" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ὄχι πώς εἴχαμε διαφορετικήν ἄποψιν...Συγκλονιστική κατάθεσις πυροσβέστη στήν δίκη τῆς Marfin: Οἱ ἀριστεριστές μᾶς ἐμπόδισαν νά σώσουμε τούς ἀνθρώπους ! Βίντεο



Με τις συγκλονιστικές περιγραφές των υπαλλήλων της Marfin, των πυροσβεστών που κλήθηκαν στην οδό Σταδίου το μεσημέρι της 5η Μαϊου αλλά και αυτοπτών μαρτύρων, συνεχίστηκε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας το 2010. Από τη φωτιά που ξέσπασε στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών).

Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, ωστόσο, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου - όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι και το αγέννητο βρέφος.

Διαβάστε τις συγκλονιστικές καταθέσεις όπως δημοσιεύονται στο protothema.gr

«Ο αρχηγός και η ξανθιά»

Στην κατάθεσή του, ο δημοσιογράφος, Ηλίας Προβόπουλος, περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα είδε απο το πατάρι του «Ιανού» απ' όπου παρακολουθούσε την πορεία μετά τη ρίψη χημικών. Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε προλάβει να καταγράψει φωτογραφικά και κάποια σημαντικά στιγμιότυπα από τις επιθέσεις σε «Ιανό» και Marfin, περιέγραψε στο δικαστήριο: «Ξαφνικά μέσα στην πορεία εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Η μία πήγε στη Marfin και η άλλη στον «Ιανό», όπου επιτέθηκαν με βαριοπούλα. Μετά έριξαν υλικό μέσα και πήρε φωτιά. Καταφέραμε να την σβήσουμε γρήγορα. Ήταν μια ομάδα περίπου 11 ατόμων. Υπήρχε μια κοπέλα ξανθιά και ο αρχηγός τους, με ένα μαντήλι κόκκινο. Υπήρξε ομάδα που τους προμήθευσε με πέτρες και εύφλεκτο υλικό. Όλοι φορούσαν μαύρα. Ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δύο κατηγορουμένους, πλην όμως ρωτήθηκε από το δικαστήριο για την προανακριτική του κατάθεση στην οποία είχε αναγνωρίσει κάποια άλλα άγνωστα πρόσωπα αλλα και ένα συγκεκριμένο ως τον εμπρηστή της τράπεζας.

Πρόεδρος: Πώς καταλήξατε σε αυτά τα συμπεράσματα;



Μάρτυρας: Έκανα ρεπορτάζ, μια ανάλυση... Αυτά τα άτομα δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες...'Εχω παρακολουθήσει δεκάδες πορείες και σχεδόν γνωρίζω τα άτομα που πάνε σε αυτές. Από τα συμφραζόμενα των φωτογραφιών αυτό βγαίνει. Μέσα απο το φακό της μηχανής μου είδα έναν ψηλό άνδρα να σπάει τη Marfin και να πετάει μέσα ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό. Γι´αυτό και η τράπεζα πήρε αμέσως φωτιά.Ο μάρτυρας ανέφερε πως στη Marfin, είδε συνολικά τρία άτομα. «Τους είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φορούν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα... Μου έκανε εντύπωση», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πυροσβέστης: «Μας έλεγαν θα σας κάψουμε και εσάς»


 

Ιδιαίτερα, σημαντικές και κυρίως χαρακτηριστικες του κλίματος που επικρατούσε στην πορεία μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν όμως και οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο, πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν από πολίτες να σπεύσουν στην οδό Σταδίου όπου «καιγόταν η τράπεζα».

Στην κατάθεσή της η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν γύρω στις 2:00 μ.μ. για το συμβάν και πως αμέσως μόλις έφθασαν στην τράπεζα άρχισαν την κατάσβεση. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία... Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι...» είπε η μάρτυρας.

Ο πυροσβέστης, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια ομάδα «οχτώ με δέκα ατόμων χτυπούσε το καπό» εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. «Ήταν νέοι, είχαν καλυμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτα γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω (σ.σ. στην τράπεζα). Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε και το ισόγειο καιγόταν. Υπήρχαν κανά δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιόροφος. Υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι... Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός....».

Ο τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: "φύγετε απο δω". Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας έλεγαν: "Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς"».


.....................................................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου