" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ἡ Λευκή Χριστιανική Ἀμερική ἔχει πεθάνῃ (βίντεο)

Γράφει η Atlantic:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον η πλειοψηφικά λευκή, χριστιανική χώρα, και αυτό έχει ήδη αρχίσει να έχει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Με ένα 45 τοις εκατό του πληθυσμού, οι λευκοί χριστιανοί είναι μια ομάδα που συρρικνώνεται δημογραφικά - και η αντίδραση από πολλά μέλη της ομάδας, ενάντια στην αυξανόμενη διαφοροποίηση της Αμερικής υπήρξε άμεση και πικρή. "Οι άνθρωποι πολεμούν όταν χάνουν την αίσθηση του τόπου, την αίσθηση του ανήκειν, και την αίσθηση της χώρας που κατανοούν και αγαπούν», λέει ο Robert P. Jones, ο συγγραφέας του βιβλίου "Το Τέλος της Λευκής Χριστιανικής Αμερικής" ("The End of White Christian America"), στο παρακάτω βίντεο. 
 
 


Στο βιβλίο του, ο Jones, ιδρυτής καί Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Public Religion Research (Έρευνας Δημόσιας Θρησκείας), λέει ότι η Λευκή Χριστιανική Αμερική είναι νεκρή και οι εκλογές του Νοεμβρίου θα το αποδείξουν.

"Αρχίζω το βιβλίο με μια νεκρολογία για την λευκή χριστιανική Αμερική, και καταλήγω στο συμπέρασμα, τελειώνοντας το βιβλίο, με ένα εγκώμιο. Το επιχείρημά μου στο βιβλίο είναι ότι έχουμε ήδη βιώσει το τέλος της Λευκής Χριστιανικής Αμερικής", λέει ο Jones στην Washington Post σε συνέντευξή του στον John Sides, αναπληρωτή καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington, που ειδικεύεται στην κοινή γνώμη, στην ψήφο και στις αμερικανικές εκλογές.

«Αν και ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε δημογραφικές αλλαγές, στηρίζεται επίσης και στην πτώση της δύναμης μεγάλων θεσμικών οργάνων, όπως το Εθνικό Συμβούλιο των Εκκλησιών ή της Χριστιανικής Συμμαχίας της Αμερικής. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα θα δει ποτέ ξανά την Λευκή Χριστιανική Αμερική ως μια κυρίαρχη πολιτιστική δύναμη», είπε.

 
Χρησιμοποιώντας ένα γράφημα που δημιουργήθηκε από το 2014 και δεδομένα, ο Jones τόνισε την ταχεία μείωση του ποσοστού των λευκών, μη-ισπανόφωνων χριστιανών από γενιά σε γενιά.

«Σήμερα, οι νεαροί ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 29, έχουν λιγότερο από τις μισές πιθανότητες να είναι λευκοί χριστιανοί όπως οι ηλικιωμένοι ηλικίας από 65 ετών και άνω. Σχεδόν 7 στους 10 Αμερικάνους ηλικιωμένους (67 τοις εκατό) είναι Λευκοί Χριστιανοί, σε σύγκριση με λιγότερους από 3 στους 10 (29 τοις εκατό ) νεαρούς ενήλικες», σημείωσε ο Τζόουνς.

Και ενώ αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των γενεών στο ποσοστό των λευκών χριστιανών οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων, ο Τζόουνς εξηγεί ότι οφείλεται επίσης και στο ότι οι νέοι ενήλικες απορρίπτουν την οργανωμένη θρησκεία.

«Οι νεαροί ενήλικες είναι τρεις φορές πιθανότερο, σε σχέση με τους ηλικιωμένους να ισχυριστούν ότι δεν έχουν σχέση με καμία θρησκεία (34 τοις εκατό έναντι 11 τοις εκατό, αντίστοιχα)», είπε.

Ενώ αυτή η ομάδα, των μη συνδεδεμένων με κάποια εκκλησία Αμερικανών, έχει απορρίψει την οργανωμένη θρησκεία, ο Τζόουνς έσπευσε να εξηγήσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν απορρίψει τον Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου