" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ω ΝΑΙ ! ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΛΑΣΤΑΡΙ ΤΗΣ !!!


Ερώτηση δημοσιογράφου στην μαμά του ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ Ρωμανού:



-Ένα παιδί ισορροπεί έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη;

-Μακροπρόθεσμα όχι. Αλλά όταν είναι ένα οξύ ατομικό γεγονός όπως εκείνο που ζούσα εγώ, ναι. Βέβαια ένα παιδί, μελλοντικά, μπορεί να σε ξαναρίξει στην κατάθλιψη, μπορεί και να σε ξεκάνει. Μέχρι τα πρώτα 10 χρόνια του παιδιού έχεις τη χαρά ότι διαμορφώνεις έναν άνθρωπο, ότι του δίνεις αρχές που μπορεί να είναι και ενάντια σε ό,τι προηγήθηκε, να είναι κάτι καινούργιο.   
Μία φορά, για παράδειγμα, που έγραφε ο γιος μου διαγώνισμα στην ιστορία, μου λέει «έλα μαμά να διαβάσουμε ιστορία» και του απαντάω «χέσε την ιστορία, θα διαβάσουμε Μάριο Χάκκα». Μου λέει «μαμά, είσαι τρελή;». Εγώ ήξερα ότι την ιστορία θα την ξεχάσει, το κείμενο του Χάκκα όμως δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ο Χάκκας θα του μείνει.


(από συνέντευξη στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου, ένθετο "Υστερόγραφο", τον Ιούλιο του 2008)

 Πόσο κατάλαβε την "υπόθεση ΖΩΗ" η εν λόγω κυρία; Πόσο αντελήφθη ότι το να διαμορφώνεις έναν άνθρωπο είναι συσχετισμός με την ίδια μας την βίωση που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περίγυρού μας, της οικογένειάς μας, των φίλων και γνωστών και κατ' επέκταση της Κοινωνίας ολοκλήρου; 
Το να πιστεύει κανείς πως ο Κόσμος όλος περιστρέφεται γύρω από το δικό του άτομο είναι τόσο εγωϊστικό σε βαθμό που να πλησιάζει την Ύβριν!!!  Για σκεφτείτε όλους αυτούς τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ, κυρίως Προγόνους μας, που έδωσαν τόσο ΦΩΣ στον ανθρώπινο Πολιτισμό να διακατέχονταν από έναν παρόμοιο άκρατο εγωϊσμό; !!! 
"...του δίνεις αρχές που μπορεί να είναι και ενάντια σε ό,τι προηγήθηκε, να είναι κάτι καινούργιο..." 

Αυτό το "καινούργιο" είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ προσδιορισμός του ΕΓΩΪΣΜΟΥ,που έχει ως πηγή τα προσωπικά βιώματα- τραύματα και που επικεντρώνεται στην ανάδειξη μιας προσωπικότητας κόντρα στα συνήθη, απλά για να λειτουργήσει ως ΚΑΘΑΡΜΟΣ στα κτυπήματα της μοίρας με τις κοινωνικές προεκτάσεις τους !!!    
Όσο για τον Χάκκα... 
Εμ βέβαια ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ο Χάκκας !!! Ένας Κομμουνιστής, μετανοιωμένος ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ( ήρθε σε σύγκρουση με το κόμμα, απεχώρησε- διαγράφηκε και όλα τα σχετικά...) ! Από το διήγημα «Το νερό»: «Άτιμη κατάψυξη, λες τι μου κάνεις, ανέτρεψες όλο το μαρξισμό (…) Άτιμη συντήρηση, ξετίναξες και το λενινισμό. Πάει κι αυτός. Τίποτε δε μένει όρθιο. Κι από ιδέες τώρα με γεμάτο στομάχι τι να σκεφτώ 

Διαβάστε ένα μικρό δείγμα από το έργο του " ο μπιντές" : 


"... Θυμάμαι όταν ήρθα από την επαρχία για πρώτη φορά στην Αθήνα και νοίκιασα ένα δωμάτιο χωρίς καμπινέ. Υπήρχε βέβαια ένας πρόχειρος καμπινές στην αυλή, αλλά έπρεπε να κατέβεις μια κατασκότεινη ξύλινη σκάλα που έτριζε και σήκωνε τον κόσμο στο πόδι. Ένα βράδυ που έβρεχε και μ' έπιασε κόψιμο, τα 'κανα σε μια εφημερίδα, κι αφού τα πακετάρισα ωραία, ως και κορδελάκι με φιόγκο τους έβαλα, πηγαίνοντας πρωί- πρωί στη δουλειά, τ' άφησα στη μέση του δρόμου. Θα θυμόσαστε βέβαια πόσα τέτοια πακέτα συναντούσατε τότε στους δρόμους. Μερικοί τα κλοτσούσαν για να μαντέψουν το περιεχόμενο. Λέγεται πως κάποιος το πήγε στην αστυνομία χωρίς να τ' ανοίξει και ζήταγε εύρετρα. Ε, ένα τέτοιο πακέτο έφτιαξα κάποτε κι εγώ, κι ακόμη τώρα που το θυμάμαι μετά τόσα χρόνια μου έρχονται γέλια."

Πόσο "λογικό" είναι λοιπόν να έχει διαμορφώσει έτσι το ...βλαστάρι της η κυρία Νάσιουζικ με τόση πολύ δόση ...κουλτούρας !!!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ! ! ! Και μια κριτική βιβλίου από την Ελευθεροτυπία για την συγγραφέα κ. Παυλίνα: 

(18 - 04 - 2008)
Κάψτε τα νυφικά



ΠΑΥΛΙΝΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ


Αφού πέρασε ένα φεγγάρι κάνοντας σοβαρές μελέτες -και τρία σχετικά βιβλία-, η Παυλίνα Νάσιουτζικ αποφάσισε να εστιάσει το ενδιαφέρον της σε εφαρμογές διαφόρων παραλλαγών του bitching. Αποτέλεσμα: τρία ευπώλητα πεζογραφήματα με ηρωίδες των βορείων προαστίων. Το τελευταίο -είναι ένα μείγμα μυθοπλασίας και αυτοβιογραφικών καταστάσεων - βρίθει από γυναίκες που έχουν βγει στη γύρα για husband hunting, ωραίους, πλούσιους, άχρηστους, άβουλους σπερματοδότες και χρηματοδότες. Το κυνήγι δεν περιορίζεται στα βόρεια ή νότια προάστια της Αθήνας, ούτε καν της Ελλάδας. Οι κυρίες είναι κοσμοπολίτισσες, περπατημένες και αδίστακτες. Σπάνια εργάζονται, γιατί η μόνη δουλειά που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μία που έζησε δύσκολα, αλλά που στο τέλος βρήκε συμπαράσταση, προστασία και αποδοχή -της ίδιας και του γιου της- από ένα ζευγάρι gay. Ο πιο καλός μάλιστα θυσιάστηκε για να σώσει τον γιο της. 
Θέλει κόπο να διαβαστεί, παρ' όλα αυτά, το μυθιστόρημα, γιατί η συγγραφέας θεώρησε καλό να... ρίχνει κάθε τόσο αγγλικές -κυρίως-, γαλλικές, ιταλικές κ.λπ. φράσεις.


 ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΩΝ ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου