" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ὁ Σίσυφος καί ὁ ἀνιστόρητος... Μπαρουφάκης

Ο Σίσυφος και ο ανιστόρητος... Μπαρουφάκης

Μέσα στη ροή των γεγονότων, που κατέκλυσαν την ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες, πέρασε σχετικά απαρατήρητη και σχεδόν καθόλου σχολιασμένη μια ακόμη επίδειξη ασχετοσύνης του διάττοντα αστέρα της συστημικής πολιτικής, Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.

Σε μια εκ των αναρίθμητων συνεντεύξεων του, στις οποίες ξεδίπλωνε ως συνήθως τις ασυναρτησίες του στο ύφος και το ήθος της δημιουργικής ασάφειας, ο έχων κόμπλεξ με τα δύο «ν» στο όνομά του, παραλλήλισε τον Τσίπρα με τον μυθικό Σίσυφο, καθώς ο πρώτος σπρώχνει την πέτρα του χρέους στην πλαγιά του λόφου και εκείνη κατρακυλά συνεχώς κα αιωνίως προς τα κάτω. Μάλιστα, ο «μάστερ» της εγωπάθειας, της αλαζονείας, του ναρκισσισμού και της ψωνίτιδας δήλωσε ότι στην παιδική του ηλικία θεωρούσε ανόητο (!) τον Σίσυφο, αφού ο ίδιος δεν θα έσπρωχνε, όπως ο Σίσυφος, την πέτρα, αλλά θα την άφηνε να κυλήσει!

Είναι ολοφάνερο ότι το «νούμερο» αυτό έχει ανάλογες επιδόσεις στην γνώση της Ελληνικής Μυθολογίας όσο έχει και στην οικονομία. Λες και ο Σίσυφος το έκανε αυτό από βίτσιο, ανία ή καπρίτσιο και όχι επειδή είχε τιμωρηθεί από τους Θεούς του Ολύμπου. Μια τιμωρία που του είχε επιβληθεί όταν ήταν ήδη νεκρός και όχι στον βίο του ως ζωντανός. Ο «εξυπνάκιας» Βαρουφάκης (ο οποίος έχει μετατραπεί σε Μπαρουφάκη.) χαρακτήρισε ως ανόητο τον μυθικό Βασιλιά (ιδρυτή της αρχαίας Εφύρας, που αργότερα ονομάστηκε Κόρινθος), που κατόρθωσε να ξεγελάσει τον ίδιο τον Άδη, να τον φυλακίσει, να αποδράσει από τον κάτω κόσμο και γι' αυτόν τον λόγο οι Θεοί να τον τιμωρήσουν με αυτόν τον τρόπο, απασχολώντας τον αιωνίως, ώστε να μην επιχειρήσει να δραπετεύσει από τον κάτω κόσμο. Κι όμως, αυτόν τον απίστευτα ευφυή άνθρωπο χαρακτήρισε «ανόητο» ο... πανέξυπνος Γιάννης με το ένα «ν». Δεν είναι απλώς ότι «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Πρόκειται, πολύ περισσότερο, για την κατάντια της συστημικής πολιτικής το να βγαίνουν δηλαδή διάφοροι αγράμματοι, ανιστόρητοι και αστοιχείωτοι «κεφάλες» και να πετάνε τις μπαρούφες τους δίχως να υπάρξει μια εξευτελιστική απάντηση του στυλ «τι λες, ρε νούμερο;»

Η ενδυματολογική απομίμηση του Ταμτάκου και του Γιώργου Μάγκα, ο αλ(λα)λάζων γνώμη τόσο συχνά όσο τα εσώρουχά του (εκτός κι αν...), η επιτομή του ναρκισσισμού στο πιο φαιδρό της σημείο, αποτελεί (κι αυτός) ένα ακόμα δείγμα της πνευματικής πενίας που χαρακτηρίζει την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Γιώργος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου