" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Πάνω ἀπό 80% τῶν ἑλληνοαμερικανῶν στηρίζουν μέ πάθος τόν Τράμπ !


Γράφει ὁ Νίκ Σταματάκης

 Η κοινότητά μας ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και παρέμεινε το ίδιο στα "καλά και τα άσχημα" παρά τις ευκαιρίες που μας είχε δώσει ο «μεγαλόστομος Τραμπ» να σταματήσουμε και να επανεξετάσουμε δύο φορές τον χαρακτήρα του. Γιατί νιώθω έτσι; Έκανα δημοσκόπηση; Γιατί είμαι τόσο σίγουρος; Παρακαλώ να είστε υπομονετικοί και θα απαντήσω σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια γενική κοινωνική/πολιτική εκτίμηση της κοινότητάς μας. Εμείς, οι Ελληνοαμερικανοί, βρισκόμαστε αναμφίβολα στο συντηρητικό άκρο του πολιτικού φάσματος. Πρώτον, είμαστε κοινωνικά συντηρητικοί: Εμείς ή/και οι πατέρες και οι παππούδες μας προερχόμασταν από οικογένειες με παραδοσιακές αξίες, με καταγωγή όχι από τις ελληνικές πόλεις αλλά κυρίως από την ύπαιθρο, γνωστές για τους αυστηρούς ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες της. Και είμαστε θρησκευόμενοι: Όχι μόνο οργανώνουμε τις κοινότητές μας γύρω από εκκλησίες, αλλά είμαστε βαθιά πιστοί από την αρχαιότητα. Γιατί είμαστε τόσο «πιστοί»; Ένας λόγος είναι ότι από την αρχή ασχολούμαστε με τη «Θάλασσα». Ρωτήστε οποιονδήποτε ναυτικό και θα καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα: δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσετε τη Θάλασσα χωρίς να έχετε πίστη στον Θεό – και θα το αφήσω προς το παρόν.

Είμαστε, επίσης, κι᾿ από οικονομικής απόψεως συντηρητικοί: Είμαστε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επαγγελματίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις περισσότερες άλλες εθνοτικές ομάδες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις επιχειρήσεις μας. Αλλά πηγαίνει βαθύτερα: «μισούμε» την κυβέρνηση κατά παράδοση: έχοντας κερδίσει την ελευθερία μας μετά από 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας, βλέπουμε την κυβέρνηση ως «εξωγήινο» και ως καταπιεστή σε σημείο που είμαστε πρωταθλητές όταν ξεφεύγουμε από την καταβολή φόρων στους «Σουλτάνους» της κρατικής αρχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος αναγνώρισε πολύ νωρίς αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινότητάς μας και, προς τιμήν του, προσανατολίζει την κοινότητα προς το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο την εποχή του ήταν πράγματι το κόμμα του Λίνκολν. Ο ΑΒ Ιάκωβος είδε πραγματικά τον εαυτό του ως «οπαδό του Λίνκολν», όταν παρέλασε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το έκανε την ίδια στιγμή που οι Δημοκρατικοί ήταν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Ένα από αυτά τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν ήταν ο αείμνηστος γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπερντ της Δυτικής Βιρτζίνια, ο μέντορας της Χίλαρι Κλίντον τον αποκάλεσε «μεγάλο Αμερικανό» στον επικήδειο λόγο της γι᾿αυτόν, το 2010!!! 

 Η κοινότητα μπορεί να ψήφισε για τους Δημοκρατικούς μετά τη «Μεγάλη Κοινωνία» του LBJ και μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ – όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί. Αλλά ποτέ δεν χάσαμε την ουσιαστική συντηρητική μας φύσηούτε καν στις μεγάλες πόλεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τον «έθνικ έρωτα» με τον Δουκάκη και τον Τσόνγκα, οι Ελληνοαμερικανοί ήταν πιο συνειδητά συντηρητικοί από ποτέ. Ουσιαστικά, η ψήφος για τον Τραμπ τα τελευταία χρόνια –σε αντίθεση με τη Δημοκρατική Χίλαρι ή τον Μπάιντεν– ήρθε εύλογα για τους περισσότερους Ελληνοαμερικανούς.

Πώς όμως κατέληξα σε αυτό το 80%;


Αρχικά, επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι μπορεί να είμαι ένας από τους λίγους –αν όχι ο μόνος– στα ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ με γερό υπόβαθρο στις δημοσκοπήσεις ή, πιο συγκεκριμένα, να πιάνω τον παλμό μιας κοινωνικής ομάδας. Η εκτεταμένη εκπαίδευση και εμπειρία μου στην κοινωνιολογική και ανθρωπολογική έρευνα μου έδωσε την αυτοπεποίθηση και τα εργαλεία για μια τέτοια δήλωση. Ξέρω πώς να συνθέσω ένα ερωτηματολόγιο και ξέρω πώς να κάνω μια δημοσκόπηση. Τις ημέρες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, μπορούσα να δω ότι τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν μεροληπτικά για να ευνοήσουν τη Χίλαρι Κλίντον. Έγραψα για τα ελαττώματα, μεταξύ πολλών άλλων ενδείξεων, που απέδειξαν ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν λανθασμένες και, ως εκ τούτου, με απέλυσαν από την αριστερή ιστοσελίδα που φιλοξενούσε τότε τα άρθρα μου (mignatiou.com, -Μιχάλης Ἰγνατίου,τώρα hellasjournbal.com). Ο υποτιθέμενος «ανεξάρτητος» ιστότοπος δεν μπορούσε να χειριστεί αντίθετες απόψεις…

Αλλά δεν χρησιμοποίησα μόνο δημοσκόπηση για να φτάσω σε αυτό το μαγικό 80%. Η ανθρωπολογική εκπαίδευση με οδήγησε κατευθείαν στον παλμό του κόσμου, αποφεύγοντας τις εκλογικές παγίδες – και είναι πολλές. Μια αλάνθαστη μέθοδος μέτρησης της κοινής γνώμης σχετίζεται με τη χρήση αυτού που αποκαλώ «λαϊκά παλμικά θερμόμετρα». Ποιοι είναι αυτοί? Είναι κοινοτικοί ηγέτες ή άλλοι με εκτεταμένη επαφή με το κοινό. Λόγω της δουλειάς ή της θέσης τους, είναι καλοί στο να πιάνουν τον «παλμό της γνώμης» των ανθρώπων. Να μερικά παραδείγματα.

Αρχηγοί διαφόρων Ελληνικών Πολιτικών Σωματείων ή Ενορίτες. Αυτά έρχονται σε επαφή με δεκάδες ή εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς εβδομαδιαίως. Λόγω του παρελθόντος μου στα κοινοτικά μέσα ενημέρωσης (ξεκινώντας το 1991 με το TNH), είχα εύκολη πρόσβαση σε πολλά από αυτά.

Ιδιοκτήτες εστιατορίου. Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί είμαστε πολύ «προφανείς» (και με επιρροή) λόγω της εκτεταμένης συμμετοχής μας στον χώρο του εστιατορίου. Κάντε μια βόλτα στην περιοχή «Greek Town» οποιασδήποτε μεγάλης αμερικανικής πόλης και σύντομα θα γίνετε ένας ειδικός δημοσκόπος για την ελληνική κοινότητα και την ευρύτερη αμερικανική κοινωνία.

Το 2016 είχα πολύ στενή σχέση με έναν υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης που έτυχε να ζούν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 150 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του και τους μιλούσε σε συχνά διαστήματα ή συναντούσε πολλούς από αυτούς το καλοκαίρι στο δικό του νησί. Εκείνο τον Σεπτέμβριο του 2016, μου εξήγησε ότι ενώ σε προηγούμενες εκλογές, ο ίδιος έβλεπε κάποια «ισορροπία» μεταξύ της ψήφου στους  Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, σε αυτές τις εκλογές, είδε κάτι απροσδόκητο: Σχεδόν όλοι οι συγγενείς του ψήφιζαν Τραμπ!! Έπρεπε να τον πιστέψω για πολλούς λόγους αλλά κυρίως επειδή ήταν υπουργός της Αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα!!

Τα ανθρώπινα «θερμόμετρα γνώμης» μου, μια μέθοδος που εξακολουθώ να εμπιστεύομαι περισσότερο από οποιαδήποτε επίσημη δημοσκόπηση, αποδείχθηκαν σωστά το 2016 περισσότερο από κάθε άλλη φορά!! Η ελληνοαμερικανική κοινότητα ψήφισε πάνω από 80% τον Τραμπ και κέρδισε την προεδρία! Και το έκαναν ξανά το 2020, σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά αυτή τη φορά συνειδητοποίησαν αργότερα, μαζί με πολλούς άλλους Αμερικανούς, ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερα εμπόδια…

Τι μου λένε τώρα τα ζωντανά θερμόμετρά μου; Μου λένε ότι η κοινότητά μας είναι εξοργισμένη με τη μεταχείριση που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ από το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα της Νέας Υόρκης. βρίσκονται κοντά του σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς και θα τον στηρίξουν μέχρι να τον δουν να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο για να ολοκληρώσει τη δουλειά που ξεκίνησε το 2016 και να απελευθερώσει τη χώρα μας από την «καταπιεστική ελίτ». 

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι το 2023, η Αμερική θα λειτουργούσε σαν μια τριτοκοσμική χώρα και θα έθετε εκτός νόμου τον ηγέτη της αντιπολίτευσης; Όταν είμαστε αντιμέτωποι με την αδικία και την «καταπίεση», εμείς οι Έλληνες τρελαινόμαστε. είναι ίσως η μόνη φορά που θα μας βρείτε ενωμένους. Και ενωμένοι, σε ποσοστό άνω του 80% υποστηρίζουμε τον Τραμπ…

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το χάσμα μεταξύ της ηγεσίας της Εκκλησίας μας, των μέσων ενημέρωσης μας και των απόψεων της κοινότητάς μας. Έχουμε έναν Αρχιεπίσκοπο που είναι παγκοσμιοποιημένη μαριονέτα και υποστηρικτής του BLM. προσπαθεί να ηγηθεί μιας πιστής κοινότητας διδάσκοντας την αίρεση, και προσπαθεί να ηγηθεί μιας συντηρητικής κοινότητας από τα αριστερά. Είναι τρελός; Δεν είμαι σίγουρος αν είναι τρελός ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι έχει τελειώσει ηθικά και πολιτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα κοινοτικά ΜΜΕ, που κλίνουν πολύ προς τα αριστερά, εκτός από το Helleniscope, το Monomakhos και πολύ λίγους άλλους.

Ἀπό : helleniscope.com


Ἡ Πελασγική

4 σχόλια:

  1. Οσοι δέν έχουν σωστή ΚΡΙΣΗ και ΓΝΩΣΗ,δέν πρέπει να έχουν "λόγο"-(ξέρω ,ξέρω,το κόλπο ειναι να με πείτε φασίστα) Δέν μπορεί ο κάθε ένας να γράφει ότι "προσωπικά" πιστεύει. Αυτό είναι κατιναριο και "ψιλοκουβεντούλες" του καφενέ.
    Ο Τράμπ ,είναι μέσα στο κόλπο και αυτός. Στόχος τους είναι η διάλυση και η δημιουργία εμφυλίου ,πλέον της "υπερδύναμης".. Να ασχολούντε με τα εσωτερικά τους προσβλήμματα (γιά αυτό τούς τα δημιουργού) γιά να μην ασχοληθούν με την καταστροφή που τούς έφεραν και να μην ψάξουν τους υπαίτιους.
    Αυτα που βλέπει ο πλανήτης δέν είναι σοβαρά πράγματα,και είναι ξεκάθαρο,πώς παίζει τον ρόλο του και ο Τράμπ. ¨Τραβιέται¨ σαν τσόλι ,και δέν τους έχει βγάλει τα πάντα στην φόρα; Σημαίνει πώς παίζει το ρόλο του. Σόου φτηνό είναι . Εκλεψαν τίς εκλογές που ο αμερικάνικος λαός τον ψηφισε και ακόμα "δέν έχουν βγεί οι αποδείξεις" σε λίγο πάνε γιά νέες εκλογές ,και πέρασε έτσι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΟΠΗ. Το μεγάλο κόλπο του covid γιατί δεν το έβγαλε στην φόρα; Την νοθεία στίς εκλογές γιατί τήν πέρασε έτσι; Και σήμερα τον "τραβάνε" δήθεν και αυτός ΑΚΟΜΑ ΣΙΩΠΗ.
    Ελα ρε δέν είμαστε ροφοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δῆλα δή ἐάν ἔγραφες τήν ἄποψίν σου μέ ὄμορφο τρόπο,μέ σεβασμό σ᾿ὅσους σέ διαβάσουν θά πάθαινες κάτι ; Ὅλο αὐτό τὀ ὕφος,στήν γραφή σου, τοῦ στύλ "ἐγώ ξέρω τί λέω καί ἐσεῖς βουλώστε το" τί φαντάζεσαι πώς σέ κάνει ; Ἀνώτερο ; Γνώστη τῶν πάντων ;

      Σκέφτηκες ποτέ πώς ἄν, λέω ἄν ἡ εὐγἐνεια χαρακτήριζε τόν λόγο σου,θά εἶχε βαρύτητα,κάτι πού τώρα οὔτε νά σοῦ περνᾷ ἀπό τό μυαλό ; !

      Λοιπόν ὁ ἀρθρογράφος τοῦ ἀνωτέρῳ θέματος δέν εἶναι ὅποιος κι᾿ὅποιος. Χρόνια ἀρθρογραφοῦσε στήν ἱστοσελίδα τοῦ Μιχάλη Ἰγνατίου καί ἄλλες μεγάλες σελίδες. Εἶναι ἑλληνοαμερικανός,μέ ἀνώτερες σπουδές καί θά μέ συγχωρήσῃς ἀλλά τούς ἔχω σέ πολύ μεγαλύτερη ἐκτίμησιν ἀπ᾿ὅ,τι τούς ἐγχωρίους ξερόλες !

      Ὁ Νικ Σταματάκης εἶναι ἕνας πολύ ἀξιόλογος ἄνθρωπος,κι᾿ὅπως ὅλοι οἱ ὁμογενεῖς μας στίς ΗΠΑ,χαρακτηρίζεται ἀπό ἦθος καί εἶναι πιστός στίς παραδοσιακές ἀξίες τοῦ Ἑλληνισμοῦ.

      Στήν ἀρχή σκέφθηκα νά μήν βάλλω τό σχόλιό σου ἀλλά μετά εἶδα πώς θά ἦταν μία ἀφορμή ν᾿ἀναφερθοῦν ὅσα παραπάνω ἔγραψα ὡς ἀπάντησιν,γιά τόν ἁπλούστατο λόγον πώς τύποι ὅπως ἐσύ,ἐξυπνάκηδες, αὐτός ὁ τόπος ἔχει καί πλεόνασμα ! Καί ἀναρωτιέμαι γι᾿ἀκόμη μία φορά : Μέ τόσους ἔξυπνους καί φωστῆρες πῶς στό καλό δέν πάει μπροστά αὐτός ὁ τόπος ;

      Ἔλα ντέ...

      Καλημέρα !

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Εὐχαριστῶ,τό θέμα τό ἀνἠρτησα ἄν καί ὁ πατήρ Ναθαναήλ εἶναι κάπως ... περίεργος ( δέν ἔχω βγάλει συμπέρασμα μαζύ του,ἐδῶ καί χρόνια...) ,παρ᾿ὅλα αὐτά ἔχει καί καλές παραπομπές στό θέμα ἀξίζουν ἀναγνώσεως..

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή