" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ υπερδιπλασιάστηκε

Σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο (Agence Juive), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία χειρίζεται μεγάλο μέρος της μετανάστευσης των Εβραίων στο Ισραήλ, ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών στο Ισραήλ αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 142%, τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και η αύξηση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί, λόγω της συνέχισης της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, συνολικά 762 Ουκρανοί Εβραίοι μετέβησαν στο Εβραϊκό κράτος τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών είχε ανέλθει σε 315 (+142%). Η τάση αυτή δεν έπαψε να κλιμακώνεται την εν λόγω περίοδο, καθώς η αύξηση έφθασε το 200% τον Μάρτιο και το 295% τον Απρίλιο του 2014 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013, όπως διευκρίνισε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Εβραϊκού Πρακτορείου.

«Ο αριθμός των προσώπων τα οποία άρχισαν επίσημα τη διαδικασία μετανάστευσης στο Ισραήλ αυξήθηκε με πολύ θεαματικό τρόπο, όπως επίσης και των προσώπων τα οποία ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στο Ισραήλ», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.


«Ο αριθμός των Εβραίων που μεταναστεύουν στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες μεγεθύνεται λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία, συνέχισε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι της εβραϊκής αυτής ΜΚΟ βρίσκονται «σε μόνιμη επαφή με τις εβραϊκές κοινότητες οι οποίες πλήττονται από τις συνεχιζόμενες εντάσεις και παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, βοηθώντας τις κοινότητες να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και βοηθώντας κάθε Εβραίο ο οποίος επιθυμεί να μεταναστεύσει στο Ισραήλ».

Μέχρι σήμερα, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία αποφεύγει να παρέμβει ανοικτά στην ουκρανική κρίση.
Η στάση που τηρεί οφείλεται στους φόβους που εμπνέουν «οι όχι αμελητέες δυνατότητες» της Ρωσίας να αντιδράσει σε μια παρέμβασή της, είχε εξηγήσει πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μη κατονομαζόμενος Ισραηλινός διπλωμάτης.

«Χρειάζεται να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά, διότι η Μόσχα διαθέτει τα μέσα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, παραδίδοντας για παράδειγμα εξελιγμένα όπλα στη Συρία, ή εντείνοντας τη συνεργασία της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν», επισήμανε ο διπλωμάτης αυτός.

Ο επιφυλακτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ την ουκρανική κρίση εξηγείται επίσης από την παρουσία μιας μεγάλης εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία —η οποία μετρά 200.000 μέλη, με τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της να κατοικεί στο Κίεβο—, όπως επίσης και στη Ρωσία (570.000).

Εξάλλου πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ την δεκαετία του 1990.

Η μόνη επίσημη παρέμβαση του Ισραήλ στην Ουκρανία έχει γίνει από το Εβραϊκό Πρακτορείο, το οποίο είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι έστειλε βοήθεια με σκοπό τη χρηματοδότηση της προστασίας της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία από αντισημιτικές επιθέσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου