" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Κακοφάνηκε στους τουρκαλάδες η συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ ...


Εντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στη συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου - Ισραήλ.
Σε τηλεγράφημα του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού”, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι η  Τουρκία καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να μην στηρίξουν τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς”, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
 
Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρίογλου κάλεσε τον προσωρινό επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Αγκυρα Γκαμί Λεβί και του γνωστοποίησε τις αντιρρήσεις της Αγκυρας.
Σύμφωνα με το “Ανατολού” γνωστοποιήθηκε στον Ισραηλινό επιτετραμμένο ότι “η συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις επί του κυπριακού ζητήματος, θα προσθέσει νέες διαφορές στις ήδη υπάρχουσες και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να αποφεύγεται η σύναψη τέτοιων συμφωνιών”.
Ο Σινιρίογλου ανέφερε επίσης ότι “τέτοιες μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες”.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο, “το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, που θα έπρεπε να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης συνεταιρισμού, πράγμα που είναι από τα θεμελιώδη στοιχεία των συνομιλιών, υπογράφηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού, είναι ενδεικτικό για την ειλικρίνεια και την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της λύσης”.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι “οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού ανήκουν εξίσου σε αμφότερες τις πλευρές”. 

Από : sigmalive.com



Άντε και στα δικά μας!!! 
Γιατί όχι , ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!! 


(η είδηση για την συμφωνία της  17ης  Δεκεμβρίου 2010 από το sigmalive.com είχε ως εξής:)

Υπεγράφη η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για καθορισμό της ΑΟΖ της Κύπρου



Ο υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός εθνικών υποδομών του Ισραήλ, Ουζί Λαντάου στην παρουσία του Αντώνη Πασχαλίδη, υπέγραψαν τη συμφωνία για καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών. Η συμφωνία στέλνει προς την Τουρκία ξεκάθαρα μηνύματα σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο Ουζί Λαντάου μιλώντας αποκλειστικά στο sigmalive, είναι ξεκάθαρος.

 ( μέρος της συνέντευξης)

«Αναμένω από κάθε χώρα να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει το Ισραήλ, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, με μια άλλη χώρα, αν αυτή η συμφωνία πληρεί τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα, τους διεθνείς ναυτιλιακούς νόμους, αν πρόκειται για μια επαγγελματική δουλειά που πληρεί αυτούς τους διεθνείς κανονισμούς. Οποιαδήποτε παραβίαση, θα είναι κάτι, που πολύ απλά η διεθνής κοινότητα, δεν πρόκειται να δεχθεί».
«Το Ισραήλ, είναι ένας καλός γείτονας, και καλός φίλος και ένας αξιόπιστος συνέταιρος στον οποίο η Κύπρος μπορεί να βασιστεί.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία».
«Έχουμε καλές ενδείξεις ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε κοιτάσματα, έχουμε συγκεκριμένη τοποθεσία με την ονομασία Λεβιάθα και έχουμε ήδη εκεί πλατφόρμα εξόρυξης, και έχουμε καλές ενδείξεις ότι κάτι υπάρχει.
Όμως, οι ενδείξεις είναι ένα πράγμα και η πραγματικότητα άλλο. Και θέλουμε αυτές οι ενδείξεις να γίνουν κάτι πιο χειροπιαστό. Είναι πολύ κοντά στην περιοχή της Κύπρου, και ίσως αυτό να είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει κάτι σημαντικό και στην δική σας περιοχή». 
«Συζητήσαμε αυτά τα θέματα για το πώς θα μπορούσαμε στο μέλλον να συνεργαστούμε, να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Συζητήσαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αφαλάτωση, την αποδοτικότητα της ενέργειας, έχουμε πολλά να κάνουμε και πολλά που ελπίζουμε να κάνουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου