" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΙΣΠΑΝΙΑ: Οἱ προσπάθειες τοῦ σοσιαλιστή δημάρχου νά ἀφαιρεθῆ Σταυρός ἔπεσαν στό κενό ἀπό τίς ἀντιδράσεις τοῦ λαοῦ (video)Με την δικαιολογία του λεγόμενου «Νόμου Ιστορικής Μνήμης», ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Callosa de Segura, στη Βαλένθια της Ισπανίας σχεδίαζε να απομακρύνει τον μεγάλο σταυρό που συνδέεται με το καθεστώς του στρατηγού Φράνκο, που έσωσε την Ισπανία από τον κομμουνισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής  αντέδρασαν, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο και φώναξαν «Δεν θα αγγίξετε τον σταυρό!». Επέμεναν ότι ο Σταυρός είναι χριστιανικό και όχι πολιτικό σύμβολο. Τελικά οι εργάτες που είχαν πάει εκεί να τον αποσυναρμολογήσουν σηκώθηκαν και έφυγαν.
 


Ο σταυρός είναι γνωστός ως «Cruz de los Caídos» («Ο Σταυρός των Πεσόντων»), και είναι αφιερωμένος στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από την πατριωτική πλευρά στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Φέρει την επιγραφή José Antonio Primo de Rivera presente («Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα Παρών»). Ο Πρίμο ντε Ριβέρα ήταν ο ιδρυτής της Φάλαγγας, η οποία είχε ηγετικό ρόλο στην μαχητική αντίσταση κατά της κομμουνιστικής κυριαρχίας της Ισπανίας. Ο ίδιος σχεδίασε ένα μεγάλο μέρος της εικονογραφίας της Φάλαγγας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του ζυγού και των βελών σύμβολο των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου και Ισαβέλλας, που εκδίωξαν τους μωαμεθανούς και τους εβραίους από την Ισπανία.

 
 
Υπό την ηγεσία του, οι Φαλαγγίτες επιτέθηκαν σε εβραϊκής ιδιοκτησίας πολυκαταστήματα. Ο José Antonio Primo de Rivera εκτελέστηκε από κομμουνιστές μετά από "λαϊκό δικαστήριο", κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (στο Αλικάντε, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το χωριό που εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό).

 
Η λέξη “Presente” (παρών) ήταν ένα τυπικό μέρος του φασιστικού τελετουργικού. Ήταν ένα είδος ονομαστικής κλήσης στην οποία οι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να κάνουν το καθήκον τους φώναζαν "παρών". Και ήταν επίσης ένας τρόπος τιμής των νεκρών συναγωνιστών. Κάποιος διάβαζε το όνομά τους και κάποιος άλλος, ή μερικές φορές ολόκληρο το πλήθος, φώναζε "Παρών!".

Ο νόμος ιστορικής μνήμης ψηφίστηκε το 2007 από την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο νόμος οδήγησε στην αποκαθήλωση των αγαλμάτων του Φράνκο στην χώρα, εν μέσω χλιαρών αντιδράσεων από το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα. Ακόμα κι αν από το 2011 υπάρχει «συντηρητική» κυβέρνηση στην Ισπανία, ο νόμος δεν έχει καταργηθεί, αν και κάποια χρηματοδότηση για εργασίες που σχετίζονται με αυτόν έχουν κοπεί.

Ο νόμος απαιτεί την αφαίρεση των αντικειμένων που εξυμνούν τη μνήμη του Φράνκο ή την πατριωτική πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο, αλλά προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους "καλλιτεχνικούς, αρχιτεκτονικούς ή θρησκευτικο-καλλιτεχνικούς" λόγους. Στην περίπτωση αυτή, ο σοσιαλιστής δήμαρχος επέλεξε να αγνοήσει τις διατάξεις αυτές. Ανέστειλε την επιχείρηση αποκαθήλωσης προσωρινά, αλλά επιμένει ότι ο σταυρός θα αφαιρεθεί όταν καταλαγιάσει η αναστάτωση και σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.
 
Ο σταυρός αυτός δεν πρέπει να συγχέεται με τον τεράστιο σταυρό στην «Κοιλάδα των Πεσόντων» (Valle de los Caídos), το μνημείο και την καθολική εκκλησία στο San Lorenzo de El Escorial, στην κοιλάδα Cuelgamuros στη Sierra de Guadarrama, κοντά στη Μαδρίτη, που σχεδιάστηκε από τον Φράνκο για να τιμήσει και να θάψει εκείνους που έπεσαν πολεμώντας κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Και αυτό το μνημείο η σοσιαλιστική κυβέρνηση έβαλε στο μάτι και το 2009 το έκλεισε για τους επισκέπτες, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας που συνδέονται με την αποκατάσταση της πρόσοψης». Το κλείσιμο θεωρήθηκε ότι συνδεόταν με τον προαναφερόμενο Νόμο Ιστορικής Μνήμης. Τον Νοέμβριο του 2010, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας», η κυβέρνηση Θαπατέρο έκλεισε την εκκλησία με αποτέλεσμα η λειτουργία να τελείται έξω για αρκετές εβδομάδες. Ακόμα άρχισαν "έλεγχοι" για την πρόληψη εθνικιστικών πολιτικών εκδηλώσεων! Μετά την εκλογική ήττα του Θαπατέρο, η λειτουργία στην εκκλησία συνεχίζεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου