" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Από 20.000 ἐως και 30000 εκτός στρατεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται η μείωση της οροφής των υπηρετούντων, μόνο στον Στρατό Ξηράς, κατά περίπου 20.000
Στόχος είναι, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου, να κατεβεί ο σημερινός αριθμός των υπηρετούντων, από τις 93.000, κάτω από τις 75.000
Παράλληλα φέρεται να έχει αποφασιστεί να κλείσουν το Α' Σώμα Στρατού, τέσσερις μεραρχίες, επτά ταξιαρχίες και επτά συντάγματα
 Μικρές αριθμητικά αλλά αντίστοιχες αναλογικά απώλειες θα έχουν και τα αλλά δύο όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία. Ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία εξετάζεται να κλείσουν μονάδες σε αεροδρόμια που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Ξεκινώντας από τις ηγετικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχικός σχεδιασμός είναι να μειωθεί παρά πολύ ο αριθμός των εν ενεργεία ανώτατων αξιωματικών, υποστράτηγου και αντιστράτηγου. Από κάτω, σε ανώτερους και «μικρούς» αξιωματικούς, τα πράγματα είναι παρά πολύ δύσκολα, όπως μας έλεγε πηγή του υπουργείου. Αυτό διότι με τον νέο νόμο που ισχύει δεν μπορούν να αποστρατευθούν αξιωματικοί αν αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, εφόσον αυτό δεν ζητηθεί από τον αξιωματικό.
 Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι ο πέλεκυς θα πέσει στους υπαξιωματικούς πενταετούς υποχρέωσης αλλά και σε όλους όσοι δεν έχουν υπογράψει σύμβαση μονιμότητας. Δηλαδή σε όλους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια θητείας που προβλέπει η σύμβασή τους ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να ζητήσουν να μονιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, πολλοί από τους πενταετείς υπηρετούντες που δεν έχουν συμπληρώσει επτά χρόνια υπηρεσίας, ώστε να δώσουν εξετάσεις για μονιμοποίηση, αναμένεται να... κοπούν.
Το κενό αυτών, μέχρι να κλείσουν οι μονάδες, αναμένεται να καλυφτεί από τους ειδικούς έφεδρους οπλίτες, ένα νέο θεσμό που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αυτός προβλέπει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να κατατάσσεται στις Ενοπλες Δυνάμεις ως φαντάρος να μπορεί να μείνει μέχρι τρία χρόνια, χωρίς όμως κλειστό συμβόλαιο. 

Παρ'όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος κατά τον σημερινό εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Άγιο Νικόλαο διέψευσε τα περί απολύσεων στο στράτευμα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για περικοπές στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Μένει να δούμε ποιός τελικά θα αποδειχθεί ΨΕΥΤΗΣ !!!

Συγκεκριμένα είπε: 


Ευ. Βενιζέλος: Όλο το έθνος τιμά σήμερα τον προστάτη του Ναυτικού -και του Πολεμικού και του Εμπορικού- τον Άγιο Νικόλαο. Η Ελλάδα ως έθνος ναυτικό, ως δύναμη θαλασσινή αποδίδει πάντα ιδιαίτερη σημασία στον εξοπλισμό, την ετοιμότητα, την εκπαίδευση και ιδίως στο φρόνημα των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και το Πολεμικό Ναυτικό με τη σειρά του στηρίζει την εμπορική ναυτιλία που είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

 Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ υπάρχουν δημοσιεύματα για περικοπές στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ισχύει κάτι τέτοιο;

 Ευ. Βενιζέλος: Και σήμερα, αλλά δυστυχώς και τις προηγούμενες μέρες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένα δημοσιεύματα ή ραδιοτηλεοπτικά σχόλια τα οποία είναι μη διασταυρωμένα και μη ακριβή. Η νέα δομή δυνάμεων, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι ένα σύνθετο εγχείρημα ριζικού εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό γίνεται με συστηματικό και επίμονο τρόπο και ανακοινώνουμε επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της προεργασίας. Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εωσότου κάνουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, νομίζω ότι δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και κανείς δεν πρέπει να τις λαμβάνει υπόψη του, ιδίως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τα περιβάλλουμε με στοργή και αγάπη και θέλουμε να έχουν αξιοπρέπεια και να είναι αφοσιωμένα στο έργο τους.

 Δημοσιογράφος: Άρα δεν θα υπάρξουν απολύσεις…

  Ευ. Βενιζέλος: Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Για απολύσεις μόνιμου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε.

 
   
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου