" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

«Ἰνστιτοῦτο Ἀθηνᾶ»,στόν Παναμᾶ: Τό Ἑλληνικό Σχολεῖο τῆς Κεντρικῆς Ἀμερικῆς


 Το «Ινστιτούτο Αθηνά» στον Παναμά , το οποίο είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Λατινική Αμερική, έχει γίνει μέσα σε λίγα χρόνια το επίκεντρο της ακαδημαϊκής αριστείας στη χώρα.

Τα ελληνικά διδάσκονται από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο, σε κάθε μαθητή, του οποίου το ποικίλο υπόβαθρο αποτελεί το πολυεθνικό μωσαϊκό του σχολείου.

Το σχολείο ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα Ελλήνων με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Τζανετάτο, έναν επιχειρηματία που ήρθε στον Παναμά από το ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς.

Ὁ Χαράλαμπος Τζανετάτος εἶναι ἱδρυτής καί νοσοκομείου στόν Παναμᾶ,στήν μνήμη τῶν δύο άδικοχαμένων θυγατέρων του. ( ἐδῶ κι᾿ἐδῶ)

Ο Τζανετάτος είναι πρόεδρος της Tzanetatos Inc., ενός από τους μεγαλύτερους διανομείς καταναλωτικών αγαθών στον Παναμά . Η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο εσωτερικές μάρκες και διανέμει και άλλα αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Ινστιτούτο Atenea του Παναμά

Το Ινστιτούτο Atenea δεν κάνει διάκριση μεταξύ των μαθητών με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την πολιτική πίστη.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο σχολείο για να μάθουν την ελληνική γλώσσα , την αρχαία και σύγχρονη ιστορία του έθνους και τη φιλοσοφία και την επιστήμη του.

«Είμαι πραγματικά περήφανη που διδάσκω ελληνικά εδώ στον Παναμά», λέει η Λουντμίλα Μελάκι, μιλώντας στο Greek Reporter.

«Η διδασκαλία της ελληνικής θα είναι πάντα στο πρόγραμμα σπουδών, καθώς είναι ο θεμέλιος λίθος της ιστορίας του Ινστιτούτου Atenea», πρόσθεσε.

Οι μαθητές τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο Ινστιτούτο κάθε πρωί, πριν ακόμη μπουν στην τάξη τους. Οι μαθητές εκτός από το να διδάσκονται ελληνικά μαθαίνουν και ελληνικούς χορούς.

Οι περισσότεροι φοιτητές είναι Παναμέζοι, αλλά υπάρχουν και μαθητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μερικοί είναι επίσης μέλη της ελληνικής κοινότητας του Παναμά, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν οκτακόσια άτομα.

Ελληνική παρουσία στον Παναμά

Δημήτριος Λάκας Μπάχας,πρώην Πρόεδρος Παναμᾶ 
Οι Έλληνες έφτασαν για πρώτη φορά στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για να εργαστούν στην κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά το 1885. Οι Γάλλοι μηχανικοί τους επέλεξαν λόγω των δεξιοτήτων που είχαν επιδείξει στην κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου στην Ελλάδα .

Η ελληνική παρουσία στον Παναμά έχει ενισχυθεί κατά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν καθώς η ελληνική ναυτιλία κατέκτησε σταδιακά τον κόσμο και πολλοί πλοιοκτήτες επέλεξαν να πλεύσουν τα πλοία τους με σημαία Παναμά.

Η ελληνική κοινότητα εκεί είναι μικρή, αλλά δραστήρια και ζωντανή. Η κοινότητα έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην οικονομία, την πολιτική, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό αυτής της όμορφης, καταπράσινης χώρας.

«Ένας Έλληνας είναι πάντα Έλληνας όπου κι αν πάει», είπε στο Greek Reporter ο οδηγός ταξί Κώστα Γιαναρέας που ζει στον Παναμά εδώ και πενήντα πέντε χρόνια .

Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά, Demetrio Basilio Lakas Bahas, ήταν Έλληνας. Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Μπάχας υπηρέτησε ως ο 27ος Πρόεδρος του Παναμά από τις 19 Δεκεμβρίου 1969 έως τις 11 Οκτωβρίου 1978.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό φαγητό έχει γίνει επίσης αναπόσπαστο μέρος της ζωής του Παναμά. Οι ελληνικές σπεσιαλιτέ όπως το σουβλάκι και ο γύρος είναι πολύ δημοφιλείς καθώς και οι πίτες και τα γλυκά. Τα ελληνικά εστιατόρια ακμάζουν.




Τό θέμα ἀπό τό :greekreporter.com, ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

7 σχόλια:

  1. Άπειρα 'Ε Υ Γ Ε' γιά μία ακόμα ξεχωριστή καί ανεκτίμητη ανάρτηση!
    Η Ελλάς δέν είχε, ούτε έχει ό ρ ι α !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εἶδες οἱ Ἕλληνες ἄμα βγάζουν τόν καλό τους ἑαυτό ;Θαύματα κάνουν !

      Ἐδῶ,τρωγόμαστε καί κυττᾶμε νά βγάλουμε ὁ ἕνας τό μάτι τοῦ ἄλλου.

      Νά ἐλπίσουμε στό νά βάλουμε μυαλό;Νομίζω πώς ἀφοῦ δέν ἔχει γίνει ποτέ,ἕως σήμερα,οὔτε τώρα θ᾿ἀλλάξῃ κάτι...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ἲωάννη Καποδίστρια ! Ἣ ἀλήθεια εἶναι πώς πολύ τήν χάρηκα αὐτή τήν ἀνάρτησιν !

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή Πελασγική, χαίρε!

      Θα ήταν άδικο να μην κάνομε μνεία και στην Ουρουγουάη η οποία γιά εμάς τους ανελλήνιστους Νεογραικύλους, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση! Δεν αναφέρομαι στις δραστηριότητες των Ελλήνων της Ουρουγουάης, που ούτως ή άλλως είναι μιά χούφτα. Αλλά στους ίδιους τους Ουρουγουανούς και την πολύ στενή σχέση που έχουν με την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό! Μιά σχέση λατρείας και έρωτος! Στα σχολεία τους ως δεύτερη γλώσσα (επιλογή εκμάθησης ξένης γλώσσας) επιλέγουν τα ελληνικά! 'Οχι τα 'Αγγλικά ή τα Γαλλικά, όπως εμείς οι δούλοι των Ευρωπαίων! 'Ενας αρκετά μεγάλος αριθμός Ουρουγουανών έχει μάθει τα ελληνικά και χαίρεται να συνεννοείται με αυτά... Αξίζει να κάνεις μιάν έρευνα!

      https://ypotheto.wordpress.com/2010/11/26/σαν-βρεθείς-στην-ουρουγουάη-θες-δε-θε/

      Διαγραφή
    3. Ναί,ἔτσι ὅπως τά γράφεις εἶναι καί ἔχουν ἀναφερθεῖ ἐπί τοῦ θέματος πολλοί ἱστότοποι,ἀρκετά χρόνια πρίν.
      Πάντως θά κάνουμε ἕνα θέμα καί μέ τήν ἀξιαγάπητη αὐτή χώρα καί τούς κατοίκους της πού κι᾿ἐμεῖς ἀγαποῦμε.

      Σ᾿εὐχαριστῶ ἀγαπητέ μου Ἰωάννη !

      Διαγραφή
  2. https://www.blogger.com/blogin.g?blogspotURL=https://thesecretrealtruth.blogspot.com/?m%3D1&type=blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πώς εἶναι ἡ 2η φορά,τούς τελευταίους 2 μῆνες,πού συμβαίνει αὐτό στόν συγκεκριμένο ἰστότοπο.Ἐλπίζω νά ἐπανέλθη καί πάλι τάχιστα.Εἶναι πολύ καλό ἱστολόγιο καί ἀγωνιστές!

      Καλησπέρα Bill- Kill !

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,λες να το πετσοκοψουν όπως τα κατάφεραν,για λίγο,με τα Αττικά Νέα;

      Διαγραφή