" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Υεμένη: Με ελικόπτερα φυγαδεύτηκαν από πρεσβεία δυτικοί διπλωμάτες

Ελικόπτερα του στρατού της Υεμένης φυγάδευσαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) τον πρέσβη των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών καθώς είχαν περικυκλωθεί από οπλισμένο όχλο προσκείμενο στον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Ο Σάλεχ εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη για τη μεταβίβαση της εξουσίας και την αποχώρησή του, έπειτα από 32 χρόνια, από αυτή. 

Όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ελικόπτερα του στρατού φυγάδευσαν τους διπλωμάτες και τους μετέφεραν στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να παραστούν στην επίσημη τελετή υπογραφής της συνθήκης από τους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την οποία ο Σάλεχ θα πρέπει εντός 30 ημερών να εγκαταλείψει την εξουσία.
Την ίδια ώρα που η διπλωματική αποστολή ήταν περικυκλωμένη στην πρεσβεία των ΗΑΕ, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν πρόκειται να υπογράψει εάν δεν παρίσταται και η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία για την τύχη των εγκλωβισμένων στην πρεσβεία.
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα και έπειτα από την επιχείρηση διάσωσής τους από ελικόπτερα του στρατού, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος να υπογράφουν τη συνθήκη, ενώ παρόντες ήταν ο Αμερικανός πρέσβης και ο Σάλεχ ο οποίος δεν υπέγραψε.
Μέσα στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Σαναά βρίσκονταν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), Αμπτελατίφ αλ Ζαγάνι, ο επικεφαλής της ομάδας διαμεσολάβησης των αραβικών κρατών του Κόλπου. 

Από : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου