶν ΗΠΑ !

      Διαγραφή