" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ιδού ποιοί είναι και πόσα παίρνουν οι Έλληνες Τροϊκανοί


Της Ανδριάνας Ζαρακέλη

«Μπάστακες», «σύγχρονη Γκεστάπο», «δεσμοφύλακες», «γκαουλάιτερ». 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προσωνύμια που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στα στελέχη της «TaskForce», της ομάδας που συστήθηκε προκειμένου να παράσχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.

Η «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα» προσγειώθηκε λίγους μήνες μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, με στόχο να στηρίξει την ελληνική διοίκηση στη διαδικασία μεταρρύθμισης του κράτους. 

Κατά καιρούς η στρατιά του «λευκού κολάρου» έχει πραγματοποιήσει «ερευνητικές αποστολές» σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς. 
Μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να είναι το αναμενόμενο, ενώ δεν λείπουν και οι συχνές αναφορές για ωμή παρέμβαση του επικεφαλής της, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε θέματα που απέχουν από την έννοια της «βοήθειας».

Εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και τεχνικοί σύμβουλοι εργάζονται για τη «διεθνή στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα της Κομισιόν. Και βέβαια αμείβονται αδρά. 
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, σχεδόν τα μισά από τα στελέχη της «τεχνικής τρόικας», που έχουν επιφορτιστεί με το «συμμάζεμα» του Eλληνικού κράτους, είναι… Έλληνες.

Ποιοι είναι

Στην «Ομάδα Δράσης» απασχολούνται αυτό τον καιρό 54 άτομα, 30 εξ αυτών έχουν έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ 24 έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα. 
Ζωρζέτα Λάλη
Επικεφαλής του Eλληνικού παραρτήματος είναι η Ελληνίδα Ζωρζέτα Λάλη, με θητεία στην Ευ­ρωπαϊκή Επιτροπή από το 1981 σε σημαντικές διευθύνσεις, όπως της βιομηχα­νίας και των επιχειρήσεων. 
Άριστη γνώστρια της Eλληνικής πραγματικότητας, η Λάλη το διάστημα 2001-2004 διετέλεσε πρόεδρος στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» και την «Κτηματολόγιο ΑΕ» – με άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν.

 

Μαρία Βελέντζα
Ως σύμβουλος στην «TaskForce» εργάζεται και η νομικός Μαρία Βελέντζα, η οποία βρίσκεται στην Κομισιόν από το 1991, στη θέση της επικεφαλής στην ομάδα Γ για τη χρηματαγορά. Απόφοιτη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Νομι­κά, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ως ανώτερος οικονομικός σύμβουλος εργάζεται στην «TaskForce» o Γιώργος Σιώτης, μέλος της Ομάδας Οικονομικών στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

 
Στέφανος Σαμαράς

Ως σύμβουλος αναφέρεται και ο Στέφανος Σαμαράς, επικεφαλής της διεύθυνσης Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Σε θέσεις βοηθών διοίκησης απασχολούνται πέντε ακόμη Έλληνες, η κ. Παγκανέλη, η κ. Κατσαρέα, η κ. Καλούδη, η κ. Δασκαλάκη και ο κ. Αμπατζής, ενώ αρκετοί συμπατριώτες μας καλύπτουν θέσεις υπευθύνων σε διάφορα έργα: Δ. Δημητριάδης, Ε. Γεωργιοπούλου, Τ. Ανδρέου, Τ. Γαλάνης, Ιω. Χατζηγιάννης, Κ. Καμπαράκης και Σ. Πασχαλίδου. Ως γραμματέας εργάζεται η κ. Σιαφάκα και ως βοηθός στο τμήμα Επικοινωνίας η κ. Κουριδάκη.


Πόσα παίρνουν

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο βασικός μισθός των στελεχών της ξεκινά από 2.300 ευρώ για τους νεο-εισερχόμενους και φθάνει τις 16.000 ευρώ το μήνα για τα κατηγορίας AD16 στελέχη που βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα έτη σε διευθυντική θέση


Ένας αξιωματούχος, για παράδειγμα, λαμβάνει 4.349 ευρώ. Για όσους εγκατέλειψαν τις χώρες τους, προκειμένου να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται και το λεγόμενο επίδομα «επαναπατρισμού», που αντιστοιχεί στο 16% του βασικού μισθού! 
Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλα διάφορα επιδόματα, όπως οικοσκευής, τέκνων, προσχολικής εκπαίδευσης κ.λπ. 
Τα στελέχη όμως της Ευρωπαϊκής επιτροπής που αποτελούν την Eλληνική «TaskForce» λαμβάνουν, εκτός των παχυλών μισθών και επιδομάτων, και την προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του υπηρεσιακού κανονισμού των υπαλλήλων της ΕΕ, περιλαμβάνει ένα κατ’ αποκοπή ποσό για να καλύψει όλες τις δαπάνες του ευρισκόμενου σε αποστολή (πρωινό, δύο κύρια γεύματα, τα παρεπόμενα έξοδα, τις τοπικές μετακινήσεις) και ανέρχεται στο ποσό των 92 ευρώ ημερησίως. 
Παράλληλα καλύπτονται και οι δαπάνες στέγασης, οι οποίες για την Ελλάδα αντιστοιχούν στο ποσό των 150 ευρώ την ημέρα. 
 


Ειδικό οικονομικό καθεστώς όμως φέρεται να απολαμβάνει ο επικεφαλής της «TaskForce» Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς διαθέτει τον τίτλο του ειδικού συμβούλου. Μέσω μιας παλαιότερης ερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –του Γερμανού ευρωβουλευτή Μπος– αποκαλύφθηκε πως η αποζημίωσή τους κυμαίνεται από 292 έως 612 ευρώ για κάθε ημέρα εργασίας.

Ποιος πληρώνει

Την ένταξη της κάλυψης των εξόδων των ξένων κρατικών λειτουργών και εμπειρογνωμόνων (εισιτήρια, διανυκτερεύσεις, ημερήσια αποζημίωση 92 ευρώ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ήδη από το 2011 αποκάλυψε, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Βολουδάκης. 
Οι μισθοί καταβάλλονται από την ΕΕ, όμως, αν κάποιος ανατρέξει στα επίσημα έγγραφα της Κομισιόν, θα διαπιστώσει πως η Ομάδα χρηματοδοτείται και από τα «αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής που προορίζονται για την Ελλάδα»

Ακριβής κοστολόγηση του συνολικού προγράμματος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. 
Ωστόσο, μια ενδεικτική τάξη μεγέθους μπορεί να δώσει η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βοήθεια που παρέχεται στον τομέα της φορολογικής διοίκησης. 
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, ο προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση της βοήθειας που παρέχεται από τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Επιτροπής, για την περίοδο 2011-2013, ανέρχεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ


Παράλληλα, μόνο για το 2013 το λειτουργικό κόστος της Ομάδας έχει υπολογιστεί σε 840.138 ευρώ.
 

από: 24gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου