" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ἔχουν μεγάλα σχέδια ΗΠΑ καί Ἰσραήλ γιά Ἑλλάδα καί Κύπρο. Πολύ μεγάλα σχέδια !

 


Προχωράει στην αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το οποίο προβλέπει σημαντική οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας και ανοίγει τον δρόμο για αγορά F-35 έχει ενταχθεί πλέον ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA). ..

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά της έγκρισης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον

 • Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
 • Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.
 • Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.
 • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.
 • Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
 • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).
 • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
 • Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.
 • Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
 • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.
 • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019).
(ἀπό ἐδῶ)

Ναί,αἴφνης μᾶς ἀγάπησαν πολύ τά ἀμερικανάκια καί οἱ ἰσραηλινοί καί θέλουν τόσο πολύ νά μᾶς βοηθήσουν ! Στόν ἀμυντικό τομέα ἐννοεῖται. Μέ φόβητρο τόν μπαμπούλα τῆς τουρκίας ἔρχονται νά ἐπενδύσουν στήν χώρα μας,ἀλλά ὅλη ἡ οὐσία εἶναι τά ἐνεργειακά ἀπωθέματα Ἑλλάδος καί Κύπρου. Τό παιχνίδι ἐκεῖ βρίσκεται καί βεβαίως στήν ἀποδυνάμωση τῆς Ῥωσσίας στήν περιοχή. Ἄλλως τε οὐδόλως ἀποκομμένα ὅσα συνέβησαν στήν Οὐκρανία,στήν Ἀρμενία καί Ἀζερμπαϊτζάν,ὅσα συμβαίνουν στήν Λευκορωσσία καί γενικῶς στήν περιοχή τῆς Εὐρασίας. Μήν ξεχνᾶμε καί τήν μουσίτσα τόν Βρύζα,ἔτσι ; 


Γι᾿αὐτό και ἡ Ἀλεξανδρούπολη ἔγινε ἡ ἀγαπημένη πόλις-λιμάνι τοῦ Πάϊατ...

Ἔχουν μεγάλα σχέδια ΗΠΑ καί Ἰσραήλ γιά Ἑλλάδα καί Κύπρο. Πολύ μεγάλα σχέδια ! 


Ὅσο γιά τήν Τουρκία ; Ἄ, μήν νομίσετε πώς θά εἶναι ἡ ῥιγμένη. Ἀπεναντίας. Βρύζας καί Πάϊατ γι᾿αὐτό δουλεύουν ὥστε στό τέλος νά νομίζουν,ὅλοι ( Ἑλλάδα,Κύπρος,Τουρκία) πώς εἶναι κερδισμένοι...


Ἡ Πελασγική

6 σχόλια:

 1. Το φυσικο αεριο της Ανατολικης μεσογειου δεν θελει να βγει η Ρωσσια. Γιατι? Διοτι θα πουλιεται το δικο της φυσικο αεριο σε χαμηλοτερη τιμη. Προφανως επειδη τεχνογνωσια στην αντληση φυσικου αεριου δεν υπαρχει απο ελληνικες εταιριες δεν υπαρχει και το ρολο αυτο θα τον εχουν αμερικανικες εταιριες. Που ειναι το κακο να κονομησουν οι Αμερικανοι και να κονομησουμε και εμεις οι ελληνες? Θα νοιαστουμε για τα εθνικα συμφεροντα των ρωσσων? Γιατι οι "ορθοδοξοι" ρωσσοι δεν κανουν μπιζνες με τους τουρκους? Η μηπως δεν πουλησαν τους Αρμενιους? Πελασγικη εχεις λαθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Ἔχω λάθος» σχετικῶς μέ τί ; Μήπως δέν ἔγραψα περί ἐνεργειακῶν ἀπωθεμάτων ; Μήπως δέν ἔγραψα γιά ἀποδυνάμωση τῆς Ῥωσσίας; Εἶδες νά γράφω πουθενά πώς πρέπει νά γυρίσουμε τήν πλάτη σέ ΗΠΑ καί Ἰσραήλ γιά χάρη τῆς Ῥωσσίας; Δέν νομίζω...

   Ὅμως δέν μποροῦμε νά ξεπουλιώμαστε,κυριολεκτικῶς,γιά ψίχουλα.Διότι δυστυχῶς,ὅλοι οἱ πολιτικάντηδες πού ἔχουν περάσει καί αὐτοί πού σήμερα ὑφίστανται,στόν ἄμοιρο τοῦτο τόπο,αὐτό ἀκριβῶς κάνουν :ξεπουλοῦν τά πάντα,γιά ψίχουλα.Λές καί εἶναι τσιφλίκι τους... ( Ἄν καί στήν περίπτωση πού ἦταν τσιφλίκι τους,θά τό μοσχοπουλοῦσαν,διοτι μόνον χαμένοι δέν βγαίνουν ποτέ αὐτοί...)

   Συνεπῶς,ἄς κάνουμε τίς μπίζνες μέ τίς ΗΠΑ καί Ἰσραήλ,ἀλλά νά ἔχουμε καί τό ἀνάλογο ἀντίδωρον,ἐν προκειμένῳ ὅσο ἀφορᾷ τήν Κύπρο νά τήν προστατέψουν καί νά ἐπιβάλλουν στήν Τουρκία νά ξεκουμπιστῇ ἀπό τό νησί.( Ὄχι στούς Τουρκοκυπρίους,ἐκείνους πού ἦσαν στό νησί πρό τῆς κατοχῆς).

   Καί ὄσο ἀφορᾷ τά δικά μας,ἄς βάλλουν τήν Τουρκία στήν θεση της,αὐτό μᾶς ἀρκεῖ.Ἑπομένως καί στίς δύο περιπτώσεις ἡ Τουρκία εἶναι τό πρόβλημα.Ἔχουν διάθεση οἱ ΗΠΑ,κυρίως,νά τήν ἀντιμετωπίσουν ὅπως τῆς ἀξίζει; Ἐδῶ εἶναι τό θέμα !

   ΚΑλησπέρα ἀγαπητέ !

   Διαγραφή
 2. Να ξεκινησουμε απο καποιες σταθερες....

  1. Αν και η Ελλαδα ειναι υπερδυναμη πολιτιστικα ειναι μια μικρη χωρα σε οικονομικο και πληθυσμιακο επιπεδο.
  2. Δεν θα πολεμησει ο αμερικανικος στρατος στην κυπρο για να πινουν οι ελληνες στο συνταγμα καφε

  Το ομολογο που εκδοσε η εταιρια Μαρινακη (και Γουιλμπορ Ρος) υπερκαλυφθηκε τις προηγουμενες μερες. Οι ναυτιλιακες εταιριες του Μαρινακη ειδικευονται στην μεταφορα αεριου LNG. Yποθετω οτι το υγροποιημενο αεριο θα μεταφερεται απο την ανατολικη μεσογειο στην Αλεξανδρουπολη οποτε η ΑΟΖ η ελληνικη ειναι εμμεσα αναγνωρισμενη απο τις Η.Π.Α.

  Θα σου πω την δικη μου αληθεια... η γνωμη μου ειναι οτι η τουρκια εχει ηδη χαθει για την Δυση... οι επενδυσεις των ρωσσο-κινεζων στην τουρκια σημαινουν οτι οι τουρκοι ειναι ηδη οργανο στο σχεδιο του δρομου του μεταξιου για την παρακαμψη του Σουεζ. Εαν συμβει αυτο η Δυση θα χασει την κυριαρχια της σε οικονομικο επιπεδο. Επειδη οι αμερικανοι το βλεπουν αυτο να ερχεται βαλανε τους εβραιους μεσω των συμφωνιων του Αβρααμ να κανουν ειρηνη με Αραβες ετσι ωστε ολο το αραβικο πετρελαιο / φυσικο αεριο να καταληγει στην κυπρο / ελλαδα πριν παει ευρωπη μεσω ισραηλ. Για να γινει ομως αυτο πρεπει να εξοπλιστει η Ελλαδα ειτε μονη της (μπελαρα, ραφαλ) ειτε με βοηθεια ( https://armyvoice.gr/2020/10/kiowa-warrior-ellada-ftaiei-poy-echoyn-entachthei-leei/ , https://www.ptisidiastima.com/first-hellenic-m1117-to-arrive-in-greece-within-few-hours/ και https://www.ptisidiastima.com/aav7/ ) Κανεις δεν θελει μια ενεργειακα αυτονομη τουρκια με δεδομενο οτι η τουρκια αυτη την στιγμη εισαγει πρωτες υλες για την βοιομηχανια της.

  Το μονο ερωτηματικο για εμενα ειναι γιατι αφησαν να γινει ο νορντ στριμ 2.

  Θα ηθελα να σου πω κατι... οπως οι ελληνες ακομα δεν εχουν αφησει πισω το κομμουνισμο και ψηφιζουν με το ενα ή τον αλλο τροπο αριστερα κομματα σε ποσοστο 35%+, ετσι και οι αμερικανικες ελιτ θελουν χρονο για να προσπερασουν τον φιλοτουρκισμο με τον οποιο μεγαλωσαν. Ας ΔΕΙΞΟΥΜΕ λιγο υπομονη. Τα λομπι εβραιων ελληνων, αρμενιων και ινδων κανουν φανταστικη δουλεια στην αμερικη, ας περιμενουμε λιγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το μονο ερωτηματικο για εμενα ειναι γιατι αφησαν να γινει ο νορντ στριμ 2.

  Ἐμένα πάλι γιατί δέν μοῦ κάνει ἐντύπωση αὐτό; Πιθανῶς ἐπεί δή ὑπάρχουν στήν μέση οἱ Γερμανοί.Καί ὅπου Γερμανοί,κίχ...

  Στά λοιπά πού ἀναφέρεις,συμφωνῶ σέ γενικές γραμμές.

  Καλησπέρα ἀγαπητέ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Aγαπητη Πελασγικη,

  Οι γερμανοι εχουν παει και αυτοι με τους ρωσσο-κινεζους. Απο την μια ειναι ομηροι οικονομικα των κινεζων πελατων τους και απο την αλλη εχουν μπιζνες με τους ρωσσους απο τοτε που σρεντερ εγινε αντιπροεδρος της ροσνεφ. Το προβλημα ειναι οτι εαν οι ρωσσοι βαλουν στο χερι της ευρωπαικες χωρες σε ενργειακο επιπεδο μεσω γερμανια τοτε θα χασει η αμερικη την οποια επιρροη εχει μεσω ΝΑΤΟ στην Ευρωπη. Δυστυχως δεν μπορει η τουρκια και η γερμανια να αποβληθουν απο το ΝΑΤΟ. Η αμερικη ψαχνει τροπους να αντικαταστησει την γερμανια απο την κυριαρχη δυναμη στην ευρωπη. Ρολους πλεον εχουν η Γαλλια, η Πολωνια και η Ελλαδα.

  Εκανε ενα λαθος ο Δημητρης Ερντογαν, πελασγικη. Μιλαγε ολη την ωρα για την κουτμπους. Ξεσηκωθηκαν οι ισραληνοι: "Δυο χιλιαδες χρονια περιμεναμε να ελευθερωσουμε τα ιεροσολυμα και θα μας τα καταλαβει σημερα ο οθωμανικος στρατος?". Ευτυχως που ο Δημητρης που πηρε τους S400 και δεν πηρε τα f35. Eαν η τουρκια ειχε 100 f35 σημερα, δεν θα υπηρχε ελληνικο κρατος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ἀπό τήν στιγμή πού γράφεις Δημήτρη τόν Ταγίπ,ἔχεις ξεφύγει ! Γιά ἐμένα τουλάχιστον πού ἡ Τουρκία πρέπει νά σβηστῇ μία καί καλή ἀπό τόν Χάρτη !

  Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή