" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησαν ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν: Στη δημοσιότητα η ύπαρξη υπέρ-βόμβας

Την εξέλιξη ενός νέου ισχυρότερου όπλου διάτρησης με το οποίο οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιστράτηγος Herbert J. Carlisle δεύτερος στην ιεραρχία στο μικτό επιτελείο επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

 
«Η ισχυρή αυτή βόμβα έχει μεγάλες ικανότητες ήδη αλλά συνεχίζουμε την εξέλιξη του όπλου για να την κάνουμε καλύτερη. Είναι μέρος του οπλοστασίου μας και πρόκειται να είναι ένα μεγάλο συν εάν χρειαστεί να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε ο Αμερικανός αντιστράτηγος.
Αν και γνωστό ως μαζικό όπλο διάτρησης MOΡ (massive ordnance penetrator) η αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την περαιτέρω εξέλιξή του –με προϋπολογισμό 81,6 εκατ. $ - και πέρα από τους 13,6 τόνους προετοιμάζοντας μια ακόμη βαρύτερη έκδοση στους 15 τόνους, είναι σίγουρο πως θα προσθέσει περισσότερο εκνευρισμό και αγωνία στο Ιράν καθώς το τελευταίο προσπαθεί με ότι τρόπους έχει να διαφυλάξει το απόρρητο αλλά και το απρόσβλητο εκείνων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων στις οποίες πραγματοποιεί την κατασκευή των πυρηνικών του όπλων.

Το υπάρχον όπλο MOP έχει βάρος 13.600 χλγρ. και έχει την ικανότητα. να εισχωρεί μέχρι και 65 μέτρα στο έδαφος ή σε βραχώδεις πλαγιές βουνών ή τέλος σε υπόγειες εγκαταστάσεις προστατευμένες με οπλισμένο σκυρόδεμα.
Βέβαια οι ανακοινώσεις αυτές για την ύπαρξη του όπλου αλλά και τις καταστρεπτικές του συνέπειες είναι σίγουρο πως εντάσσονται στον πόλεμο των ψυχολογικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν εντούτοις αυτό δε σημαίνει πως δεν θα χρησιμοποιηθούν εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Leon Panetta μάλιστα μιλώντας για το συγκεκριμένο όπλο δήλωσε πως εάν παρθεί απόφαση για ένα κτύπημα εναντίον του Ιράν και των πυρηνικών του εγκαταστάσεων οι ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για αυτό το σκοπό από το Ισραήλ:
«Εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση (σ.σ. το Ισραήλ) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα έχει μια επίπτωση, αλλά νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το κάνουν θα έχει μια απείρως μεγαλύτερη επίπτωση», δήλωσε με νόημα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η πρώτη δοκιμή του ΜΟΡ πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου του 2007 εναντίον μιας σήραγγας στο πεδίο δοκιμών του White Sands στο Νέο Μεξικό, ενώ οι δοκιμές της αρχικής έκδοσης του όπλου θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος. Η αμερικανική Αεροπορία έχει αρχίσει να παραλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 όπλα για να τα χρησιμοποιήσει από τα stealth βομβαρδιστικά B-2 Spirit. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου