" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επίθεση με... γαλλικά από Μεϊμαράκη κατά Κοραντή

Οι πρώτες τορπίλες των γερμανικών υποβρυχίων έπεσαν κυριολεκτικά με το πρώτο «καλημέρα», πριν καν η υπόθεση αρχίσει να διερευνάται από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ενα σφοδρότατο φραστικό επεισόδιο χθες το πρωί έδωσε συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του πρώην υπουργού Αμύνης κ. Ευ. Μεϊμαράκη και του προέδρου του ΛΑΟΣ, για συμμετοχή και της προηγούμενης κυβέρνησης στο φαγοπότι των μιζών. Ετσι, ένα πράσινο ως επί το πλείστον σκάνδαλο εξελίσσεται σε πρόβλημα εσωστρέφειας στη γαλάζια πολυκατοικία, με νέες δηλώσεις και αιχμές.


Μια «καλημέρα» ρουτίνας ή αβρότητας από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Ιω. Κοραντή προς τον εισελθόντα στην αίθουσα της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη ήταν η αφορμή να τον «περιλούσει» ο δεύτερος με ακατονόμαστες εκφράσεις και χειρονομίες. «Αλήτη, με στέλνεις στο δικαστήριο και τολμάς να μου λες καλημέρα, σκ... μα... κα, περιθωριακέ» τόνισε ο πρώην υπουργός, ενώ η πλέον ήπια φρασεολογία του κ. Μεϊμαράκη ήταν ότι «δεν θέλει κουβέντες με αυτούς που θέλουν να τον στείλουν στην προκαταρκτική, λέγοντας ότι τα έχει “πιάσει”». Από την πλευρά του ο κ. Κοραντής απηύθυνε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κάνοντας λόγο για πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη φρασεολογία, ενώ σε δήλωσή του και αναφορικά με την πρώην ιδιότητά του μίλησε για «φόβο ή φαντασίωση του κ. Μεϊμαράκη». Ανταπαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζει ηθικά αδιανόητο τον διορισμό ως βουλευτή Επικρατείας του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και μάλιστα αμέσως μετά τη θητεία του, δίνοντας την εντύπωση ότι «θέλει να εκμεταλλευτεί τις γνωστές μεθόδους του», υπαινίσσεται και πάλι ενδιαφέρον Καρατζαφέρη για γαλλικά οπλικά συστήματα, για να καταλήξει ότι ο ίδιος «ποτέ δεν φοβήθηκε ούτε πράκτορες ούτε εισπράκτορες». Τη λύπη του εξέφρασε για το συμβάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κρίνοντας ότι «με τον εν λόγω κύριο θα είναι θέμα αν ασχοληθεί ο αρχηγός του».
Στο μεταξύ, από το παρόν προς το παρελθόν θα κινηθεί η έρευνα της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων 214 για όλους τους υπουργούς Αμύνης μετά τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο. Ετσι, ξεκινώντας από τη σημερινή υπουργία του κ. Ευ. Βενιζέλου, θα εξετασθεί το πώς κινήθηκε ο ίδιος και τι αλλαγές επέφερε στην αρχική σύμβαση του 2002 μέχρι την παραλαβή του «Παπανικολής» και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι περίοδοι των κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Σ. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, ώστε η έρευνα της ειδικής επιτροπής να «συναντηθεί» με την περίοδο του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και την υπογραφή της αρχικής σύμβασης.
Το θέμα συζητήθηκε στη διαδικαστική του διάσταση χθες στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της επιτροπής και η σχετική πρόταση της πορείας έρευνας έγινε από τον κ. Βενιζέλο, χωρίς να υπάρξει διαφωνία από καμία πτέρυγα. Και όλα αυτά εν όψει της αναγκαίας αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής που θα δίνει στην ειδική επιτροπή τις οιονεί ανακριτικές αρμοδιότητες που έχει και η επιτροπή θεσμών. Θα είναι δηλαδή μία άτυπη εξεταστική επιτροπή (όπως είχε μετουσιωθεί η επιτροπή θεσμών για την έρευνα των τηλεφωνικών υποκλοπών) η οποία δεν χρειάζεται έγκριση της Ολομέλειας και η οποία θα εκδώσει πόρισμα. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ακόμη την επιτροπή ότι θα ζητηθεί από τον πρέσβη της χώρας μας στο Αμπου Ντάμπι, σε fund του οποίου ανήκει πλέον η Ferrostaal, να ασκηθούν πιέσεις προς τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να δοθούν όσα στοιχεία διαθέτει για τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Του Φ. Καλλιαγκοπουλου από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου