" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

23 Μαρτίου 1821 η ημέρα της Εθνεγερσίας !


Πολλοί λίγοι γνωρίζουν πως η επίσημη ημέρα ανακήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι η 23η Μαρτίου και όχι η επακολουθήσασα 25η. Το γιατί καθιερώθηκε ως επίσημη πρώτη η 25η Μαρτίου, νομίζω ότι είναι ευκόλως εννοούμενο καθ' όσον η συμπέσασα εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την ανακήρυξη της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στα Καλάβρυτα, αποτελούσε την καλύτερη συνθήκη για τους σκλαβωμένους Έλληνες οι οποίοι έθεταν την Πίστη στην ίδια αξιακή θέση με την Πατρίδα! 


Άλλωστε το "Υπέρ Βωμών και Εστιών"  των προγόνων μας αποδεικνύει του λόγου το αληθές ως συνέχεια των αξιών του ελληνικού γένους! 
Φυσικά δεν είναι καθόλου του παρόντος να αναλύσουμε την όποια "περίεργη" θέση της εκκλησίας στον αγώνα της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Όμως αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι η Πίστη, η Πατρίδα αλλά και η οικογένεια ( πατρίδα και οικογένεια είναι η ίδια έννοια που δίνεται στη λέξη εστία από τους προγόνους μας), αποτελούσαν και αποτελούν έννοιες μεγάλες με τεράστια αξία και δυναμική που στις πιό δύσκολες για το γένος μας στιγμές έχουν αποδειχθεί όχι απλώς δυναμη έγερσης αλλά και δύναμη που υπερβάλλει τις υλικές και ψυχικές δυνατότητες του Έλληνα! Κάτι που μέσα από τις χρυσές σελίδες τις Ιστορίας μας αποδεικνύεται περίλαμπρα!


Για το τυπικό όμως της υποθέσεως πρέπει να καταγράψουμε την ιστορική πραγματικότητα η οποία μας λέει πως στις 23 Μαρτίου 1821, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ως αρχηγός της " Μεσσηνιακής Γερουσίας" μπήκε στην Καλαμάτα η οποία εν τω μεταξύ είχε ελευθερωθεί από τον Ηλία Μαυρομιχάλη και την ίδια μέρα κοινοποιεί την " Επαναστατική Διακήρυξη" προς τις ευρωπαϊκές αυλές.
Η Διακήρυξη αυτή (χειρόγραφη) υπάρχει έως σήμερα στο αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγάλης Βρατανίας. 
Η φωτογραφία με το κείμενο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη είναι από το τρίτομο έργο του Χρίστου Γούδη και της Μαρίας Καλλινάκη :  
1821,Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Τόμος Β΄: Η Μεγάλη Έκρηξη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου