" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Τουρκία – Ἐφιάλτης γιά τούς πολίτες ἡ κατάρρευση τῆς λίρας – Βγαίνουν στούς δρόμους κατά τοῦ Ἐρντογάν


Το τουρκικό νόμισμα, που συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ πίσω από την άλλη, κατέρρευσε για ακόμη μια φορά χθες Τρίτη, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση που βιώνει.

Η νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, επιδεινώνει τα προβλήματα για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.

Την ίδια στιγμή η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ, γίνεται με το δελτίο και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους πολίτες που βλέποντας καθημερινά το εισόδημά του να μειώνεται σημαντικά και την αγοραστική αξία του τουρκικού νομίσματος να πέφτει στο ναδίρ, βγήκε στους δρόμους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.

Συνωμοσία «βλέπει» ο Ερντογάν

Το μεσημέρι, χθες, η τουρκική λίρα βρισκόταν στα τάρταρα, έχανε 15% και η ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο 13,45:1.

Έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου 2018.

Η πολλοστή κατακρήμνισή της καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Το βράδυ της Δευτέρας, εξερχόμενος από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του κράτους έφθασε στο σημείο να καταγγείλει «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

«Βλέπουμε καθαρά το παιγνίδι ορισμένων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με τα νομίσματα, με τα επιτόκια, με τις αυξήσεις τιμών», πέταξε.

Η τοποθέτησή του αυτή το δίχως άλλο συνέβαλε στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος μερικές ώρες αργότερα. Εξέλιξη που καταγράφηκε ενώ ήδη, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο. Ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει –επισήμως– σχεδόν στο 20% από την αρχή της χρονιάς.

Πολλοί ζητούν πρόωρες εκλογές με τον Ερντογάν, όμως, να το αρνείται: « Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023», απαντά ο τούρκος πρόεδρος.

Αβάσταχτο το κόστος ζωής

φωτό
Σε ό,τι αφορά τον τούρκο μισθωτό, ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας.

Αρκετοί Τούρκοι ομολογούν πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παρακολουθούν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς για τα έξοδά τους – υπολογισμούς που «αλλάζουν εκατό φορές την ημέρα».

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.

Διαβᾶστε ὁλόκληρο τό θέμα ἐδῶ

Τί νά κάνουν καί οἱ ἐμίρηδες,βρέ Ἐρντογάν ! Τόν ἑαυτό τους κυττοῦν,ἐσύ δέν σώζεσαι μέ τίποτα ! 

  «Επιστροφή στις μπίζνες» για τα Η.Α.Ε , που έχασαν εξαιτίας  της  πολιτικής αντιπαράθεσης με  την Τουρκία, το Κατάρ  και το Ιράν,  πάνω από το 50% των εμπορικών εσόδων που είχαν από τις χώρες αυτές  - Δεν επηρεάζεται η αμυντική συμφωνία των Εμιράτων με την Ελλάδα, η οποία παραμένει σε πλήρη  ισχύ. ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Γιατί «αγάπησαν» ξαφνικά τον Ερντογάν)

Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,είμαι μάντης και προβλέπω το άμεσο μέλλον και στοιχηματίζω πως:ο Κούλης κι ο Δένδιας θα πάρουν πρωτοβουλία στην ΕΕ να βοηθήσουμε οικονομικά και ανθρωπιστικά την τουρκία ώστε να ορθοποδήσει,μη σου πω θα τους δωρίσουμε και κανένα δις για πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐδῶ πᾶμε καί δωρίζουμε ἐμβόλια στήν Γκάνα,τήν γειτονιά μας δέν θά βοηθήσουμε; Ἑννοεῖται...

    Πέραν τοῦ ἀστείου,ἡ Τουρκία χτυπιέται πανταχόθεν ἤ μᾶλλον ὁ Ἐρντογάν.Καί ξέρεις τί πιστεύω ; Τό κάνουν ἐπεί δή ὁ Ἐρντογάν εἶναι σκυλί πού γαβγίζει.Αὐτοί θέλουν πράξεις καί ὄχι λόγια καί ὁ νοών νοείτω...

    Καλησπέρα ἀγαπητέ Bill- Kill !

    ΑπάντησηΔιαγραφή