" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΓΑΛΛΙΑ: Πανικός του διευθυντή του φεστιβάλ της Αβινιόν για το ενδεχόμενο να βγει δήμαρχος από το Εθνικό Μέτωπο

Φωτο: Ο διευθυντής του φεστιβάλ της Αβινιόν Olivier Py, ως “drag queen Miss Knife” σε παράσταση που προβλήθηκε και στην Αθήνα


Κάθε Ιούλιο στην ιστορική πόλη της Αβινιόν πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τεχνών. Στο παρελθόν, αυτό το φεστιβάλ έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές και κλασικές παραστάσεις, ενθουσιώδη λαϊκή αποδοχή, συνεχώς αναπτυσσόμενο ρεπερτόριο και δημιουργικές παραγωγές και χάρη στους ιδρυτές και συμμετέχοντες, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία, αποτελούσε το πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την πτώση της ποιότητας της καλλιτεχνικής παραγωγής και την εμφάνιση χαμηλού επιπέδου, ​​multi - culti, μεταδυτικών γούστων και προτύπων, το φεστιβάλ περνάει δύσκολους πολιτιστικούς καιρούς, τουλάχιστον για όποιον επιθυμεί καλύτερες προσπάθειες από πολιτισμένους ανθρώπους. Ωστόσο, εξακολουθεί να απολαμβάνει οικονομική επιτυχία (23.000.000 ρέουν μέσα στην πόλη) και να διατηρεί μια ορισμένη αύρα για τους τουρίστες και τους ντόπιους όσο και για τον παγκόσμιο τύπο γενικότερα, ενώ παρέχει μουσική, όπερα και χορό, μαζί με το θέατρο.



Το Φεστιβάλ έγινε εξαιρετικά δημοφιλές διότι εξασφαλίζει την υψηλότερη καλλιτεχνική ποιότητα σε χαμηλές τιμές και με τα χρόνια έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει χώρους σε όλη την πόλη και όχι μόνο στο Palais de Papes (Παλάτι των Παπών), που ήταν το αρχικό κέντρο του.



Φέτος, ο διευθυντής του φεστιβάλ, ο ομοφυλόφιλος Olivier Py (φώτο), απειλεί να μεταφέρει το φεστιβάλ αλλού, αν ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου Philippe Lottiaux κερδίσει την δημαρχεία. Οι καλλιτέχνες είναι φυσικά πολύ αναστατωμένοι. Σε ένα άρθρο από την εφημερίδα Le Figaro, ο Lottiaux ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους:



«Η ανακοίνωση της μεταφοράς του Φεστιβάλ της Αβινιόν είναι γελοία. Κατ 'αρχάς, ο κ. Py είναι ο διορισμένος διευθυντής και μισθωτός υπάλληλος του Φεστιβάλ, δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Φεστιβάλ. Δεύτερον, αυτό το φεστιβάλ έχει ζωή από το 1947 και θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς αυτόν, εφόσον το επιθυμεί».  Ο Olivier Py ανήγγειλε την «πιθανή παραίτησή του» του στην περίπτωση νίκης του υποψηφίου του FN. Σύμφωνα με τον Py, η Αβινιόν είναι «το πολικό αντίθετο του πνεύματος του Εθνικού Μετώπου».
Απαντώντας ο Lottiaux (φωτο δεξιά) είπε ότι είναι «ντροπή να καπηλεύεται αυτό το φεστιβάλ» και επιμένει ότι το FN «θα συνεχίσει να στηρίζει το φεστιβάλ χωρίς να κάνει αλλαγές», σε περίπτωση νίκης.



Σημείωση: Ο Lottiaux έλαβε 29,63 % των ψήφων. Η σοσιαλίστρια Cécile Helle έλαβε 29.54 %. Ο υποψήφιος του κεντροδεξιού UMP Bernard Chaussegros έλαβε 20.90 % και η αριστερή υποψήφιος του Front de Gauche André Castelli 12:46 % . Τα κόμματα της αριστεράς έχουν ενωθεί εναντίον του FN. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση ο Chaussegros να ενωθεί με τον Lottiaux.



Ένας αριστερός πολιτικός από την Αβινιόν, δήλωσε :



«Αν μια πόλη, όπως η Αβινιόν έχει επικεφαλής δήμαρχο της ακροδεξιάς πιστεύω ότι θα πέσει το Παλάτι των Παπών!»



Ο Philippe Lottiaux συνεχίζει:



«Πάντα προσπαθούν να σας τρομάξουν, αλλά αυτή η εικόνα του Εθνικού Μετώπου που είναι κατά του πολιτισμού είναι εντελώς ξεπερασμένη. Στην Αβινιόν η πολιτική πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί στον πολιτισμό, καθώς πρόκειται για την κληρονομιά μας, ζωντανές παραστάσεις, όπερα, μεγάλη ορχήστρα της πόλης, μουσεία». Ο 47χρονος Lottiaux ισχυρίζεται ότι «έχει είκοσι χρόνια δημόσιας υπηρεσίας πίσω του» και υπόσχεται να αναπτύξει ένα σύστημα ιδιωτικών Δωρητών στην πόλη.



Σημείωση: ο Lottiaux έγινε μόλις πρόσφατα μέλος του Εθνικού Μετώπου, χάρη στις προσπάθειες της Marion Maréchal Le Pen, ανιψιάς της Marine. Εργάστηκε για λίγο στο Δημαρχείο του Παρισιού όταν ο Ζακ Σιράκ ήταν δήμαρχος.



Ο Karim Ouchikh, σύμβουλος Πολιτισμού και Γαλλοφωνίας της Marine Le Pen, παραδέχεται ότι ανέμενε «τις συνηθισμένες κατάρες από το Front Republicain ».



Υπενθύμιση : Το "Front Républicain" είναι μια συμμαχία κομμάτων των οποίων ο μόνος στόχος είναι να σταματήσουν το FN.



Και προσθέτει :



«Οι άνθρωποι έχουν μια πολύ διαστρεβλωμένη ιδέα για τις απόψεις του Εθνικού Μετώπου για τον πολιτισμό. Το κόμμα έχει μια εξαιρετικά ευρεία και προστατευτική ιδέα επειδή θεωρεί τον πολιτισμό ως μέρος του κοινού μας πλούτου. Θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί παντού». Για τους καλλιτέχνες ο Ouchikh Karim είπε : «Μην φοβάστε! Ακούστε την Marine Le Pen. Θα δείτε ότι ποτέ δεν είναι επικριτική σε αυτές τις ομάδες που συμμετέχουν στη διάδοση του πολιτισμού μας. Στο FN δεν έχουμε καμία επιθυμία να τους βλάψουμε ή τα οφέλη που λαμβάνουν».



Σημείωση : Η παρουσία του Karim Ouchikh ως πολιτιστικού συμβούλου της Marine Le Pen έχει μια ξεχωριστή σημασία. Γεννημένος στη Γαλλία καταγωγής Kabyle, (Καβυλία. Οι Καβύλοι είναι φυλή νομάδων που ζουν στην περιοχή της Βόρειας Αλγερίας και είναι ως επί το πλείστον σουνίτες μουσουλμάνοι) έφυγε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορούμενος για την παραδοσιακή και συντηρητική πολιτική του. Ισχυρίζεται ότι είναι υπερασπιστής του Χριστιανισμού και θλίβεται για την απώλεια της πίστης των Γάλλων. Είναι φιλοβασιλικός και υποστηρίζει τη διατήρηση του καθεδρικού ναού του Saint-Denis, όπου οι βασιλιάδες της Γαλλίας είναι θαμμένοι.



Στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί η Marine Le Pen επαναλαμβάνει τα λόγια του Philippe Lottiaux, λέγοντας «αν ο Olivier Py δεν είναι ευχαριστημένος μπορεί να φύγει. Θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο και το φεστιβάλ θα συνεχιστεί χωρίς αυτόν. Το φεστιβάλ δεν ανήκει σε αυτόν, αλλά σε όλους τους Γάλλους». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου