" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

«Η Άγκελα Μέρκελ βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία»

Παραμονή της συνόδου κορυφής, σκληρή επίθεση στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πολιτική της εξαπέλυσαν σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Μπουντεσταγκ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Β. Στάινμαγερ (και αντικαγκελάριος στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ), καθώς και ο εκπρόσωπος του κόμματος των «Πράσινων».

«Η Άγκελα Μέρκελ βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία», είχε υποστηρίξει λίγο πριν την συνεδρίαση του κοινοβουλίου ο Γκάμπριελ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γκάμπριελ σημειώνει ότι για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης χρειάζονται πολύ περισσότερα από την «τήρηση του μέτρου» στις κρατικές δαπάνες, που είναι η γραμμή της Μέρκελ και επικαλείται το γεγονός ότι «σε μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες περιήλθαν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που για μεγάλο διάστημα είχαν μικρότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία».
Ο πρόεδρος του SPD, τασσόμενος υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου, κάτι το οποίο απέκλεισε εκ νέου χθες η Μέρκελ- το χαρακτηρίζει «σαφές δείγμα» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη.
Ο Γκάμπριελ επέκρινε την καγκελάριο Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι είτε «δεν έχει αντιληφθεί την ιστορική αποστολή της για μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα», είτε ότι «φοβάται πολύ το κόμμα της και την κοινή γνώμη». Αλλά δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει, αν είχε συνειδητοποιήσει την ευθύνη της για το μέλλον της Ευρώπης και της Γερμανίας».«Δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης»
 Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ.
 «Το ερώτημα είναι εάν αυτά που υπερασπίζεται η Μέρκελ στις Βρυξέλλες είναι όντως τα γερμανικά συμφέροντα. Η καγκελάριος εναποθέτει τις ελπίδες της στις διακοπές των Χριστουγέννων, ευελπιστώντας ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν και πως τη νέα χρονιά οι αγορές δεν θα αρχίσουν νέες επιθέσεις. Πρόκειται για μια εικονική ηρεμία».
Τέλος, ο Στάινμάγερ κατηγόρησε την Μέρκελ ότι δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κρίσης, ενώ δεν ακούει και τα σήματα συναγερμού που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Φρανκφούρτη.

Πράσινα βέλη
 Ο Γιούργκεν Τρίτιν, εκ των ηγετών των «Πρασίνων» στην Μπουντεσταγκ, δήλωσε πως η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζεται σε όλη την Ευρώπη σαν «τευτονικό αποταμιευτικό τέρας» του οποίου οι ενέργειες έχουν οξύνει την κρίση. Την κατηγόρησε για «αποπροσανατολισμό» ενώ πρόσθεσε πως κινείται από φόβο έναντι του λαϊκού Τύπου.
Πάντως η Μέρκελ εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τις φιλοευρωπαϊκές της περγαμηνές και επέμεινε ότι η προστασία του ευρώ είναι η ύψιστη προτεραιότητά της.
«Κανείς στην Ευρώπη δεν θα εγκαταλειφθεί» διακήρυξε, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη επιτυγχάνει μόνον όταν εργαζόμαστε από κοινού». Ωστόσο, η Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της τόσο στην έκδοση ευρωομολόγου όσο και στην αύξηση των πόρων του Μηχανισμού Διάσωσης των υπρεχρεωμένων χωρών.

Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες: "Μπακάλικη" τακτική

Για «μπακάλικη τακτική» κατηγορεί από την πλευρά του τη Μέρκελ ο επίσης γερμανός Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 


Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στο Στρασβούργο ο Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «ακολουθούν μία τακτική σαλαμοποίησης με δραματικές επιπτώσεις» και τους κάλεσε να ανοίξουν επιτέλους τα χαρτιά τους και να εξηγήσουν τους πραγματικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών τόνισε πως η Μέρκελ διακρίνεται ιδιαίτερα στην «μπακάλικη τακτική», καθώς μας λέει συνεχώς τί δεν πρέπει να κάνουμε και μόνο στο τέλος παραδέχεται αυτό που πρέπει να κάνει η ίδια.
Ο Μάρτιν Σουλτς συμφωνεί με την πρόταση Γιουνκέρ για την έκδοση ευρωομολόγου, μία πρόταση, η οποία στο κάτω-κάτω «δεν προέρχεται από κανέναν αριστερό εξτρεμιστή, αλλά από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Σουλτς επεσήμανε η Γερμανία θα πρέπει να επιθυμεί το ευρώ περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γιατί αν αποχωρούσε από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και επανέφερε το μάρκο, τότε οι γερμανικές εξαγωγές θα κατέρρεαν.


Από : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου