" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Υπέρ των εξεγερμένων στη Μέση Ανατολή,ο Μπάρακ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ των εξεγερμένων στη Μέση Ανατολή και κατά της απομόνωσης του Ισραήλ στα Ηνωμένα ΈθνηΣτην ομιλία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε την κυβέρνησή του στο πλευρό των διαδηλωτών που ζητούν αλλαγές και δημοκρατία στις χώρες τους και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Υεμένης και τις Συρίας να οδηγήσουν ομαλά τις χώρες τους στην δημοκρατία.
Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ , να παραιτηθεί , τηρώντας τις δεσμεύσεις του και μεταβιβάζοντας την εξουσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αναφορά στον Μπασάρ αλ Άσαντ. 
«Ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει ή να ηγηθεί την μετάβασης της χώρας του προς τη δημοκρατία ή να παραιτηθεί» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επέκρινε τη Συρία "γιατί ακολουθεί το σύμμαχό της το Ιράν" το οποίο την βοηθά στην καταστολή των διαδηλώσεων.  Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων κατά των διαδηλωτών, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την πρόσβαση οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "σε πόλεις όπως η Ντεράα" έδρα των πρώτων εξεγέρσεων.
"Άνθρωπος που έκανε μαζικές δολοφονίες" ο Μπιν Λάντεν
Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της ομιλίας του στα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν από την επιδρομή των αμερικανών κομάντο στο Πακιστάν όπου κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, είπε ότι η αραβική επανάσταση έδειξε την πλάτη της στον εξτρεμισμό.
Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο Μπιν Λάντεν "απέρριπτε τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα για τους Μουσουλμάνους υπέρ ενός βίαιου εξτρεμισμού".
Σήμερα, πρόσθεσε, οι Άραβες βλέπουν τον εξτρεμισμό της Αλ Κάιντα ως κάτι "αδιέξοδο". Ο Μπιν Λάντεν ήταν ένας "άνθρωπος που έκανε μαζικές δολοφονίες" και με το θάνατό του το δίκτυό του "έχασε τη μάχη γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων είδε πως η σφαγή αθώων ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία τους για μια καλύτερη ζωή" .
 
Υποστήριξη σε Αίγυπτο και Τυνησία
 
Με στόχο να ενθαρρύνει τις δημοκρατικές αλλαγές στην περιοχή, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και ότι οι δύο αυτές χώρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για όλη την περιοχή που περνά τώρα μια σημαντική αλλαγή.
Επιπλέον ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Αίγυπτο, για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για διάφορα σχέδια, που αφορούν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κατα της απομόνωσης του Ισραήλ στον ΟΗΕ
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές προσπάθειες για την "απομόνωση" του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη "δεν θα οδηγήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους" αλλά τάχθηκε υπέρ ενός αποστρατικοποιημένου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967
«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζονται στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές για τις οποίες οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σύμφωνες, ώστε να εγκαθιδρυθούν ασφαλή σύνορα και αναγνωρισμένα και από τα δύο κράτη", τόνισε ο κ. Ομπάμα.
"Η πλήρης και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να συνάδει με την ιδέα της υπευθυνότητας της παλαιστινιακής ασφάλειας σε ένα κράτος κυριάρχο και αποστρατικοποιημένο", επισήμανε ο κ. Ομπάμα.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει το κράτος τους στα όρια του 1967 και να στραφούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προβάλλουν βέτο, όπως αναμένεται. Στην περίπτωση αυτή θα επικαλεστούν ένα ψήφισμα του 1950 που δίνει το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση να υποκαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας εάν το τελευταίο "παραλύσει" από το βέτο ενός μονίμου μέλους.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε τέλος ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου