" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τά ὀνόματα τῶν 163 οἰκονομικῶν μεγαλοδοσιλόγων τῆς Κατοχῆς


ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ  — Τα ονόματα των 163 οικονομικών μεγαλοδοσιλόγων της Κατοχής (Ανάμεσά τους πολλοί χρηματοδότες σιωνιστικών μνημείων ολοκαυτώματος!!!)

 – Tου Δημοσθένη Κούκουνα
Παρουσιάζουμε εδώ τους 163 οικονομικούς μεγαλοδοσιλόγους, οι οποίοι κερδοσκόπησαν και πλούτισαν επί Κατοχής. Δεν είναι απαραιτήτως όλοι αυτοί μαυραγορίτες. Είναι όμως όλοι τους εκείνοι που δεν δίστασαν να συναλλαγούν με τις Αρχές Κατοχής, αναλαμβάνοντας προμήθειες ή κατασκευές για λογαριασμό τους.

ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 2  — Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αφαιρεθεί ούτε ένα όνομα, ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης. Τον δημοσιεύουμε λοιπόν μάλλον ενδεικτικά, ώστε να ανιχνεύσουμε κάποια γνωστά ονόματα που απέκτησαν την τεράστια περιουσία τους, ελισσόμενοι επί Κατοχής και εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις. Την ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους πεινούσαν και δυστυχούσαν, που κυριολεκτικά δεν είχαν να θρέψουν την οικογένειά τους, που δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή για λόγους αρχής δεν δέχονταν να ασκήσουν το επάγγελμά τους υπό τις συνθήκες αυτές, οι άνθρωποι αυτοί έσπευσαν με περισσή προθυμία να υπηρετήσουν τον κατακτητή ως νεροκουβαλητές… … … … (ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΣ ΕΔΩ)

  — ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ:
 

ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 1 
Αβραμίδης Ι., επιχειρηματίας
Αγγελόπουλος Θ. & Υιοί, επιχειρηματίες
Αγιουτάντης Α., εργολάβος
Αλβανόπουλοι Κ. και Ι., εργολάβοι Αντωνόπουλος Α., εργολάβος
Βαρχανέα Σ., επιχειρηματίας
Βασιλάκος Α., εργολάβος Βασιλειάδης Α., επιχειρηματίας Βέλλιος Ε., εργολάβος
Βερνίκος Α., επιχειρηματίας
Βερνίκος Ν., επιχειρηματίας Βερνίκος Ν., προμηθευτής Αρχών Κατοχής Βόμβα Αφοί, προμηθευτές Αρχών Κατοχής Βόμβας Τ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής Βορρεάδης Ι., επιχειρηματίας Γεωργιάδης Γ., επιχειρηματίας Γεωργιάδης Σ., επιχειρηματίας
Γιαδικιάρογλου Ρ., επιχειρηματίας
Γιαδικιάρογλου Φ., επιχειρηματίας…
- To «Θ. Αγγελόπουλος και Υιοί» είναι η περίφημη οικογένεια της Χαλυβουργικής και της Γιάννας Δασκαλάκη. Όσο για τον Φ. Γιαδικιάρογλου (που είναι λιγότερο γνωστός από την κινηματογραφική ατάκα) είναι ο περίφημος εραστής της Μελίνας Μερκούρη κατά την Κατοχή. – Συγκλονιστικό!!!
  — Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι έκαναν/κάνουν όλοι αυτοί μετά την απελευθέρωση – Πολύ σωστή η απορία σας, διότι ο κατοχικός πλουτισμός τούς έδωσε μεγάλα κεφάλαια για να αναδειχθούν μεταπολεμικά. Ορισμένα απ” αυτά τα ονόματα βελτίωσαν τη θέση τους και δημιούργησαν δυναστείες (π.χ. οι Αγγελόπουλοι, οι Βερνίκοι, οι Γκέρτσοι κ.ά. μικρότεροι, όπως ο Γεωργακάς του «Μινιόν» ή ο Ιω. Πασσάς με το περίφημο Μουσείο Ανατολικής Τέχνης). Αλλά η αλήθεια είναι πως η χρονική απόσταση έχει εξακοντίσει την πιθανότητα να τους έχουμε ανάμεσά μας. Οι θησαυροί που συγκεντρώθηκαν όμως έδωσαν βάση για να βλέπουμε την αλαζονεία στο πρόσωπο της Γιάννας Δασκαλάκη ή τον Σημίτη να χρησιμοποιεί τον υιό του Λ. Ροζενστάιν-Ροζάκη ως υπουργό του και άλλα τινά.
- Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος με τον πατέρα του (Θεόδωρο) και τα αδέλφια του (Δημήτρη και Γιάννη) άρχισαν το 1925, εμπόριο ειδών σιδήρου και ξύλου. Το 1932, ίδρυσαν μαζί με τον πατέρα του Θεόδωρο και τους αδερφούς του Δημήτρη και Γιάννη, στην οδό Πειραιώς 197 επιχείρηση με την επωνυμία «Ελληνικά Συρματουργεία Θ.Α. Αγγελόπουλος & Υιοί». Ο τέταρτος αδελφός ήταν ο πανεπιστημιακός Άγγελος Αγγελόπουλος που το 1944 συμμετείχε στην κυβέρνηση του βουνού, την ΠΕΕΑ, σαν γραμματέας οικονομικών…

ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 2 — Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διερευνηθεί αυτή η διαπλοκή (σε πρώτο βαθμό συγγένειας…) δοσίλογων επιχειρηματιών και «υπουργών» του βουνού…. – Δεν είναι και τόσο εξιδανικευμένη η ιστορία της οικογένειας Αγγελοπούλου, ενώ κατά την Κατοχή προβάλλεται εκ μέρους της ο ισχυρισμός ότι δήθεν δεν είχαν καμιά ανάμιξη. Στην παραπομπή που κάνατε, αίφνης συναντούμε, αναφορικά με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο: «Η επιχειρηματική του δραστηριότητα σταμάτησε στη διάρκεια της κατοχής…». Αντίθετα, θα λέγαμε ότι εντάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας, τόσο μάλιστα ώστε μεταπολεμικά να χαρακτηρισθούν ως οικονομικοί δοσίλογοι.
Στο υπό έκδοση βιβλίο, που ασχολείται αποκλειστικά με την κατοχική οικονομία, αναφέρεται συχνά ο Άγγελος Αγγελόπουλος, πότε ως επισκέπτης και πότε ως σύμβουλος του στρατηγού Τσολάκογλου, ενώ το συγκρότημα εταιριών πλέον – στο οποίο εξακολουθούσε να συμμετέχει ισότιμα με τα άλλα αδέλφια του ο ίδιος – έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των γερμανικών στρατιωτικών αρχών, όχι μόνο ως προς το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που ήταν αναγκαίο σε κάθε στρατιωτική εγκατάσταση και σε κάθε φυλάκιο των κατακτητών, αλλά και με κάθε είδους οικοδομικά υλικά. Στο ίδιο βιβλίο αναφέρονται και τα ονόματα των 1292 προμηθευτών και εργολάβων, που με εντολή των κατακτητών πληρώθηκαν μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος – ανάμεσα στα οποία φυσικά φιγουράρει η φίρμα αυτή με τα αντίστοιχα ποσά που της καταβλήθηκαν.

Ας σκεφθούμε όμως ότι με αυτές τις αριθμητικά ασύστολες (οι Γερμανοί και οι Ιταλοί δεν είχαν κανένα λόγο ασφαλώς να ελέγχουν τις τιμές των τιμολογίων που έστελναν στην Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή να εξοφληθούν άμεσα) καταβολές, που υπερέβαιναν δραματικά τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις έξοδα κατοχής, κατέρρευσε νομισματικά η κατοχική οικονομία. Και καθόλου ασύνδετο δεν είναι το γεγονός της πείνας και της μιζέριας που δέσποσε επί Κατοχής. Το ευτράπελο είναι ότι ο Άγγελος Αγγελόπουλος «δραπέτευσε» από την Αθήνα στις αρχές του 1944, όταν πια ήταν απόλυτα βέβαιο ότι επέρχεται η απελευθέρωση, ενώ τα άλλα αδέλφια του έμειναν στην Αθήνα για να συνεχίζουν τη διεκπεραίωση των δοσοληψιών τους με τους Γερμανούς. Ο γνωστός μας καθηγητής είχε ήδη απογαλακτισθεί από τους εναγκαλισμούς του με το καθεστώς του Τσολάκογλου και μεταστράφηκε εγκαίρως. Στην κυβέρνηση εθνικής ενώσεως του Γ. Παπανδρέου έλαβε μέρος ως υφυπουργός Οικονομικών (!), εκπροσωπώντας το ΕΑΜ και στις σαράντα μέρες που διακόνησε το λειτούργημα μέχρι να παραιτηθούν οι υπουργοί του ΕΑΜ στα Δεκεμβριανά, δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για να τιμωρηθούν οι οικονομικοί δοσίλογοι. Καθόλου παράξενο.
Λίγα ώς πολύ είναι γνωστά όλα αυτά για όσους εντρυφούν και ασχολούνται, αλλά μια που ενδιαφέρεστε για τους δοσίλογους επιχειρηματίες που εγκαίρως βρέθηκαν στα βουνά ή/και η συγγενική σχέση κάποιων απ” αυτούς, ακούστε το εξής παράδοξο:
Ο ΚΟΥΝΙΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ!
Φαντασθείτε διαλόγους στα σπίτια αυτών των μεγαλοαστικών οικογενειών. «Πάρε τηλέφωνο την τράπεζα να μας πληρώσει, γιατί μας καθυστερεί». «Τι θα πάρεις φοντανάκι ή απεριτίφ, μήπως λίγο χαβιάρι προπολεμικό που βρήκα;» «Δεν με βάζεις και μένα στο διοικητικό συμβούλιο καμιάς τράπεζας;» κ.ο.κ.
Την ίδια ώρα στα πεζοδρόμια κάποιοι έπεφταν νεκροί από την πείνα και κάποια παιδάκια από αβιταμίνωση…


Αναρτήθηκε από Διηνέκης
αναδημοσίευσις από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου